KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ Dersi Pazardaki Yerli ve Yabancı Yazılımların İncelenmesi soru cevapları:
Toplam 25 Soru & Cevap#1
SORU:
İşletmeye özgü, KKP sistemi geliştirmenin dezavantajları nelerdir?
CEVAP:
İşletmeye özgü, KKP sistemi geliştirmek uzun zaman alan ve oldukça pahalı bir seçenektir. Ayrıca bu sistem başka işletmeler, örneğin tedarikçiler ya da yan sanayi kuruluşları ile birlikte çalışırken uyumsuzluklar da ortaya çıkmaktadır.
#2
SORU:
İşletmeye özgü KKP sistemi geliştirmenin avantajı nedir?
CEVAP:
İşletmeye özgü KKP sistemi geliştirmenin avantajı işletmenin iş süreçlerine göre yazıldığından herhangi bir yeniden yapılandırma çalışmasının yapılmasına gerek kalmamasıdır.
#3
SORU:
Bir yazılım firması tarafından geliştirilmiş hazır KKP yazılımını satın almak neden pahalı ve zaman alan bir süreçtir?
CEVAP:
Bir yazılım firması tarafından geliştirilmiş hazır KKP yazılımının bütününü ya da bazı modüllerini satın almak son derece pahalı ve zaman alan bir süreçtir. Çünkü işletmenin iş süreçlerinin satın alınan yazılıma göre düzenlenmesi, yani bir süreç gözden geçirme ve yeniden yapılandırma aşamasına gerek vardır. Çoğunlukla işletmeler, finans ve muhasebe modülleri ile KKP yazılımları kullanmaya başlarlar.
#4
SORU:
KKP projelerindeki başarısız uygulamaların yüksek olmasının nedenleri nelerdir?
CEVAP:
KKP projelerindeki başarısız uygulamaların yüksek olmasının nedenleri, projenin başlangıcındaki yetersiz örgütsel analiz ile birlikte, KKP pazarının karmaşıklığına ve karmaşık uygulamaya geçme süreçlerinin birbirleri ile etkileşimine bağlanmaktadır.
#5
SORU:
KKP pazarının lideri hangi firmadır?
CEVAP:
Uluslararası araştırma şirketi Gartner’in verilerine göre, 2013 yılında dünya çapında KKP pazarının hacmi 70 milyar Amerikan doları civarıdır. 17 milyar dolar civarı ciro ve %24 ile pazar payı lideri açık ara Alman SAP firmasıdır.
#6
SORU:
Yazılım Lisansı nedir?
CEVAP:
Yazılım Lisansı: Bir yazılımın ya da yazılıma bağlı nesnelerin; üreticisi tarafından, kullanımına dair belge düzenleyen devlet makamı tarafından, belgelemeyi düzenlemeye yetkili kılınmış makamlar tarafından telifli olduğu belgelenmiş ise nesnenin kullanımı, geliştirilmesi, yeniden yapılandırılması, değiştirilmesi, alıntısının yapılabilmesi gibi hususları belirleyen belge.
#7
SORU:
Yazılım bakımı nedir?
CEVAP:
Yazılım bakımı: Var olan bilgisayar programlarını tümüyle yeniden yazmadan yapılan değiştirme ve güncelleme işleri, hataların düzeltimi, performansı arttırma, değişen isteklere ya da çevreye uyarlama.
#8
SORU:
Gerçek zamanlı olma nedir?
CEVAP:
Gerçek zamanlı olma; girdilere hemen cevap verebilen sistemlerdir. Real-time sistemler, kesintiler olmaksızın istikrarlı davranışlar sergileyebilen sistemlerdir. Genel amaçlı kullanılan işletim sistemleri realtime sistemler değildirler çünkü genel amaçlı sistemler, kesintilere karşı daha kararsız oldukları için reaksiyon gösterebilmeleri için fazlaca zaman geçer. Ayrıca realtime sistemler, gerçek yaşamda meydana gelen olayları anında simule eden sistemler olduğu için de gerçek zamanlı sistemler adını almıştır.
#9
SORU:
Açık mimari nedir?
CEVAP:
Açık mimari; yazılımı geliştirenlerin yanı sıra yazılımı kullananlar ya da diğer üçüncü taraflar tarafından da geliştirilmeye ve ilaveler yapmaya olanak veren donanım ya da yazılım yapısıdır.
#10
SORU:
Oracle'ın kuruluş amacı nedir?
CEVAP:
Oracle'ın kuruluş amacı, Amerikan CIA Merkezî İstihbarat Örgütü için büyük miktardaki verileri hızla işleyerek bilgi elde etme amaçlı bir anlaşma işi gereğini yerine getirmektir.
#11
SORU:
Sage firmasının kuruluş amacı nedir?
CEVAP:
Diğer bir firma olan Sage, 1981 yılında David Goldman tarafından kendi işletmesinde temel muhasebe süreçlerini otomatik hâle dönüştürme çabası sonucunda geliştirilen yazılımın başka işletmelere satılmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.
#12
SORU:
Infor firmasının CloudSuite adlı yazılımı hangi tür işletmelere hizmet vermektedir?
