REKLAMDA YARATICILIK VE YAZARLIK Dersi DİJİTAL MECRADA REKLAM YAZMAK soru cevapları:

Toplam 47 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Dijital medya ne kadar süredir hayatımızdadır?


CEVAP: Geçmişin basın ve yayın organlarına günümüzde yeni bir organ daha eklenmiştir: dijital medya. Her ne kadar yeni sıfatıyla tanımlansa da, dijital medya, son 20 yılın bir ürünü olarak karşımıza çıkmakta, özellikle genç kuşağın birlikte büyüdüğü bir oluşum kimliği taşımakta ve bu özelliğiyle yeni olmaktan ziyade çoktan alışılmış ve vazgeçilmez nitelik kazanmış bir iletişim platformu olarak dikkat çekmektedir.

#2

SORU: Dijital medyada içeriğin rolü nedir?


CEVAP: Dijital medyanın en kritik unsurlarından biri içeriktir. Hedef kitleye iletilen mesajın gücünü çok büyük ölçüde içerik belirler. Dijital medya yazarlığının, geleneksel medya yazarlığına kıyasla farklı dinamikleri vardır. Web sitesi, sosyal medya ya da çevrimiçi reklam için yazarken sadece bir mesaj iletmek değil, bu mesajı sanal ortamda kolay ve hızlı ulaşılabilecek şekilde oluşturmak hedeflenmelidir.

#3

SORU: Dijital medya ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Dijital medya, insanların elektronik olarak iletişim kurdukları farklı platformlara verilen addır. Elektronik ortamda bulunan her tür kitle iletişim aracını dijital medya tanımına dahil etmek mümkündür.

#4

SORU: Dijital medyanın kapsamı nedir?


CEVAP: Gerek medya gerekse içerik hızla dönüşmekte, buna bağlı olarak insanların çevrimiçi iletişim kurma biçimleri de değişmektedir. Bu durum, yeni etkileşimli medya platformlarını ve sosyal ağları beraberinde getirmektedir. Dijital medya, bu yeni oluşumun ta kendisidir. İster barış mesajları vermek, ister fikir ayrılıklarını göstermek, ister ilerleme kaydetmek, ister kitlesel harekete çağırmak, isterse kişisel düşünceleri savunmak için olsun, insani anlatımın, sosyal etkileşimin, iletişimin ve çevrimiçi eğitimin olduğu her platform dijital medya kapsamına girer.

#5

SORU: Dijital medya unsurları nelerdir?


CEVAP: Dijital medya, ilk etapta metin (text) ile kendini göstermiştir. İnternetin büyümesine paralel olarak, görüntüler gündeme gelmiştir. İnsanlar, yalnızca e-posta yazmakla yetinmeyip fotoğraf da göndermeye başlamışlardır. Böylece, fotoğraf paylaşım siteleri ortaya çıkmıştır. 1990’lı yılların ortasında, dijital medya ailesine ses de eklenmiştir. Dijital medyanın gelişiminde son aşama ise videodur.

#6

SORU: Dijital medyanın pazarlamadaki rolü nedir?


CEVAP: İnternetin popüler bir mecraya dönüşmesi, dijital medyanın pazarlama açısından yeni ve sıcak bir iletişim aracına dönüşmesini sağlamıştır. Çoğu zaman geleneksel reklam kampanyalarına dijital medya ayağı da eklenir. Genel reklam kampanyasında kullanılan temel mesajdaki sloganlar ve ilgi çekici ifadeler, dijital medyada da kullanılır. Dijital medyanın pazarlama uzmanlarına sunduğu avantajlardan biri de bireylerin geçmişte yaptıkları taramaları kaydeden ve saklayan kod çerezlerinin (tanımlama bilgilerinin) topladığı tonlarca veri sayesinde mesajın dijital hedef kitleye coğrafi ya da davranışsal açıdan en uygun noktada iletilebilmesidir. Bu bilgi, mesajların hedef kitleye göre şekillendirilmesini sağlarken, mesajın tüketiciyle temas kurulan diğer ortamlarla bütünleşmiş bir görünüme ve temaya sahip olmasının önemini artırır

#7

SORU: Web sitesi ve web sitelerinin dijital medyadaki rolü nedir?


