KONGRE VE ETKİNLİK YÖNETİMİ Dersi Ulusal ve Uluslararası Etkinliklerden Örnekler soru cevapları:
Toplam 45 Soru & Cevap#1
SORU:
Etkinliklere ilişkin yapılan belirgin bir sınıflandırma var mıdır?
CEVAP:
Etkinliklere ilişkin herkesin üzerinde fikir birliği sağlayacağı belirgin bir sınıflandırma yapılması oldukça zordur. Dolayısıyla, etkinlikler;
• Ulusal ve
• Uluslararası etkinlikler şeklinde gruplandırılmıştır.
Ülkenin çeşitli şehirlerinden ya da bölgelerinden izleyicilerin ve katılımcıların katıldığı etkinlikler ulusal etkinlikler olarak tanımlanmaktadır. Öte yandan uluslararası etkinlikler belirli bir ülkede düzenlenmekle beraber farklı ülkelerden izleyicilerin, katılımcıların ve sanatçıların katıldığı etkinliklerdir. Bu tür etkinlikler dünyanın çeşitli bölümlerinden ilginin ve katılımın olduğu etkinliklerdir.
#2
SORU:
Ulusal etkinlikler hangi amaçlarla yapılmaktadır?
CEVAP:
Türkiye’deki yerleşim yerleri imajlarını geliştirmek, kentsel gelişmeyi teşvik etmek, ekonomik, kültürel ve toplumsal yaşamı canlandırmak ve ziyaretçi ve yatırım çekmek için etkinlikler düzenlemektedirler. Zengin Anadolu kültürünün canlı tutulması için her şehir, kasaba, bölge ve hatta kimi köyler bile etkinlik düzenlemekte, büyüyen etkinlik turizmi potansiyelinden fayda sağlamayı amaçlamaktadır.
#3
SORU:
Ulusal bağlamda spor etkinlikleri nedir?
CEVAP:
Spor etkinlikleri, tüm dünyada oldukça büyük bir pazar oluşturmakta ve önemli bir kaynak olarak ele alınmaktadır. Toplumda spor bilincinin geliştirilmesi, müsabakalar vasıtasıyla bireylerin boş zaman etkinliklerine katılması, toplumun sosyalleşmesi üzerindeki etkileri yanı sıra spor etkinlikleri yarattığı ekonomik etkilerinden dolayı da hükümetler ve yerel yönetimler tarafından teşvik edilmektedir.
#4
SORU:
Uluslararası İzmir fuarı nasıl bir etkinliktir?
CEVAP:
Dünya ile ticari ilişkileri arttırmada, kültürel değerlerin tanıtılması ve paylaşılmasında çok önemli bir yeri olan ve temeli 17 Şubat 1923 tarihinde düzenlenen İktisat Kongresi’ne kadar dayanan İzmir Enternasyonal Fuarı, Uluslararası Fuarlar Birliği’ne üye olan Türkiye’deki tek genel ticari fuardır. İzmir Enternasyonal Fuarı her yıl farklı bir temayla düzenlenmektedir.
#5
SORU:
Film festivali nedir?
CEVAP:
Film festivalleri dünya genelinde en hızlı büyüyen kültürel etkinlik türlerindendir. Film festivallerinin artışının nedenleri arasında yerel halkın ekonomik beklentileri, yerleşim yerlerinin ve şehirlerin kültürel olarak yeniden konumlandırılması, kültüre yönelik artan ilgi ve bu tür etkinliklerin pek çok varış noktasında film arzındaki rolü sayılabilir.
#6
SORU:
Uluslararası İstanbul Müzik Festivali nedir?
CEVAP:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinliktir. İlk organizasyonu 15 Haziran15 Temmuz 1973 tarihleri arasında “İstanbul Festivali” adıyla olan etkinlik, klasik müzik, klasik bale, çağdaş dans, opera, geleneksel müzik, caz, pop, sinema, tiyatro ve görsel sanat türlerinde gerçekleştirilmiştir. 1986 yılından sonra film, bienal, tiyatro ve caz etkinliklerinin ayrı festivaller haline gelmesiyle, müzik festivali de kendine özgü bir kimlik kazanarak bugünkü adını almıştır.
