MEDYADA DİL KULLANIMI Dersi Medyada Anlam İnşası: Dil, Kültür ve Temsil soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

İnsan nasıl bir varlıktır?


CEVAP:

İnsan, doğada diğer canlılarla kıyaslandığında toplumsal olarak örgütlenebilen, bilimsel, kültürel ve sanatsal üretim yaparak yaşamına yön verebilen bir varlıktır


#2

SORU:

"Kültür üretimi de diyebileceğimiz tüm bu üretimi mümkün kılan ve insanı doğada diğer canlılardan ayıran özelliği bir .................. sahip olmasıdır." Boşluğu en uygun şekilde tamamlayınız.


CEVAP:

dile


#3

SORU:

"Dil, her ne kadar tek tek bireyler tarafından kullanılsa da dil sisteminin
kendisi ....................bir yapıdır." Boşluğu en uygun şekile tamamlayınız.


CEVAP:

ayrı


#4

SORU:

"Dilin işleyiş kuralları, toplumsal düzeyde yer alır çünkü insanların iletişimi
ve ortak bir kültürel üretim ve toplumsal alanın inşası açısından dil sistemi ............................." Boşluğu en uygun şekilde tamamlayınız.


CEVAP:

önemli ve gereklidir.


#5

SORU:

İlk iletişim aracının nerede ve nasıl ortaya çıktığının yanıtı bilimsel bulunabilmiş midir?


CEVAP:

hayır


#6

SORU:

İnsanlar konuşurken, dinlerken, düşünürken, yazarken hatta görsel iletileri anlamlandırırken sürekli ne kullanır?


CEVAP:

dili özellikle de ana dilini


#7

SORU:

"İnsanlar dili sadece duygularını ifade etmek veya kendi bölgelerini korumak için değil, birbirlerinin düşüncesini ................... için de kullanır." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.


CEVAP:

biçimlendirmek


#8

SORU:

"Dil; ................................ olayları hatta düşüncelerle duyguları betimlemek için özel olarak kurgulanmış bir araçtır." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.


CEVAP:

mekânları, insanları, diğer nesneleri,


#9

SORU:

"insan dil aracılığıyla........................... ve geleceği tahmin eder, hayali öyküler anlatır, abartır ve kandırır." Boşluuğu en uygun şekilde tamamlayınız.


CEVAP:

 talimatlar verir, geçmişi yeniden yorumlar


#10

SORU:

"insan varlığı Medyada Anlam İnşası:......... Kültür ve Temsil 4 Medya Dili Kullanımı için dil, sosyalleşmenin gündelik hayatını sürdürmesinin, ekonomik ve politik ilişkiler olmak üzere devlet içerisinde pek çok etkinliği hayata geçirebilmesinin en temel aracıdır." Boşluğu en uygun şekilde tamamlayınız.


CEVAP:

 Dil,


#11

SORU:

"Yirmi birinci yüzyılda da teknolojik gelişmelere paralel insanın iletişim alanı ve iletişim araçlarında..............devam etmektedir çünkü insanın iletişim edimleri, toplumsal yaşamın ön koşulu niteliğindedir." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz.


CEVAP:

 gelişme ve genişleme 


#12

SORU:

Ağ Toplumunedir? 


CEVAP:

İnternet aracılığıyla dünyadaki tüm bilgisayarların ağ oluşturacak şekilde birbirine bağlandığı ve sosyal, ekonomik ve politik tüm ilişkilerin ağlar aracılığıyla gerçekleştirildiği toplum biçimidir. Manuel Castells tarafından geliştirilen ağ toplumu modeli ve kuramı modern toplumlar merkezsiz, hiyerarşi içermeyen, yatay ilişkilerin hâkim olduğu bir toplumsal örgütlenmeye dönüştüğünü öne sürer ve. küresel ölçekte sermayenin, kültürün, işgücünün ve toplumların karşılıklı bağımlı olduğunu belirtir.


