MALİYET MUHASEBESİ Dersi MALİYET MUHASEBESİNE GİRİŞ soru cevapları:

Toplam 83 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Bilanço yaklaşımından hareketle, gider kavramı kayıp kavramını da içerecek biçimde nasıl tanımlanır?


CEVAP: İşletmeden çekilen ve konan değerler hariç olmak üzere, belirli bir muhasebe döneminde varlıklarda meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerde meydana gelen artışlardan dolayı özkaynaklarda ortaya çıkan azalışlardır.

#2

SORU: Hesap ayrılığı sisteminin işleyişi nasıldır?


CEVAP: Hesap Ayrılığı Sistemi’nde, • Genel muhasebe ve maliyet muhasebesi birlikte çalışmakla beraber, bazı ana ve yardımcı hesaplar her iki muhasebede de ayrı ayrı tutulur. • Ana gider hesapları ve bunlara ait yardımcı hesaplar, ayrıntılı olarak maliyet muhasebesinde tutulur. • Finansal muhasebede de ana gider hesapları ayrıca izlenir.

#3

SORU: Bilanço yaklaşımından hareketle, gider kavramının içeriği dar tutulup arizi zararlar, kayıplar, gider kavramından ayrı olarak ele alındığı durumlarda gider nasıl tanımlanır?


CEVAP: Bir işletmenin belirli bir dönemdeki mamul teslimi veya üretim, hizmet kullanımı veya sürekli ana iş konusuyla ilgili diğer işlemleri sonucunda işletmenin varlıklarında meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerinde meydana gelen artışlardan kaynaklanan özkaynak azalışlarıdır.

#4

SORU: Gelir yaklaşımında gider nasıl tanımlanır?


CEVAP: Gelir tablosunda karşı akım olarak kârı olumsuz yönde etkileyen akımları belirtmek üzere faydası tükenmiş maliyetlerdir.

#5

SORU: Kayıp kavramını da içerecek biçimde genel olarak nasıl tanımlanır?


CEVAP: Belirli bir muhasebe döneminde hasılattan düşülen yararı tükenmiş maliyetlerdir.

#6

SORU: Gider kavramının kapsamının dar tutulup kayıpların ayrı tanımlandığı durumlarda gider nasıl tanımlanır?


CEVAP: İşletmenin faaliyetini ve varlığını sürdürebilmesi ve bir ekonomik yarar (gelir elde etmesi) sağlaması için belli bir dönemde kullandığı ve tükettiği girdilerin faydası tükenmiş maliyetlerinin hasılattan düşülen kısmıdır.

#7

SORU: Hangi koşullar altında giderden söz edilebilir?


CEVAP: • Gerek varlıklardaki azalış veya yükümlülüklerdeki artış gerek yararı tükenen maliyetler, işletmenin faaliyetinin sürdürülmesi ile ilgili olmalıdır. • Maliyetlerin yararının belirli bir dönemde tüketilmiş olması gerekir.

#8

SORU: Türkiye muhasebe standartlarında bilanço yaklaşımından hareketle ve kapsamı geniş tutularak bütün arizi zarar ve kayıpları da içerecek biçimde gider nasıl tanımlanır?


CEVAP: Raporlama döneminde (Muhasebe döneminde) gerçekleşen, özkaynak yatırımcılarına yapılan dağıtımlarla ilişkili olanlar hariç olmak üzere, işletmeden çıkan varlıklar veya işletmeye ait varlıkların değerlerinde meydana gelen azalışlar ya da borçlarda oluşan artışlar nedeniyle işletme Özkaynaklarının azalmasına neden olan ekonomik değerlerde meydana gelen azalışlardır.

#9

SORU: İşletmelerde nakden yapılan ödeme ve borçlanmaları anlatmak için kullanılan harcama kavramı nasıl tanımlanır?


CEVAP: Bir mal, fayda ve hizmet sağlanması veya herhangi bir edim karşılığı olmaksızın ortaya çıkan bir yükümlülük nedeniyle yapılan ödeme ve borçlanmalardır.

#10

SORU: Harcama ve gider arasındaki fark nedir?


CEVAP: Harcama; Bir borcun ödenmesi, bir varlığın alınması veya bir hizmetten yararlanılması için yapılan ödemeler ve borçlanmalar. Gider; Harcama karşılığında elde edilen mamul ve hizmetlerin faydasının aynı dönemde tüketilmesi ile söz konusu harcamalar.

