KÜLTÜREL MİRAS MEVZUATI Dersi Türkiye'de Koruma İle İlgili Kurumlar soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

‘Asar-ı Atika Nizamnamesi’ nedir?


CEVAP:

Türkiye’de kültür varlıklarına duyulan ilgi ilk olarak XIX. yüzyıl ortalarına tarihlenebilmektedir. Avrupa’da gerçekleşen Sanayi Devrimi Osmanlıları da etkilemiştir. Bugünün Türkçesi ile eski eserler yasası diyebileceğimiz ‘Asar-ı Atika Nizamnamesi’ ile koruma yasal bir tabana oturmuş ve ‘Muhafaza-i Asar-ı Atika Encümeni’ bu yasayı uygulayacak ilk kurum olmuştur.


#2

SORU:

Kültür ve Turizm Bakanlığının görevleri nelerdir?


CEVAP:

Kültür varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak Kültür ve Turizm Bakanlığının görevidir. Çıkarılan metnin yerine gelmek üzere: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bakanlığa bağlı çalışan koruma ile ilgili kurumlardır.


#3

SORU:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün kurulma amacı nedir?


CEVAP:

Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının belirlenerek korunması, değerlendirilmesi ve yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile kurulmuştur.


#4

SORU:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün merkez teşkilatı nasıl yönetilmektedir?


CEVAP:

Genel Müdürlüğün merkez teşkilatı Müzeler, Kazılar, Restorasyon, Uygulamalar, Tespit ve Planlama, Kurullar, Emlak, Strateji ve Yönetim Hizmetleri daire başkanlıkları olarak yönetilmektedir.


#5

SORU:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün merkeze bağlı taşra teşkilatını hangi kurumlar oluşturmaktadır?


CEVAP:

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu müdürlükleri, Rölöve ve Anıtlar müdürlükleri ile Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar müdürlükleri Genel Müdürlüğün merkeze bağlı taşra teşkilatını oluşturmaktadır.


#6

SORU:

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün merkeze bağlı taşra teşkilatında kaç adet ünite bulunmaktadır?


CEVAP:

Kuruma bağlı olarak çalışan müze müdürlükleri taşra teşkilatıdır. 197 müze, 139 düzenlenmiş ören yeri ve 120 türbe olmak üzere, ziyaret edilebilir 456 ünite bulunmaktadır.


#7

SORU:

“Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu” hangi amaçla oluşturulmuştur?


CEVAP:

Yurt içinde bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetki ve sorumluluğu altındaki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili hizmetlerin bilimsel esaslara göre yürütülmesini sağlamak üzere, Bakanlığa bağlı “Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu” oluşturulmuştur.


#8

SORU:

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun üyeleri kimlerdir?


CEVAP:

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu; Bakanlık Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, Bakanlığın ilgili Müsteşar Yardımcısı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili genel müdürü veya yardımcısı, Orman Genel Müdürü veya Yardımcısı, Vakıflar Genel Müdürü veya Yardımcısı, Maden İşleri Genel Müdürü veya Yardımcısı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü veya Yardımcısı, Koruma Bölge Kurulları üyelerinden Bakanlıkça seçilen altı üyenin katılımıyla oluşturulmuştur. Yüksek Kurulun üye sayısı 16’dır.


#9

SORU:

5 Haziran 1935 tarihinde yürürlüğe giren "2762 sayılı Vakıflar Kanunu" ile vakıflar; yönetim biçimine göre hangi kategorilere ayrılmıştır?


CEVAP:

Bu kanunun 1. Maddesine göre vakıflar; yönetim biçimine göre, Mazbut, Mülhak, Cemaat ve Esnafa Mahsus Vakıflar olmak üzere üç kategoride toplanmıştır. Türk Medeni Kanunu ile de dördüncü kategori olarak Yeni Vakıflar bulunmaktadır.


#10

SORU:

Mazbut Vakıflar nelerdir?


CEVAP:

Vakıflar Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Genel Müdürlük tarafından yönetilen ve on yıldan beri mütevelliliği kimseye verilmemiş vakıflar ile kanunen veya fiilen hizmeti kalmaması üzerine, idaresi doğrudan Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlanan vakıflardır. Ayrı ayrı tüzel kişiliğe sahip olmakla beraber bu vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil ve idare edilir. Bütün iş ve işlemleri Genel Müdürlükçe yürütülür.


#11

SORU:

Mülhak Vakıflar nelerdir?


