KENTSEL VE ÇEVRESEL KORUMA Dersi Kentsel Koruma ve Kent Planlama soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Koruma fikri hangi amaçla ortaya çıkmıştır?


CEVAP:

Geçmişin tümünün kaybedilmesi korkusu ise “koruma” fikrinin doğmasına neden olmuştur.


#2

SORU:

Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının en önemli aracı nedir?


CEVAP:

Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının en önemli aracı planlamadır.


#3

SORU:

Fiziki planlamanın, koruma kavramının ve aralarındaki ilişkinin gelişiminin hız kazanması tüm dünyada ne zaman olmuştur?


CEVAP:

Fiziki planlamanın, koruma kavramının ve aralarındaki ilişkinin gelişiminin hız kazanması tüm dünyada II. Dünya Savaşı sonrasında olmuştur.


#4

SORU:

Toplumsal, ekonomik, kültürel ve doğal koşullara göre yaratılan değerlerin insanlığa aktarılması amacı ile ortaya çıkan ve günümüzde ulusal boyuttan, uluslararası boyuta taşınan bir olgu nasıl adlandırılır?


CEVAP:

Koruma;toplumsal, ekonomik, kültürel ve doğal koşullara göre yaratılan değerlerin insanlığa aktarılması amacı ile ortaya çıkan ve günümüzde ulusal boyuttan, uluslararası boyuta taşınan bir olgudur.


#5

SORU:

Toplumun geçmişteki sosyal, ekonomik koşullarını ve kültürel değerlerini yansıtan fiziki oluşumun, günümüz sosyal ve ekonomik koşulları altında yok olmasına engel olmak ve tarihî sitin gelişen kentle fonksiyonel bütünleşmesini sağlamak, tarihî kenti bir müze kent hâlinde bırakmayıp modern yaşama sokmak ve entegre etmek nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Kentsel koruma, toplumun geçmişteki sosyal, ekonomik koşullarını ve kültürel değerlerini yansıtan fiziki oluşumun, günümüz sosyal ve ekonomik koşulları altında yok olmasına engel olmak ve tarihî sitin gelişen kentle fonksiyonel bütünleşmesini sağlamak, tarihî kenti bir müze kent hâlinde bırakmayıp modern yaşama sokmak ve entegre etmektir.


#6

SORU:

Geçmişin mimari ve kentsel mirasının bugünün çağdaş yaşamına ne katacağı sorusu fiziksel görüntü, simgesel anlam ve global ekonomi bağlamında değerlendirilerek gerçek boyutlarına ulaşmak hangi olgu ile oluşmaktadır?


CEVAP:

Çağdaş yaşam felsefesinin bir parçası olarak “tarihî çevre koruma” olgusuna bakıldığında geçmişin mimari ve kentsel mirasının bugünün çağdaş yaşamına ne katacağı sorusu fiziksel görüntü, simgesel anlam ve global ekonomi bağlamında değerlendirilerek gerçek boyutlarına ulaşmaktatır.


#7

SORU:

Ülkemizde koruma amaçlı imar planları hangi doğrultu sonucu çıkmıştır?


CEVAP:

Ülkemiz, nitelikleri ve türleri birbirinden farklı çok sayıda tarihsel çevreyi bir arada, çoğu zaman da üst üste barındıran pek az yerden biri olmakla birlikte, hızla eriyip yok olan kentsel kültürel mirasımızın, korunmasında ilk adımın koruma amaçlı imar planları olduğu gerçeğinde birleşilmiştir


#8

SORU:

Revizyon koruma amaçlı imar planı hangi amaçlar için yapılmaktadır?


CEVAP:

Revizyon koruma amaçlı imar planı: Mevcut koruma amaçlı imar planının uygulanmasının mümkün olmadığı veya yeni ihtiyaç ve sorunların teknik ve bilimsel gerekçelere dayalı araştırmalar sonucu hazırlanan raporlarla ortaya konulduğu durumlar ile üst ölçekli plan kararlarına uygunluğunun sağlanması amacıyla koruma amaçlı imar planı yapım ilkelerine bağlı olarak, planın tamamının veya plan ana kararlarını etkileyecek büyük bir kısmının yenilenmesi sonucu elde edilen planıdır.


#9

SORU:

Ülkemiz için ilk planlama dönemi ne zamandır?


CEVAP:

Ülkemiz için ilk planlama dönemi olarak tanımlanabilecek Cumhuriyet’in kuruluş yılları dünya ölçeğindeki ekonomik bunalım dönemi ile eş zamanlıdır.


#10

SORU:

Hangi yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni planlama yaklaşımları olarak adlandırılan bir dizi model ve kavram tartışılır ve savunulurken, genel anlamda planlamada bir gerileme süreci yaşanmıştır?


CEVAP:

1990’lı yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni planlama yaklaşımları olarak adlandırılan bir dizi model ve kavram tartışılır ve savunulurken, genel anlamda planlamada bir gerileme süreci yaşanmıştır.


#11

SORU:

Fiziki planlamanın kent ölçeğinden kent üstü ölçeğe sıçraması nasıl gerçekleşmiştir?


CEVAP:

Fiziki planlamanın kent ölçeğinden kent üstü ölçeğe sıçraması 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın ortaya çıkardığı sorunların bölge planlamayı kavramsallaştırması ile gerçekleşmiştir.


