MÜZECİLİK VE SERGİLEME Dersi MÜZELER VE EĞİTİM soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Günümüzde müzelerin en önemli görevi nedir?


CEVAP:

Toplumun kültürel mirasını toplum yararına korumanın yanında toplumun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamaktır. Müzeler günümüzde özellikle toplumun kültür ve eğitiminin arttırılması konusunda önemli roller üstlenmişlerdir. Müzeler bu rollerini eğitim çalışmaları ile yerine getirmektedirler.


#2

SORU:

Müzelerde eğitim temel olarak hangi üç alandaki değişimlerden etkilenerek biçimlenmiştir?


CEVAP:
  • Dönemin politik, sanatsal, bilimsel, teknolojik ve sosyal gelişmelerle biçimlenmiş toplum yaşamı
  • Eğitim
  • Müzecilik

#3

SORU:

Müze 17. ve 18. yüzyılda neyin sonucunda bir kurum olarak yapılanmaya başlamıştır?


CEVAP:

Müze 17. ve 18. yüzyılda Avrupa’da toplanan koleksiyonların, saraylarda ve konaklarda, sosyal itibar sembolü, soyluluk geleneğinin bir parçası ve bir iktidar göstergesi olarak aynı zevk, bilgi düzeyi ve sosyal statüde bulunan soylu sınıfına ve din adamlarına sunulması ile bir kurum olarak yapılanmaya başlamıştır.


#4

SORU:

Müzelerin “eğitim” misyonu ile kurulmaya başlamaları hangi olaylar neden olmuştur?


CEVAP:

Müzelerin “eğitim” misyonu ile kurulmaya başlamaları ise, Fransa’daki Aydınlanma hareketiyle oluşan toplum yapısı ve onunla birlikte gelen 1789 Fransız Devrimi’nin hemen ardından halka açılmaları ile başlamış, Endüstri Devrimi’nin etkisiyle hızlanmıştır.


#5

SORU:

18. yüzyıl Avrupa’sında Aydınlanma Dönemi ile bilginin örgütlenmesi ve sınıflanmasının gündeme gelmesiyle ansiklopedi, sözlük, atlas ve bibliyografya gibi başvuru kitapları ile birlikte dönemin hangi önemli kültür ve bilgi merkezlerinde koleksiyonlar ve müzeler kurulmaya başlanmıştır?


CEVAP:

18. yüzyıl Avrupa’sında Aydınlanma Dönemi ile bilginin örgütlenmesi ve sınıflanmasının gündeme gelmesiyle ansiklopedi, sözlük, atlas ve bibliyografya gibi başvuru kitapları ile birlikte Londra, Paris gibi dönemin önemli kültür ve bilgi merkezlerinde koleksiyonlar ve müzeler kurulmaya başlanmıştır.


#6

SORU:

1793’te yeniden düzenlenerek ilk halk müzesi olarak açılan müze hangi müzedir?


CEVAP:

1793’te yeniden düzenlenerek ilk halk müzesi olarak açılan Louvre Müzesi'dir.


#7

SORU:

1793’te yeniden düzenlenerek ilk halk müzesi olarak açılan Louvre Müzesi, hangi fikri yaymak için, toplu halk eğitimi aracı olarak görülmüştür?


CEVAP:

1793’te yeniden düzenlenerek ilk halk müzesi olarak açılan Louvre Müzesi, milliyetçilik fikrini yaymak için, toplu halk eğitimi aracı olarak görülmüştür.


#8

SORU:

Hangi müze Avrupa’daki diğer müzeleri de etkilemiş ve müzeyi halkın her kesimine açarak toplumsallaştırmayı amaçlanmasını sağlamıştır?


CEVAP:

Louvre Müzesi, Fransa ve Avrupa’daki diğer müzeleri de etkilemiş, onlar da kendilerine Louvre’u örnek alarak, müzeyi halkın her kesimine açarak toplumsallaştırmayı amaçlamışlardır.


#9

SORU:

19.yy'da Louvre’un etkisiyle Avrupa'da açılan halk müzeleri hangileridir?


CEVAP:

1819’da İspanya’da Prado Müzesi, 1824’te İngiltere’de Ulusal Galeri/National Gallery, 1830’da Berlin’de Prusya Devlet Galerisi/Prussian State Gallery gibi pek çok halk müzesi Louvre’un etkisiyle açılmıştır.


#10

SORU:

Smithsonian Enstitüsü hangi amaçla kurulmuştur?


