MARKA İLETİŞİMİ TASARIMI VE UYGULAMALARI Dersi Viral Marka Yönetimi ve Dijitalleşen Markalar soru cevapları:
Toplam 24 Soru & Cevap#1
SORU:
Web 2.0 teknolojileri neyi ifade etmektedir?
CEVAP:
Web 2.0: Ağ etkilerinin daha çok insanın kullanabilmesi için programlarla geliştirdiği, etkileşimin yüksek olduğu, kullanıcının aynı zamanda içerik oluşturucu olduğu bir durumu ifade eder.
#2
SORU:
Web 3.0 teknolojileri ne şekilde açıklanabilir?
CEVAP:
Web 3.0: İnternet kontrolünün insanın elinden çıktığı web düzlemi olacaktır. Semantic web (Anlamsal web) anlayışı ile ifade edilebilir. Semantic web makinelerin artık okuyup, anlayıp, yorumlayabileceği bir sistemdir.
#3
SORU:
Pazarlama karması kimler tarafından ortaya konulmakta ve nelerden meydana gelmektedir?
CEVAP:
Teorisyen James Culliton tarafından ismi verilen, Neil Borden tarafından geliştirilen ve Jerome McCarthy’nin literatüre soktuğu pazarlama karması; ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma çabalarının toplamından meydana gelmektedir.
#4
SORU:
Sosyal medya neyi ifade etmekte ve örnekleri neler olabilmektedir?
CEVAP:
Sosyal medya: Kitleye açık, ağlarla kullanıcıların birbirine bağlandığı, kullanıcıların sistemdeki listelenmiş bağlantılarını görmesine ve aralarında gezmesine izin veren web tabanlı hizmetleri ifade eder. Facebook, MySpace, Twitter, bu ağlara örnektir.
#5
SORU:
Dijital pazarlama ile ne amaçlanmaktadır?
CEVAP:
Dijital pazarlama: Markaları ve bağımsız blog dünyasını tanıyan, sosyal ağları etkin takip eden, teknolojik imkânların da tümünü kullanabilen dijital pazarlama yöntemleri, markaların internet üzerindeki bilinirliği yanında, tüketicinin markaya karşı sempatisini, olumlu tutumunu ve aidiyetini artırmayı amaçlamaktadır.
#6
SORU:
Ağızdan ağıza markalamanın (Viral markalama) ne olduğunu açıklayınız?
CEVAP:
Ağızdan ağıza markalama (Viral markalama): İnsanların, bir kişi ya da kurumun maddi desteği olmaksızın, bir reklam amacı taşımaksızın bir ürün ya da hizmeti birbirlerine önermeleri. Tam anlamıyla bir reklam sayılmasa da çok etkili reklam yöntemidir. Örneğin avukatlık hizmetleri gibi reklamı yapılması yasak kimi ürün ve hizmetlerin satışında etkilidir. Dost tavsiyesi, kendiliğinden reklam, şifahen reklam olarak da adlandırılır.
#7
SORU:
Potansiyel hedef kitleyi ürünler ya da hizmetlerle ilgili eğitmek, diğerleriyle düşüncelerini paylaşmak için onları ikna etmek ya da paylaşımları kolaylaştıran mekanizmaları yaratmak olan ağızdan ağıza iletişimin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar arasında en çok bilineni olan viral ya da virütik pazarlama nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Potansiyel hedef kitleyi ürünler ya da hizmetlerle ilgili eğitmek, diğerleriyle düşüncelerini paylaşmak için onları ikna etmek ya da paylaşımları kolaylaştıran mekanizmaları yaratmak olan ağızdan ağıza iletişimin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar arasında en çok bilineni olan viral ya da virütik pazarlama, genelde e-mail ya da internet üzerinden yapılan eğlendirici ya da bilgilendirici çalışmaları ifade eder. Reklamoyunu (advergame) türü oyunlar da bu kategoride değerlendirilir.
