KLASİK SOSYOLOJİ TARİHİ Dersi KLASİK SOSYOLOJİDE TEMEL YAKLAŞIMLAR-II: EMİLE DURKHEİM soru cevapları:

Toplam 85 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Emile Durkheim hangi konularda önemli çalışmalar yapmıştır?


CEVAP: Toplum bilimin yöntemi, toplumsal işbölümü, sanayileşme, intihar, din ve ahlâk konuları üzerine çalışmalar yapmıştır.

#2

SORU: Emile Durkheim niçin sosyolojinin en önemli kurucularından biri olarak kabul edilmektedir?


CEVAP: Bir bilim dalı olarak sosyolojinin çalışma konusunun ne olduğu ve bunun hangi yöntemlerle incelenmesi gerektiğine dair yaptığı katkılar onu sosyolojinin en önemli kurucularından biri olarak kabul edilmesine neden olmuştur.

#3

SORU: Emile Durkheim’in temel amacı nedir?


CEVAP: Durkheim’in temel amacı, sosyolojinin çalışma nesnesini ve ona uygun çalışma yöntemlerini tespit etmektir.

#4

SORU: Durkheim’e göre mekanik dayanışmadan organik dayanışmaya geçişi sağlayan nedensel faktör nedir?


CEVAP: Bu geçişi sağlayan faktör, maddi bir toplumsal olgu olan dinamik yoğunluktur.

#5

SORU: Dinamik yoğunluk nedir?


CEVAP: Bu kavram, bir toplumdaki insan sayısını ve insanlar arası etkileşim miktarını ifade etmektedir.

#6

SORU: Emile Durkheim sosyoloji tarihinde niçin önemli bir yere sahiptir?


CEVAP: Durkheim, sosyolojiyi bağımsız bir disiplin olarak kurma ve ona bilimsel bir statü kazandırma konusundaki önemli katkılarından dolayı sosyoloji tarihi içinde önemli bir yere sahiptir.

#7

SORU: Kolektif temsiller neyi ifade eder?


CEVAP: Kolektif bilincin özel durumlarını ifade etmektedir. Modern toplumda kolektif temsiller olarak; aile, meslek, eğitim, devlet, din gibi kurumların norm ve değerleri düşünülebilir.

#8

SORU: Organik dayanışmadaki işbölümüne bağlı olarak uzmanlaşmanın gelişmesi neye neden olmaktadır? Bir örnekle açıklayınız.


CEVAP: Uzmanlaşmanın gelişmesi bireylerin sınırlı görev ve sorumluluklara sahip olmasına neden olmaktadır. Örneğin, modern toplumlarda kadınların anne ve ev kadını olarak yaptıkları işler toplumun diğer kurumları tarafından üstlenilebilmektedir. Anaokulları çocukların bakım ve eğitimini üstlenirken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb. araçlar ise ev işlerinde kolaylık sağlamak için geliştirilmiştir.

#9

SORU: Modern toplumlarda insanların birliktelik içinde olmalarının nedeni nedir?


CEVAP: Modern toplumlarda insanların daha fazla bir arada olmalarının sebebi kolektif bilinç farkındalığı değildir. Çünkü bu toplumlarda insanları bir arada tutan şey, ortak inanç ve duygulardan çok, bireylerin birbirlerine olan ihtiyaçlarıdır.

#10

SORU: Kolektif bilinç neyi ifade eder?


CEVAP: Bir toplumun ortalama üyelerinin ortak inanç ve duygularını temsil eder.

#11

SORU: Emile Durkheim’in en önemli eserleri hangileridir?


CEVAP: İşbölümü (1893), Sosyolojik Yöntemin Kuralları (1895), İntihar (1897), Dini Hayatın İlksel Biçimleri (1912).

#12

SORU: Emile Durkheim toplumsal olguları nasıl sınıflandırır?


CEVAP: Toplumsal olgular iki grupta sınıflanır; • Maddi-toplumsal olgular 1. Toplum 2. Toplumun yapısal bileşenleri (Kilise, devlet gibi) 3. Toplumun morfolojik (nüfus dağılımı, yerleşim düzeni) bileşenleridir. • Maddi-olmayan toplumsal olgular 1. Ahlâk 2. Kolektif bilinç 3. Kolektif temsiller ve kolektif eğilimler.