#11

SORU: Harcamaların gider sayılacağı durumlar nelerdir?


CEVAP: • Harcamanın işletmeye ait faaliyetlerin sürdürülmesi için yapılması gerekir. • Harcamanın gider sayılabilmesi için, harcamanın işletmenin özkaynağını, yani net varlığını azaltmış olması gerekir. • Harcamanın, işletmenin net varlığında (özkaynağında) ortaya çıkması olasılığı bulunan azalmaları önlemek için yapılmış olması gerekir.

#12

SORU: Maliyet nedir?


CEVAP: Maliyet, bir mamul veya hizmetin edinilmesi için, o dönem içinde yapılan harcamalarla, daha önceki dönemde yapılan harcamalardan o mamul ve hizmetin edinilmesinde katlanılan fedakarlıkların parasal tutarıdır.

#13

SORU: Maliyet muhasebe standartlarında nasıl tanımlanır?


CEVAP: Bir varlığın elde edilmesinde veya inşaatında ödenen nakit veya nakit benzerlerini veya verilen diğer bedellerin gerçeğe uygun değerini veya belli durumlarda diğer muhasebe standartlarında yer alan özel hükümler uyarınca ilk muhasebeleştirme sırasında ilgili varlığa atfedilen bedeldir.

#14

SORU: Varlık maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınan maliyet unsurları nelerdir?


CEVAP: • Satın alma maliyeti • Dönüştürme maliyetleri • Diğer maliyetler

#15

SORU: Maliyet unsurlarından satın alma maliyetleri nedir?


CEVAP: Varlığın satın alma fiyatı, gümrük vergileri, taşıma, yükleme boşaltma maliyetleri ile varlıkların edinilmesiyle doğrudan ilişkisi kurulabilen diğer maliyetlerdir.

#16

SORU: Maliyet unsurlarından dönüştürme maliyetleri nedir?


CEVAP: Stokların mamule dönüştürülmesi için yapılan direkt işçilik giderleri ve üretimle ilgili diğer giderler- genel üretim giderleridir.

#17

SORU: Maliyet unsurlarından diğer maliyetler nedir?


CEVAP: Stokların mevcut konum ve duruma getirilmesi için yapılan diğer giderlerdir.

#18

SORU: Muhasebe standartlarındaki maddi duran varlıkların maliyet unsurları nelerdir?


CEVAP: • İndirimler ve ticari iskontolar düşüldükten sonra, ithalat vergileri ve iade edilmeyen alış vergileri dahil, satın alma fiyatı • Varlığın yerleştirileceği yere ve yönetim tarafından amaçlanan koşullarda çalışabilmesini sağlayacak duruma getirilmesine ilişkin her türlü maliyet • Maddi duran varlığın sökülmesi ve taşınması ile yerleştirildiği alanın restorasyonuna ilişkin tahmini maliyeti • İşletmenin ilgili kalemin elde edilmesi ya da stok üretimi dışında bir amaçla belirli bir süre kullanımı sonucunda katlandığı yükümlülük

#19

SORU: Maddi duran varlık kaleminin maliyetine girmeyen ve doğrudan sonuç hesaplarına gider olarak kaydedilecek maliyet unsurları nelerdir?


CEVAP: • Yeni bir tesis açılmasının maliyetleri, yeni bir mamul veya hizmetin tanıtılmasına ilişkin maliyetler (reklam ve tanıtım harcamaları dahil) • Yeni bir yerde veya yeni bir müşteri kitlesiyle iş yapmak amacıyla katlanılan maliyetler (personel eğitim masrafları dahil) • Yönetim giderleri ve diğer genel giderler ile özel amaçlı varlık niteliği taşımadığı sürece varlık ediniminden kaynaklanan finansman giderleri

#20

SORU: Maliyetlere ait yararların tükenmesi koşulları nelerdir?


CEVAP: • Yararı tükenen maliyet, mamul ve hizmetlerin alıcılara teslim edildiği dönem hasılatıyla doğrudan doğruya ilgili bulunmalıdır. • Yararı tükenen maliyetler finansal raporlama dönemiyle ilgili bulunmalıdır. • Bir maliyet harcamasının gider olarak kabul edilebilmesi için, söz konusu maliyetin yararının o dönemde tüketilmiş olması gerekmektedir. • Dönem hasılatının elde edilmesiyle ilgili bulunmasa dahi varlık maliyetlerine ait faydalar, ölçülebilir bir biçimde tükenmiş olmalıdır.