#7
SORU:
İstanbul Caz Festivali nedir?
CEVAP:
İstanbul Caz Festivali, bir anlamda Chick Corea ve Steve Kujala’nın İstanbul Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde verdiği 8 Temmuz 1984 tarihli konseri ile başlamış kabul edilmektedir. Festival, başlangıcından itibaren cazın ve cazın sözcük anlamının sınırlarını zorlamayı hedeflemiştir.
#8
SORU:
Ankara Uluslararası Müzik Festivali nedir?
CEVAP:
Ankara Uluslararası Müzik Festivali her yıl Nisan ayında Ankara’da gerçekleştirilen festivaldir. Uluslararası bir festival olma özelliği gösteren festival Avrupa Festivaller Birliği üyesidir. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı festivalin düzenlenmesine yardım etmektedir. Sabancı Vakfı 2008 yılından itibaren Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ni onur üyesi olarak desteklemektedir.
#9
SORU:
Barışa Rock nasıl bir festivaldir?
CEVAP:
İlk kez 2003 yılında kolalı bir meşrubat firmasının düzenlediği Rock’n Coke Festivali’ne karşı duyulan tepkiyle ortaya çıkan, savaş karşıtı ve antikapitalizm söylemleriyle dikkati çeken rock festivalidir. 2003 yılında ‘rock şişede durmaz’, 2004 yılında ‘evimiz dünya’, 2005 yılında ise ‘karşı festival’ alt başlıklarıyla yapılmıştır. İki gün süren festivalde dinleyiciler çadırda kalırken Türkiye ve Dünya’dan rock grupları sahne almıştır.
#10
SORU:
İzmir Avrupa Caz Festivali ne tür bir etkinliktir?
CEVAP:
1993 yılında İzmir Avrupa Caz Günleri olarak başlayan etkinlik, Türkiye’nin Gümrük Birliğine kabulünün ardından hızlanan süreç içinde kapsamı genişletilerek İzmir Avrupa Caz Festivali adını almıştır. Festivalin amacı, Avrupa’nın ve Türkiye’nin kendi alanlarında önemli gelişmeler sağlamış caz sanatçılarını bir araya getirerek bu kültürü geniş kitlelere yaymaktır. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin en büyük farkı, eğitim ağırlıklı olmasıdır.
#11
SORU:
İstanbul Bienali nedir?
CEVAP:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 1987 yılından bu yana, farklı kültürlerden sanatçılar ve izleyiciler arasında görsel sanatlar alanında İstanbul’da bir buluşma noktası oluşturmayı amaçlayan İstanbul Bienali’ni düzenlemektedir. İKSV’nin şimdiye dek düzenlemiş olduğu on dört bienal, her iki yılda bir güncel sanatın yeni eğilimlerini bir araya getirerek izleyiciye sunarken, yurtiçi ve yurtdışındaki sanat çevreleri, sanatçı, küratör ve eleştirmenler arasında uluslararası bir kültür ağının kurulmasına olanak sağlamıştır.
#12
SORU:
Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali ne zaman kurulmuştur?
CEVAP:
Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali her yıl Kasım ayında Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından Ankara’da düzenlenen bir etkinliktir. “Başka bir dünya” kurulabileceği inancını taşıyan bilim insanları, aydın, sanatçı, işçi, memur, işsiz, öğrenciler ve yaşamın her alanından katılan insanlar tarafından 1993 yılında kurulmuştur.
#13
SORU:
Rumeli Hisarı Konseri ne tür bir konserdir?
CEVAP:
Rumeli Hisarı Konserleri 1989 yılından beri düzenlenen geleneksel konserler zinciridir. Genelde Temmuz ve Ağustos aylarına denk gelen zaman zarfında düzenlenmektedir. Amfi tiyatro şeklindeki konser alanının koltuk sayısı 1.800’dür. 2006 yılında durdurulan ve 2007 yılında da hiç yapılmayan konserler, 2008 yılında son kez düzenlenmiştir. 2008 yılı organizasyonundan sonra Hisar müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
#14
SORU:
Uluslararası etkinlikler ne tür etkinliklerdir?