#13

SORU: Toplumsal olguyu evrenin olgularından ayıran temel nitelikler nedir?


CEVAP: Toplumsal olguyu diğer olgulardan ayıran iki temel nitelik vardır. Bunlar; • Toplumsal olgu, bireylerin bilinçleri dışında var olur. Emile Durkheim’e göre toplumsal olgular bireylere indirgenemeyen kolektif bir niteliğe ve kendine özgü bağımsız bir gerçekliğe sahiptir. • Toplumsal olgular kendilerini bireylere zorla kabul ettirirler. Kolektif nitelikleriyle bireylerin dışında var olan toplumsal olgular, bireyler üzerinde baskıcı ve sınırlandırıcı bir güce sahiplerdir.

#14

SORU: Toplumsal olguların gözlenmesine ilişkin en temel ilke nedir?


CEVAP: Toplumsal olguların gözlenmesine ilişkin en temel ilke onları nesnelermiş gibi ele alma gerekliliğidir. Bunun ise üç kuralı vardır. Bu kurallar: 1. Toplumsal olguyu ele alırken her türlü peşin hükümden sistematik olarak kopmak gerekir. 2. Bir sosyolog ele aldığı toplumsal olguyu mutlaka tanımlamalıdır. Bunun yanı sıra, bu tanıma uyan ve ilişkili olan bütün olgular grubu istisnasız bir şekilde araştırmaya dahil edilmelidir. 3. Toplumsal olguları araştırmaya girişirken bu olguları kendi tekil ve değişken görünümlerinden soyutlanarak incelemeyi sağlayacak bir bakış açısı benimsenmelidir.

#15

SORU: Toplumsal olgular toplumun sürekliliğinin sağlanması açısından kaça ayrılır?


CEVAP: Toplumsal olgular toplumun sürekliliğinin sağlanması açısından sahip oldukları işlevlere göre normal ve patolojik olgular olarak ikiye ayrılır.

#16

SORU: Durkheim toplum tiplerinin belirlenmesine ilişkin kuralları nasıl değerlendirmektedir?


CEVAP: Toplumları karmaşıklık derecesine göre sınıflandırmaktadır. Benzer olan toplumları belirli gruplara ayırmaktadır. Sınıflandırmaya tek parçalı toplumlardan başlar. Ona göre tek parçalı toplum, daha önce hiçbir parçalanmanın izini taşımayan, sadece var olan haliyle tek bir parça olan toplumdur. Horde’lerin birleşmesiyle oluşan klanı tarihsel olarak bilinen en basit toplum olarak sınıflandırır. Diğer toplumların sınıflandırılmasında da aynı ilke ve yöntemi kullanır.

#17

SORU: Durkheim’e göre toplumsal bir ilkenin açıklanmasının temel ilkesi nedir?


CEVAP: Durkheim’e göre toplumsal bir ilkenin açıklanmasının temel ilkesi, bir toplumsal olgunun nedeni ancak başka bir toplumsal olguda aranmalıdır.

#18

SORU: Durkheim toplumsal olguları açıklarken neyi dikkate alır?


CEVAP: Onun toplumsal olguları açıklanırken nedensel ve işlevsel olmak üzere dikkate aldığı iki farklı yöntem vardır. Bunlar; 1. Toplumsal olguların nedenleri yine başka toplumsal olgularda aranmalı ve nedensel olarak açıklanmalıdır. 2. Toplumsal olgular toplumun ihtiyaçlarının karşılanması açısından sahip oldukları işlevler açısından araştırılmalı ve toplum açısından işlevlerine bakılmalıdır.

#19

SORU: Durkheim’e göre sosyolojik kanıtlamaya ilişkin kuralları açıklayınız.


