KRİMİNOLOJİ Dersi Suçlar ve Failleri-III soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

A.B.D’de uyuşturucu ve alkol, aile içi şiddet, araç kazaları, mala karşı, uyuşturucu suçları ile kamu düzenine karşı işlenen suçların toplamının kaçında etkili olduğu tespit edilmiştir?


CEVAP:

A.B.D’de uyuşturucu ve alkol, aile içi şiddet, araç kazaları, mala karşı, uyuşturucu suçları ile kamu düzenine karşı işlenen suçların toplamının %80’inde etkili olduğu tespit edilmiştir


#2

SORU:

OECD’nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye, 15 yaş ve üstü kişi başına yıllık ortalama kaç litre alkol tüketimine sahiptir?


CEVAP:

OECD’nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye, 15 yaş ve üstü kişi başına yıllık ortalama 1.4 litre alkol tüketimi ile en düşük ülkeler arasındadır.


#3

SORU:

Bireyin alkol ve şiddetle alakalı sorunlarını arttırabilecek bir dizi faktör bulunmaktadır. Bunlar neler olabilmektedir?


CEVAP:

Bireyin alkol ve şiddetle alakalı sorunlarını arttırabilecek bir dizi faktör bulunmaktadır. Bunlar bireyin ilişkileri, topluluk ve çevresi ile ilgili olabilmektedir.


#4

SORU:

2015 OECD 15 yaş üstü alkol tüketim istatistiğine göre, en çok alkol tüketimi hangi ülkeye aittir?


CEVAP:

2015 OECD 15 yaş üstü alkol tüketim istatistiğine göre, en çok alkol tüketimi kişi başı yıllık 11.9 litre ile Fransa’dır.


#5

SORU:

Uyuşturucu ve suç arasındaki ilişki karmaşıktır. Uyuşturucu kullanmanın başlı başına bir suç olmasının yanı sıra uyuşturucu kullanımı ile suç işleme arasındaki ilişki hangi ana başlıklar altında toplanabilir? 


CEVAP:

Uyuşturucu kullanmanın başlı başına bir suç olmasının yanı sıra uyuşturucu kullanımı ile suç işleme arasındaki ilişki üç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar uyuşturucu kullanımıyla bağlantılı suçlar, ekonomik boyutuyla ilgili suçlar, uyuşturucu ağıyla bağlantılı suçlardır.


#6

SORU:

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2017 dünya uyuşturucu raporuna göre, kaç milyon kişi en az bir defa uyuşturucu kullanmıştır?


CEVAP:

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2017 dünya uyuşturucu raporuna göre, 250 milyon kişi en az bir defa uyuşturucu kullanmış


#7

SORU:

En zarar verici uyuşturucu grubunu hangisidir?


CEVAP:

Eroinin de dahil olduğu opioid denilen haşhaştan elde edilen sentetikler, en zarar verici uyuşturucu grubunu oluşturmaktadır.


#8

SORU:

Uyuşturucu madde kullanmaya bağlı prematüre ölümlerinin büyük bir kısmı hangi tür uyuşturucu grubundan kaynaklanmaktadır?


CEVAP:

Uyuşturucu madde kullanmaya bağlı prematüre ölümlerinin büyük bir kısmı opioid türünden kaynaklıdır.


#9

SORU:

En kolay alışkanlık yapan uyuşturucu madde nedir?


CEVAP:

Koka bitkisinin yapraklarından elde edilen kokain, merkezi sinir sistemi üzerinde etkilidir. Burundan çekilerek toz şeklinde kullanılır. En kolay alışkanlık yapan maddedir.


#10

SORU:

Psikoatif (Psikotrop) maddeler nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Psikoatif (Psikotrop) maddeler, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir.


#11

SORU:

I. Afyonun işlemlerden geçirilmesi suretiyle elde edilir.

II. Afyon içeriğindeki zehirlerden en bilinenidir ve afyondan daha tesirlidir.

özellikleri verilen uyuşturucu madde nedir?


CEVAP:

Morfin.


#12

SORU:

Europol’e göre, Avrupa’da uyuşturucu madde kaçakçılığını gerçekleştiren grupların birden çok suç alanında faaliyet gösterme oranı nedir?


CEVAP:

Europol’e göre, Avrupa’da uyuşturucu madde kaçakçılığını gerçekleştiren grupların üçte ikisi birden çok suç alanında faaliyet göstermektedir.


#13

SORU:

Uyuşturucu madde ticaretinin en büyük organizatörleri kimlerdir?


CEVAP:

Uyuşturucu madde ticaretinin en büyük organizatörleri şüphesiz ki terör örgütleridir.


#14

SORU:

internet üzerinden uyuşturucu satışını arttıran faktörler nelerdir?


CEVAP:

Müşteriler ile doğrudan temas kurma zorunluğunun olmaması, bitcoin gibi kripto para metodları ile ödemelerin gerçekleştirilebilir olması, internet üzerinden uyuşturucu satışını arttıran faktörlerdir.


#15

SORU:

Organize suç terimi ilk kez hangi yıl kullanılmıştır?


CEVAP:

Organize suç terimi ilk kez 1920’li yıllarda ABD’de kullanılmıştır.


#16

SORU:

Terörizmin, organize suçluluk gibi ne olduğunu tanımlamak zordur ve aynı şekilde üzerinde uzlaşılmış bir tanıma da sahip değildir. Bir tanıma göre, herhangi bir terörist aktivite ile ilintili olan her organizasyon terör örgütüdür. A.B.D. bir terör örgütünü tanımlamak amacıyla hangi kriterleri kullanmaktadır?


CEVAP:

Bunlar, aynı amaç için bir araya gelmiş, hükümet karşıtı ya da otonom devlet dışı hareketlere mensup olan ve amaçlarını gerçekleştirmek için şiddete başvuran insan topluluğudur. 


#17

SORU:

Organize suç örgütleri ile terör örgütlerinin gelir kaynaklarının başında ne gelmektedir?


CEVAP:

Organize suç örgütleri ile terör örgütlerinin gelir kaynaklarının başında uyuşturucu kaçakçılığı yer almaktadır.


#18

SORU:

Siber suçların dünya üzerinde hızla yayılmasının temel sebebi nedir?


CEVAP:

Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi, bilgisayarla ilintili suçlar ve siber suçların dünya üzerinde hızla yayılmasına neden olmuştur.


#19

SORU:

Dolandırıcılık suçunu oluşturan fiillerin bilişim alanında işlenmesi TCK hangi maddesiyle düzenlenmiştir?


CEVAP:

Dolandırıcılık suçunu oluşturan fiillerin bilişim alanında işlenmesi TCK 158/f’de düzenlenmiştir.


#20

SORU:

Siber alanda işlenen içerikle ilişkili suçlardan önde gelenleri nelerdir?


CEVAP:

Bu kategorideki suçlar çocuk pornografisi, istismarı, ırkçı söylemler, dini sembollere yönelik hakaret gibi suç türlerini içermektedir. Bu kapsamdaki fiillerin suç olarak kabul edilmesi, her ülke açısından farklılık arz etmektedir. Örneğin, dini sembollere hakaret özellikle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ifade özgürlüğü çatısı altında korunur haldedir. Bunun aksine Arap ülkelerinde ölümcül neticelere varacak nitelikte cezalar ile karşılaşılmaktadır.