MARKA İLETİŞİMİ TASARIMI VE UYGULAMALARI Dersi Marka İletişiminde Yeni Eğilimler soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Marka yönetimi nasıl bir mekanizmadır?
CEVAP:
Marka yönetimi, markayı esnetme (genişletme), yeniden konumlandırma, markayı tekrar piyasaya sürme veya yenileme (gençleştirme), bir markayı büyütme ya da ömrünü uzatma gibi prosedürleri yöneten mekanizmadır.
#2
SORU:
360 derece pazarlama nasıl tanımlanabilir?
CEVAP:
360 derece pazarlama:
Planlama, örgütleme, koordinasyon, denetim gibi yönetim fonksiyonlarını finans, üretim, muhasebe gibi diğer işletme fonksiyonlarını entegre eden bir sistem dâhilinde düşünmeyi öneren pazarlama etkinlikleridir.
#3
SORU:
360 derece markalama, geleneksel pazarlamadan hangi yönleriyle ayrılır?
CEVAP:
360 derece markalama, daha önceki anlayışlardan farklı olarak etkileşimli bir biçimde tüketiciyi de içeren bir dönemi ifade eder. Promosyon çabalarının tümü tüketicinin aktif katılımıyla gerçekleştirilir. Bu döneme, ‘tüketiciye, tüketiciyle birlikte satış dönemi’ denilmektedir. Bu dönemde, geç kapitalizmin mantığına uygun olarak aslında ‘yaşam tarzları’ satılmaktadır. Geleneksel pazarlama için her daim “ben” kavramı vardır. 360 derece pazarlamada markalama anlayışının doğasından dolayı önemli olan “sen”dir. Bu anlayışta internet sitesinden broşüre, ilandan posterlere her uygulamasında müşteri odaklı olmayı ön planda tutar. 360 derece markalama, bütünleşik olandır.
#4
SORU:
360 derece markalamanın özellikleri nasıl sıralanabilir?
CEVAP:
360 derece markalamanın özellikleri yeni, çeşitli, bakış açısı farklı, sıra dışı olmak, teknolojik, dikkat çekici, kendini tekrarlamayan, detaylara önem veren, duyarlı olmalı olarak sıralanabilir. 360 derece markalamada monolog olan değil, diyalog esastır 360 derece markalamanın temel unsurları, potansiyel hedef kitleyi ürünler ya da servisler ile ilgili eğitmek, diğerleriyle düşünceleri paylaşmak için onları ikna etmek ya da paylaşımları kolaylaştıran mekanizmaları yaratmak, yaratıcı kurgularla tüketicinin karşısına çıkmak ya da geleneksel tutundurma karması üyelerini en etkin olarak kullanmaktır.
#5
SORU:
360 derece markalama içinde yer alan yöntemlerden biri olan 'hatırlı pazarlama' neyi hedefler?
CEVAP:
Türkçe çevrimiyle hatırlı pazarlama olarak çevirebileceğimiz influencer pazarlama, toplulukları konuşturmaya yöneltecek kanaat önderlerini ortaya çıkarmayı hedefler (Batı 2012: 94).
#6
SORU:
'Gerilla taktiği' kavramı pazarlama literatürüne hangi yıllarda, nasıl girmiştir?
CEVAP:
‘Gerilla Taktiği’ kavramı, ABD’de pazarlama reklam iletişimi alanına ilk olarak 1960’larda, Amerika-Vietnam savaşından miras olarak girmiştir. Diyebiliriz ki, pazarlama sektörünün kendilerinden daha büyük rakipleriyle mücadele etmek zorunda kalan markaları, bir şekilde kendilerini Vietkong’larla özdeşleştirmiştir (Batı, 2012: 136).
#7
SORU:
Gerilla pazarlamada asıl amaç nedir?
CEVAP:
Bu yöntem, stratejiktir aynı zamanda. Pazarı büyütmeyi amaçlamaz. Mevcuttan pay almak asli amacıdır. Bunun için satışları artırmak yerine, rekabet edilen firmaların zaaflarından yararlanarak onların piyasa paylarını elde etmeye yönelik pazarlama etkinlikleridir. Gerilla pazarlamasında, tüketiciye yakın, sürekli, dinamik ve değişime açık sıra dışı bir pazarlama deneyimi yaratmak amaçlanmaktadır. Takip etmenin gücüdür bu yöntem.
#8
SORU:
Gerilla taktiklerini dünyada en iyi uygulayan markalar arasında hangileri vardır?
CEVAP:
Gerilla taktiklerini dünyada en iyi uygulayan markalar arasında Red Bull, Coca-Cola, 3M, BMW, Nivea, Mercedes ve daha nice markalar var.
#9
SORU:
Marka pazarlamasında metaforlar neden önemlidir?
CEVAP:
Metaforlar, duygusal mesajların ana mesaj statüsüne eriştiği günümüz markalar dünyasında en önemli iletişim araçlarındandır. Metafor önemlidir çünkü her metafor tüketicinin zihninde hiç eskimeyen, sürekli yenilenen güçlü bir deneyimdir. Markalar dünyası, sonuçta bir ‘metaforlar panayırıdır.’ Gündelik hayat çıkışlı da olsa, metaforlar, bizim markalarla ilişkilerimizi de anlatmanın en güçlü araçlarıdır. Markaların kendisi birer kültür anlatısıdır.
#10
SORU:
Metafor Markalama hangi disiplinler arası çalışmaların bir sonucudur?
CEVAP:
Psikanaliz, dilbilim, nörobiyoloji ve sanat teorisi gibi bilim disiplinlerin ortak kullanımından teşkil bu yöntemde, insanların davranış ve düşüncelerini etkileyen yapıları inceleyerek, tüketici davranışlarını açıklayan zihinsel modeller ortaya konur.
