ORTOPEDİK REHABİLİTASYON Dersi Kırık Rehabilitasyonu soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Kemikler vücudumuza şeklini verir. İnsan iskeleti kaç kemikten oluşmaktadır?


CEVAP:

İnsan iskeleti 206 kemikten oluşmaktadır.


#2

SORU:

Gövde kemiklerimiz bir zırh gibi önemli organlarımızı korur, kafatası beynimizi ve komşu yapıları, omurgamız beyinden çıkan neyi muhafaza etmektedir?


CEVAP:

sinir yapıyı muhafaza etmektedir.


#3

SORU:

Yapısal işlevlerinin yanı sıra kemiklerimiz metabolizmamız içinde kritikrollere sahiptir ve neyimiz için önemlidir?


CEVAP:

bağışıklığımız için önemlidir.


#4

SORU:

Kemiklerimiz kalsiyum, fosfat, kollajen ve sudan oluşmaktadır. Doğum öncesi ve sonrası kemiklerimiz küçük ve esnekken 25’li yaşlara gelindiğinde yoğunluk ve dayanım olarak üst seviyelerdedir. Bu yüksek direncine karşın kemiklerimiz oldukça hafif yapılar olup toplam vücut ağırlığının kaçta kaçını oluşturmaktadır?


CEVAP:

toplam vücut ağırlığının sadece %14’ünü oluşturmaktadır.


#5

SORU:

Kemikler vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Vücudu koruma, destekleme ve hareket için kas iskelet sisteminin önemli bir parçasıdır.Kemik mineralize ve sert bir yapıda olmasına karşın damarlar ve farklı hücre çeşitlerini içeren canlılıktadır. Kemiklerin esas fonksiyonlarından büyüme faktörü deposu neleri depolar?


CEVAP:

Büyüme faktörü deposu:Dönüşüm ve büyüme faktörlerini depolar.


#6

SORU:

Kemikler vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Vücudu koruma, destekleme ve hareket için kas iskelet sisteminin önemli bir parçasıdır. Kemik mineralize ve sert bir yapıda olmasına karşın damarlar ve farklı hücre çeşitlerini içeren canlılıktadır. Kemiklerin esas fonksiyonlarından kan hücre üretimi nerede yapılır?


CEVAP:

Kan hücre üretimi: Uzun kemiklerin ortasında bulunan kanalda yer alan ilikte yapılır.


#7

SORU:

Kemikler vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Vücudu koruma, destekleme ve hareket için kas iskelet sisteminin önemli bir parçasıdır. Kemik mineralize ve sert bir yapıda olmasına karşın damarlar ve farklı hücre çeşitlerini içeren canlılıktadır. Kemiklerin esas fonksiyonlarından koruma neleri korur?


CEVAP:

Koruma: Beyni kafatası kemikleri, gövdede yaşamsal organları göğüs kafesi korur.


#8

SORU:

Kemikler vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Vücudu koruma, destekleme ve hareket için kas iskelet sisteminin önemli bir parçasıdır. Kemik mineralize ve sert bir yapıda olmasına karşın damarlar ve farklı hücre çeşitlerini içeren canlılıktadır. Kemiklerin esas fonksiyonlarından destek yapı neleri sağlar?


CEVAP:

Destek yapı: Kaslara bağlara bağlantı noktalarını sağlar.


#9

SORU:

Kemikler vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Vücudu koruma, destekleme ve hareket için kas iskelet sisteminin önemli bir parçasıdır. Kemik mineralize ve sert bir yapıda olmasına karşın damarlar ve farklı hücre çeşitlerini içeren canlılıktadır. Kemiklerin esas fonksiyonlarından hareket neleri sağlar?


CEVAP:

Hareket: Vücudun tamamının ve uzuvlarının hareketini sağlar.


#10

SORU:

Kemikler vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Vücudu koruma, destekleme ve hareket için kas iskelet sisteminin önemli bir parçasıdır. Kemik mineralize ve sert bir yapıda olmasına karşın damarlar ve farklı hücre çeşitlerini içeren canlılıktadır. Kemiklerin esas fonksiyonlarından mineral deposu ne olarak görev alır?


CEVAP:

Mineral deposu: Kalsiyum ve fosfat deposu olarak görev alır.


#11

SORU:

Travma ve muhtelif nedenlerle kemiğin anatomik sürekliliğinin bozulmasına kırık denir. Kemikteki bütünlüğün bozulması bir çatlak biçiminde olabileceği gibi parçalı cildin dışına çıkmış bir şekilde de olabilmektedir. Vücutta bir kırık oluştuğunda çevredeki yapılar da farklı düzeylerde bu durumdan etkilenir. Bu yapılar; neler olabilir?