#21

SORU: Maliyet kalıntıları, faydası tükenmiş maliyetlerden nasıl ayrılır?


CEVAP: Maliyetlere ait faydaların ne kadar tükendiği, dönem sonlarında saptanmaktadır. Bunun yapılması sırasında gelecek dönem hasılatlarıyla karşılaştırılacak olan maliyetler, yararı tükenmiş maliyetlerden ayırt edilerek, ilgili varlık hesaplarında bırakılmakta ve faydası tükenmiş maliyetler de sonuç hesaplarına yansıtılmaktadır.

#22

SORU: Ek maliyet nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Faaliyet hacminde yapılan bir değişmenin maliyetlerde neden olduğu tüm değişmeye ya da türlü seçenekler arasında bir tanesinin seçilmesi durumunda, toplam maliyetlerde ortaya çıkan değişiklik olarak da tanımlanabilir. “ek maliyetler” denir.

#23

SORU: Batmış maliyet nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Bir karar işlemi sırasında o karardan etkilenmeyen maliyetlere “Batmış Maliyet” denir.

#24

SORU: Batık maliyetlerin özellikleri nelerdir?


CEVAP: • Seçenekler arasında yapılan seçime ilişkin kararlardan etkilenmezler. • Yöneticilerin verecekleri kararlarda geçersizdirler. • Batmış maliyetler sabit, değişken veya yarı değişken nitelikler taşıyabilirler.

#25

SORU: Fırsat maliyeti nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Bir seçeneğin seçilmesi nedeniyle, vazgeçilen diğer seçeneklerin kullanılmasından dolayı işletmenin kaybettiği gelirlerdir.

#26

SORU: Muhasebe standartlarında varlık kavramı nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP: Varlık, geçmişte meydana gelen olaylar sonucunda ortaya çıkan ve hâlihazırda işletmenin kontrolünde olup gelecekte işletmeye ekonomik fayda sağlaması beklenen değerlerdir.

#27

SORU: Muhasebe standartlarında hasılat kavramı nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP: Hasılat, ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarıdır.

#28

SORU: Hasılatın özellikleri nelerdir?


CEVAP: • Yalnızca işletmenin kendi adına aldığı ve alacağı brüt ekonomik yarar akışlarını içerir. • Üçüncü kişiler adına tahsil edilen tutarlar, satış vergileri, mamul veya hizmet vergileri, KDV gibi tutarlar işletme için öz kaynak artışı sağlamayacağından hasılat kavramı içinde değerlendirilmez.

#29

SORU: Maliyet muhasebesi hangi özellikleriyle tanımlanır?


CEVAP: • Bir işletmede üretilen mamul ve hizmet birimlerinin elde edilmesi ve bunların alıcılara ulaştırılıp paraya çevrilmesini sağlar, • İşletmenin yaptığı fedakârlığın parasal ölçüsünü gösteren maliyetlerin, hangi giderlerden oluştuğunu belirler, • Söz konusu giderleri; türleri, fonksiyonları ve gider yerleri bakımından hesap planındaki sınıflandırma doğrultusunda kaydedip izler, • Bilgilerin inceleme ve yorumunun yapılmasına olanak verecek raporların hazırlanmasını ve maliyetlerin kontrolünü amaç edinir.

#30

SORU: Üretim maliyet muhasebesi ve pazarlama maliyeti muhasebesi arasındaki fark nedir?


CEVAP: Üretim maliyet muhasebesi; gider merkezleri, işlemler ve mamul maliyetleri ile ilgilenir. Pazarlama maliyet muhasebesi; pazarlama işlevleri, satış bölgeleri, alıcılar, mamuller, sipariş hacimleri, satış elemanları ile ilgili maliyetlerle uğraşır.

#31

SORU: Maliyetlerin hesabında yapılan temel işlem ve kullanılan teknikler nelerdir?


CEVAP: • İşletmenin çalışma alanına uygun maliyet merkezlerinin seçimi ve ana hesapların bu maliyet merkezlerine göre biçimlendirilmesi, • İşletme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan giderlerin çeşitlerine ve fonksiyonlarına göre belirlenmesi, • Maliyet giderlerinin maliyet merkezlerine dağıtımı ve maliyet merkezlerinde maliyetlerin tespiti, • Maliyet merkezlerinde toplanan giderlerin toplu olarak belirtilmesi • Mamul veya hizmetler arasında dağıtılıp, birim maliyetlerinin bulunması • Maliyet bilgilerinin raporlanması

#32

SORU: Maliyet muhasebesinin amaçları nelerdir?