CEVAP: Bir olgunun başka bir olguya neden olduğunu kanıtlamanın tek yolu olayların aynı zamanda birlikte meydana gelip gelmediklerine bakmaktır. Ancak sosyolojik olguların incelenmesinde tam olarak deneyleme yöntemini kullanmak mümkün değildir. Bu nedenle toplumsal olguların incelenmesinde birlikte değişim yönteminin kullanılması daha güvenlidir.

#20

SORU: Durkheim’in insan doğasıyla ilgili en önemli kabullerinden birisi nedir?


CEVAP: İnsanlar bencil dürtülere ve bir dizi tutkuya sahiptir. Bu dürtülere ve tutkulara gem vurulmaması hem insanların kendileri için hem de toplum için önemli bir tehdittir.

#21

SORU: Durkheim’e göre insanın doğal doyumsuzluğunun sonucu oluşan arzular nasıl kontrol altına alınabilir?


CEVAP: Sadece toplumsal denetim tarafından kontrol altına alınabilir. Toplum insanın arzuları üzerine sınırlama getirebilir.

#22

SORU: Durkheim’e göre insan nasıl özgür olacaktır?


CEVAP: İnsan, tutkuları dışsal güçler tarafından kontrol altına alındığı zaman özgür olacaktır.

#23

SORU: Durkheim’in yaklaşımına göre en önemli dışsal güç nedir?


CEVAP: En önemli dışsal güç ortak ahlâktır.

#24

SORU: Durkheim’in yaklaşımına göre özgürlük neye işaret eder?


CEVAP: Gerçek tutkuların kontrol altında tutulduğu kolektif bir bilincin varlığına işaret eder.

#25

SORU: Durkheim’in yaklaşımına göre özgürlük nereden gelmektedir?


CEVAP: Durkheime göre özgürlük içeriden değil daha çok dışarıdan gelmektedir.

#26

SORU: Durkheim’in bir toplum için önerdiği “ahlâki kod” ne içermektedir?


CEVAP: Ahlâki kod ya da ahlâki disiplin, toplumun kolektif çıkarlarına ve düzenine zarar vermemek için oluşturulan kuralları içerir.

#27

SORU: Durkheim’in önerdiği ahlaki kod kuralları toplumdaki faydası nedir?


CEVAP: Bu kurallar bireyi kontrol altında tutmakta, bireyin sınırlarını çizmekte, diğer insanlarla ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini göstermekte ve toplumun devamı için bireye ait gerekli sorumlulukları hatırlatmaktadır.

#28

SORU: Bireyde normsuzluk durumu nasıl ortaya çıkar?


CEVAP: Bireyin doğasından gelen egoizm, arzuların kontrol ve denetim altına alınması bireyin toplumla bağlarının zayıflamasına neden olacak ve bunun sonucunda da normsuzluk olarak ifade edilen anomi oluşacaktır.

#29

SORU: Anomi nedir?


CEVAP: Anomi toplumsal yapının özelliklerinden biridir ve bireylerin amaçlarının peşinden koşarken ahlâki bir rehberliğin olmadığı bir durumu karakterize eder. Toplumsal geçiş dönemlerinde normların olmadığı ya da görece normsuzluk durumunu ifade eden bir kavramdır.

#30

SORU: Durkheim niçin toplumsal dayanışmanın gerekli olduğunu düşünür?


CEVAP: Durkheim, hem bireyler hem de birey ve toplum arasında dengenin oluşturulması ve sürdürülebilmesi için güçlü bir toplumsal dayanışmanın gerekli olduğunu düşünür.

#31

SORU: Durkheim’in doktora tezi olan Toplumsal İşbölümü çalışmasında temel olarak hangi sorular sorgulanmaktadır?


CEVAP: Temel olarak şu iki soru sorgulanmaktadır; • Bireylerden oluşan topluluk nasıl bir toplum oluşturmaktadır? • Toplumsal varlığın koşulu olan fikir birliği nasıl gerçekleşmektedir?

#32

SORU: Durkheim’e göre toplumdaki düzen ve dayanışmanın kaynağı nedir?


CEVAP: İşbölümü ve uzmanlaşmadır.

#33

SORU: Durkheim’e göre işbölümü neyi anlatır?