#8
SORU:
Popüler bir ağızdan ağıza pazarlama biçimi buzz pazarlama ya da Türkçe çevrimiyle fısıltıyla pazarlama nasıl ifade edilebilir?
CEVAP:
Popüler bir ağızdan ağıza pazarlama biçimi buzz pazarlama ya da Türkçe çevrimiyle fısıltıyla pazarlama, üst profilli eğlence veya haberleri oluşturarak ve yayarak, insanları markalar hakkında konuşmaya zorlayan yöntemleri ifade eder.
#9
SORU:
Marka teorisyeni Ralph Wilson'a göre viral markalama ilkeleri ne şekilde sıralanmaktadır?
CEVAP:
Marka teorisyeni Ralph Wilson viral markalama ilkelerini şu şekilde sıralamaktadır:
- Ücretsiz mal veya hizmet verilmesi
- Kolay paylaşımın sağlanması
- Küçük kitlelerden geniş kitlelere yayılım
- Ortak güdü ve davranışların kullanılması
- Mevcut iletişim ağlarının kullanılması
- Diğer kaynakların avantajlarından faydalanılması
#10
SORU:
Bir viral markalama ilkesi olan ücretsiz mal veya hizmet verilmesi'ni açıklayınız?
CEVAP:
Bir viral markalama ilkesi olan ücretsiz mal veya hizmet verilmesi'ni aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür:
Pazarlama literatüründe, pazarlamacıların elindeki en güçlü sözcüklerden birinin “ücretsiz” kelimesi olduğunu söylemek mümkündür. Ücretsiz e-posta, ücretsiz yazılım gibi söylemler tüketicilerin hemen hepsinin ilgisini çekmekle birlikte, markalar için kısa dönemli kardan çok gelecek için yatırımı ifade etmektedirler. Viral uygulamalarda da bu tür fırsatların sunulması uygulamanın paylaşılmasını arttıracağı gibi markalara yeni müşteriler kazandırmaktadır.
#11
SORU:
Bulaşıcı pazarlama yaklaşımı neyi öngörmekte ve ne şekilde gerçekleşmektedir?
CEVAP:
Bulaşıcı pazarlama yaklaşımı, ilgili marka iletilerinin hızlı ve etkin paylaşımını öngörür. Bu yöntemde markaların iletilerini bir kullanıcının diğerini tetiklemesi yoluyla, teşvik etmesi şeklinde planlanması söz konusudur.
#12
SORU:
Tıklama ikonlarının ne olduğunu açıklayınız?
CEVAP:
Tıklama ikonları: Grafik olarak tasarlanmış ve bir konuya ilişkin fikir veren, tıklanarak başka link veya kaynakların açılmasını sağlayan küçük görüntülerdir.
#13
SORU:
RSS uyarılarının nasıl uyarıcılar olduğunu açıklayınız?
CEVAP:
RSS uyarıları: RSS uyarıları ilgilenilen bir konuya ilişkin gelişme ve haberlerden veya izlenilen sitelerdeki yeni eklentilerden haberdar olmayı sağlayan uyarıcılardır.
#14
SORU:
Podcast nedir?
CEVAP:
Podcast: Podcast dersler, haberler, müzik programları gibi özelliği olan konuları yayınlandıkları zaman izlenemeyen daha sonra izleyebilme olanağı sağlayan ortamlardır. Kimi podcast ortamları belli düzeyde etkileşim olanağı da sağlamaktadır.
#15
SORU:
Widgets neleri kapsamakta ve temel özellikleri neler olabilmektedir?
CEVAP:
Widgets: Bu araçlar, bir web ortamında yer alan ve şekil değiştirmeden yeni şekil eklemeye kadar çeşitli hareketli ve görece küçük araçları kapsar. Bu araçların temel özelliği web ortamına yönelik trafiği ve kullanıcı ile etkileşimi artırmaktır.