CEVAP:
Uluslararası etkinlikler belirli bir ülkede düzenlenmekle beraber farklı ülkelerden izleyicilerin, katılımcıların ve sanatçıların katıldığı etkinliklerdir. Dünya genelinde düzenlenen etkinlikler büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Bu etkinliklerin bir kısmı dünya genelindeki ülkelerin katılımına açıktır. Katılımcı ülkeler belirli ön elemelerden geçmekte, ancak ondan sonra etkinliğe katılım hakkı elde etmektedir.
#15
SORU:
Uluslararası spor etkinlikleri nelerdir?
CEVAP:
Uluslararası spor etkinlikleri arasında;
• Olimpiyat oyunları,
• Kış oyunları,
• Paralimpik oyunları,
• Gençlik olimpiyatları,
• Dünya Kupası,
• Avrupa Futbol Şampiyonası,
• Akdeniz Oyunları ve
• Fransa Açık Tenis Turnuvası gibi etkinlikler yer almaktadır.
#16
SORU:
Uluslararası film festivalleri nelerdir?
CEVAP:
Uluslararası film festivalleri arasında;
• Venedik Film Festivali,
• Cannes Film Festivali,
• Berlin Film Festivali ve
• Toronto Film Festivali yer almaktadır.
#17
SORU:
Rio karnavalı nedir?
CEVAP:
Rio Karnavalı, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen en ünlü festival ve en büyük karnavaldır. Rio karnavalı, bir Yunanlı efsane karakter olan Kral Momo’nun, perhizden önceki Salı gününü temsil eden taç giyme töreni ile başlar. Kral Momo’ya vali tarafından şehrin anahtarı verilmiştir, Rio Karnavalı’nın başlangıcını müjdeler. ‘Bloco’lar olarak bilinen, geçit arasındaki muhteşem samba dansçıları ile yüzlerce sokak grubu, Rio’nun mahalleleri boyunca süren geçit, tüm gece boyunca büyüleyici performanslar sergiler.
#18
SORU:
Ekim festivali nedir?
CEVAP:
Oktoberfest ya da Türkçe çevirisi ile Ekim Festivali, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlenen bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih kentindeki en ünlü olaydır.
Festival, geleneksel olarak, Ekim ayının ilk Pazar gününü de içine alacak şekilde 16 gün sürer. Festivalin en önemli özelliği biradır ve her sene festival kutlaması, Münih Belediye Başkanının büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlar.
#19
SORU:
Setouchi Sanat Festivali nedir?
CEVAP:
Japonya’da Seto içdenizinde Honshu ve Shikoku arasındaki adalar her üç yılda bir sanatçıları, mimarları ve tasarımcıları bir araya getirerek bu yenilikçi sanat festivaline ev sahipliği yapmaktadırlar. Setouchi Sanat Festivalinin ana amacı Japonya’daki Honshu, Shikoku ve Kyushu Adası’nı ayıran Seto İç Denizi’ni kirliliğinden arındırmaktır.
#20
SORU:
Hong Kong Uluslararası Sanat Fuarı hangi şirket tarafından kurulmuştur?
CEVAP:
2007 yılında Asian Art Fairs şirketi tarafından kurulan Hong Kong Uluslararası Sanat Fuarı (ART HK) aradan geçen süre içinde dünyanın en önemli sanat fuarlarından biri haline gelmiştir. Fuar, Hong Kong’un kültürel bir coğrafya olarak son dönemdeki gelişmeleri için bir katalizör işlevi görmenin yanında Hong Kong’u uluslararası bir sanat merkezi haline getirmiştir.
#21
SORU:
Frize Sanat Fuarı nedir?
CEVAP:
Frieze Sanat Fuarı her yıl Ekim ayında Londra’daki Regent Park’ta gerçekleştirilen uluslararası bir çağdaş sanat fuarıdır. Fuar, Frieze dergisinin yayıncıları Amanda Sharp ve Matthew Slotover tarafından düzenlenmektedir. Temel amacı sanat eserlerinin satılması olmakla beraber fuar 100.000 civarında ziyaretçisiyle kültürel bir eğlence etkinliği de olmaya başlamıştır.
#22
SORU:
Harbin Buz ve Kar Festivalinde ne tür bir etkinlik yapılmaktadır?