CEVAP: Farklı ama bir bütün içindeki faaliyetleri yerine getiren kişi ya da grupları koordine etmeyi sağlayan, istikrarlı bir düzenlemeyi anlatır.

#34

SORU: Durkheim toplumların evrimsel sürecinde işbölümüne bağlı olarak gelişen kaç tip ideal toplumsal yapıdan söz etmektedir?


CEVAP: İdeal tipte iki tür toplumsal yapıdan söz etmektedir. Bunlar; mekanik dayanışmacı toplum ve organik dayanışmacı toplum olarak ifade edilmektedir.

#35

SORU: Mekanik dayanışma ve Organik dayanışma kavramlarını açıklayınız.


CEVAP: Mekanik dayanışma benzeşmeye dayalı, iş bölümünün oldukça sınırlı olduğu ve farklılaşmanın olmadığı toplumlar için kullanılmaktadır. Organik dayanışma ise farklılaşmaya dayalı, işbölümünün ve toplumsal farklılaşmanın yoğun olduğu toplumlar için kullanılmaktadır.

#36

SORU: Durkheim’e göre kolektif bilinç nedir?


CEVAP: Kolektif bilinç bir toplumda oluşan ortak inanç ve duygulardır. Toplumun ahlaki bir temelde kavranmasını sağlamaktadır.

#37

SORU: Mekanik dayanışmacı toplumda bireyler niçin birbirine benzer?


CEVAP: Bu topluluğun bireyleri aynı duyguları hissettikleri, aynı değerlere sahip oldukları ve aynı kutsal inancı paylaştıkları için birbirlerine benzemektedirler.

#38

SORU: Durkheim organik dayanışma kavramını hangi toplumlar için kullanır?


CEVAP: Organik dayanışma, farklılaşmaya dayalı, işbölümünün ve toplumsal farklılaşmanın yoğun olduğu toplumlar için kullanılmıştır.

#39

SORU: Durkheim’e göre organik dayanışma nasıl bir sistemi ifade eder?


CEVAP: Organik dayanışma, farklı parçalar arasındaki ilişkilerin birleştiği, farklılaşmış ve uzmanlaşmış işlevlerden oluşan bir sistemi ifade etmektedir.

#40

SORU: Organik dayanışmanın görüldüğü toplumlar hangi özelliklere sahiptir?


CEVAP: Organik dayanışmanın görüldüğü toplumlar modern toplumlardır. Bu toplumların sanayisi gelişmiştir ve nüfus oranı da oldukça yüksektir.

#41

SORU: Organik dayanışma ile mekanik dayanışma arasında, dayanışmayı sağlayan farklılık nedir?


CEVAP: Mekanik dayanışmada görülen toplumsal benzerlik aracılığıyla sağlanan dayanışmanın yerini, organik dayanışmada farklılaşmayla sağlanan dayanışma almıştır.

#42

SORU: Organik dayanışmacı toplumlarda konsensus nasıl oluşmaktadır?


CEVAP: Bireyler farklılaştığı ve birbirlerine benzemediği için konsensus oluşmaktadır.

#43

SORU: Mekanik dayanışma ve organik dayanışmacı toplumlarda kolektif bilinç kavramı nasıldır?


CEVAP: Mekanik dayanışmaya dayalı toplumlarda güçlü olan kolektif (ortak) bilinç, organik dayanışmacı toplumlarda daha az öneme sahiptir.

#44

SORU: Organik dayanışmalı toplumlarda uygulanan hukuk sistemi nedir?


CEVAP: Organik dayanışmacı toplumlarda uygulanan hukuk onarıcı veya iade edici hukuktur.

#45

SORU: İnsan sayılarındaki ve kendi aralarındaki etkileşimin artması toplumda neye sebep olur?


CEVAP: Mekanik dayanışmadan organik dayanışmaya doğru giden bir değişimi sağlar.

#46

SORU: Durkheim’e göre işbölümünün faydası nedir?


CEVAP: Durkheim’e göre, iş bölümünün ortaya çıkması toplumda çatışmadan çok barışçı bir birlikteliğin olmasına neden olmaktadır.