CEVAP: • Üretilen mamul ve hizmetlerin birim maliyetlerini ölçmek, • Stokların değerlerini hesaplamak, • Geleceğe yönelik planların (bütçelerin) yapılmasına yardım etmek, • Giderlerin kontrolünü ve kalite standardını korumak koşulu ile olanaklar ölçüsünde maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak yöntemleri geliştirmek, • Seçenekler arasında karar vermek durumunda olan yöneticilere maliyetle ilgili düzenli, etkili ve güvenilir bilgiler vermek

#33

SORU: Finansal muhasebe nedir?


CEVAP: Kendi imkânlarıyla işletme hakkında bilgi alamayan işletme ilgililerine, alacağı ekonomik kararlarda ışık tutmak üzere genel amaçlı finansal tabloların hazırlanmasını sağlamaktır.

#34

SORU: Finansal muhasebenin amaçları nelerdir?


CEVAP: • İşletmeye konan sermayenin niteliğini ve durumunu belirlemek, • Faaliyet sonuçları sonucunda sermayede meydana gelen değişiklikleri ölçmektir.

#35

SORU: Maliyet muhasebesinin amaçları nelerdir?


CEVAP: • Yönetime gerekli bilgileri sağlamaktır. • İçe yönelik bilgiler üretmektir. Ürettiği bilgiler yönetim aracı olarak kullanılır. • Parasal değerler yanında miktar hareketleriyle de ilgilenir. • Finansal muhasebeden farklı olarak kayıtlarda ve raporlamada sadece zaman dönemlerini esas almaz; • Aynı zamanda üretim birimleriyle ilgili kayıt ve hesaplamalara da ağırlık verir. • Maliyet muhasebesinde bazı amaçlar için tahmini veriler de kullanılır. Oysa finansal muhasebede tutarlar kesindir ve belgelere dayanır kayıtlar, geçmiş olayları yansıtır.

#36

SORU: Bağımsız muhasebe sisteminin işleyişi nasıldır?


CEVAP: Bağımsız Muhasebe Sistemi’nde, • Genel muhasebe ile maliyet muhasebesi birbirinden ayrı olarak yürütülür • Her iki muhasebe; hesaplarını kendi bünyeleri ve hesap alanı içinde tutar. • Genel muhasebe ile maliyet muhasebesi arasındaki bağlantı, bağlantı hesapları aracılığıyla sağlanır. • Bu amaçla iki tane bağlantı hesabı kullanılır. Bunlar maliyet muhasebesi bağlantı hesabı ve maliyet muhasebesi yansıtma hesabıdır. • Dönem sonunda maliyet muhasebesi bağlantı hesabı ile maliyet muhasebesi yansıtma hesapları karşılaştırılmaktadır.

#37

SORU: Birleşik muhasebe sisteminin işleyişi nasıldır?


CEVAP: Birleşik Muhasebe Sistemi’nde, • Gerek finansal muhasebe ve gerekse maliyet muhasebesi kayıtları birlikte tutulur. • Hesap planında, maliyet muhasebesi hesapları ile finansal muhasebe hesapları birbirinden ayrılmamıştır.

#38

SORU: Giderlerin sınıflandırılmasında etken olan değişik kriterler nelerdir?


CEVAP: • Çeşit, • İşletme fonksiyonları, • Mamullere yüklenmesi, • Faaliyet hacmiyle olan ilişkileri, • Kontrol edilebilirlik özellikleri, • Fiili olup olmaması.

#39

SORU: Giderlerin mamullere yüklenmesine göre sınıflandırılmasında direkt giderleri tanımlayınız.


CEVAP: Belirli bir mamul veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya herhangi bir dağıtım anahtarı kullanmadan yüklenebilen giderlerdir. Direkt giderlerin en önemli özelliği, bunların belirli bir üretim birimi için ne kadar harcandığının doğrudan doğruya hesaplanabilmesidir.

#40

SORU: Giderlerin direkt - endirekt olarak ayrımında temel düşünce nedir?


CEVAP: Giderin üretilen mamul veya hizmetin maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilme özelliğidir.

#41

SORU: Giderlerin mamullere yüklenmesine göre sınıflandırılmasında endirekt giderleri tanımlayınız.