CEVAP: Web sitesi, internet üzerinden erişilen dokümanların (web sayfalarının) toplamından oluşur. Web sayfası, bir web adresi yazıldığında, bir bağlantıya (link) tıklandığında ya da arama motoruna bir sorgu girildiğinde, ekranda beliren görüntüdür. Web sayfalarında her tür bilgi olabilir; metin, renk, grafik, animasyon ve ses bulunabilir. Web sitesi, bir iletişim aracıdır ve mesajın hedeflenen kullanıcı tarafından doğru algılanması ölçüsünde başarılıdır. 1980’li yıllarda yaşanan dot.com patlamasında, her tür web sitesinin para kazandıracağı düşüncesiyle web sitesi geliştirmeye yüksek miktarlarda yatırımlar yapılmıştır. Gerçekte ise çok az web sitesi bu anlamda kazanç sağlamıştır. Günümüzde, web sitesinin kendisinin satışı yapılan bir varlık olmadığı, web sitelerinin işle ilgili iletişimin sağlanmasına ve müşterilerle etkileşim kurulmasına yönelik araçlar olduğu kabul görmektedir.

#8

SORU: Kullanım amaçlarına göre web siteleri kaça ayrılır


CEVAP: Kullanım amaçlarına göre web siteleri dörde ayrılır. Bunlar; • Kişisel Web Siteleri: Kişisel web siteleri, genellikle bireyler tarafından oluşturulur. Bu sitelerin teması ve içeriği, çoğunlukla kişisel bilgilere dayanır. • Kurumsal Web Siteleri: Kurumsal web siteleri, yalnızca iş amaçlı kurulan profesyonel sitelerdir. Sahipleri genellikle kurumlardır. • Bilgilendirici Web Siteleri: Bilgilendirici web siteleri, bilgi sunmak amacıyla oluşturulur. • Arama Motorları / Dizinler: Arama motorları ya da dizinler, web sitesi gibi görünmekle beraber çok daha fazlasını yapar. Arama motorları, web sitelerini bulmak üzere web genelinde arama yaparak sonuçları bağlı olduğu sunucuda listeler. Bu arama işlemi, otomatik olarak yapılır. Tarayıcıda bulunan web arayüzü, toparlanan listedeki sonuçları alır ve ekranda gösterir.

#9

SORU: Yapım aşamalarına göre web siteleri kaça ayrılır?


CEVAP: Web siteleri, yapım aşamasında kullanılan yönteme ve temel alınan teknolojiye göre de iki gruba ayrılır. • Statik Web Siteleri: Statik web siteleri, kullanıcıya statik bilgi, başka bir deyişle zaman içinde değişmeyen ve web sunucusu tarafından gönderildiği şekliyle korunan bilgi sunar. • Dinamik Web Siteleri: Dinamik web siteleri, kullanıcıya dinamik bilgi, başka bir deyişle zaman içinde belli kriterler doğrultusunda değişebilen bilgi sunar.

#10

SORU: Sosyal Medya ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Sosyal medyayı tanımlamanın en iyi yolu, ifadeyi parçalarına ayırmak olacaktır. Medya, gazete ya da radyo gibi bir iletişim enstrümanına verilen addır. Dolayısıyla, sosyal medya da iletişim kurmaya yönelik sosyal bir enstrümandır. Web 2.0 terimleriyle açıklanacak olursa, sosyal medya, yalnızca bilgi vermeyen, bu bilgiyi verirken aynı zamanda kullanıcıyla etkileşime giren bir web sitesidir. Bu etkileşim, kullanıcıdan yorum bırakmasını ya da bir makaleye oy vermesini istemek kadar basit ya da Flixster gibi, benzer ilgi alanları olan kişilerin derecelendirmelerine dayanarak film önerisinde bulunmak kadar karmaşık olabilir.

#11

SORU: Sosyal medyanın bileşenleri nelerdir?