#47

SORU: Durkheim’e göre ahlâk nedir?


CEVAP: Durkheim’e göre ahlâk maddi-olmayan bir toplumsal olgudur ve problemlerin çoğu ahlâkın zayıflamasından kaynaklanır.

#48

SORU: Durkheim’e göre yeni kuralların eski kurallar kadar kabul görmemesi nasıl bir sonuç doğurur?


CEVAP: Durkheim bu durumda normsuzluk ya da kaidesizlik olarak tanımladığı tehlikeli bir durumun ortaya çıkacağından bahsetmektedir.

#49

SORU: Bireyler niçin anomiyle yüz yüze gelirler?


CEVAP: Bireyler yeni dönemde neyin uygun ve kabul edilebilir bir davranış olup olmadığını bilmedikleri için anomiyle yüz yüze gelmektedirler.

#50

SORU: Anominin toplumsal yaşam içinde görülen en önemli patolojik durumlarından biri nedir?


CEVAP: İntihar olgusu, en önemli patolojik durumlardan biridir.

#51

SORU: Durkheim’e göre intihar olgusu nedir?


CEVAP: Durkheim’e göre kişisel eylemlerden birisi olan intihar, sosyolojik açıklamadan çok psikolojik bir açıklamaya uygun gibi görünse de aslında sosyolojik bir olgudur. Durkheim intihari özellikle toplumsal birlik problemi ile ilişkili bir toplumsal olgu olarak görür. Bu nedenle de onu toplumu bir arada tutan toplumsal bağlar ile ilişkili olarak ele alır. Bu bakımdan Durkheim’in intihar olgusunu ele alışını birey ve toplum arasında uygun denge arayışı ve bu dengeyi bozabilecek tehditlerin belirlenmesi olarak düşünebiliriz.

#52

SORU: Durkheim’e göre intihar niçin ortaya çıkmaktadır?


CEVAP: Durkheim’e göre intihar toplumsal dayanışmanın çok yüksek veya düşük olduğu yerlerde bağımlılık ve özerklik ilişkisindeki dengesizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

#53

SORU: Durkheim intiharı nasıl tanımlamaktadır?


CEVAP: Ölen kişi tarafından ölümle sonuçlanacağı bilinerek yapılan olumlu ya da olumsuz bir hareketin doğrudan ya da dolaylı sonucu olan her ölüm olayına intihar denir.

#54

SORU: Durkheim’in intihar oranlarındaki tespitine göre intihar hangi gruplarda daha fazla görülmektedir?


CEVAP: Durkheim yaptığı araştırmalar sonucunda farklı toplumsal grupların farklı intihar oranlarına sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna göre, Katolikler ve Yahudilere göre Protestanlar arasında; evlilere göre bekâr erkekler arasında; köydekilere göre kentte yaşayanlar arasında daha sık intihar girişimlerine rastlanmaktadır.

#55

SORU: Durkheim’e göre intihar ve intihar oranlarındaki farklılıkları hangi toplumsal olgular etkilemektedir?


CEVAP: Maddi toplumsal bir olgu olarak dinamik yoğunluk intihar üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir. Ancak maddi toplumsal olgular arasındaki farklılıklar maddi-olmayan toplumsal olgular üzerinde doğrudan bir etkide bulunmakta ve bu da intihar eğilimini doğrudan etkilemektedir. Durkheim’in kavramsal çerçevesi içinde özellikle kolektif bilinç, kolektif temsiller ve toplumsal eğilimler gibi maddi nitelikte olmayan toplumsal olgular, intihar üzerinde önemli etkiye sahiptirler.

#56

SORU: Toplumsal eğilimler neyi temsil eder?


CEVAP: Birey üzerinde etkiye sahip olan toplumsal olgulardır.

#57

SORU: Durkheim’e göre intiharın en önemli nedenlerinden birisi nedir?


CEVAP: Kolektif bilincin modern toplumda bireyselleşme, farklılaşma ve heterojenleşme gibi nedenlerle zayıflamasıdır.

#58

SORU: Durkheim belirlediği intihar tiplerini kaç gruba ayırır?