CEVAP:

Günümüzde çok sayıda müzenin bağlı olduğu Smithsonian Enstitüsü Washington D.C’de “insanlar arasında bilginin yaygınlaştırılması ve arttırılması” amacıyla 1846’da kurulmuştur.


#11

SORU:

Dünya'daki ilk çocuk müzesi hangi müzedir?


CEVAP:

Brooklyn Çocuk Müzesi


#12

SORU:

Günümüzde Brooklyn Çocuk Müzesi olarak bilinen Dünya’daki ilk çocuk müzesi hangi yılda kurulmuştur?


CEVAP:

Günümüzde Brooklyn Çocuk Müzesi olarak bilinen Dünya’daki ilk çocuk müzesi de 1899’da kurulmuştur.


#13

SORU:

20. yüzyıl ortalarında, hangi uluslararası organizasyonların ortaya çıkışı, müzecilikte ve müze eğitiminde uluslararası standartlar oluşturulmasını, tartışma ve bilgi paylaşımı ortamının yaratılmasını ve müzecilikte gelişmeler yaşanmasını sağlamıştır?


CEVAP:

20. yüzyıl ortalarında, UNESCO ve ICOM gibi uluslararası organizasyonların ortaya çıkışı, müzecilikte ve müze eğitiminde uluslararası standartlar oluşturulmasını, tartışma ve bilgi paylaşımı ortamının yaratılmasını ve müzecilikte gelişmeler yaşanmasını sağlamıştır.


#14

SORU:

ICOM, 1948’de UNESCO ile birlikte üç ayda bir, müze eğitimi ile ilgili gelişmelere de yer veren hangi dergiyi yayımlamaya başlamıştır?


CEVAP:

ICOM, 1948’de UNESCO ile birlikte üç ayda bir, müze eğitimi ile ilgili gelişmelere de yer veren “Museum” dergisini yayımlamaya başlamıştır.


#15

SORU:

Müze eğitimi ile ilgili gelişmelere de yer veren “Museum” dergisini hangi uluslararası organizasyon UNESCO ile birlikte yayımlamaktadır?


CEVAP:

ICOM


#16

SORU:

ICOM’un müze eğitimi alanındaki çalışma grubunun adı nedir?


CEVAP:

Uluslararası Eğitim ve Kültürel Faaliyet Komisyonu/International Committee on Education and Cultural Action/CECA


#17

SORU:

ICOM'a göre müze nedir?


CEVAP:

“Müze, toplumun ve gelişiminin hizmetinde olan, halka açık, insana ve yaşadığı çevreye dair tanıklık eden malzemeler üzerine araştırma yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve inceleme, eğitim ve zevk alma amacıyla sergileyen, kâr amacı gütmeyen, sürekliliği olan bir kurumdur.


#18

SORU:

Müze eğitimi nedir?


CEVAP:

Müze eğitimi, izleyicilerin gelişimine ve yaşam boyu eğitimine müze nesneleri ve koleksiyonları aracılığıyla katkıda bulunma sürecidir. Müze eğitimi temelde, müze izleyicisi ve müze koleksiyonu arasında iletişim kurmak, farklı izleyici gruplarının müze koleksiyonlarına ulaşmalarını ve onlardan kendi yaşantıları ile ilgili anlam çıkarmalarını ve böylece müzelerden öğrenmelerini sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların tümünü kapsar.


#19

SORU:

Müzelerdeki eğitim programlarının genel amacı nedir?


CEVAP:

Müzelerdeki eğitim programlarının genel amacı, müzenin öğrenme potansiyelini yükselterek farklı izleyici gruplarına ulaşmaktır. Müze eğitimi insanlar arasında iletişim kurarak nesnelerin onların yaşantıları ile bütünleşmesini sağlamak; geçmişle şimdiki yaşam arasında bağlantı kurmak; insanın değişen dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olmak; günümüz sorunlarına ve çatışmalarına yönelik anlayış kazandırmak; insanların bugünkü yaşantıları ile nesnelerin bağlantısını kurarak siyasi, kültürel, sosyal, ekonomik ve ekolojik ilişkileri anlamalarını sağlamak ve araştırmacı yönlerini geliştirmek; bireylerin zamanlarını yaratıcı bir biçimde değerlendirmek; insanlar arasındaki iletişim ve etkileşimi geliştirmek gibi çeşitli amaçları içerebilirler. Ancak her müzenin kendine özgü eğitsel amaçları vardır.


#20

SORU:

Müzede öğrenme nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Müzede öğrenme bireyin bilgi, beceri, tutum, inanç, duygu ve düşüncelerinde değişim olarak tanımlanmaktadır.