CEVAP:
Çin’in Harbin kentinde her yıl düzenlenen bir kış festivali olup dünyadaki en büyük buz ve kar festivalidir. Harbin, Çin’in kuzeydoğusunda yer alan ve Sibirya’nın kış soğuğuna açık bir yerdir. Ortalama sıcaklıklar yaz aylarında 21,2°C ve kış aylarında -16,8°C olup kışın en düşük sıcaklık -35°C olarak ölçülmektedir. Festival, 1963 yılında Harbin’in geleneksel buz fener gösterisi ve bahçe partisi ile başlamıştır. Festival resmi olarak 5 Ocak’ta başlar ve bir ay sürer.
#23
SORU:
Beyaz Gecelerin Yıldızları Festivali kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
“Beyaz Geceler” olarak bilinen doğa olayı Rusya’nın St. Petersburg kentine özgü olmamakla birlikte başka hiçbir kuzey şehrinde böylesine şiirsel ve edebi hale gelmemiştir. Beyaz Gecelerin Yıldızları Festivali Mayıs ayından Temmuz ayına kadar Mariinsky Tiyatrosu ve dünyanın en iyi ses veren salonlarından biri olan Mariinsky Konser Salonunda gerçekleştirilmektedir. Festival ilk olarak St. Petersburg’un ilk belediye başkanı Anatoly Sobchak tarafından başlatılmış olup 1993 yılından beri düzenli olarak yapılmaktadır.
#24
SORU:
Boğa Koşusu nasıl bir etkinliktir?
CEVAP:
Boğa Koşusu veya bir diğer adıyla San Fermin Festivali, her yıl 6 ile 14 Temmuz tarihlerinde İspanya’nın Navarra bölgesindeki Irunea/Pamplona’da gerçekleştirilmektedir. Boğaların eski şehir merkezine çıkan sokaklarda kovalanması ve insanların boğaların önünde boğalar tarafından ezilmemek için kaçmasından oluşan etkinlik zaman içinde uluslararası tarafından bilinir hale gelmiştir. Festival, son dönemde dinsel boyutu ikincil konuma düşse de Navarra’nın koruyucusu San Fermin onuruna düzenlenmektedir.
#25
SORU:
Festivaller, karnavallar ve benzeri etkinlikler ne amaçla düzenlenmektedir?
CEVAP:
Festivaller, karnavallar ve benzeri etkinlikler temel olarak düzenlendikleri toplumlarda kültürel ve toplumsal yaşamın canlandırılması, bireylerin arasındaki bağların güçlendirilmesi, topluluk duygusunun yaratılması ve elbette bireylerin belirli günler içinde olsa da güzel, eğlendirici, insanı mutlu edici deneyimler yaşaması için düzenlenmektedirler. Doğal olarak her toplumun yaşadığı coğrafya, iklim ve yaşam koşulları, inançları farklılık sergilediğinden düzenlenen ve kutlanan etkinlikler de benzer bir çeşitlilik göstermektedir.
#26
SORU:
Getz (1991), etkinlikleri organize eden gruplara göre kaç türe ayırmaktadır?
CEVAP:
Getz (1991),etkinlikleri organize eden gruplara göre altı türe ayırmaktadır. Bunlar “Yerel Yönetimler Tarafından Düzenlenen Etkinlikler”, “Hükümetler ve Turizm Organizasyonları”, “Kar
Amaçlı Düzenlenen Etkinlikler (Eğlence ve Spor Etkinlikleri)”, “Özel Sektör Tarafından
Düzenlenen Etkinlikler (İş Amaçlı ve Ticari Etkinlikler)”, “Özel Sektör Sponsorluğunda”
düzenlenen etkinliklerdir.
#27
SORU:
Shone ve Parry (2004), etkinlikleri kaç farklı gruba ayırmaktadır?
CEVAP:
Shone ve Parry (2004), etkinlikleri dört farklı gruba ayırmaktadır. Bunlar:
• Boş zaman etkinlikleri (spor, rekreasyon, boş zaman),
• Kültürel etkinlikler (törensel, dini, kültürel miras, sanat, folklor),
• Kurumsal etkinlikler (ticari, politik, hayırseverlik, satış),
• Kişisel etkinliklerdir (düğün, doğum günü, yıl dönümü).