CEVAP: Dört gruba ayırır. Bunlar; Bencil, Anomik, Özgeci, Kaderci.

#59

SORU: Durkheim, bencil ve anomik intihar tiplerini neyle ilişkilendirmektedir?


CEVAP: Durkheim, bencil ve anomik intihar tiplerini genel olarak modern endüstriyel toplumlarda güçlü bir bütünleşme ve güçlü düzenleyici normların olmaması ya da yetersiz olması, yani toplumsal bağların zayıf olması durumuyla ilişkilendirir.

#60

SORU: Durkheim, özgeci ve kaderci intihar tiplerini neyle ilişkilendirmektedir?


CEVAP: Esas olarak geleneksel toplumlardaki güçlü bütünleşme ve güçlü düzenleyici normlar ile yani, toplumsal bütünleşme ve toplumsal düzenlemelerdeki aşırılık ile ilişkilendirmektedir.

#61

SORU: Durkheim din olgusunu niçin ilkel toplumlar bağlamında ele almaktadır?


CEVAP: Modern toplumlarda uzmanlaşma ve ideolojik nedenlerden dolayı dinin kaynaklarının araştırılmasının imkânsız olduğunu düşündüğü için, din olgusunu ilkel toplumlar bağlamında ele alır.

#62

SORU: Durkheim’e göre dinin kaynağı nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Tüm dinlerin kaynağı toplumdur. Her toplum bazı olguları kutsal bazılarını ise kutsal olmayan olgular olarak tanımlayarak dini yaratır. Kutsal olan ve olmayan ayrımında ise, dinin özünü toplumsal gerçekliğin kutsal sayılan yanları oluşturmaktadır.

#63

SORU: Durkheim’e göre dinin gelişimi neyi gerektirir?


CEVAP: Önce kutsalın belirlenmesini, sonra kutsal olanla ilgili inançların örgütlenmesini ve son olarak da inançlara bağlı olarak ortaya çıkan ayin ve uygulamaları gerektirir.

#64

SORU: Totemizm Nedir?


CEVAP: Özellikle hayvanların ve bitkilerin kutsal sayıldığı ve klanın amblemleri olarak alındığı bir din sistemidir.

#65

SORU: Durkheim’e göre totemizm nedir?


CEVAP: En ilkel ve en basit din biçimidir ve kaynağı bitki veya hayvanlar değildir. Bitki ve hayvanlar sadece bu kaynağı temsil etmektedirler. Totemler, aslında maddi nitelikte olmayan toplumsal gücün maddi nitelikteki sembolleridir. Maddi-olmayan bu güç ise toplumun kolektif vicdanıdır. Bu kolektif bilinç canlı ve aynı kalır.

#66

SORU:

Durkheim ve Marx’ın toplum modelleri arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Marx’n aksine Durkheim, biyolojik benzeşmeye dayalı olarak parçaları arasında işlevsel karşılıklılık temelinde işbirliğinin var olduğu uyumcu bir toplum modeli ve buna uygun pozitivist bir yöntem benimser.


#67

SORU:

Durkheim’ın Sosyoloji tarihi içindeki rolü ve önemi nedir?


CEVAP:

Durkheim, sosyolojiyi bağımsız bir disiplin olarak kurma ve ona bilimsel bir statü kazandırma konusundaki önemli katkılarından dolayı sosyoloji tarihi içinde önemli bir yere sahiptir. Durkheim’in temel amacı, sosyolojinin çalışma nesnesini ve ona uygun çalışma yöntemlerini tespit etmektir. Bir bilim dal› olarak sosyolojinin çalışma konusunun ne olduğu ve bunun hangi yöntemle incelenmesi gerektiğine dair yaptığı katkılar, onu sosyolojinin en önemli kurucularından bir olarak kabul edilmesine neden olmuştur.


#68

SORU:

 Durkheim‘ın önemli kabul edilen eserlerinden bildiklerinizi yazınız.


CEVAP:

En önemli eserleri arasında iş bölümü (1893), Sosyolojik Yöntemin Kuralları (1895), intihar (1897), Dini Hayatın İlksel Biçimleri (1912) yer almaktadır.


