MODERN SOSYOLOJİ TARİHİ Dersi Etnometodoloji soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Etnometodoloji nedir?


CEVAP:

Etnometodoloji, Garfinkel tarafından geliştirilen ve fenomenolojik düşüncelerin empirik araştırmalara uygulanmasını içeren bir yaklaşımdır.


#2

SORU:

Etnometodlojinin amacı nedir?


CEVAP:

Etnometodoloji mikro yapılarla da makro yapılarla da ilgilenmez, insan davranışını açıklamaya çalışmaz, bunun yerine diğer sosyolojik yaklaşımlardan oldukça farklı bir şekilde insanların hem mikro hem de makro yapılara anlam vermek için kullandıkları yöntemleri betimlemeye çalışır.


#3

SORU:

Fenomenolojik sosyoloji ve etnometodoloji arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Fenomenolojik sosyoloji gibi etnometodoloji de toplumsal düzeni bireylerin deneyimleri sonucunda kurulan bir düzen olarak görür, ama fenomenolojik sosyoloji bu düzenin ortak sağduyu bilgisinin bir sonucu olduğunu savunurken etnometodoloji sağduyu bilgisinin kendisinin de sabit olmadığını, sürekli olarak yeniden yaratılan bir bilgi olduğunu ileri sürer. 


#4

SORU:

Etnometodolojiye göre toplumsal düzen nedir?


CEVAP:

Etmometodolojiye göre toplumsal düzen, bu toplumun üyeleri tarafından yaratılmış olan kullanışlı bir kurgudan ibarettir.


#5

SORU:

Harold Garfinkel hangi bilim insanın düşüncelerinden etkilenmiştir?


CEVAP:

Harold Garfinkel her ne kadar Talcott Parsons ile çalışmışsa da fenomenolojik düşüncelerden, özellikle de Alfred Schutz’un düşüncelerinden etkilenmiştir.


#6

SORU:

Harold Garfinkel'in en önemli eseri olarak görülen ve sosyolojik olarak etnometodlojiyi kurduğu varsıyılan kitabı nedir?


CEVAP:

Kendisinin en önemli eserlerinden biri olan ve yıllarca yürüttüğü bir dizi incelemeyi içeren Etnometodolojide Çalışmalar adlı kitabı ile ayrı bir sosyolojik yaklaşım olarak etnometodolojiyi kurduğu kabul edilmektedir.


#7

SORU:

Etnometodolojide Çalışmalar adlı kitabında Garfinkel hangi konulardan bahsetmektedir?


CEVAP:

Yıllarca yürüttüğü bir dizi incelemeyi içeren Etnometodolojide Çalışmalar adlı kitabında Garfinkel, Schutz’un çalışmalarından elde edilen teorik görüşlerin, sosyolojik araştırmalarda gündelik yaşam dünyasının ortaya çıkarılmasında nasıl kullanılabileceğini göstermeye çalışmıştır.


#8

SORU:

Garfinkel'e göre sosyologlar neden düzenli eylemeleri ortaya koymaya çalışmalıdır?


CEVAP:

Etnometodolojide toplumsal olgular etkileşimsel etkinlikler olarak ele alınır, eylemlerin de eyleme katılanlar (üyeler) tarafından daha önceden belirlenmiş bazı kural veya gerekliliklere göre gerçekleştirildiği kabul edilir. Bu nedenle Garfinkel’e göre sosyologlar eylemde bulunanların eylemde bulunma biçimlerindeki düzenlilikleri, yani toplumsal eylemlerin düzenli özelliklerini ortaya koymaya çalışmalıdırlar.


#9

SORU:

Garfinkel’in çalışmalarının ve genel olarak etnometodolojinin en temel kavramları nelerdir?


CEVAP:

Garfinkel’in çalışmalarının ve genel olarak etnometodolojinin en temel kavramları arasında;  belgeleme yöntemi,  refeksivite ve dizinsellik/anlamın bağlama-gönderimliliği önemli bir yere sahiptir.


#10

SORU:

Belgeleme yöntemi nedir?


CEVAP:

Garfinkel’e göre belgeleme yöntemi “mevcut bir görünümü, altta yatan kalıbın ‘belgesi’ ya da ‘işareti’ olarak görmeyi” içerir (Garfinkel, 1967:78). Diğer bir ifade ile belgeleme yöntemi “bir durum ya da bağlamın özelliklerinden bazılarının seçilip belirli bir şekilde tanımlanarak ilgili durumun ya da bağlamın altında yatan bir kalıbın kanıtı olarak kabul edilmesi ve sonra bu sürecin tersine çevrilerek kalıbın özelliklerinin kalıbın varlığı olarak kullanılmasıdır”.


