KÜLTÜREL MİRAS MEVZUATI Dersi Uluslararası Koruma Mevzuatı soru cevapları:

Toplam 25 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Kültürel mirasın korunmasında önemli bir başlangıç noktası olan, “Mimari Eserlerin Korunması ve Onarımı” konusunda alınan kararlar açısından önemli olan kongre hangisidir?


CEVAP:

Madrid Konferansı Tavsiye Kararları: Altıncı Uluslararası Mimarlar Kongresi (1904) kültürel mirasın korunmasında önemli bir başlangıç noktasıdır.


#2

SORU:

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi nerede ve kaç yılında kabul edilmiştir?


CEVAP:

UNESCO’nun 17 Ekim – 21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris’te toplanan 16. Genel Konferansında sorunun uluslararası bir sözleşme konusu yapılmasına karar verilmiş ve 16 Kasım 1972’de Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kabul edilmiştir.


#3

SORU:

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi hangi amaçla  hazırlanmıştır?


CEVAP:

Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal sitleri dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.


#4

SORU:

UNESCO'ya yapılan başvuruda Dünya Miras Listesi'nde Türkiye'den hangi yapılar yer almıştır?


CEVAP:

Bu listede, Türkiye’den, İstanbul’un Tarihi Alanları, Safranbolu şehri (Karabük), Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Ksantos-Letoon antik kenti (Antalya-Muğla), Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası (Sivas), Truva antik kenti (Çanakkale), Selimiye Camisi ve Külliyesi (Edirne) kültürel miras olarak; Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alınmıştır.


#5

SORU:

Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi nerede ve ne zaman hazırlanıp kabul edilmiştir?


CEVAP:

1985 yılında Granada’da Avrupa Konseyine üye ülkeler tarafından tarafından hazırlanıp kabul edilmiştir.


#6

SORU:

1985 yılında, Granada’da Avrupa Konseyine üye ülkeler tarafından kabul edilen Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi Türkiye'de ne zaman yürürlüğe girmiştir?


CEVAP:

13.4.1989 gün ve 3534 sayılı yasayla yürürlüğe girmiştir.


#7

SORU:

1985 yılında Granada’da Avrupa Konseyine üye ülkeler tarafından kabul edilen Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi'nin amacı nedir?


CEVAP:

Ülkeler, mimari mirasın korunması için yasal önlemler almayı ve bu önlemler çerçevesinde ve her ülkeye ve bölgeye özgü yöntemlerle, anıtları, bina gruplarını ve sitleri korumayı üstlenmiş bulunmaktadır. Sözleşmenin ortaya koyduğu bir diğer evrensel ilke ise, “Mimari mirasın korunması, bunun teşviki ve yaygınlaştırılmasını, kültürel ve çevresel planlama politikalarının başlıca unsuru olarak kabul etmek”tir. Bu husus, özellikle ülke koşullarının iyileştirilmesi bakımından önem taşımaktadır.


#8

SORU:

Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi ne zaman ve nerede onaylanmıştır?


CEVAP:

16 Ocak 1992 tarihinde Valetta’da onaylanmıştır.


#9

SORU:

Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi'nin amacı nedir?


CEVAP:

Amacın Avrupa’nın ortak belleğinin kaynağı ve tarihi ve bilimsel incelemelerin bir aracı olması nedeniyle arkeolojik mirasın korunması olduğu belirtilmiş ve bu miras yapılar, yapı grupları, sitler, taşınabilir objeler, başka cins anıtlar ile bunların karada veya denizdeki uzantıları olarak tanımlanmıştır.


#10

SORU:

16 Ocak 1992 tarihinde Valetta’da onaylanan Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Türkiye'de ne zaman yürürlüğe girmiştir?


CEVAP:

5.8.1999 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis tarafından 4434 sayılı Kanunla kabul edilmiştir.


#11

SORU:

Avrupa Kültür Konvansiyonu nedir?


CEVAP:

Avrupa ülkeleri tarafından, kültür alanında ortak bir anlayış oluşturulması ve Avrupa’nın ortak kültür mirasının geliştirilmesi için ulusal katkıda bulunmak amacıyla Avrupa Konseyi çatısı altında oluşturulan en eski belgelerden bir tanesidir.


#12

SORU:

1954 yılında Pariste oluşturulan Avrupa Kültür Konvansiyonu neyi öngörmektedir?


CEVAP:

Konvansiyon, taraf ülkelerin, Avrupa ölçeğinde kültürel etkinlikler yapmak için ortak programlar gerçekleştirmelerini, bu bağlamda uzman değişimini sağlamalarını, kendi ülkelerindeki kültürel değerleri, Avrupa’nın ortak mirasının tamamlayıcı bir elemanı olarak görmelerini ve bu değerlerin korunması için gerekli önlemleri almalarını öngörmektedir.


#13

SORU:

Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Değerlerin Korunması Sözleşmesine göre üye ülkeler nasıl hareket ederler?


CEVAP:

Üye ülkeler, barış zamanında olası bir savaş tehlikesine karşı kültür varlıklarını koruyucu önlemler alacaklar ve kültür varlıklarını bir savaş halinde korunmasını zorlaştıracak işlevlerle kullanmayacaklardır. Savaşta, işgalci taraf, işgal edilen ülkenin kültür varlıklarının korunmasından sorumlu uzmanlarına destek sağlayacaktır. Bu bağlamda, savaştan zarar göreceği anlaşılan kültür varlıklarının korunmasına ilişkin önlemler, işgal edilen ülkedeki ilgililer tarafından alınamıyorsa, bu önlemler işgalci ülke tarafından alınacaktır.