CEVAP: Belirli bir mamul veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenemeyip, birtakım dağıtım ölçüleri yardımı ile yüklenebilen giderlerdir.

#42

SORU: Giderler, faaliyet hacmiyle ilişkileri açısından kaç grupta toplanır?


CEVAP: 3 grupta toplanır: • Sabit giderler • Değişken giderler • Yarı sabit ve yarı değişken gider

#43

SORU: İşletmede uygulanan maliyet sistemlerine göre, giderlerin fiili olup olmasına göre sınıflandırılmasındaki fiili giderleri tanımlayınız.


CEVAP: Fiili Giderler; tahakkuk etmiş, gerçekleşmiş giderlerdir. Fiili maliyet yöntemi esasına göre kurulmuş maliyet sistemlerinde; maliyetler fiili tutarlara göre yani fiilen gerçekleşen tutarlara göre hesaplanır.

#44

SORU: İşletmede uygulanan maliyet sistemlerine göre, giderlerin fiili olup olmamasına göre sınıflandırılmasındaki standart giderleri tanımlayınız.


CEVAP: Standart giderler ise; faaliyet yapılmadan önce bilimsel yöntemlere göre belli bir gelişme düzeyinde, belli koşullara göre gerçekleşmesi beklenen standart verilere göre hesaplanır.

#45

SORU: Maliyet sistemini oluşturan maliyet yöntemleri nelerdir? Kısaca açıklayınız.


CEVAP: Maliyet sisteminin ayrı bir yönünü niteleyen söz konusu maliyet yöntemleri üç grupta toplanabilir: • Maliyet kapsamına göre maliyet yöntemleri • Maliyetlerin saptanma zamanına göre maliyet yöntemleri • Maliyetlerin saptanma şekline göre (üretim biçimine göre)

#46

SORU: Maliyetlerin kapsamına göre maliyet yöntemlerinden tam maliyet yöntemi hangi esaslara dayanır?


CEVAP: • Üretim maliyet muhasebesinde; tam maliyet yöntemi, dönemin üretim giderlerinin tamamının, dönemde üretilen mamullerin maliyetine, yüklenerek stoklara aktarılması esasına dayanır. • Pazarlama maliyet muhasebesinde ise pazarlama giderlerinin tamamının mamuller satış bölgesi, alıcılar, dağıtım kanalları vs. bakımından yapılacak analiz türüne göre ilgili pazarlama alanına yüklenmesi esasına dayanır.

#47

SORU: Tam maliyet yönteminin en önemli faydası ve sakıncasını nelerdir?


CEVAP: Yöntemin en önemli yararı; her mamulün satış fiyatına göre bütün giderlerden sonra bırakabileceği kâr unsurunu görme imkânını yöneticilere sağlanması ve yönetimin bu uygulamaya alışkın olmasıdır. Yöntemin en önemli sakıncası ise; endirekt giderlerin maliyetlere yüklenmesinde bazı dağıtım ölçüsünden yararlanılması zorunluluğunun olması ve söz konusu dağıtım ölçülerinin bazen subjektif olabilmesidir.

#48

SORU: Maliyetlerin kapsamına göre maliyet yöntemlerinden değişken maliyet yöntemi hangi esaslara dayanır?


CEVAP: Değişken maliyet yöntemi; • Maliyetlerin yalnızca değişken giderlerin esas alınarak hesaplandığı yöntemdir. • Giderler değişken ve sabit olarak ayrılır • Maliyeti bulunacak birimlere yalnızca değişken giderler yüklenmektedir. Üretim maliyet muhasebesinde; yalnızca değişken nitelikte olan direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderlerinin değişken kısmı dikkate alınmaktadır. Pazarlama maliyet muhasebesinde; analizi yapılmak istenen pazarlama alanlarına yalnızca değişken giderler yüklenmekte, böylece her bir pazarlama bölümünün toplam net kâra katkısının ne olduğu kolayca saptanabilmektedir.

#49

SORU: Maliyetlerin kapsamına göre maliyet yöntemlerinden normal maliyet yöntemi hangi esaslara dayanır?


CEVAP: Değişken giderlerin tamamının, sabit giderlerin ise kapasite kullanım oranına göre maliyetlere yüklenmesi esasına dayanır. Üretim maliyet muhasebesinde; • Direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri ve değişken genel üretim giderlerinin tamamı üretim maliyetlerine aktarılır. • Sabit genel üretim giderlerinin dönem içinde kullanılan kapasiteye ait olan kısmı maliyetlere katılır. • Boş kapasiteye düşen sabit genel üretim giderleri sonuç hesaplarına aktarılır.