#11
SORU:
Gençlik pazarlaması nasıl bir pazarlama yöntemidir?
CEVAP:
Gençlik pazarlaması: Geleneksel metotların “eksik” kaldığı, tüketici davranışlarının gittikçe değiştiği günümüzde, marka ömrünü uzatmanın ve satın alma kararını veren tüketiciye ulaşmanın gençlikten geçtiğinin farkında olan markalar için yeni nesil bir pazarlama yöntemidir.
#12
SORU:
Pazarlama stratejisi ve marka yönetimi konusunda uzman bir antropolog olan Steve Barnett'e göre gençler üzerine markalama yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
CEVAP:
Barnett gençler üzerine markalama yaparken dikkat edilecek konuları şu şekilde sıralıyor:
• Gençlere yönelik markalama yapıyorsanız, tek yönlü olmaktan vazgeçin.
• Gençler içerik oluşturucusu olmak istiyorlar. Bırakın oluştursunlar.
• Sadece ürün, hizmet hakkında değil, marka, şirket hakkında da bilmek istiyorlar.
• Sadece reklam değil, ürünleri bile kendileri tasarlama peşindeler. Onlar üreten tüketici ya da profesyonel tüketici.
• Çoğu zaman analitikler. Benchmark ya da objektif puanlama sitelerine önem veriyorlar.
• Sosyaller. Sosyal network siteleri ve mesajlaşma sitelerinden faydalanıyorlar.
• Genç tüketiciler çevrimiçi alanlarına izinsiz giren reklamlara sinirleniyorlar.
#13
SORU:
Türkiye nüfusunun yüzde kaçı 35 yaş altındaki kitleyi oluşturuyor?
CEVAP:
Türkiye’nin demografik verilerine göre Türkiye nüfusunun %60,9’unu 35 yaşın altındaki bir kitle oluşturmaktadır.
#14
SORU:
Radikal pazarlama nasıl bir pazarlama yöntemidir?
CEVAP:
Müşterilere ‘radikal deneyimler’ yaşatmak, pazarlama yazınına da girmiş bir kavram aslında. Pazarlama uzmanı Glenn Rifkin tarafından bu kavram ‘radikal pazarlama’ olarak adlandırılıyor. Radikal pazarlama, bilinen, kalıplaşmış ve gelenekselleşmiş ‘doğruların’ aksi yönünde stratejiler uygulayarak,
kendi sadık kitlelerini yaratmayı amaçlayan bir yöntemdir.
#15
SORU:
Marka literatüründe Nestle'nin kullandığı tip markalamaya ne ad veriliyor?
CEVAP:
Nestle dünyada nostalji unsurunu en iyi kullanan markalarından biri olarak kabul ediliyor. Marka literatüründe bu önemli bir alan ve bu tip markalamaya
“retro markalama” adı veriliyor.
#16
SORU:
Retro markalama ilkeleri nelerdir?
CEVAP:
Retro markalama ilkeleri aşağıda sıralanmıştır (Batı, 2012: 185).
• Geçmişe özlem duymak sonuçta bir insan için güçlü bir dürtü olarak nitelendirilebilir. Retro markalama da bu dürtünün gücünden faydalanır. Buradaki etki, ilgili nostaljik unsurun gücüyle belirlenir.
• Tüketici davranışı penceresinde, nostalji bir zamanlar insanların -mesela gençlerin veya bir yakınlarının gençliklerinde- nesnelere -insanları mekânlar ya da şeyler-, ortak olana -popüler, moda, yaygın dolaşımda olana- karşı duydukları sempati, pozitif yaklaşımları ifade eder.
• Harley-Davidson ya da Converse All Star gibi bir marka iseniz, basit yeniden repro üretim yapmanız ve bir efsaneyi canlandırmanız çok kolay olacak.
• Postmodern tüketicileri hedef olarak aldıysanız mutlaka geçmişin eski moda formu ile yeninin rahatlığı ve teknolojisini birleştirmeli ve retro nova kombinasyonunu seçmelisiniz.
• Mimari alanda ise nostaljiyi ilk görüşte yakalamak ise, repro retro ile gerçekleşecek çalışmaları tercih etmelisiniz. Bu alanda en canlı örnekler: WOW Kremlin Palace, WOW Topkapı Palas.
#17
SORU:
Retro ürünler hangi kategorilere ayrılmaktadır?
CEVAP:
Retro ürünler, “Repro”, “Repro Nova” ve “Repro de Luxe” gibi kategorilere ayrılabiliyor.
#18
SORU:
Retro markalama ne demektir?
CEVAP:
Yeni bir markalama kavramı olarak Stephen Brown tarafından ortaya atılan retro markalama, bir önceki tarihsel döneme ait ürün ya da hizmetin canlandırılması veya yeniden başlatılmasıdır (Brown, 2001, b:6). Nostaljinin ya da geçmişin bir markalama unsuru olarak kullanılması, markalama yazınına da retro markalama tabiriyle dâhil olmuştur.
#19
SORU:
Retro pazarlama daha çok hangi bireyler için kullanılmaktadır?
CEVAP:
Uyuyan markaları uyandırmak ve postmodernizm içinde geçmiş ile geleceği aynı
anda yaşamak isteyen bireyleri tatmin etmek için kullanılmaktadır.
#20
SORU:
Türkiye nüfusunun yüzde kaçı 12-22 yaş genç grubunu oluşturmaktadır?
CEVAP:
Türkiye’nin %22’sini 12–22 yaş genç grubu oluşturmaktadır.