PROGRAMLAMADA YENİ EĞİLİMLER Dersi Bulut Platformunda Program Geliştirme soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

1969 yılında ARPANET projesinde çalışan Leonard Kleinrock hangi öngörüde bulunmuştur?


CEVAP:

Bilgisayar ağları henüz emekleme döneminde, fakat bir süre sonra daha karışık bir hale gelecek ve muhtemelen birtakım bilgisayar servislerini günümüzde kullanılan elektrik, telefon servisleri gibi evlerimizde ve tüm ülke çapında kullanabiliyor olacağız.


#2

SORU:

Bulut bilişim nedir?


CEVAP:

Bulut bilişim,gerek donanım gerek yazılım servislerini son kullanıcıya hizmet olarak sunabilen, dinamik olarak ölçeklendirilebilen yapılara verilen genel isimdir.


#3

SORU:

Anaçatı bilgisayar nedir?


CEVAP:

Anaçatı bilgisayar yüzlerce kullanıcıya eş zamanlı olarak farklı hizmetler verebilen, büyük işlem gücü, yüksek girdi-çıktı kapasiteli ve pahalı bir bilgisayardır. İçerisinde çok fazla sayıda işlemci ve sabit disk barındırır.


#4

SORU:

CPU nedir?


CEVAP:

CPU, İngilizce dilinde Central Processing Unit ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçedeki karşılığı Merkezi İşlem Birimidir.


#5

SORU:

Günümüzde kullanılan anlamı ile ilk bulut bilişim uygulaması hangi şirkete aittir?


CEVAP:

Günümüzde kullanılan anlamı ile ilk bulut bilişim uygulaması, 1999 yılında ortaya çıkan Salesforce.com şirketine aittir.


#6

SORU:

Hangi şirket boşta bekleyen kendi kaynaklarını bilgi işleme hizmet servisi olarak kullandı?


CEVAP:

Amazon.com şirketi boşta bekleyen kendi kaynaklarını bilgi işleme hizmet servisi olarak kullandı.


#7

SORU:

Açık kaynak kod yazılım nedir?


CEVAP:

Açık kaynak kod yazılım (open-source software), kaynak kodları herkese açık olan yazılım anlamına gelmektedir.


#8

SORU:

“Genel Bulut Yapıları” nedir?


CEVAP:

Genel bulut yapılarında depolama, yazılım ve diğer kaynaklar, hizmet sağlayan şirket tarafından son kullanıcılara sunulur. Hizmet, kullandığın kadar öde modeli ile ya da ücretsiz olarak kullanıcılara fatura edilebilir. Sunuculara erişim, İnternet üzerinden sağlanır.


#9

SORU:

“Topluluk Bulut Yapıları” nedir?


CEVAP:

Topluluk bulut hizmet sağlayıcıları, ortak ihtiyaçları olan özel bir topluluktaki çeşitli organizasyonlar arasında altyapının paylaşılmasına imkân verir.


#10

SORU:

“Özel Bulut Yapıları” nedir?


CEVAP:

Özel bulut yapıları sadece tek bir organizasyon için işletilen bulut yapılarıdır. Altyapı, şirket tarafından veya dışarıdaki bir kurum tarafından yönetilebilir. Bu tür yapılar, diğer bulut yapılarının avantajlarını içermelerinin yanı sıra, yapı üzerinde şirketin daha çok denetim imkânı olmasını sağlar. Bu tür yapılar daha çok şirket içi ağlar üzerinde çalışır.


#11

SORU:

“Karma Bulut Yapıları” nedir?


CEVAP:

Karma bulut yapıları, iki veya daha fazla özel, topluluk veya genel bulut yapılarının birleşmesinden oluşur. Bu tür yapılarda, kurumlar özel bulut mimarilerinde kendilerine ait özel bilgileri tutarlarken, yapı içindeki genel bulut yapısı ile son kullanıcıya ulaşırlar.


#12

SORU:

Bulut bilişim hizmet modelleri nelerdir?


