OSMANLI DİPLOMASİSİ Dersi XVII. Yüzyılda Osmanlı Diplomasisi (1606-1699) soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Sokullu Mehmed Paşa’nın  Don-Volga kanalının açılması   ile ilgili tasarılarının  amacı neydi?


CEVAP:

Don-Volga kanalı tasarısı ile de Altınordu bakiyesi Kazan ve Astarhan hanlıklarını ele geçirip Orta Asya-Batı ticaretini denetimine almaya çalışan Moskova Knezliği’ni engelleme ve bunun için de Orta Asya’daki Sünnî Müslümanlarla irtibat kurmak amaçlanmaktaydı.


#2

SORU:

Sokullu Mehmed Paşa’nın  Süveyş kanalı projesi  ile ilgili tasarılarının  amacı neydi?


CEVAP:

Süveyş kanalı projesi ile Osmanlıların Hint denizindeki etkinliğini arttırmak ve Akdeniz ticaretini işler hale getirmek.


#3

SORU:

1606 yılında imzalanan  Zitvatorok Antlaşmasının Osmanlılar açısından en önemli sonucu neydi?


CEVAP:

 Zitvatorok Antlaşması ile Orta Avrupa’daki Osmanlı yayılması sona ermiştir.


#4

SORU:

Osmanlı Devletin de Kanunî Sultan Süleyman’dan sonra terk edilen , Sultanın ordunun başında sefere gitmesi geleneğini yeniden canlandıra rak ordunun başında savaşa giden ve böylece devletin kötü giden durumunu düzeltmeye çalışan Osmanlı padişahı kimdi?


CEVAP:

Sultan III. Mehmed


#5

SORU:

Osmanlıların, hangi antlaşmadan sonra girilen yeni devirde geleneksel fütuhat politikalarını yavaş yavaş terk etmek zorunda kaldıkları, temelde statükoyu bozmaya değil korumaya yöneldikleri görülmektedir?


CEVAP:

Zitvatorok Antlaşması’ndan sonra,


#6

SORU:

Avusturya İmparatoru için sadece “Nemçe Kralı” unvanını kullanan   Osmanlı padişahları ne zaman  Avusturya İmparatoru’nun “kayzer/ çasar” unvanını kullanmasını ilk defa kabul etmişlerdi?


CEVAP:

Zitvatorok Antlaşması’yla


#7

SORU:

XVII. yüzyılın ilk yarısından itibaren  Osmanlıların savaştan çok barışa önem ve ağırlık vermelerinin nedeni neydi?


CEVAP:

XVII. yüzyılın ilk yarısından itibaren  Osmanlıların gerek fetih siyaseti açısından karşılaştıkları güçlükler gerekse iç siyasî ve sosyal olaylar yüzünden savaştan çok barışa önem ve ağırlık verdikleri görülmektedir. 


#8

SORU:

Osmanlı devletin de daha önce teamüller çerçevesinde yürütülen elçilik ve teşrifat işleri, ilk defa hangi resmi belge ile  çok açık bir biçimde kurallara bağlanmıştır?


CEVAP:

“Kanun-ı Elçiyan” olarak da adlandırılan 1657 tarihli Tevkii Abdurrahman Paşa Kanunnamesi’nde yabancı elçilere uygulanacak protokol ayrıntılı biçimde düzenlenmiştir.


#9

SORU:

Osmanlı ülkesin de Yabancı elçilerin kendi binalarına taşınmalarına izin verilmesi, ne anlama geliyordu?


CEVAP:

Avrupa’da da benimsenen “elçilik hakkı”, “elçilik binalarının dokunulmazlığı” gibi ilkelerin Osmanlı yöneticileri tarafından da benimsendiğini gösteriyordu.


#10

SORU:

Bu gün hala geçerli olan ve lozan antlaşması ile de onaylanan İran  sınırlarımızı çizen Kasr-ı Şirin Antlaşması  hangi Osmanlı padişahı dönemin de imzalanmıştır?