CEVAP:

Vakıf kurucusunun soyundan gelenlerden olan mütevellilerince idare ve temsil edilen tüzel kişiliğe sahip vakıflardır. Vakıf senedinde yazılı şartlara göre vakfın evladından olan mütevellilerce idare edilir ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce de denetlenir.


#12

SORU:

Cemaat ve Esnafa Mahsus Vakıflar nelerdir?


CEVAP:

Cemaat ve esnafa mahsus vakıflar tarafından seçilen kişi veya kurullarca yönetilir. İlgili makamlarla Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından teftiş edilir ve denetlenir.


#13

SORU:

Türk Medeni Kanununa Tabi Yeni Vakıflar nelerdir?


CEVAP:

Cumhuriyetin kurulmasından sonra, şahısların isteği üzerine, bağımsız mahkemeler tarafından kurulup, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kuruluş senedine uygunluk yönünden denetlenen vakıflardır.


#14

SORU:

Vakıflar Genel Müdürlüğün kültür varlıkları ile ilgili görevleri nelerdir?


CEVAP:
  • Yurtiçi ve yurtdışındaki vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının onarımını yapmak,

  • Vakıflarla ilgili konularda; araştırma, geliştirme, eğitim, kültür ve yayın faaliyetlerinde bulunmak, ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamak,

  • Vakıf kültür varlıklarından oluşan koleksiyonlar meydana getirmek, müze, kütüphane ve kültür merkezleri kurmak.


#15

SORU:

Vakıflar Genel Müdürlüğü nasıl yönetilir?


CEVAP:

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıflar Meclisi, merkez ve taşra teşkilatı olmak üzere üç ana birim ile yönetilir.


#16

SORU:

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki eserler hangi merkezlerde sergilenmektedir?


CEVAP:

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Ankara Vakıf Eserleri, Edirne Selimiye Vakıf, Gaziantep Mevlevihane Vakıf, İstanbul Akaretler Mustafa Kemal, Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf, Konya Sahipata Vakıf, Tokat Mevlevihane Vakıf, İstanbul Halı, İstanbul Kilim ve Düz Yaygılar, İstanbul Türk Vakıf Hat Sanatları ve İstanbul Türk İnşaat ve Sanat Eserleri müzeleri olmak üzere 11 müzede vakıf eserleri sergilenmektedir.


#17

SORU:

Vakıflar Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı hangi merkezlerden oluşur?


CEVAP:

Vakıflar Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul I. Bölge, İstanbul II. Bölge, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon bölge müdürlüklerinden oluşur.


#18

SORU:

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın temel görevi nedir?


CEVAP:

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı kendisine bağlı Ankara Palas ve Başkanlığa tahsis edilen diğer tarihi mekânlar ile saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikaların uluslararası müzecilik ve konservasyon standartlarına uygun olarak idaresi, bakımı, onarımı, restorasyonu ve müze olarak işletilmesi ile görevlidir. Milli Saraylar bünyesinde, zaman içerisindeki katılımlarla beraber bugün iki saray, iki köşk, sekiz kasır, üç müze ve iki fabrika yer almaktadır. İçlerindeki tarihi objelerle beraber bütün bu yapıların, kültürel ve tarihi arka planlarına sadık kalarak korunması ve restore edilmeleri, milli kültürümüzün değerli unsurları olarak yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından modern müzecilik anlayışı içinde ziyaret edilmelerinin sağlanması Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın temel görevidir.


#19

SORU:

Milli Savunma Bakanlığının kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi noktasında görevi nedir?


CEVAP:

Milli Savunma Bakanlığının idare ve denetiminde veya sınır boyu ve askeri yasak bölgelerde bulunan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi, Milli Savunma Bakanlığınca yerine getirilir. Bu korunmanın sağlanması, Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında düzenlenen protokol esaslarına göre yürütülür.


#20

SORU:

Vakıf kültür varlıklarının korunması ve bu yönde bilinç oluşturulması amacı ile gerçekleştirilen projeler nelerdir?


CEVAP:

Vakıf kültür varlıklarının korunması ve bu yönde bilinç oluşturulması amacı ile bugüne kadar ‘Kendini Koruyan Kentler’, ‘Kent Envanterleri’, ‘Kent Müzeleri ve Arşivleri’, ‘Kent Atölyeleri’, ‘Kaleli Kentler’, ‘Köyler Yaşamalıdır’, ‘Sinan’a Saygı’, ‘İpekYolu Kültür Yolu’, ‘Endüstri Mirası’, ‘Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası’, ‘Arkeolojik Mirasın Sürekliliği’, ‘Geleneksel Yaşam Kültürü’ ve ‘Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları’ projelerini gerçekleştirmiştir.