#69

SORU:

Durkheim ‘e göre sosyolojinin çalışma konusu nedir?


CEVAP:

Ona göre sosyolojinin çalışma konusu toplumsal olgulardır.


#70

SORU:

Durkheim topumsal olguları kaça ayırır?


CEVAP:

A. Maddi-toplumsal olgular

  1. Toplum
  2. Toplumun yapısal bileşenleri (kilise, devlet gibi)
  3. Toplumun morfolojik (nüfus dağılımı, yerleşim düzeni) bileşenleridir.

 B. Maddi-olmayan toplumsal olgular ise,

  1. Ahlâk,
  2. Kolektif bilinç,
  3. Kolektif temsiller ve kolektif eğilimlerdir.

#71

SORU:

Toplumsal olgu nedir? Açıklayınız.


CEVAP:

Toplumsal olgular bireyin bilinçleri dışında var olan, kendine özgü bağımsız bir gerçekliğe sahip ve kendilerini bireye zorla kabul ettiren olgulardır.


#72

SORU:

Toplumsal olguları diğer olgulardan ayıran özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Birincisi, toplumsal olgular bireylerin bilinçleri dışında var olur.

İkincisi, toplumsal olgular kendilerini bireylere zorla kabul ettirirler.


#73

SORU:

Durkhiem’e göre, toplumsal olguların gözlemlenmesine ilişkin ilke ve kurallar nasıl olmalıdır?


CEVAP:

Toplumsal olguların gözlemlenmesine ilişkin en temel ilke onları nesnelermiş gibi ele alma gerekliliğidir. Bu ise üç kurala bağlıdır:

 Birincisi, bir toplumsal olguyu ele alırken ilk önce her türlü peşin hükümden sistematik olarak kopmak gerekmektedir

İkincisi, bir sosyolog mutlaka ele aldığı toplumsal olguyu tanımlamak durumundadır.

Üçüncüsü, Durkheim’e göre, toplumsal olguları araştırmaya girişirken bu olguları kendi tekil ve değişken görünümlerinden soyutlayarak incelenmeyi sağlayacak bir bakış açısı benimsenmelidir.


#74

SORU:

Durkheim ‘e toplum tipleri nasıl oluşur?


CEVAP:

Durkheim, toplumları karmaşıklık derecesine göre sınıflandırmaktadır. Benzer olan toplumları belirli gruplara ayırmaktadır. Örneğin, ilkel toplumlar (horde) hiçbir farklılaşmanın olmadığı toplumdur. Bu toplumdan (horde) sonra, içine birçok aileyi alan klan gelir. Durkheim, horde’lerin birleşmesiyle oluşanan klanı tarihsel olarak bilinen en basit toplum olarak sınıflandırmaktadır. Diğer toplumların sı- nıflandırılmasında da aynı ilke (karmaşıklık ilkesi) ve yöntemi kullanır.


#75

SORU:

Durkheim e göre anomi kavramı nedir?


CEVAP:

Anomi toplumsal yapının özelliklerinden biridir ve bireylerin amaçlarının peşinden koşarken ahlâki bir rehberliğin olmadığı bir durumu karakterize eder.


#76

SORU:

Durkheim’e  göre  toplumsal iş bölümü neye hizmet eder?  


CEVAP:

Durkheim’e göre işbölümü, “farklı ama bir bütün içindeki faaliyetleri yerine getiren kişi ya da grupları koordine etmeyi sağlayan, istikrarlı bir düzenlemeyi anlatır.” Onun için, toplumdaki işbölümü görevler veya sorumluluklarda belli ölçüde uzmanlaşmayı gerektirdiği için maddî nitelikte bir toplumsal olgudur.


#77

SORU:

İşbölümüne bağlı olarak gelişen ideal tipte oluşan toplum biçimleri hangileridir?


CEVAP:

Birincisi mekanik dayanışmacı, ikincisi ise organik dayanışmacı toplum tipidir.


#78

SORU:

Kolektif bilinç nedir?