CEVAP:

IV. Murad,


#11

SORU:

Osmanlıların öteden beri dostluk ilişkileri içinde bulundukları Fransızlarla  XVII. yüzyılda ilişkilerinin bozulmasının nedeni neydi?


CEVAP:

Papalığın özellikle Osmanlı ülkesindeki Hıristiyan cemaatlere elçilik heyetleri göndererek  Katolik kilisesinin nüfuzunu tesis etme çalışmalarına  Fransa’nın  desteği ve  Osmanlı-Venedik savaşı sırasında Fransa’nın Venedik’e destek vermesi .


#12

SORU:

Osmanlıların Kutsal İttifakla savaşı sırasında Fransa'nın  1688’de Avusturya ile müttefiklerine savaş ilan ederek  Osmanlıları desteklemesi neden, bir süre sonra   osmanlının savaştan vaz geçip Karlofça antlaşmasını yapmasına neden olmuştur?


CEVAP:

Çünkü 1697’de Fransa’nın, Osmanlının savaştığı Avusturya  İmparatoru ve müttefikleri ile barış yapması Osmanlıları kızdırmış ve Karlofça antlaşmasını yapmasına neden olmuştur.


#13

SORU:

XVII. yüzyıl boyunca dostane bir şekilde gelişen ve Karlofça sürecinde barışa aracılık etmeleriyle de zirveye çıkan Osmanlı-İngiliz ilişkileri  nasıl başlamıştır? 


CEVAP:

William Harborne’un başkanlığında Kraliçe Elizabeth’in gönderdiği heyetle yapılan görüşmelerden sonra İngilizlere Osmanlı topraklarında serbest ticaret hakkı verilmesiyle başlamıştır.


#14

SORU:

XVII. yüzyılda Osmanlı sarayına gönderilen ilk İsveç elçisi Ralamb’ın, Ülkesi adına Osmanlıdan Talebi neydi?


CEVAP:

İsveç'in, Osmanlıdan isteği ortak düşman Rusya’ya karşı ittifak yapmaktı.Ama uygun bulunmadı.


#15

SORU:

II. Osman'ın,ordusunun başında  bizzat katıldığı ilk seferi hangisidir?


CEVAP:

Hotin seferi,


#16

SORU:

1672 " Bucaş Antlaşması" hangi devletler arasında imzalanmıştır?


CEVAP:

Osmanlı-Lehistan arasında,


#17

SORU:

Podolya ve Ukrayna’yı kaybeden ve özellikle yıllık vergi maddesiyle bağımsızlıkları tehlikeye giren Lehlilerin  onur kırıcı bularak, Lehistan Diyet Meclisi tarafından onaylanmayan  Osmanlı-Lehistan antlaşması hangisidir?


CEVAP:

Bucaş Antlaşması 1672,


#18

SORU:

İkinci Viyana kuşatması ile Osmanlı ordularının büyük bir bozguna uğramasına ve kendisininde bu nedenle padişahın emriyle idam edilmesine yol açan Osmanlı sadrazamı kimdi?


CEVAP:

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa


#19

SORU:

"Osmanlı topraklarında yaşayan Katoliklerin din özgürlüğünün sağlanması, kiliselerin tamirine izin verilmesi, her iki ülke tüccarlarının karşılıklı olarak serbestçe ticaret yapmaları, savaş esirlerinin makul fidyelerle serbest bırakılması," Bu maddeler Osmanlı-Avusturya arasında ki hangi barış antlaşmasının maddeleridir?


CEVAP:

Karlofça barış antlaşmasının,


#20

SORU:

XVII. yüzyılın sonunda Osmanlı Devletinin Avrupa’daki topraklarının mühim bir kısmını kaybettiği  barış antlaşması hangisidir?


CEVAP:

Karlofça barış antlaşması,