#50

SORU: Maliyetlerin kapsamına göre maliyet yöntemlerinden asal maliyet yönteminin işleyişi nasıldır?


CEVAP: Üretilen birimlerin maliyetine yalnızca direkt ilk madde ve malzeme giderleri ve direkt işçilik giderleri yüklenmekte, genel üretim giderlerinin tamamı maliyet dışında bırakılmaktadır.

#51

SORU: Maliyetlerin saptanma zamanına göre maliyet yöntemlerinden fiili maliyet yöntemi nedir? Özellikleri nelerdir?


CEVAP: Maliyetlerin, faaliyet yapıldıktan sonra giderlerin fiilen gerçekleşen tutarları esas alınarak hesaplandığı yöntemdir. • Maliyetlerin hesaplanması gerçek verilere dayanır. • Fiili maliyetler, gerçek durumu göstermesi bakımından yönetim açısından her zaman gerekli olan maliyetlerdir. • Verilerin karşılaştırılmasında kullanılabilecek kıstas olmadığından yöntem aracılığıyla maliyetlerin sağlıklı bir biçimde kontrolü yapılamaz.

#52

SORU: Fiili maliyet yöntemi içerisinde kullanılan ön tahmin yöntemi nedir?


CEVAP: Ön tahmin; fiili giderlerin kesin olarak saptanmasının gecikmesi durumunda, maliyetlerin fazla beklemek zorunda kalınmadan çıkarılması için, o giderin tutarı hakkında yapılan kaba bir tahmindir.

#53

SORU: Maliyetlerin saptanma zamanına göre maliyet yöntemlerinden tahmini maliyet yöntemi nedir?


CEVAP: Maliyetlerin, geçmiş deneyimlerden ve cari girdi fiyatlarından yararlanılarak önceden tahmin edilmesi ve kayıtların bu maliyetlere göre tutulması esasına dayanan bir yöntemdir.

#54

SORU: Maliyetlerin saptanma zamanına göre maliyet yöntemlerinden standart maliyet yöntemi nedir?


CEVAP: Maliyetlerin olması gereken tutarlarının faaliyet yapılmadan önce, bilimsel yöntemlerle önceden saptanması ve kayıtların bu maliyetlere göre tutulmasını öngören bir yöntemdir.

#55

SORU: Maliyetlerin saptanma şekline göre maliyet yöntemlerinden sipariş maliyet yöntemi nedir?


CEVAP: Belli partiler halinde üretim yapan ve her partide diğerlerinden farklı tür veya nitelikte mamuller üreten işletmelerde kullanılan bir yöntemdir.

#56

SORU: Maliyetlerin saptanma şekline göre maliyet yöntemlerinden evre maliyet yöntemi nedir?


CEVAP: Birbirini izleyen ve birbirine bağlı aşamalarda sürekli ve seri olarak kitle halinde mamul elde edilen işletmelerde kullanılan bir yöntemdir.

#57

SORU: 7/A seçeneğinde maliyet muhasebesi hesaplarının genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: • Fonksiyon esasına göre bölümleme; • Çeşit esasına göre bölümleme; • Sorumluluk merkezine göre bölümleme; • Eş zamanlı kayıtlama; • Yansıtma hesapları ile aktarma; • Gider bütünlüğünü koruma; • Maliyet Muhasebesini bağımsız uygulama.

#58

SORU: Tekdüzen muhasebe sisteminde maliyet hesap gruplarının bölümlenmesi nasıldır?


CEVAP: Maliyet hesap gruplarının her biri defter-i kebir hesabı düzeyinde; • Gider hesapları • Yansıtma hesapları • Fark hesapları olarak bölümlenmiştir.

#59

SORU: Tekdüzen muhasebe sisteminde hesapların işletişi nasıldır? Açıklayınız.


CEVAP: • Gider Hesapları: Dönem içinde yapılan ve tahakkuk ettirilen giderlerin izlendiği ve borçlarına kaydedildiği hesaplardır. • Gider Yansıtma Hesapları: “fiili maliyetlerin” uygulandığı durumlarda gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara (standartlara) göre saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır. • Fark Hesapları: Önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin uygulanması halinde fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasındaki farkların kaydedildiği hesaplardır.