#28
SORU:
Hâlihazırda Türkiye’de yıllık olarak düzenlenen etkinliklerin sıkıntıları nelerdir?
CEVAP:
Hâlihazırda Türkiye’de yıllık olarak
1400 civarında farklı büyüklüklerde etkinlik düzenlenmektedir (T.C. Kültür ve Turizm
Bakanlığı-2009). Bu etkinliklerin bazıları yalnızca belirli bir tarımsal veya sanayi ürününün tanıtımı için düzenlenirken bazıları da kültürel temalara yoğunlaşmaktadır. Ancak
bu etkinliklerin büyük bir çoğunluğu, iyi organize edilememiş olmaları, duyurum ve
tanıtımlarının tam yapılmamış olması, finansal sorunlar gibi nedenlerle uzun soluklu olamamakta, yerel yöneticilerin, yerel halkın ve düzenleyici kurum ve kuruluşların kısa ve
uzun soluklu beklentilerinin karşılanamaması ile sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla naif beklentilerle düzenlenmeye başlayan etkinlikler kısa süre sonra başarısızlıklarından ve karar
mekanizmalarındaki kısıtlılıktan dolayı sürekli kılınamamaktadır.
#29
SORU:
Spor etkinlikleri hükümetler ve yerel yönetimler tarafından neden teşvik edilmektedir?
CEVAP:
Spor etkinlikleri, tüm dünyada oldukça büyük bir pazar oluşturmakta ve önemli bir kaynak olarak ele alınmaktadır. Toplumda spor bilincinin geliştirilmesi, müsabakalar vasıtasıyla bireylerin boş zaman etkinliklerine katılması, toplumun sosyalleşmesi üzerindeki
etkileri yanı sıra spor etkinlikleri yarattığı ekonomik etkilerinden dolayı da hükümetler ve
yerel yönetimler tarafından teşvik edilmektedir.
#30
SORU:
Türkiye topraklarında yapılan ilk maç
hangi yılda kimler arasında oynanmıştır?
CEVAP:
Türkiye topraklarında yapılan ilk maç
1897 yılında İzmir’den İstanbul’a gelen İzmir Karmasıyla İstanbul Karması arasında oynanmıştır.
#31
SORU:
Millî Lig kurulmadan önce Türkiye’nin hangi illerinde mahalli ligler kurulmuştur?
CEVAP:
Millî Lig kurulmadan önce Türkiye’nin bazı illerinde (İstanbul, İzmir, Eskişehir, Adana, Trabzon, Bursa) mahalli ligler kurulmuştur.
#32
SORU:
İstanbul Türk İdman Birliği Ligi nasıl kurulmuştur?
CEVAP:
1905 yılından
itibaren Türk futbol kulüplerinin kurulmasıyla birlikte Cuma Ligi, Pazar Ligi, İstanbul
Şampiyonluğu Ligi gibi organizasyonlar oluşturulmuştur. Daha sonra, 1918 yılında Beşiktaş, Cuma Ligi’ni yetersiz bulması sebebiyle yeni bir lig kurulması fikrini ortaya atmış
ve bu fikri destekleyen kulüpler ile birlikte İstanbul Türk İdman Birliği Ligi’ni kurmuştur
#33
SORU:
Türkiye Futbol Federasyonu 1923 yılında kim başkanlığında kurulmuştur?
CEVAP:
Türkiye Futbol Federasyonu ise 1923 yılında, Yusuf Ziya Öniş başkanlığında kurulmuştur.
#34
SORU:
1966-67 sezonunda Türkiye Deplasmanlı Basketbol
Ligi adı ile kurulan ligin ilk şampiyonluğunu hangi basketbol takımı kazanmıştır?
CEVAP:
1966-67 sezonunda Türkiye Deplasmanlı Basketbol
Ligi adı ile kurulan ligin ilk şampiyonluğunu Altınordu basketbol takımı kazanmıştır.
#35
SORU:
Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye’deki en üst düzey lige ne ad verilmektedir?
CEVAP:
Sultanlar Ligi olarak da adlandırılan bayan ligi, Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından
düzenlenen Türkiye’deki en üst düzey ligdir.
