PAZARLAMA İLKELERİ Dersi PAZARLAMA KARMASI VE PAZARLAMA KARARLARI soru cevapları:

Toplam 28 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Pazarlama karması ne demektir?


CEVAP:

Hedef pazarın seçimi ve konumlandırma kararlarından sonra pazarlama yönetiminin elinde olan araçlar, pazarlama karması olarak adlandırılır.


#2

SORU:

Pazarlama karması kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?


CEVAP:

Pazarlama karması kavramı ilk kez 1953 yılında Neil Borden tarafından kullanılmıştır.


#3

SORU:

Pazarlama karması elemanlarının sınıflandırılması ilk kez kim tarafından yapılmıştır?


CEVAP:

Bugünkü yaygın kullanımıyla pazarlama karması elemanlarının sınıflandırılmasının İngilizce baş harfleriyle 4P şeklinde (Product, Price, Place, Promotion), ilk kez Jerry McCarthy’nin 1960 yılında yayınlanan Basic Marketing adlı kitabında yapıldığı görülmüştür.


#4

SORU:

Pazarlama karması araçlarının kullanılmasıyla birllikte gerçekleştirilecek pazarlama stratejilerinin temel amacı nedir?


CEVAP:

Pazarlama karması araçlarının kullanılmasıyla birllikte gerçekleştirilecek pazarlama stratejilerinin temel amacı, müşteri memnuniyetini sağlamak ve sürdürmektir.


#5

SORU:

Pazarlama karması elemanları müşteri açısından nasıl ele alınmıştır?


CEVAP:

Böylesi  bir bakış ısıyla, pazarlama karması elemanları ya da bileşenleri yine İngilizce baş harfleriyle 4C olarak kavrasallaştırılmıştır. Buna göre ürünün müşterinin beklediği değeri sunması (customer value), müşteriye olan maliyetinin ne olacağının düşünülmesi (cost to the customer), ürüne kolaylıkla erişimin sağlanabilmesi (convenience) ve tutundurma çabalarının ikna ağırlıklı olmaktan çok bilgilendirme ve karşılıklı etkileşim bağlamında düşünülmesi (communication)’nin uygun bir yaklaşım olacağı ifade edilmektedir.


#6

SORU:

Ürün nedir ve hangi bileşenlerden oluşur?


CEVAP:

Ürün, fiziksel ve sembolik özelliklerin bütün haline getirildiği somut ve soyut unsurların bir bileşimidir. Ayakkabının derisi, tasarımı, bağcıkları veya tokası fiziksel, somut unusurlardır. Tüketici bu unsurları görür, dokunur ayağına uygunluğunu deneyerek anlar. Bu somut özellikler yanında ayakkabının markası, bu ayakkabıları kullanan referans kişilere yönelik tüketici algıları da soyut, yani sembolik özellikleri oluşturur.


#7

SORU:

Tüketim ürünleri ve endüstriyel ürünler nelerdir?


CEVAP:

Nihai kullanıcılar olarak tüketicilerin kullandıkları ürünler tüketim ürünleri olarak adlandırılır. Başka bir ürünün üretilmesi amacıyla satın alınan ürünler ise endüstriyel ürünlerdir.


#8

SORU:

Dayanıklı ürünler nelerdir?


CEVAP:

Dayanıklı ürünler, kısa sürede kullanılıp atılmayan ve tüketilmeyen ürünlerdir. Buzdolabı, ev, otomobil, elbise, yemek takımı gibi ürünlerin belirli bir ekonomik ömrü vardır.


#9

SORU:

Tüketim ürünleri neye göre sınıflandırılır?


CEVAP:

Tüketim ürünleri, kullanım biçimlerine göre de sınıflandırılabilir. Buna göre ürünler: kolayda, beğenmeli, lüks ve aranmayan ürünler şeklinde sınıflandırılır. Ekmek, gazete,


#10

SORU:

Ürüne ilişkin pazarlama yönetiminin alacağı kararlar nelerdir?


CEVAP:

Ürüne ilişkin pazarlama yönetiminin alacağı kararlar üç ana başlıkta toplanabilir. Bunlar; (1) ürün nitelikleri, (2) markalama, (3) ambalaj ve etiketleme kararları olarak sıralanabilir.


#11

SORU:

Ürünün niteliklerine ilişkin kararlar neleri kapsamaktadır?


CEVAP:

Ürün niteliklerine ilişkin kararlarda ürünün tasarımı, tat, koku, içerik, renk ve benzeri özelliklerine ilişkin kararlar, kalite ile ürün standartlarından söz edilir.

 


#12

SORU:

Marka neden önemlidir?


CEVAP:

Marka; kelime ve sembollerden oluşan, bir ürünü eşdeğerlerinden ayırmaya ve tanınmasına yarayan, ürünün tercih edilmesini sağlayan güven verici ya da sembolik değer ifade eden bir unsur olarak değerlendirilebilir.


#13

SORU:

Marka isminin ve logosunun seçiminde nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Bu açıdan marka isminin; kolay okunabilir ve hecelenebilir, farklı tutundurma araçlarında kolaylıkla kullanılabilir, itici olmayan, taklit içermeyen, yasal sorunlara yol açmayacak, ürünü hatırlatıcı ve ayırt edici nitelikler taşımasına özen gösterilmelidir. Marka logosunun da ürün özellikleri dikkate alınarak ambalajlar ve tutunturma çabalarına uygun belirlenmesi ve renk seçiminde ürün ve tüketici özelliklerinin dikkate alınması gerekir.


#14

SORU:

İşletmelerin ürün hattından geri çekilme kararı almasının sebepleri nelerdir?