#60

SORU: Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde gider çeşitlerinin ana bölümlenmesi nasıl düzenlemiştir?


CEVAP: • İlk madde ve malzeme giderleri; • İşçi ücret ve giderleri; • Memur ücret ve giderleri; • Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler; • Çeşitli giderler; • Vergi resim ve harçlar; • Amortisman ve tükenme payları; • Finansman giderleri.

#61

SORU: Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde gider yerlerinin ana bölümlenmesi nasıl düzenlenmiştir?


CEVAP: • Esas üretim gider yerleri; • Yardımcı üretim gider yerleri; • Yardımcı hizmet gider yerleri; • Yatırım gider yerleri; • Üretim yerleri yönetimi gider yerleri; • Araştırma geliştirme gider yerleri; • Pazarlama satış ve dağıtım gider yerleri; • Genel yönetim gider yerleri; • Finansman gider yerleri.

#62

SORU: Giderlerin çeşit esasına göre izlenmesi 7/B seçeneği uygulamasının işleyişi nasıl gerçekleşmektedir?


CEVAP: • Giderler defter-i kebirde maliyet dönemi boyunca çeşit esasına göre izlenir. • Maliyet çıkarma dönemlerinde, söz konusu giderler gider dağıtım tablosu aracılığıyla fonksiyonlarına dönüştürülür. • İlgili gider yerlerine ve hizmet veya mamul maliyetlerine veya sonuç hesaplarına aktarılır.

#63

SORU: 7/B seçeneğinde işletmeler tarafından kullanılan 79 No.lu gruptaki maliyet hesapları nasıl gruplanır?


CEVAP: 79 - Gider Çeşitleri; • 790 İlk Madde ve Malzeme Giderleri • 791 İşçi Ücret ve Giderleri • 792 Memur Ücret ve Giderleri • 793 Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler • 794 Çeşitli Giderler • 795 Vergi, Resim ve Harçlar • 796 Amortismanlar ve Tükenme Payları • 797 Finansman Giderleri • 798 Gider Çeşitleri Yansıtma Hesabı • 799 Üretim Maliyet Hesabı

#64

SORU:

Bilanço yaklaşımından hareketle, gider kavramı nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Gider; işletmeden çekilen ve konan değerler hariç olmak üzere, belirli bir muhasebe döneminde varlıklarda meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerde meydana gelen artışlardan dolayı özkaynaklarda ortaya çıkan azalışlardır.


#65

SORU:

Arizi zararlar, kayıplar, gider kavramından ayrı olarak ele alındığı durumlarda bilanço yaklaşımında gider nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Gider, bir işletmenin belirli bir dönemdeki mamul teslimi veya üretim, hizmet kullanımı veya sürekli ana iş konusuyla ilgili diğer işlemleri sonucunda işletmenin varlıklarında meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerinde meydana gelen artışlardan kaynaklanan özkaynak azalışlarıdır.


#66

SORU:

Kayıp kavramını da içerecek biçimde genel olarak gider nasıl tanımlanabilir?


CEVAP:

Gider, belirli bir muhasebe döneminde hasılattan düşülen yararı tükenmiş maliyetlerdir.


#67

SORU:

Kayıpların ayrı tanımlandığı durumlarda gider nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Gider, işletmenin faaliyetini ve varlığını sürdürebilmesi ve bir ekonomik yarar sağlaması için belli bir dönemde kullandığı ve tükettiği girdilerin faydası tükenmiş maliyetlerinin hasılattan düşülen kısmıdır.


#68

SORU:

Bilanço yaklaşımında, varlıklardaki azalışın veya yükümlülüklerdeki artışın gider olabilmesi için neyden kaynaklanması gerekir?


CEVAP:

Bilanço yaklaşımında, varlıklardaki azalışın veya yükümlülüklerdeki gider olabilmesi için, işletmenin faaliyetlerinden kaynaklanmış olması gerekmektedir.


#69

SORU:

Maliyetlerin yararının, bir dönemde tüketilen kısmı ne sayılır?


CEVAP:

Maliyetlerin yararının, bir dönemde tüketilen kısmı gider sayılır.


#70

SORU:

Türkiye muhasebe standartlarında gider nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Raporlama döneminde gerçekleşen, özkaynak yatırımcılarına yapılan dağıtımlarla ilişkili olanlar hariç olmak üzere, işletmeden çıkan varlıklar veya işletmeye ait varlıkların değerlerinde meydana gelen azalışlar ya da borçlarda oluşan artışlar nedeniyle işletme özkaynaklarının azalmasına neden olan ekonomik değerlerde meydana gelen azalışlardır.