#11

SORU:

Garfinkel belgeleme yöntemi kavramını hangi düşünürden ödünç almıştır?


CEVAP:

Garfinkel belgeleme yöntemi kavramını Mannheim'dan ödünç almıştır.


#12

SORU:

Refleksivite nedir?


CEVAP:

Refleksivite, en genel anlamda bir şeyin kendi kendine geri dönmesini ifade eden bir kavramdır.


#13

SORU:

Dizinsellik nedir?


CEVAP:

Dizinsellik veya anlamın bağlama-gönderimliliği, herhangi bir nesnenin ya da etkinliğin anlamının, kendi bağlamından türetildiği, yani belirli bir bağlama endekslendiği (dizinlendiği) anlamına gelir.


#14

SORU:

Aaron Cicourel yaptığı çalışmada suç hakkında neleri ortaya koymaya çalışmıştır?


CEVAP:

Aaron Cicourel yaptığı çalışmada suç hakkındaki resmi istatistiklerin suç davranışının kesin bir yansıması olmaktan çok suçla ilgili verileri toplayan ve yorumlayan görevlilerin yorumlarının ve etkinliklerinin bir yansıması olduğunu göstermiş, böylece suçluluğun, üyeler tarafından suçu tanımlarken kullanılan yöntemlerden ayrı olarak ele alınabilecek bir sosyolojik fenomen olmadığını göstermeye çalışmıştır


#15

SORU:

Sosyolojiye Yöntem ve Ölçüm adlı kitap kim tarafından yayınlanmıştır?


CEVAP:

1964 yılında “Sosyolojide Yöntem ve Ölçüm” adlı kitabı yayımlayan Aaron Cicourel'dir.


#16

SORU:

Harvey Sacks konuşma ile ilgili neleri öne sürmüştür?


CEVAP:

Harvey Sacks, konuşma sırasında üyelerin birbirlerine sürekli olarak olayları, eylemleri, duygu ve düşünceleri, kısacası kendi toplumsal dünyalarını betimlediklerini, ayrıca kitle iletişim araçları veya kitaplarla da sürekli bir betimleme bombardımanına maruz kaldıklarını, sonuçta gündelik yaşamı sürdürme becerilerinin büyük ölçüde diğer üyelerin anlayabileceği betimlemeler üretme becerilerine bağlı olduğunu belirtmektedir.


#17

SORU:

Toplumsal insacılık nedir?


CEVAP:

Toplumsal İnşacılık, temel olarak etnometodolojiye dayanan, toplumsal dünyanın önce tipleştirme süreciyle kurgulanıp inşa edildiğini, daha sonra bu tipleştirmelerin kendilerini üreten bireylerin ötesinde nesnel bir nitelik kazandığını ileri sürerek toplumsal eylem yaklaşımı ile yapısalcı yaklaşımları bir araya getirmeye çalışan bir teoridir.


#18

SORU:

Gerçekleğin inşasında rol oynayan üç evre hangileridir?


CEVAP:

Gerçekliğin inşası, dışsallaştırma, nesnelleştirme ve içselleştirme şeklinde üç evrenin diyalektik ilişkisi ile mümkün olur. Bu üç evre, Berger ve Luckmann’a göre insan eylemi, toplumsal kurumlar ve öznel bilinç arasındaki karşılıklı ilişkiyi analiz etmek için kullanılan üç temel kavramdır ve bize sunulan bilgiyi gerçekmiş gibi görmemizi ve kabul etmemizi sağlayan da bilginin bu üç evre ile sunuluyor olmasıdır.


#19

SORU:

Toplumsal gerçek nedir?


CEVAP:

Toplumsal gerçekler fiziksel dünyaya daha az bağlı ger- çeklerdir, örneğin sandalye, masa gibi gerçekler toplumsal gerçeklerdir.


#20

SORU:

Nesnelleştirme nedir?


CEVAP:

İnsanların yarattığı şeyler bir kez üretildikten sonra insanlara sanki kendi eylemlerinden ya da yaptıkları öznel tanımlardan bağımsız olarak mevcutlarmış gibi, dış dünyanın bir parçası imiş gibi görünürler ve buna nesnelleştirme adı verilir. Bir başka deyişle insanların dışsallaştırma sürecinde ürettikleri ürünlerin nesnel bir özellik kazandığı süreç nesnelleştirme olarak adlandırılır