CEVAP:
Infor firmesı CloudSuite adlı yazılımı ile bulut üzerinden KOBİ niteliğindeki işletmelere hizmet vermeye devam etmektedir.
#13
SORU:
Dynamics Ax’ın temel özelliği nedir?
CEVAP:
Dynamics Ax’ın temel özelliği açık kaynak kodlu bir KKP olmasıdır.
#14
SORU:
Microsoft Dynamics AX (Axapta) yazılımı ile Microsoft Dynamics NAV (Navision) adlı yazılım arasındaki fark nedir?
CEVAP:
Büyük ölçekli işletmelere yönelik Microsoft Dynamics AX (Axapta) yazılımı, tedarik zinciri yönetimi, ambar yönetimi, talep tahmini, modern satış noktası (POS), bütçe planlama modüllerini kapsar iken, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik Microsoft Dynamics NAV (Navision) adlı yazılımı, finansal yönetim, üretim, proje yönetimi, satış, pazarlama ve hizmet yönetimi, insan kaynakları yönetimi konularında modüller sunmaktadır.
#15
SORU:
Almanya'da bir Türk tarafından kurulan yazılım firmasının ismi nedir?
CEVAP:
IAS firması, Almanya’da kurulmuş olmakla birlikte, kurucusu bir Türk olan bir yazılım firmasıdır.
#16
SORU:
IAS (Industrial Application Software) firmasının CANIAS KKP ürününün kullandığı yazılım dili nedir?
CEVAP:
TÜBİTAK destekli olarak, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen, web tabanlı, platform ve sektör bağımsız, modüler ve bütünleşik yapıya sahip kurumsal kaynak planlama ürünü CANIAS KKP, TROIA adını taşıyan kendine özgü geliştirme dili ile dünya KKP pazarında önemli bir rekabet avantajı elde etmiştir.
#17
SORU:
Dünyada KKP oluşumu ile Türkiye'deki KKP yazılımları arasındaki farklılık nedir?
CEVAP:
Dünyada KKP oluşumu; MRP, MRP II evrimi ile ortaya çıkmış iken, ülkemizde genellikle muhasebe paket programlarından KKP yazılımlarına geçiş görülmektedir.
#18
SORU:
Türkiye'de KKP pazarındaki durumun tespitini yapmak neden güçtür?
CEVAP:
Henüz ülkemizde KKP tanımlama ve sınıflandırma süreci devam etmektedir. Bu yüzden hem tanımlama hem de maliyet sınıflandırmasında karşılaşılan sorunlardan dolayı pazardaki durumun tespitini yapmak güçtür.
#19
SORU:
İş zekası nedir?
CEVAP:
İş zekası: Şirketlerin, müşteri profilini elde etme, pazarı bölütleme, ürün kârlılığı, istatistiksel analizler, ürün envanteri ve dağıtımı gibi etkinliklerde kararlar verebilmesine ve stratejik plan yapmasına destek olan bilgi toplama, depolama ve analiz etme araç ve sistemleridir.
#20
SORU:
Logo firmasının KKP yazılımları nelerdir?
CEVAP:
Logo firmasının KKP yazılımları büyük ölçekli işletmelere yönelik; j-guar, Tiger Enterprise, Netsis Enterprise, Tiger Plus ve Netsis Standard, KOBİ’lere yönelik ürünler; GO3, Netsis Entegre, Mali Müşavir Plus ve Start olarak belirtilmektedir.
#21
SORU:
Logo Netsis firmasının en önemli misyonu nedir?
CEVAP:
Halen Logo firması altında Logo Netsis olarak faaliyetine devam eden firmanın en önemli misyonu Türkiye’den dünyaya yazılım ihraç etmektir.
#22
SORU:
LİKOM yazılım firması hangi yazılım ürünlerini geliştirmektedir?
CEVAP:
LİKOM yazılım, 30 yıldır Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), İş Süreçleri Yönetimi (BPM), İş Zekası Araçları (BI) ve Yönetim Bilgi Sistemi Yazılım ürünleri geliştirmektedir. Ayrıca müşteri gereksinimlerine odaklı özel yazılım geliştirme hizmeti ile kendi üretimi olan genel ve özel amaçlı yazılım ürünlerinin pazarlama, satış ve satış sonrası eğitim, destek ve danışmanlık hizmetlerini gerçekleştirmektedir.
#23
SORU:
BilTAY Teknoloji Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin temel hedefi nedir?
CEVAP:
BilTAY Teknoloji Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi temelde, genç ve dinamik ekiplerle amatör bir ruh içerisinde profesyonel çalışmalar ortaya koymayı hedeflemektedir.
#24
SORU:
Vizyonun bütünlüğü nedir?
CEVAP:
Vizyonun bütünlüğü yazılım geliştiren firmanın, müşterinin isteklerini ne derece yakın izleyebildiği ve bunları ürünü piyasada farklılaştırmada ne ölçüde kullanabildiği olarak kabul edilmiştir.
#25
SORU:
Vizyonu gerçekleştirme yeteneği nedir?
CEVAP:
Vizyonu gerçekleştirme yeteneği ise firmanın stratejisini gerçekleştirme yolunda ayırdığı teknik desteğin, teknoloji altyapısının, finansal ve pazarlama kaynaklarının seviyesidir.