#16
SORU:
Ağ etkisi adlandırılan etkiyi en iyi anlatan yaklaşımlardan biri olarak Ethernet’in mucidi Robert Metcalfe tarafından açıklanan yasa nedir?
CEVAP:
Ağ etkisi adlandırılan etkiyi en iyi anlatan yaklaşımlardan biri, Ethernet’in mucidi Robert Metcalfe tarafından açıklanan yasadır. Metcalfe yasası bize şöyle diyor (Batı, 2015: 413):
“N üyeden oluşan bir’den bir’e temelindeki bir ağın gücü n²’ye eşittir. Ne var ki; ilişki bir’den çok’a ya da çok’tan çok’a olduğunda, yani tüketiciler eşzamanlı olarak başka tüketicilerle konuştuğunda, Metcalfe Yasası ağların gücünü çok küçümser. Sosyal medya olgusunu Reed Yasası ise “, n üyeden oluşan çok’tan çok’a ortamdaki bir ağın gücü 2?’e eşittir. Ayrıca n’in 5’e eşit ya da 5’ten büyük olduğu durumlarda, çok’tan çok’a bir ağın gücü her zaman bir’den bir’e bir ağın gücünden daha büyüktür” olarak açıklamaktadır.
#17
SORU:
Sosyal ağ kullanımında coğrafi olarak bu ağların kullanım farklılıklarını örneklendirerek açıklayınız?
CEVAP:
Sosyal ağ kullanımında coğrafi olarak bu ağların kullanımında ciddi farklılıklar bulunmakta, örneğin Çin’deki internet kullanıcılarının % 53’ü herhangi bir sosyal ağı kullanırken, Amerika’da bu oran % 98’dir. Bölgeler arasındaki kültürel, sosyal ve siyasal alanda yaşanan değişik uygulamalar da doğal olarak bunun nedeni olarak düşünülebilir. Dünya genelinde, internet kullanıcılarının sosyal ağ kullanım oranları ise şöyle; Kanada’da internet kullanıcılarının %94’ü, İngiltere ve Amerika’da %98’i, Arjantin’de %96’sı, İsrail’de %94’ü, Güney Afrika’da %88’i ve ülkemizde ise %96 oranında internet kullanıcısı sosyal ağlardan yararlanmaktadır.
#18
SORU:
Dijital iletişim yazınında “doğuştan dijitalciler” olarak tanımlanan kitlenin özelliklerini açıklayınız?
CEVAP:
Dijital iletişim yazınında bugün “doğuştan dijitalciler” diye bir olgu konuşulmaktadır. 15-24 yaş aralığındaki genç internet kullanıcılarına bilgisayar, internet ve dijital medyanın altın çağını yaşadığı günlerde büyüdükleri için bu kitle böyle adlandırılmaktadır. Bu kitle için interneti aktif bir mecra olarak kullanmanın da ötesinde, internette geçirilen zamanın büyük bir çoğunluğunu sosyal ağlarda gezinmek genel bir davranıştır. Akıllı telefonlarla birlikte mobil cihazların sosyal ağlara bağlanma sıklığını arttırdığı gözlenmektedir. Daha sonraki yıllarda ise mobil teknolojileri aracılığıyla sosyal paylaşım sitelerine girme oranımızın giderek artacağı bunun da markalar için yeni fırsatlar anlamına geleceği kesindir.
#19
SORU:
Bir markanın bilinirliğine, tanınırlığına ve hatırlanırlığına ilişkin gerçekleştirilen çalışmalar konusunda yeni tür marka yönetimi anlayışının nasıl şekillendiğini açıklayınız?