CEVAP:

Pek çok işletme talebin düşmesi, rekabet edememe ya da yeni ve daha kârlı pazar ve sektörlere ılma bakımından mevcut bazı ürün kalemi veya ürün hattından geri çekilme kararı alabilir.


#15

SORU:

Ürün hayat eğrisini tanımlayınız?


CEVAP:

Pazara girip başarılı olan ürünler genel olarak dört evreyi yaşar. Ürünün pazarda girdiği dönemden pazardan silindiği döneme kadar olan süreçte giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş aşamaları ürün hayat eğrisi olarak adlandırılır.


#16

SORU:

Ürünü farklılaştırmayı ve yeni ürün geliştirmeyi zorunluluk haline getiren faktörler nelerdir?


CEVAP:

Bir yandan hayat tarzı ve tüketim kalıplarındaki değişim diğer yandan teknolojideki hızlı ilerlemeler, ürünü farklılaştırmayı ve hatta yeni ürün geliştirmeyi zorunluluk haline getirmektedir.


#17

SORU:

Yeni ürün geliştirmenin aşamaları nelerdir?


CEVAP:

Yeni ürün geliştirme genelde altı aşamadan oluşan bir süreçtir Sürecin ilk üç aşaması daha çok zihinsel faaliyetleri kapsarken, diğer üç aşaması ise uygulamayı içerir.


#18

SORU:

Bir işletmenin fiyatlandırma kararlarını etkileyen faktörler nelerdir, açıklayınız?


CEVAP:

Bir işletmenin fiyatlandırma kararları çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Bu faktörleri içsel faktörler ve dışsal (çevresel) faktörler olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür.

 İçsel faktörler işletme yönetiminin kontrolünde olan etmenleri kapsamaktadır. Bunlar, işletmenin fiyatlandırma amaçları, pazarlama karması stratejileri, maliyet yapısı ile fiyat karar mekanizmasıdır.

Dışsal faktörler ise işletmenin kontrolünde olmayan fakat fiyatların belirlenmesinde etkili olan çevresel faktörlerdir. Bunlar pazar ve talep yapısı, rakiplerin maliyet ve fiyatları, dağıtım kanalları ile yasal ve politik düzenlemelerdir.


#19

SORU:

Fiyat kararlarında rol oynayan en önemli faktör hangisidir?


CEVAP:

Maliyet yapısı fiyat kararlarında rol oynayan en önemli içsel faktördür.


#20

SORU:

Fiyatlandırma kararlarında etkili olan dışsal faktörler nelerdir?


CEVAP:

Fiyatlandrıma kararlarında işletme yönetimlerinin kontrolü dışındaki bazı faktörler de etkilidir. Pazarın yapısı ve pazardaki talebin özellikleri, pazardaki rakiplerin maliyetleri ve fiyatları ile fiyatlandırma konusundaki yasal ve politik düzenlemelerdir. 


#21

SORU:

Oligopol piyasa ne demektir?


CEVAP:

Az sayıda satıcının belirleyici ve dolayısıyla fiyatta etkili olduğu pazarlar ise oligopol piyasa olarak isimlendirilir.


#22

SORU:

Pazarlama yönetimlerinin izlediği fiyat yaklaşımları nelerdir?


CEVAP:

İşletmenin maliyetleri ile tüketicinin ürün için ödemek istediği üst limit arasında bir fiyat belirlemek durumunda olan pazarlama yönetimlerinin izleyebileceği üç temel fiyatlandırma yaklaşımı söz konusudur. İşletme bu yaklaşımlardan bir veya bir kaçını birlikte veya ayrı ayrı kullanarak fiyatı belirleyecektir. Bu yaklaşımlar, maliyet odaklı fiyatlandırma, rekabet odaklı fiyatlandırma ve talep odaklı fiyatlandırmadır.


#23

SORU:

Fiyatlandırmanın kaç türlü amacı vardır?


CEVAP:

Fiyatlandırmanın üç temel amacı vardır. Bunlar: varolma, pazarlama ve finansal amaçlardır.


#24

SORU:

Dağıtım kanalları ne demektir?


CEVAP:

Bir ürünün üretildiği noktadan tüketicinin o ürünü satın alabildiği noktalara kadar ulaştırılmasında hem sistemin kendisi ve özellikle de sistemde yer alan ara kurumlar söz konusudur. İşte bu kurumlara dağıtım kanalları ya da aracı kurumlar denilir.


#25

SORU:

Dağıtım kanalı seçiminde belirleyici olan faktörler nelerdir?


CEVAP:

Dağıtım kanalı seçiminde çok sayıda faktör belirleyicidir. Pazarın yapısı, ürünün dayanıklı olup olmaması, ürünün kolayda, beğenmeli ya da özellikli ürün olması, alıcıların belirli bölgelerde kümelenmiş olup olmaması, işletmenin vizyon ve amaçları bu faktörlere örnek olarak verilebilir.


#26

SORU:

Tutundurmayı tanımlayınız?


CEVAP:

Tutundurma; bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.


#27

SORU:

İletişim sürecinin temel öğeleri nelerdir?


CEVAP:

 İletişim sürecinin temel öğeleri; kaynak, mesaj, kanal, alıcı, geri bildirim ve

gürültüden oluşmaktadır.


#28

SORU:

Doğrudan pazarlama yöntemleri nelerdir?


CEVAP:

Bu kanallardan bazılarına aşağıdakileri örnek verebiliriz.

Doğrudan posta,

Telepazarlama,

E-posta ile pazarlama,

Kuponlar,

Televizyon üzerinden pazarlama,

Doğrudan satış.