CEVAP: Sosyal medyanın bünyesinde tamamını ya da bir kısmını barındırdığı beş bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; • Katılım: Sosyal medya, konuyla ilgili herkesten katkı ve geribildirim almayı teşvik eder. Medya ve hedef kitle arasındaki çizgiyi belirsizleştirir • Açıklık: Çoğu sosyal medya servisi, geribildirime ve katılıma açıktır. Oy vermeyi, yorum yapmayı ve bilgi paylaşmayı teşvik eder. İçeriğe erişim ve içerikten faydalanma konusunda çok nadir olarak engelle karşılaşılır. Şifre korumalı içerik hoş karşılanmaz • Diyalog: Geleneksel medya, duyurum (hedef kitleye aktarılan ya da dağıtılan içerik) temelli iken, sosyal medyayı çift yönlü bir diyalog olarak görmekte fayda vardır • Topluluk: Sosyal medya, toplulukların hızla oluşmasını ve etkin iletişim kurmasını sağlar. Topluluklar, fotoğraf sevgisi, siyasi bir konu ya da sevilen bir TV şovu gibi ortak bir ilgi alanını paylaşır. • Bağlantılılık: Çoğu sosyal medya sitesi, bağlantı özelliği, başka bir deyişle diğer sitelere, kaynaklara ve insanlara verdiği bağlantılar sayesinde büyür ve gelişir.

#12

SORU: Sosyal medya siteleri ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Sosyal medya, geniş kapsamlı bir terim olduğundan, çok çeşitli web sitelerini bünyesinde barındırır. Bu sitelerin ortak paydası, söz konusu siteyle ve diğer ziyaretçilerle etkileşim kurulabilmesidir.

#13

SORU: Sosyal medya neden popülerdir?


CEVAP: Sosyal medyayı algılamaya çalışırken, baştan sona insan olmakla ilgili bir oluşum olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Fikir paylaşımı, sanat yapmak için bir araya gelmek, düşünmek ve ticaret yapmak, hararetli tartışma ve müzakerelerde bulunmak, iyi arkadaş, ortak ve aşık olabilecek insanlarla tanışmak gibi eylemlerin tümü, insanoğlunun kurduğu medeniyetlerin temelini oluşturmaktadır. Tam da bu yüzden sosyal medya hızla yaygınlaşmaktadır. Parlak yeni teknolojisinden dolayı değil, insana kendisi olabilme şansını verdiği için popülerdir.

#14

SORU: Kaç çeşit sosyal medya sitesi vardır?


CEVAP: Şu an için sosyal medyada 6 tip site mevcuttur. Bu sayı, yenilik ve değişime paralel olarak zaman içinde değişebilir. Bunlar; • Sosyal Ağlar: Bu siteler, insanlara kişisel web sayfaları oluşturma ve içerik paylaşmak ve iletişim kurmak üzere arkadaşlarla bağlantı kurma imkanı vermektedir. En büyük sosyal ağlar arasında MySpace, Facebook ve Bebo yer almaktadır. • Bloglar: Sosyal medyanın belki de en çok bilinen türü olan bloglar, online günlükler olup, en yeni girişlerin en üstte yer aldığı sayfalardan oluşur. • Wiki’ler: Bu web siteleri, insanların içerik eklemelerine ya da sitedeki bilgiyi düzeltmelerine izin verir. Bu şekliyle, ortak kullanıma açık bir doküman ya da veritabanı gibi düşünülebilir. En iyi bilinen wiki, 2 milyonu aşkın İngilizce makalesi bulunan online ansiklopedi Wikipedia’dır. • Podcast’lar: Abonelik sistemiyle, Apple iTunes benzeri servislerle erişilebilen ses ve video dosyalarıdır. • Forumlar: Genellikle belli konu başlıkları ve ilgi alanları etrafında oluşan online tartışma alanlarıdır. Forumlar, sosyal medya teriminden önce var olmuştur ve online toplulukların güçlü ve popüler bir bileşenidir. • İçerik Toplulukları: Belli bir içerik türünü düzenleyen ve paylaşan topluluklardır. En popüler içerik toplulukları, fotoğraflar (Flickr), yer imli bağlantılar (del.icio.us) ve videolar (Youtube) gibi alanlarda oluşturulmuştur. • Mikrobloglar: Küçük miktarlarda içeriğin (güncellemeler) mobil telefon ağı üzerinden online olarak dağıtıldığı, bir ısırımlık blogların yer aldığı sosyal ağlardır. Twitter, bu alanda öncüdür.