#36
SORU:
Kırkpınar Yağlı Güreş geleneği nasıl başlamıştır?
CEVAP:
Rumeli’nin fethi sırasında Orhan Gazi’nin kardeşi Süleyman Paşa 40 askeriyle
Domuzhisarı Kalesi ile birlikte birkaç kaleyi de ele geçirir. Bu birlik geri dönerken, bu gün
Yunanistan sınırları içerisinde kalan Samona’daki molalarında güreş tutuşurlar. Bunlardan ikisi yenişemezler. Daha sonra iki güreşçi bir Hıdırellez gününde (6 Mayıs) yeniden
güreşe tutuşurlar. Güreş sabah erkenden başlayıp gece yarısı iki güreşçinin ölümüne kadar
sürer. Bu iki güreşçi arkadaşları tarafından orada bulunan bir incir ağacının altına defnedilirler. Yıllar sonra arkadaşları aynı yere tekrar geldiklerinde iki pehlivan arkadaşlarının
gömülü oldukları yerde temiz ve gür pınarların şırıl şırıl aktığını görürler. Bunun üzerine o yer “Kırkpınar” olarak adlandırılır ve böylece Kırkpınar Yağlı Güreş geleneği başlar.
#37
SORU:
Kırkpınar ağalığı nedir?
CEVAP:
Kırkpınar Güreşlerinin en ilginç yönü Kırkpınar ağalığıdır. Pehlivanları çağıran, yarışmaları düzenleyen, gelen konukları ağırlayan, yemek ve yatacak yerlerini temin eden,
örf ve adetlere uygun olarak güreşlerin yapılmasını sağlayan, ödüller veren ve güvenlik
düzeni alan yetkilidir.
#38
SORU:
Uluslararası Fuarlar Birliği’ne üye olan Türkiye’deki tek genel
ticari fuarı neresidir?
CEVAP:
İzmir Enternasyonal Fuarı, Uluslararası Fuarlar Birliği’ne üye olan Türkiye’deki tek genel ticari fuardır.
#39
SORU:
Ülkemizin ise en eski ve uzun soluklu film festivali hangisidir?
CEVAP:
Uluslararası Antalya Film Festivali, Avrupa ve Asya’nın en köklü film festivallerinden biri, ülkemizin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir.
#40
SORU:
Çukurova’nın ürünü pamuğu simgeleyen “Altın Koza Film Festivali” ilk kez 1969 yılında
hangi adla Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde gerçekleştirilmiştir?
CEVAP:
Çukurova’nın ürünü pamuğu simgeleyen “Altın Koza Film Festivali” ilk kez 1969 yılında
‘Altın Koza Film Şenliği’ adıyla Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde gerçekleştirilmiştir.
#41
SORU:
Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk kez 1988 yılında hangi adla gerçekleştirilmiştir?
CEVAP:
Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk kez 1988 yılında Ankara Film Şenliği adıyla gerçekleştirilmiştir.
#42
SORU:
1996’ta ilk “Aziz Nesin Emek Ödülü” sahipleri kimler olmuşlardır?
CEVAP:
1996’ta ilk “Aziz Nesin Emek Ödülü” sahipleri Giovanni
Scagnamillo ve Nijat Özön olmuştur.
#43
SORU:
İstanbul Caz Festivali, hangi tarihli konser ile başlamış kabul edilmektedir?
CEVAP:
İstanbul Caz Festivali, bir anlamda Chick Corea ve Steve Kujala’nın İstanbul Festivali
kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde verdiği 8 Temmuz 1984 tarihli konseri ile başlamış kabul edilmektedir.
#44
SORU:
Türkiye’deki ilk rock festivali hangisidir?
CEVAP:
Bursa Rock Festivali ilk olarak 21 Temmuz 1986 tarihinde Bursa’da gerçekleştirilmiştir.
Festival, İlhan İrem’in girişimleriyle, Çatı Müzik Stüdyosu tarafından organize edilmiştir.
Türkiye’deki ilk rock festivalidir.
#45
SORU:
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, iki
ayrı kategoride, kaç yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinliklerdir?
CEVAP:
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyatları olmak üzere iki
ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinliklerdir.