PEYZAJ ÇEVRE VE TARIM Dersi Çevre ve İnsan soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Doğal çevrenin tanımını yapınız.
CEVAP:
Canlıların sürekli olarak yaşadıkları ve diğer canlılarla karşılıklı olarak etkileşim içerisinde bulundukları dağlar, ovalar, çayırlar, ormanlar, göller, denizler ve ırmakların bulunduğu çevreye doğal çevre denir.
#2
SORU:
Canlıların cansız çevresini oluşturan koşullar nelerdir?
CEVAP:
Hava koşulları, toprak ve suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, güneş ışığının mevsimsel değişimi cansız çevreyi oluşturan koşullardandır.
#3
SORU:
Canlı yerkürenin içerisindeki tüm maddeler, canlı yüzeye ne ad verilir?
CEVAP:
Biyosfer
#4
SORU:
Yaşam için önemli miktarlarda gerekli maddeler nelerdir?
CEVAP:
Karbon, hidrojen, oksijen, azot, potasyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor gibi canlı dokuları oluşturan başlıca maddelerdir.
#5
SORU:
Biyosferde bulunan tüm kimyasal maddelerin, canlılara gereklilikleri açısından ayrıldıkları sınıflar nelerdir?
CEVAP: - Yaşam için önemli miktarlarda gerekli maddeler
- Yaşam için az miktarda gerekli maddeler
- Yaşam için gerekli olmayan, fakat doğal olarak çevrede bulunan maddeler
- Yaşam için gerekli olmayan sentetik maddeler
#6
SORU:
Ekolojik faktörün tanımını yapınız.
CEVAP:
Canlı varlıkların yaşamlarının en az bir döneminde onları doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen fiziksel, kimyasal veya biyolojik olmak üzere ortamın her elemanına, çevre elemanlarının her birine, çevre faktörü veya ekolojik faktör denir.
#7
SORU:
Klorofil taşıyan canlıların ışık enerjisi kullanarak organik bileşikler üretmesine fotosentez denir. Fotosentez yoluyla besin üreten canlılara ne ad verilir?
CEVAP:
Fotosentetik organizmalar
#8
SORU:
Biyosferdeki doğal dengelerin korunması bağlı olduğu koşullar nelerdir?
CEVAP:
Biyosferdeki doğal dengelerin korunması bazı kimyasal maddelerin oranının sabit olarak kalmasına, nüfus dalgalanmalarının düzenine ve ekosistemlerin sürekliliğine bağlıdır.
#9
SORU:
Besin zinciri neye denir?
CEVAP:
Canlıların birbirlerini tüketmelerine göre sıralanmaları ile oluşan zincire besin zinciri denir.
#10
SORU:
Doğada madde döngüsü olarak adlandırılan süreçte canlılar ile cansız çevre arasında alınıp verilen maddelerin başlıcaları nelerdir?
CEVAP:
Karbon, fosfor, azot, su ve oksijen gibi maddeler, güneş enerjisinin yürütücü güç olduğu döngü olarak adlandırılan süreçte canlılar ile cansız çevre arasında alınıp verilirler.
#11
SORU:
Erozyonların oluşmasının nedenlerini açıklayınız.
CEVAP:
Çevredeki bitki örtüsünün azalması, şiddetli yağmurların yağması, karların kısa sürede erimesi, fırtınaların oluşması, toprağın yanlış sürülmesi, eğimli alanlardaki ormanların yanması gibi etkenler erozyonların oluşmasına neden olur.
#12
SORU:
Yapay çevre nedir?
CEVAP:
Yapay çevre kısaca, bir bölgenin ekonomik, sosyal ve fiziki yönden mevcut olan doğal çevreyi olumsuz olarak etkilemeyecek, çevre kirliliği oluşturmayacak şekilde planlanması demektir.
#13
SORU:
Yapay çevrenin belirlenmesinde önem taşıyan faktörler nelerdir?
CEVAP:
Yapay çevrenin belirlenmesinde coğrafi durum, idari yapı, hizmet birimleri, ekonomik yapı, sosyal yapı ve özel durumlar gibi faktörler önem taşımaktadır.
#14
SORU:
Kentsel biçimlenmeyi ve kent makro formunu doğrudan belirleyen faktörler nelerdir?
CEVAP:
Toplumsal değerler, sosyokültürel yapı, yaşam biçimi, teknoloji, nüfus yapısı, ekonomi, ulaşım dokuları, kentsel politikalar doğrudan kentsel biçimlenmeyi ve kent makro formunu belirleyen faktörlerdir.
#15
SORU:
Kentsel çevre kalitesinin belirlenmesinde rol oynayan önemli unsurlar nelerdir?
CEVAP:
Kentsel çevrelerdeki ögelerin yüzeylerini oluşturan çizgiler, yüzeylerin malzeme, renk, doku özellikleri ile yapıların cephe oranları, açıklıkların niteliği, cephe süslemeleri de kentsel çevre kalitesinin belirlenmesinde önemli unsurlardır.
#16
SORU:
Açık ve yeşil alanlar, kentlerin sağlıklı gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadırlar. Bu alanlar kentler için ekolojik fonksiyonu nasıl sağlarlar?
CEVAP:
Açık ve yeşil alanlar, ekolojik fonksiyonu ile kent içerisinde hava akımlarına ve yeşil fonksiyonlarına imkân tanırlar.
#17
SORU:
Park alanları için gerekli standartları belirleyen etmenler nelerdir?
CEVAP:
Park alanları için gerekli standartları belirleyen etmenler, nüfus, kentin boyutu, coğrafi konumu, iklimi, kullanım mesafesi ve yoğunluğudur.
#18
SORU:
Ötrofikasyon nedir?
CEVAP:
Azot ve fosfor döngülerinin insan etkisiyle bozulması sonucu başlıca su kirlenmesi sorunlarından biri olan ötrofikasyona yol açmaktadır.
#19
SORU:
Flora ve fauna kavramları ne demektir?
CEVAP:
Fauna: Belli bir bölgede doğal olarak yaşayan hayvanların listesidir.
Flora: Bir bölgede doğal olarak yetişen bitkilerin listesidir.
#20
SORU:
Çevre sorunları en fazla nerelerde görülür? Ne tür etkilere yol açar?
CEVAP:
Çevre sorunları en fazla hava, su, toprak, fauna ve flora gibi doğal kaynaklar üzerinde görülür. Bu alanlarda ekolojik yapının bozulmasına, biyo çeşitliliğin azaltmasına yada yok olmasına neden olmaktadır.