MEDYA HUKUKU Dersi Medyada Cezai Sorumluluk soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Ceza nedir?
CEVAP:
Yasaları, hukuku, hakkaniyeti çiğneyen/ihlal eden kişilere belirli bir otorite veya kurumlar tarafından verilen yaptırımlar ceza olarak tanımlanmaktadır.
#2
SORU:
Suç nedir?
CEVAP:
Cezai yaptırıma bağlanmış eylemler, suç olarak adlandırılmaktadır.
#3
SORU:
Suçun kanuni unsuru, neyi ifade etmektedir?
CEVAP:
Suçun kanuni unsuru, eylemin ceza kanununda yazılı tanımına uygun
olması demektir. Suçun kanuni unsuruna tipiklik de denilmektedir. Bu unsur, “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesinin bir sonucudur.
#4
SORU:
Suçun unsurları nelerdir?
CEVAP:
Suçun üç tane unsuru vardır. Bunlar; kanuni unsur, maddi unsur ve manevi unsurdur.
#5
SORU:
Cezai sorumluluk nedir?
CEVAP:
Ceza ehliyeti olan bir kişinin genel ya da özel ceza yasalarında belirtilen eylemlerden birisini, bilerek, isteyerek veya özensizlik sonucu hukuka aykırı olarak işlemesi durumunda cezai sorumluluğun varlığı kabul edilmektedir.
#6
SORU:
Basın suçu nedir?
CEVAP:
Basın suçu, suç olarak nitelendirilmiş eylemin basılmış eserler yoluyla işlenmesidir. Ancak basın suçları, yalnızca basılmış eserler yoluyla olmamaktadır; basın suçları bazı durumlarda basın faaliyetleri yürütülürken de işlenmiş olabilir.
#7
SORU:
Basın suçlarını diğer suçlardan ayıran genel suç unsurlarının dışındaki unsurlar nelerdir?
CEVAP:
Basın suçlarını diğer suçlardan ayıran genel suç unsurunun dışında farklı unsurlara sahip olmasıdır. Basılmış eser unsuru, fikrî içerik unsuru ve yayım unsuru; basın suçlarını diğer suçlardan ayıran genel suç unsurunun dışındaki farklı unsurlardır.
#8
SORU:
Basın Kanunu'na göre süreli yayınlar ve süresiz yayınlar yoluyla işlenen suçlardan kim sorumludur.
CEVAP:
Basın Kanunu'na göre süreli yayınlar ve süresiz yayınlar yoluyla işlenen suçlardan eser sahibi sorumludur. Ancak eser sahibinin belli olmaması veya çeşitli sebeplerle eser sahibine ulaşılamaması gibi durumlarda bu suçlardan basımcı sorumlu olmaktadır.
#9
SORU:
Basılmış eserler yoluyla işlenen suçlarda suç, ne zaman oluşur?
CEVAP:
Basılmış eserler yoluyla işlenen suçlarda suç, yayım anında oluşmaktadır.
#10
SORU:
İlgili kanuna göre radyo ve televizyon yayınlarında işlenen suçlardan ve haksız fiillerden kim sorumludur?
CEVAP:
6112 sayılı Kanunun Sorumluluk ve sorumlu müdür başlıklı 46. Maddesine göre yayından doğan sorumluluk yayını yöneten veya programı yapanla birlikte sorumlu müdüre aittir. Bu hüküm yayın kuruluşunun bu Kanundan doğan sorumluluklarını ortadan kaldırmamaktadır. Ancak,şirketi idare ve temsile yetkili kişiler, sorumlu
müdürün incelemesinden geçmeden veya rızası hilafına bir yayına karar vermişlerse, bu durumda sorumluluk yayına karar veren söz konusu kişilere geçmektedir.
#11
SORU:
İlgili Kanuna göre özel medya hizmet sağlayıcıları yapılan her yayın kaydını ne kadar süre muhafaza etmekle yükümlüdür?
CEVAP:
6112 sayılı kanunun 25. Maddesine göre özel medya hizmet sağlayıcıları, yaptıkları her yayının kaydını bir yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdür.
#12
SORU:
İnternet protokolü nedir?
CEVAP:
İnternette bilgi akışı belli kurallara bağlıdır. Bu kurallar internet protokolleri olarak adlandırılmaktadır.
#13
SORU:
İnternetin temel işlevi nedir?
CEVAP:
İnternetin temel işlevi, ağ içinde bulunan karşılıklı bilgi akışını sağlamaktır.
#14
SORU:
İçerik sağlayıcı, cezai sorumluluk bağlamında nelerden sorumludur?
CEVAP:
İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. İçerik sağlayıcı, içeriğin sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur.
#15
SORU:
İnternet ortamındaki yayınlarda yer sağlayıcı cezai sorumluluk bağlamında nelerden sorumludur?
CEVAP:
İnternet ortamındaki yayınlarda yer sağlayıcı cezai sorumluluk bağlamında, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği ilgili Kanunun maddelerine göre haberdar edilmesi hâlinde yayından çıkarmakla yükümlüdür. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür.
#16
SORU:
Erişim sağlayıcı, internet ortamındaki yayınlarda cezai sorumluluk bağlamında ne konusunda yükümlü değildir?
CEVAP:
Erişim sağlayıcı internet ortamındaki yayınlarda cezai sorumluluk bağlamında kendisi aracılığıyla erişilen bilgilerin içeriklerinin hukuka aykırı olup olmadıklarını ve sorumluluğu gerektirip gerektirmediğini kontrol etmekle yükümlü değildir.
#17
SORU:
İnternet ortamındaki yayınlarda cezai sorumluluk kapsamında toplu kullanımlı sağlayıcılarının yükümlü oldukları sorumluluklar nelerdir?
CEVAP:
Ticarî amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, mahallî mülkî amirden izin belgesi almakla yükümlüdür. Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür
Bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdür.
#18
SORU:
Erişimin engellenmesi hangi yollarla yapılmaktadır?
CEVAP:
Erişimin engellenmesi, alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe (URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.
#19
SORU:
İçeriğin yayından çıkarılması neyi ifade etmektedir?
CEVAP:
İçeriğin yayından çıkarılması; içerik veya yer sağlayıcılar tarafından içeriğin sunuculardan veya barındırılan içerikten çıkarılmasını ifade etmektedir.
#20
SORU:
İnternet ortamındaki herhangi bir yayında özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden bir kişi hangi yönteme başvurmalıdır?
CEVAP:
İnternet ortamındaki herhangi bir yayında özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden bir kişi, ilgili kuruma doğrudan başvurarak erişimin engellenmesi talebini iletebilir. Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilmelidir. Bilgilerin eksikliği durumunda talep işleme konulmamaktadır.