#12

SORU:

Ulusal bir yerleşme ve kalkınma planı çerçevesi içinde bilimsel yöntemlere göre yapılan araştırmalara dayanarak plan, program ve projelerini hazırlamasını ve bu amaçla girişilecek çabaların gerçekleştirilmesini de kapsayan bir sanat ve çalışma alanı” olarak tanımlanan kentsel planlama, batı uygarlığının aydınlanma, sanayileşme, kentleşme süreci içersinde geliştirilmiş bir kavram olarak kim tarafından değerlendirilmiştir?


CEVAP:

Ruşen Keleş tarafından “Ulusal bir yerleşme ve kalkınma planı çerçevesi içinde bilimsel yöntemlere göre yapılan araştırmalara dayanarak plan, program ve projelerini hazırlamasını ve bu amaçla girişilecek çabaların gerçekleştirilmesini de kapsayan bir sanat ve çalışma alanı” olarak tanımlanan kentsel planlama, batı uygarlığının aydınlanma, sanayileşme, kentleşme süreci içersinde geliştirilmiş bir kavramdır


#13

SORU:

Stratejik plan yapıldıktan sonra ise uygulama için eylem planlarına ihtiyaç duymaktadır. Böyle yaklaşıldığında stratejik planlama nasıl ele alınır?


CEVAP:

Stratejik plan yapıldıktan sonra ise uygulama için eylem planlarına ihtiyaç duymaktadır. Böyle yaklaşıldığında stratejik planlama;

• Uygulamaya ilişkin çerçeve politikaları içeren,

• Çok sektörlü stratejiler ve programlarla odaklanan,

• Tüm ilgili tarafların katılımına açık,

• Stratejik seçme olanağı sağlayan,

• 5-20 yıl ufku olan orta-uzun vadeli gelişme perspektifi sunan,

• Denetim mekanizmaları ile bütüncül bir süreç olarak ele alınmaktadır.


#14

SORU:

Kültürel ve doğal değerlerin korunması da 1983 yılında çıkarılan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası neyi hedeflemektedir?


CEVAP:

Kültürel ve doğal değerlerin korunması da 1983 yılında çıkarılan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ile tanımlanan ve “öncelikli görev” olarak nitelenen Koruma Amaçlı İmar Planları ile sağlanması hedeflenmiştir. 


#15

SORU:

Yerleşmelerin gelişmelerini sürdürürken tarihî karakterlerini de kaybetmelerini önlemek ve kendilerine uygun olmayan kullanımlardan arındırılmalarını sağlayacak araç nedir?


CEVAP:

Yerleşmelerin gelişmelerini sürdürürken tarihî karakterlerini de kaybetmelerini önlemek ve kendilerine uygun olmayan kullanımlardan arındırılmalarını sağlayacak araç planlamadır?


#16

SORU:

İmar planı bütünü içinde ele alınması gereken kentsel sit alanlarının, ayrı bir plan olarak ele alınmasının ortaya çıkardığı olumsuzluklar nelerdir?


CEVAP:

*Planlamada bütünlük olması gerekirken parçacı yaklaşımlar getirmektedir.

*Kentin bütünü için tanımlanması gereken işlev alanlarında kopukluk yaratabilmektedir. Planlamanın üst ölçekten veri alan dizgesinde aksaklıklar olabilmektedir.

* Aynı şekilde planlama süreci içerisinde, planlanacak alana ilişkin her türlü fiziki, sosyal ve ekonomik verilerin de parçacı olmasını getirmektedir.

* Sit olarak ilan edilen alanının hemen bitişiğinde mevcut imar planı uygulaması devam edebilmekte; bu da uygulamada verilen imar hakları sit alanı açısından sakıncalı olmaktadır.


#17

SORU:

Günümüzde tarihsel çevre koruması “çağdaş işlevlerle bütünleşerek koruma”yı amaçlayan bir anlayışa ulaşması neyi ortaya çıkarmıştır?


CEVAP:

Günümüzde tarihsel çevre koruması “çağdaş işlevlerle bütünleşerek koruma”yı amaçlayan bir anlayışa ulaşmıştır. Böylece salt korumanın yerine “koruma-değerlendirme- geliştirme” amacına yönelik bir yaklaşım ortaya çıkmıştır. Bu durumda kent planlama ile koruma planlama arasında varolan çelişki teorik olarak ortadan kalkmış görünmekle birlikte, özellikle ülkemiz kentlerinde uygulamalarda hâlen aşılmış değildir.


#18

SORU:

Çağdaş koruma nasıl gerçekleşmelidir?


CEVAP:

Çağdaş koruma; neyin, niçin, nasıl korunması gerektiği sorusuna verilen yanıt paralelinde gerçekleşmelidir.


#19

SORU:

Bugün kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının, bir başka deyişle tarihi, kültürel ve doğal çevrelerin korunmasının tek aracı hangisidir?


CEVAP:

Bugün kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının, bir başka deyişle tarihi, kültürel ve doğal çevrelerin korunmasının tek aracı “Koruma Amaçlı İmar Planları”dır.


#20

SORU:

Kent kimliğinin ve kent belleğinin korunması, tarihî kentsel dokunun yeniden canlandırılması ne ile mümkündür?


CEVAP:

Kent kimliğinin ve kent belleğinin korunması, tarihî kentsel dokunun yeniden canlandırılması sosyal, ekonomik ve fiziki mekanın birlikte bütüncül olarak ele alınması ile mümkündür