#14

SORU:

Akdeniz’de Özel Koruma Alanlarına İlişkin Protokol neleri kapsamaktadır?


CEVAP:

Sadece doğal değerlerin değil, kentsel ve arkeolojik değerlerin de ele alındığı bu protokol Akdeniz’deki doğal kaynakların, doğal sitlerin ve kültürel mirasın, diğer araçların yanısıra, deniz alanları ve çevreleri de dahil olmak üzere özel koruma alanları (ÖKA) kurulması yolu ile korunmasını ve iyileştirilmesini öngören bir belgedir. 


#15

SORU:

Türkiye, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine ne zaman taraf olmuştur?


CEVAP:

27 Mart 2006 tarihinde sözleşmeye resmen taraf olmuştur.


#16

SORU:

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ile koruma altına alınan alanlar hangileridir?


CEVAP:

Sözleşmede “somut olmayan kültürel mirasın”, dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar; gösteri sanatları; toplumsal uygulamalar, törenler ve şölenler; doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar; el sanatları geleneği alanlarında belirdiği tespiti yapılmaktadır.


#17

SORU:

Venedik Tüzüğü nedir?


CEVAP:

Venedik Tüzüğü, tarihi yapıların korunması ve restorasyonu hakkında uluslararası bir çerçeve belirleyen ilk antlaşmalardan biridir.


#18

SORU:

1994'te Nara'da ortaya konan Özgünlük Belgesi nedir?


CEVAP:

Japonya’da toplanan uzmanlar, küreselleşmenin getirdiği bir örnekleşme baskısıyla karşı karşıya olan ve kültürel kimlik arayışları ve azınlık kültürlerinin yok sayıldığı bir dünyada, kültür mirasının korunması uygulamalarında, özgünlüğün dikkate alınmasının insanlığın ortak belleğinin tüm yönlerine saygı göstermek ve onu aydınlatmak olacağı değerlendirmesini yaparak, gelenekselleşmiş kavramları tartışmaya açan bir belgedir.


#19

SORU:

Yöresel Mimari Miras Tüzüğü nerede ve ne zaman kabul edilmiştir? 


CEVAP:

Uygulama ilkelerini içeren tüzük ICOMOS'un Ekim 1999’da Meksika'da yapılan 12. Genel Kurulunda kabul edilmiştir.


#20

SORU:

UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu sözleşmesi Türkiye Cumhuriyeti tarafından ne zaman onanmış ve yasalaşmıştır?


CEVAP:

16 Kasım 1945 tarihinde imzalanmış ve 4 Kasım 1946 tarihinde yürürlüğe giren UNESCO Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 20 Mayıs 1946 tarihli ve 4895 sayılı kanunla onanmış ve yasalaşmıştır.


#21

SORU:

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasını Koruma Fonuna katkı ödeyip Dünya Miras Komitesine üye olabilen ülkeler hangi konularda yardım alabilmektedir?


CEVAP:
  1. Hazırlık yardımı: Bu yardım, üye ülkelerin Dünya Miras Listesine önermek istedikleri kültürel ve doğal değerlerle ilgili hazırlık yapılması ve eğitim programlarının hazırlanması için verilir. Üst sınırı 30.000 ABD dolarıdır.
  2. Teknik yardım: Kültürel ve doğal mirasın korunması, onarımı, sunumu ve sağlıklaştırılması sürecinde karşılaşılan teknik ve bilimsel sorunlarla ilgili çalışmalar; Uygun görülen çalışmayı denetleyecek uzmanların temini; İlgili ülkenin sahip olmadığı ya da temin edemeyeceği teknolojik araçların sağlanması; Uzun vadede ödenebilecek krediler; Özel hallerde ve özel nedenlere dayalı olan hibe programları.
  3. Eğitim: Uzmanların kültürel ve doğal mirasın belgelenmesi, korunması, sunumu ve sağlıklaştırılması konularında her düzeyde eğitimi için verilir.
  4. Acil Yardım: İvedilikle hazırlanması gerekli adaylık başvuruları, miras listesinde bulunan varlıkların korunması için gerekebilecek acil durumlar için sağlanmaktadır.
 
 

#22

SORU:

Akdeniz Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan 100 Tarihi Sit Programı'nın amacı nedir?


CEVAP:

Amacı, Akdeniz Eylem Planına esas teşkil eden Barselona Konvansiyonunda yer alan Akdeniz’in önemli kültür varlıklarının korunması, bozulmayı hızlandıran kirliliğin önlenmesi, kontrolsüz turizm için önlem oluşturulması gibi hususlardır.


#23

SORU:

Akdeniz Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan 100 Tarihi Sit Programı çerçevesinde oluşturulan listede Türkiye'den hangi şehirler yer alır?


CEVAP:

Bu listede Türkiye’den Antalya, Aspendos, Bursa, Didim, Efes, Fethiye-Ölüdeniz, Bodrum (Halikarnassos), İstanbul, Kaunos, Kekova, Knidos, Milet, Bergama, Faselis, Priene, Truva ve Ksantos yer almaktadır.


#24

SORU:

Avrupa Birliği tarafından SOCRATES adıyla oluşturulan programın amacı nedir?


CEVAP:

Avrupa Birliğinin eğitim programlarına ortak mirasın öğretilmesi ve koruma bilincinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.


#25

SORU:

Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği nerede ve ne zaman kurulmuştur?


CEVAP:

Strasbourg’da Avrupa Konseyi bünyesinde 8 Ekim 1999 tarihinde kurulmuştur.