#71

SORU:

Bir muhasebe döneminde, o dönemde tüketilen elektrik miktarı esas alınarak ?10.000 elektrik faturası ödenmesi gider olarak kabul edilebilir mi?


CEVAP:

Evet. Bir muhasebe döneminde, o dönemde tüketilen elektrik miktarı esas alınarak ?10.000 elektrik faturası ödenmesi bir giderdir.


#72

SORU:

Ödeme ve borçlanmaları anlatmak için kullanılan harcama kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP:

Harcama; bir mal, fayda ve hizmet sağlanması veya herhangi bir edim karşılığı olmaksızın ortaya çıkan bir yükümlülük nedeniyle yapılan ödeme ve borçlanmalardır.


#73

SORU:

Bir varlık elde etmek, bir hizmet sağlamak veya bir zararı önlemek amacıyla yapılan ödemeler, borç altına girmeler hangi kavram ile ifade edilmektedir?


CEVAP:

harcama kavramı


#74

SORU:

Harcamaların bir kısmı, bir varlığın edinilmesi için yapılmakta ve doğrudan doğruya işletmenin ne yapısını etkilemektedir?


CEVAP:

bilanço yapısını


#75

SORU:

İşletme sahibinin kendi kişisel gereksinmeleri için yapmış olduğu harcamalar gider sayılır mı?


CEVAP:

Hayır sayılmaz. İşletme sahibinin kendi kişisel gereksinmeleri için yapmış olduğu harcamalar gider sayılmamaktadır.


#76

SORU:

Muhasebe standartlarında maliyet nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Bir varlığın elde edilmesinde veya inşaatında ödenen nakit veya nakit benzerlerini veya verilen diğer bedellerin gerçeğe uygun değerini veya belli durumlarda diğer muhasebe standartlarında yer alan özel hükümler uyarınca ilk muhasebeleştirme sırasında ilgili varlığa atfedilen bedeldir.


#77

SORU:

Varlık maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınan maliyet unsurları nelerdir?


CEVAP:

Satın alma maliyeti, Dönüştürme maliyetleri, Diğer maliyetler


#78

SORU:

Ek maliyet nedir?


CEVAP:

Faaliyet hacminde yapılan bir değişmenin maliyetlerde neden olduğu tüm değişmeye “ek maliyetler” denir.


#79

SORU:

Batmış maliyet nedir?


CEVAP:

Bir karar işlemi sırasında o karardan etkilenmeyen maliyetlere “Batmış Maliyet” denir.


#80

SORU:

Muhasebe standartlarında, hasılat kavramı nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Hasılat, ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarıdır.


#81

SORU:

Maliyet muhasebesi sistemi nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Bir işletmede üretilen mamul ve hizmet birimlerinin elde edilmesi ve bunların alıcılara ulaştırılıp paraya çevrilmesi için, işletmenin yaptığı fedakarlığın parasal ölçüsünü gösteren maliyetlerin, hangi giderlerden oluştuğunu belirleyen, söz konusu giderleri; türleri, fonksiyonları ve gider yerleri bakımından hesap planındaki sınıflandırma doğrultusunda kaydedip izleyen, bu bilgilerin inceleme ve yorumunun yapılmasına olanak verecek raporların hazırlanmasını ve maliyetlerin kontrolünü amaç bilen işlemler bütünüdür.


#82

SORU:

Maliyet çalışmasının amacı nedir?


CEVAP:

Üretilen mamul ve hizmetlerin birim maliyetlerini ölçmek, stokların değerlerini hesaplamak, geleceğe yönelik planların (bütçelerin) yapılmasına yardım etmek, giderlerin kontrolünü ve kalite standardını korumak koşulu ile, olanaklar ölçüsünde maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak yöntemleri geliştirmek, seçenekler arasında karar vermek durumunda olan yöneticilere maliyetle ilgili düzenli, etkili ve güvenilir bilgiler vermektir.


#83

SORU:

Birleşik muhasebe sisteminde kayıtlar nasıl tutulur?


CEVAP:

Birleşik Muhasebe Sistemi’nde, gerek finansal muhasebe ve gerekse maliyet muhasebesi kayıtları birlikte tutulur.