CEVAP:
Bir markanın bilinirliğine, tanınırlığına ve hatırlanırlığına ilişkin gerçekleştirilen çalışmalar konusunda, geleneksel tutundurma karması faaliyetleri ve geleneksel mecraların yetersiz ya da aşırı pahalı kalmaktadır. 360 derece iletişim anlayışı içinde, sosyal medyaların reklam amaçlı kullanımı, medya ilişkilerinde yaşanan dijital devrimi ifade ediyor. Bu nedenle bir ‘Google tarama optimizasyonu’ yapmak, Facebook, Twitter, MySpace, Friendfinder, Digg gibi sosyal paylaşım sitelerinde daha fazla yer almaya çalışmak, bu yeni tür marka yönetimi anlayışının sonucu olarak kabul edilmektedir.
#20
SORU:
Markalar sosyal ağlardaki ürünleri, etkinlikleri, marka değerleri, videoları, reklamları vb. unsurlarla ne olmayı hedeflemektedirler?
CEVAP:
Markalar sosyal ağlardaki ürünleri, etkinlikleri, marka değerleri, videoları, reklamları vb. unsurlarla “paylaşılan içerik” olmayı hedeflemektedirler.
#21
SORU:
Blog oluşturmak için en popüler platformlara örnekler nelerdir?
CEVAP:
Blog oluşturmak için en popüler platformlara örnekler şunlardır: Blogger, Wordpress.
#22
SORU:
Mobil araçlar hangi özellikleri nedeniyle marka iletişim etkinliklerinde markalara önemli fırsatlar sunmaktadır?
CEVAP:
Mobil araçlar, kullanıcıların her zaman yanında ve açık olması, daha çok gençler tarafından kullanılması, ulaşım araçlarında boş zamanları değerlendirmek için oyun oynama, bilgi alma ve eğlendirme imkanları sunması, tüketicilerin kişisel bilgilerine sahip olunması, bu nedenle bireyselleştirilmiş mesajın iletilmesi, zengin içerik ve etkileşim olanağı sunması, diğer iletişim araçlarıyla bütünleşik olarak kullanılması nedeniyle marka iletişim etkinliklerinde markalara önemli fırsatlar sunar.
#23
SORU:
Akıllı telefonlar ve onlar için geliştirilen uygulamalar hangi kavramının doğmasına neden olmuştur, örnekle açıklayınız?
CEVAP:
Akıllı telefonlar ve onlar için geliştirilen uygulamalar “uygulamalı pazarlama” (utility marketing) kavramının doğmasına neden olmuştur. Böylece markalar mevcut web sitelerinin mobil versiyonlarını kullanmak yerine, daha yaratıcı içerik ve uygulamalarla tüketiciyle buluşma fırsatı yakalamıştır. Spor giyim markası Nike’ın Nike+ uygulaması bu uygulamaların en güzel örneklerinden biridir. Nike markası, bu uygulamayla doğrudan ürün satmak ya da reklam mesajı vermekten çok öte bir fayda sağlamaktadır. Her sporseverin rahatlıkla kullanabileceği uygulamada, koşulan mesafe, harcanan kalori gibi bilgiler yer almaktadır. Başarılı bir sosyal marka çalışması olarak kabul edilebilecek uygulama sayesinde Nike, tüketiciye kendisiyle ortak bir deneyim yaşamasını sunarak, kendisiyle tüketici arasında farklı bir bağ kurmayı başarmaktadır.
#24
SORU:
Mobil reklamcılık ne şekilde tanımlanabilir?
CEVAP:
Mobil reklamcılık; mobil iletişim araçları kullanarak, hedef gruba kişiselleştirilmiş bilgilerle ürün, hizmet ve fikirler sunulması, hedef müşteri grup/gruplarının bulunduğu yer, zaman ve ilgilerine göre kişiselleştirilmiş bilgilendirici, hatırlatıcı veya ikna edici reklam mesajlarının gönderilmesi veya doğrudan pazarlama mesajlarının mobil telefonlara iletilmesi ve internet veya televizyon reklamlarındaki gibi mesajının mobil telefona iletilmesi olarak tanımlanabilir.