CEVAP:

Bu yapılar; kaslar, bağ dokusu, sinir dokusu, atar-toplar damarlar ve kirişler olabilir.


#12

SORU:

Komplet kırıklarda kırılan bölgede kemik uçları birbirinden ayrılmışken hangi kırıklarda kemik uçları ayrılmamıştır?


CEVAP:

inkomplet kırıklarda kemik uçları ayrılmamıştır.


#13

SORU:

Doğrudan kemik üzerine gelen kuvvet ile direkt kırık oluşurken, kemiği buran (torsiyonel), iten çeken kuvvetler ile indirekt kırıklar meydana gelmektedir. Direkt kırıklara vurmalar,ezilmeler, mermi ile oluşan durumlar örnek verilebilir, bu durumlarda sık görülen kırılma nasıldır ve dokunun durumu nedir?


CEVAP:

bu durumlarda parçalı kırılma ve doku ezilmeleri sık görülmektedir.


#14

SORU:

Eğitimli, bilgili, yeterli donanıma (ilk yardım ekipmanları/çantası) sahip birey/bireyler travmatik bir yaralanma geçiren kişi/kişilere, doğru ve hızlı olarak müdahale edebilirlerse kayıplar azaltılabilmektedir. İlk yardımda ilk dakikalarda olay yerinde bulunanlar çok önemlidir. Kazazedenin bulunduğu ortamın değerlendirilmesi, ilk yardım müdahaleleri ve gerekli ne özenle yapılmalıdır?


CEVAP:

gerekli transfer (taşıma) özenle yapılmalıdır.


#15

SORU:

Kişinin uzvunda ya da bir vücut bölgesinde şekil bozukluğu, anormal hareket, kısalma-uzama, kırık bölgesine dokununca ortaya çıkan ses vb. kırığın ana göstergeleridir. Kesin tanı hekim tarafından muayene ve radyolojik (Xray, film) yöntemler ile konulmaktadır. Kan dolaşımında ciddi sorunlar varsa ilk saatlerde uygun cerrahi girişimlere ihtiyaç olabilmektedir. Nasıl bir kırık ve ne sorunları da ilk aşamalarda tamir edilmesi gereken durumlardır?


CEVAP:

Açık kırık ve yumuşak doku sorunları da ilk aşamalarda tamir edilmesi gereken durumlardır.


#16

SORU:

Kırığın redüksiyonu (kırık uçlarının eski hizasına getirilmesi) kapalı ve açık redüksiyon olmak üzere kabaca iki başlıkta incelenebilir. Elle çekilerek, elle çekerken kırık uçlarının sağa-sola, yukarı-aşağı yer değiştirerek, traksiyon (çekiş) altında yapılan redüksiyon hangisidir?


CEVAP:

Kapalı redüksiyon


#17

SORU:

Kırık rehabilitasyonunda elektrofiziksel, soğuk ve sıcak ajanlar uygulamak, egzersizler, yüklenmenin belirlenmesi ve ilaç tedavileri bu yaklaşımlardan bazılarıdır. Bunlardan biri, genelde ilk 0-48/72 saatte uygulanır, gerektiğinde tekrar edilir. Daldırma, soğuk paketler ve aletler yardımıyla uygulanabilmesi durumunda olur. Bu tanım hangi ajanlara aittir?


CEVAP:

Soğuk ajanlar.


#18

SORU:

Kırık rehabilitasyonunda elektrofiziksel, soğuk ve sıcak ajanlar uygulamak, egzersizler, yüklenmenin belirlenmesi ve ilaç tedavileri bu yaklaşımlardan bazılarıdır. Bunlardan biri, Hastanın durumuna göre belirlenmekle birlikte 72 saatten sonra uygulanabilir.Sıcak paketler, daldırma ve aletler yardımıyla uygulanabilmesi durumunda olur. Bu tanım hangi ajanlara aittir?


CEVAP:

Sıcak ajanlar.


#19

SORU:

Ödemi kontrol etmek, Eklemlerde tam hareket sağlama, Kaslarda tam güç sağlama, Tam fonksiyonellik, İşe, okula dönüş. Bunlar fiksasyonun çıkarılması sonrasında neyin amaçlarındandır?


CEVAP:

rehabilitasyonun amaçlarındandır.


#20

SORU:

Kırık sonrası mümkün olan en erken dönemde hareket ve egzersize başlamanın kırık iyileşmesinde pozitif etkileri olmaktadır.Kırık sonrası normalden fazla egzersiz yapıldığında neler gözlenmiştir?


CEVAP:

Kırık sonrası normalden fazla egzersizin ise ilave faydasının olmadığı gözlenmiştir.