CEVAP:

Durkheim’e göre, kolektif bilinç bir toplumda yaşayan bireylerin ortak inanç ve duygularına tekabül eder.


#79

SORU:

Durkheim sosyolojinde intihar olgusu nasıl açıklanmıştır?


CEVAP:

İntihar, kişisel bir eylem olduğu için açıklaması da psikolojik nedenlere dayanılarak yapılmaktaydı. Durkheim’a göre ise kişisel eylemlerden biri olan intihar, sosyolojik açıklamadan çok psikolojik bir açıklamaya uygun gibi görünse de aslında sosyolojik bir olgudur. Durkheim, intihar› özellikle toplumsal birlik problemi ile ilişkili bir toplumsal olgu olarak görür. Bu nedenle de onu toplumu bir arada tutan toplumsal bağlar ile ilişkili olarak ele alır. Bu bakımdan Durkheim’›n intihar olgusunu ele alışını birey ve toplum arasında uygun denge arayışı ve bu dengeyi bozabilecek tehditlerin belirlenmesi olarak düşünebiliriz.


#80

SORU:

Durkheim’ın intihar tipleri nelerdir?


CEVAP:
  • bencil, • anomik, • özgeci, • kaderci olmak üzere dört gruba ayırır.

#81

SORU:

Durkheim ‘ a göre din olgusu toplum arasında nasıl bir ilişki vardır?


CEVAP:

Durkheim’e göre ,din de önemli bir toplumsal olgudur. Durkheim modern toplumlarda uzmanlaşma ve ideolojik nedenlerden dolay› dinin kaynaklarının araştırılmasının imkânsız olduğunu düşündüğü için, din olgusunu ilkel toplumlar bağlamnıda ele almıştır. Ona göre dinin doğası, ilkel bir toplumda daha modern bir toplumdakine göre çok daha kolay kavranabilecektir.


#82

SORU:

Durkheim kolektif temsiller kavramı ile ne ifade etmekdetir?


CEVAP:

Kolektif temsiller kolektif bilincin özel durumlarını ifade etmektedir. Modern toplumda kolektif temsiller olarak aile, meslek, eğitim, devlet ve din gibi kurumların norm ve değerlerini düşünebiliriz.


#83

SORU:

Mekanik dayanışmadan organik dayanılmaya geçişi sağlayan nedensel faktör nedir?


CEVAP:

Bu geçişi sağlayan faktör maddi bir toplumsal olgu olan dinamik yoğunluktur. Bu kavram, bir toplumdaki insan sayısını ve insanlar arası etkileşim miktarını ifade etmektedir.


#84

SORU:

Durkheim toplumsal olguları açıklarken hangi yöntemleri kullanır?


CEVAP:

Nedensel ve işlevsel olmak üzere dikkate aldığı iki farkı yöntem vardır. Bu yöntemlerden birincisinde; toplumsal olguların nedenleri yine başka toplumsal olgularda aranmalı ve nedensel olarak açıklanmalıdır. ikinci yöntem olarak, toplumsal olgular topumun ihtiyaçlarının karşılanması açısından sahip oldukları işlevler açısından araştırılmalı  ve toplum açısından işlevlerine bakılmalıdır.


#85

SORU:

Durkheim ın mekanik dayanışmacı toplumu nasıl açıklamaktadır?


CEVAP:

Mekanik Dayanışmacı Toplum Durkheim’a göre mekanik dayanışma benzeşmeye dayalı, işbölümünün oldukça sınırlı olduğu ve farklılaşmanın olmadığı daha çok sanayi öncesi toplumlarda görülmektedir. insanlar, maddi toplumsal bir olgu olarak işbölümünün gelişmediği geleneksel toplumlarda daha çok genel konumlarda yer alır. Yani geleneksel bir toplumda kişinin elinden her işin gelmesi gerekir. Cinsiyete dayalı işbölümü çerçevesinde avcılık yapan erkek (baba) ile haneyi yöneten kadının (anne) uzmanlaşma işlevi  (anne) modern toplumdaki kadar farklılaşmamıştır ve pratik olarak bu toplumlar kendilerine yetebilmektedir.