#15

SORU: Online reklam ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Online reklamcılık, tüketicileri çekecek pazarlama mesajları vermek üzere internetin ve internet sunucuları ağının (world wide web) kullanıldığı bir tanıtım yoludur. Online reklamlara örnek olarak, arama motoru sonuç sayfalarındaki bağlamsal ilanlar, banner ilanlar, bloglar, zenginleştirilmiş medya ilanları, sosyal ağ ilanları, arayer ilanları, online sınıflandırılmış reklamlar, reklam ağları ve e-posta üzerinden pazarlama (istenmeyen epostalar dahil) verilebilir.

#16

SORU: Online reklamın avantajları nelerdir?


CEVAP: Online reklamın bir avantajı, tüketicinin ürün üzerinde kontrolünün olmasıdır. Başka bir deyişle tüketici, ürünle ilgili reklamı açıp açmama özgürlüğüne sahiptir. Web ilintili reklamcılık, tanıtım yapmak ve belli bir grubun dikkatini çekmek üzere niş kitleye ulaşmak için farklı yöntemlerden yararlanır. Araştırmalar, online reklamcılığın sonuç verdiğini ve işletmelere gelir artışı sağladığını göstermektedir. Online reklamcılığın bir diğer avantajı, bilgi ve içeriğin coğrafya ve zamandan bağımsız olarak anında yayınlanmasıdır. Ayrıca Online reklamcılık, reklam verenin yaptığı yatırımdan en etkili geri dönüşü almasını sağlar. Buna göre, içerikleri ve gönderilen web siteleri doğrultusunda reklamların özelleştirilmesi mümkündür.

#17

SORU: Online reklam çeşitleri nelerdir?


CEVAP: 12 çeşit online reklam bulunmaktadır. Bunlar; • Kayan (floating) reklam: Kullanıcının ekranında hareket eden ya da içerik üzerinde kayan reklam. • Kibar (polite) reklam: Görüntülenmekte olan içeriğin kesintiye uğramasını minimum düzeyde tutmak amacıyla küçük parçalar halinde indirilen büyük reklam. • Duvar kağıdı (wallpaper) reklamı: Görüntülenmekte olan sayfanın arka planını değiştiren reklam. • Aldatmacalı (trick) reklam: Bir diyalog kutusu gibi görünen ve tıklama seçenekleri olan reklam. Bir hata ya da uyarı mesajını andırır. • Birden açılan (pop-up) reklam: Mevcut pencerenin önünde açılan, bir reklam içeren ya da bütün bir web sayfasını gösteren yeni bir pencere. • Sayfa arkasında açılan (pop-under) reklam: Birden açılan reklama benzemekle beraber, yeni pencere mevcut pencerenin arkasında yüklenir ve açılır. Böylece kullanıcı, aktif pencereyi ya da pencereleri kapatıncaya kadar yeni pencereyi görmez. • Video reklam: Banner reklama benzemekle beraber, statik ya da animasyon görüntü yerine, hareketli video klipleri gösterilir. Bu tür reklamlar, televizyonda yaygın olarak görülür ve çoğu reklam veren, aynı klipleri hem televizyonda hem de online reklamcılıkta kullanır. • Harita (map) reklam: Google Maps gibi bir elektronik haritada beliren ve kaynağını buradan alan metin ya da grafikler. • Mobil reklam: Bir cep telefonuna gönderilen SMS metni ya da çoklu ortam mesajı. • Superstitial reklam: Video, 3D içerik ya da Flash kullanarak TV reklamına benzeyen bir animasyon reklam. • Interstitial (arayer) reklam: Kullanıcı orijinal varış noktasına ulaşmadan önce beliren tam sayfa reklam.

#18

SORU: E-posta reklamcılığı ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Hedef kitlenin e-posta adreslerine gönderilen yasal reklamları kapsar. Onay alınarak yapılan e-posta reklam yöntemi ya da izinli pazarlama olarak da bilinir.

#19

SORU: Görüntülü (display) reklamcılık ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Görüntülü reklamlar, web sayfalarında web banner’ları dahil çeşitli biçimlerde görünür. Bu banner’larda statik ya da animasyon görüntüler olabileceği gibi, ses ve video unsurlarından oluşan etkileşimli medya da bulunabilir.