CEVAP:

Hizmet olarak Altyapı (Infrastructure as a Service): Teknoloji firmaları veya geliştiriciler için disk alanı ya da hesap yapabilme gibi kaynakları sunar. • Hizmet olarak Platform (Platform as a Service): Teknoloji firmaları ve geliştiriciler için bulut bilişime hazır çözümler üretilmesini sağlayan yapıların sunulduğu modeldir. • Hizmet olarak Yazılım (Software as a Service): Belirli bir amaç için geliştirilmiş yazılımların son kullanıcılara sunulmasını sağlayan yapılardır.


#13

SORU:

Hizmet olarak altyapı ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Hizmet olarak altyapı sunucu, ağ altyapısı, veri depolama alanı ve veri merkezi gibi donanımların hizmet olarak sunulması anlamına gelmektedir. Ayrıca, son yıllarda oldukça popüler olan işletim sistemlerinin sanallaştırılarak son kullanıcıya iletilmesi de hizmet olarak altyapı kavramının içerisindedir.


#14

SORU:

Hizmet olarak platform ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Hizmet olarak platform, kullanıcılara altyapının yanı sıra bir yazılım platformu da sunar. Son kullanıcı, belirli donanımlar üzerine kurulmuş olan bu yazılım platformunu kullanarak yazılım geliştirebilir ya da geliştirdiği yazılımı ölçekli olarak çalıştırabilir. Platform hizmetinin geliştiriciler açısından en temel faydası, yazılım geliştirme ve yazılım dağıtım süreçlerinin tek elden yönetilebilir olmasıdır. Hizmet olarak platform ortamları, ihtiyaca göre dinamik olarak ölçekli yükseltilme (scale up) ya da ölçekli küçültülme (scale down) özelliğine sahiptir.


#15

SORU:

Hizmet olarak yazılım ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Bu model, bir hizmet sağlayıcı şirkete ait sunucularda çalışarak belirli bir işi gerçekleştiren yazılımın, hizmet olarak son kullanıcıya dağıtılmasına karşılık gelmektedir. Yazılım sağlama hizmeti ile kullanıcıların ihtiyaç duyduğu CRM, ERP, finans, muhasebe, e-posta gibi yazılımlar bulut üzerinden dağıtılır. Bu yöntem sayesinde son kullanıcılar yazılımın geliştirilmesi, çalıştırılması gibi maliyetleri en aza indirgeyebilirler. Tek bir yazılım birden çok müşteri tarafından kullanıldığı için ilgili maliyetler yazılımı kullanan müşteriler arasında paylaşılmış olur.


#16

SORU:

Microsoft Azure bulut bilişim platformunda hesap açtıktan sonra yapılan ayarlamalarda “URL” ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

URL: Sayfamızın yayımlanacağı İnternet adresini tutmaktadır. Bu alana, daha önceden alınmamış olmak kaydı ile istediğiniz şekilde veri girebilirsiniz. Bu uygulama için dersimizin kodu olan YBS406U girildi.


#17

SORU:

Microsoft Azure bulut bilişim platformunda hesap açtıktan sonra yapılan ayarlamalarda “APP Service Plan” ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

APP Service Plan: Uygulamamızın ne çeşit bir barındırma olacağını ifade ediyor.


#18

SORU:

Microsoft Azure bulut bilişim platformunda hesap açtıktan sonra yapılan ayarlamalarda “Database” ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Uygulamamızda kullanmak istediğimiz veritabanını seçiyoruz.


#19

SORU:

Microsoft Azure bulut bilişim platformunda yazılım şablonlarına nereden ulaşılır?


CEVAP:

“Template Gallery” seçeneği ile hazır yazılım şablonlarına ulaşabiliriz.


#20

SORU:

Hangi geliştirme kullanarak aracını kullanarak projemizi Azure Bulut üzerinde açtığımız alana yükleyebiliriz?


CEVAP:

WebMatrix3 geliştirme aracını kullanarak projemizi kolaylıkla yükleyebiliriz.