#13

SORU:

"İnternet aracılığıyla dünyadaki tüm bilgisayarların ağ oluşturacak şekilde birbirine bağlandığı ve sosyal, ekonomik ve politik tüm ilişkilerin ağlar aracılığıyla gerçekleştirildiği toplum biçimidir. Manuel Castells tarafından geliştirilen ağ toplumu modeli ve kuramı modern toplumlar merkezsiz, hiyerarşi içermeyen, yatay ilişkilerin hâkim olduğu bir toplumsal örgütlenmeye dönüştüğünü öne sürer ve. küresel ölçekte sermayenin, kültürün, işgücünün ve toplumların karşılıklı bağımlı olduğunu belirtir." Tanım hangi başlığa aittir?


CEVAP:

Ağ toplumu


#14

SORU:

Gösterge nedir?


CEVAP:

Gösterge kendinden başka şeyi temsil eden kavram, simge, nesne vb. her şeydir.


#15

SORU:

simge nedir?


CEVAP:

Simge, bir şeyi temsil eden ama onunla doğal bir ilişkisi olmayan bir semboldür.


#16

SORU:

Göstergebilim nedir?  


CEVAP:

Hem sözlü hem de sözsüz gösterge sistemlerinin ve bu sistemlerin insanlararasında anlamın kurulmasında, paylaşılmasında ve anlamın yeniden-kurularak toplumsal dolaşım-paylaşım süreçlerindeki rollerini konu alan bilim dalı.


#17

SORU:

"Hem sözlü hem de sözsüz gösterge sistemlerinin ve bu sistemlerin insanlararasında anlamın kurulmasında, paylaşılmasında ve anlamın yeniden-kurularak toplumsal dolaşım-paylaşım süreçlerindeki rollerini konu alan bilim dalı." Tanım hangi başlığa aittir?


CEVAP:

Gösterge bilim


#18

SORU:

"Barthes, göstergelerin ikinci düzeyde işleyişine ilişkin olarak üç yoldan ikincisinin ............. olduğunu belirtir." Boşluğu en uygun şekilde tamamlayınız.


CEVAP:

mit


#19

SORU:

Temsil nedir?


CEVAP:

İletişim çalışmalarında temsil, medyada kurulan anlamları tanımlamada kullanılır. Temsil bir insan, ülke, kimlik, kurum, nesne gibi her şey hakkında olabilir. Teknolojinin olanaklarıyla “gerçek”in yeniden üretimi veya birebir benzerinin medyada sunulması, bir temsil üretimidir. Medyada temsiller sözcükler, görsellik ve müzik gibi pek çok farklı dilsel aracın kullanımıyla mümkündür. Medyada temsiller, medya profesyonellerinin bir seçme veya eleme işlemi sonucunda bazı ögeleri dâhil etme ve bazı ögeleri de ihmal ederek yapılandırdıkları anlamlardır.


#20

SORU:

Ayrımcılık nedir?


CEVAP:

bir gruba veya grubun üyelerine karşı ön yargılardan beslenen olumsuz tutum ve davranışların tümüyle ilgili bir süreçtir. Ön yargılar ve dolayısıyla ayrımcılık, bir gruba ya da grup üyelerine yönelik olumsuz düşüncelerin yanı sıra hoşlanmama, hor görme, kaçınma ve nefret etmeye kadar uzanan olumsuz duyguları içeren tutumlara da yol açar. Ön yargılar, diğer insanları, bireysel varoluşlarından değil, grup aidiyetlerinden hareketle değerlendiren bir tutumu ve olumsuz, dogmatik kanaatleri ifade eder. Ayrımcılığın yöneldiği kişiler, kişisel özellikleri değil, ait oldukları grubun özellikleri nedeniyle bu davranışın hedefi olur (Göregenli, 2013: 21). Örneğin, “şu yaşlılar …”, “şu sarışınlar …”, “Şu gençler …”, “şu Asyalılar…” veya “… şu göçmenler” gibi genelleyen ve homojenleştiren ifadeler bireysel özellikleri silikleştirir ve ilgili gruba değin önyargı ve klişe düşünce ve tutumları pekiştirerek yeniden yeniden üretilmesine katkı sağlar.