#20

SORU: Görüntülü reklamlar hangi öğelerden yararlanır?


CEVAP: Görüntülü reklamlarda, kullanıcıların özelliklerini ve ilgi alanlarını belirlemek ve söz konusu tarayıcılara uygun reklamları tanımlamak için çerez ve tarayıcı kayıtlarından yararlanılır. Banner reklamlar, reklam veren açısından en doğru hedef kitleye ulaşmak amacıyla, internet kullanıcılarına farklı biçimlerde odaklanabilir. Davranışa dayalı hedef belirleme, demografik hedef belirleme, coğrafi hedef belirleme ve site tabanlı hedef belirleme, reklam verenlerin, banner reklamlarını doğru hedefe odaklamak için yararlandıkları yöntemler arasında yer alır.

#21

SORU: Anlamsal ( Semantic) reklam ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Anlamsal reklamcılıkta, web sayfalarına yönelik anlamsal analiz teknikleri kullanılır. Bu süreçte, sayfanın anlamı ve/veya ana konusu tam olarak yorumlanır ve sınıflandırılır; daha sonra sayfaya, odaklı reklam spotları girilir. İçerik ve reklam arasında yakın ilişki kurulması suretiyle, sayfayı ziyaret eden kişinin, reklamı yapılan ürün ya da hizmete daha çok ilgi göstermesi beklenir.

#22

SORU: Push (İtme) mesajlar ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Reklam veren ve pazarlamacı tarafından ya da onun adına kablosuz bir mobil cihaza abonenin talebi dışında gönderilen her tür içerik push mesaj olarak adlandırılır. Push mesajlara ses, SMS (Kısa Mesaj Servisi) mesajları, e-posta, çoklu ortam mesajları, hücresel yayın, resim mesajlar, anketler ve benzeri itilmiş reklam ya da içerik dahildir.

#23

SORU: Pull (Çekme) reklam ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Kablosuz aboneye talebi doğrultusunda tek bir defaya mahsus olmak üzere gönderilen her tür içerik pull mesaj olarak adlandırılır. Örneğin kullanıcı, WAP olanaklı bir tarayıcıdan yerel hava durumunu göstermesini talep ettiğinde, ilgili reklamlarla birlikte gönderilen yanıtın içeriği bir pull mesajdır.

#24

SORU: Dijital medyada yazar olmak için nelere dikkat etmek gerekmektedir?


CEVAP: Dijital dünyada yazılı bilgi oluşturulurken belli tekniklerden ve web yazarlığı kavramlarından yararlanılmalıdır. Webwriting ve Padrões Brasil eGov: Cartilha de Redação Web kitaplarının yazarı Bruno Rodrigues’in söylediği gibi, online yazarlığın hedefi daha azıyla daha fazlasını söylemektir. Rodrigues’e göre, web için yazarken ‘üslup’ konusunda kaygılanmak gerekmemektedir, bilgilerin görüntüleme ve tüketim için gerekli tüm koşulları yerine getirmesine dikkat edilmelidir.

#25

SORU: Rodriges’e göre web yazarlığının ilkeleri nelerdir?


CEVAP: Web yazarlığının dört temel ilkesi bulunmaktadır. Bunlar; • İkna: Üretilmekte olan bilgi için ilgi mekanizmaları yaratmak, olmazsa olmaz bir koşul olan iyi yazmanın ötesinde düşünmek • Nesnellik: Kullanıcılara, gereksiz detayları reddetmeden, okuyucunun isteyeceği yönde bilgi vermek. • Görünürlük: Web sitesinde farklı katmanlarla çalışmayı denemek, bilgiyi azar azar vermek, ama çok derin bir yapı yaratmamak. • Navigasyona uygunluk: Bilgiyi web sitesi içinde bir yön kaynağı olarak kullanmak, kullanıcıya veriler içinde gezinirken ve bilgi edinirken yardımcı olmak.

#26

SORU: Online yazarlığı geliştirmeye yönelik öneriler nelerdir?


CEVAP: Açık ve öz yazmak, her mecrada önemli olsa da online ortamda daha çok önem kazanmaktadır. Bunun nedeni, bir yandan internet kullanıcılarının bilgiye hızlı ulaşmak istemeleri, bir yandan da online okuma hızının düşük olmasıdır. Sade ve doğrudan bir üslup kullanmak en iyisidir. Cümle ve paragraflar kısa tutulmalı, paragraflar 3- 5 kısa cümleyi geçmemelidir. Paragraflar arasında boşluk bırakılmalıdır. Etken fiiller kullanılmalı ve şimdiki zamanda yazılmalıdır. Cümleyi karmaşık hale getireceğinden, edilgen çatıdan uzak durulmalıdır. Online ortamda çoğu durumda kısa yazmak en iyisidir. Pratikte web ortamındaki alan sınırsız olsa da, çok uzun hikayeler genellikle web okuyucuları açısından uygun değildir. Haberlerin 800 kelimeyi geçmemesi önerilir. Başlıklar, basılı mecralarda olduğu gibi web ortamında da aynı işlevi görür; bilgi aktarmak ve okurun ilgisini çekmek için kullanılır. Basılı mecralardan farklı olarak, kelimelerle oynayan dolaylı başlıklardan ziyade doğrudan ve dolambaçsız başlıklar online ortamda daha etkili sonuç verir. Paragraflar arasında kullanılan alt başlıklar, kullanıcıların okumaya başlayabilecekleri giriş noktalarına dikkat çekilmesine yardımcı olabilir. Maddelemeler ve listeler, okumayı kolaylaştırmak ve ilgi çekmek amacıyla uzun bir hikayeyi bölmenin bir başka etkili yoludur. Bu yaklaşım, bilgiyi özümsemeyi kolaylaştırır. Söz konusu yöntem, bir haberin en önemli noktalarını vurgulamak üzere hikayenin ana gövdesinde ya da girişte kullanılabilir.

#27

SORU: Web sitesine içerik yazarken göz önünde bulundurulması gereken öğeler nelerdir?


CEVAP: Web yazarlarının göz önünde bulundurması gereken 13 öğe bulunmaktadır. Bunlar; • Fikirleri kağıda dökmek, • Beyin fırtınası ağı ya da tablosu oluşturmak, • Hedefe ve konuya odaklı yazmak, • Konu hakkında araştırma yapmak, • Anlaşılmayan bir şeyi yazmamak, • Başkalarının anlayabileceği sadelikte ve ilginç konuları yazmak, • Kitap yazar gibi yazmamak, bağımsız makalelere vurgu yapmak, • Hedef kitleye göre yazmak, • Tekrarlayan içerikten kaçınmak, • Başkalarının çalışmalarını kopyalamamak, • Son kez okumak ve düzeltmek, • Sayfaları sürekli gözden geçirmektir.

#28

SORU:

Hedef kitleye iletilen mesajın gücünü çok büyük ölçüde digital medyanın en kritik unsurlarından ne belirlemektedir?


CEVAP:

Dijital medyanın en kritik unsurlarından biri içeriktir. Hedef kitleye iletilen mesajın gücünü çok büyük ölçüde içerik belirler. 


#29

SORU:

Dijital medyanın en önemli özelliği nedir?


CEVAP:

Dijital medyanın en önemli özelliği, insanların yaşam biçimlerinde önemli değişikliklere yol açma potansiyeli taşımasıdır.


#30

SORU:

 Dijital medya bileşenlerinden oluşan ve internet üzerinden erişilen dokümanların toplamına verilen isim nedir?


CEVAP:

Web sitesi, İnternet üzerinden erişilen dokümanların (web sayfalarının) toplamından oluşur.


#31

SORU:

İnsanlar, genel olarak hangi iki temel nedenden dolayı web sitelerini ziyaret ederler?


CEVAP:

İhtiyaç duydukları bilgiyi bulmak için. Bu bilgi, ev ödevinde kullanılacak kurbağa resimlerinden en
güncel hisse senedi fiyatlarına kadar çeşitlilik gösterir.
Bir işi tamamlamak için. Ziyaretçiler, en çok satan kitabı almak, bir yazılımı indirmek ya da
hobileriyle ilgili bir online tartışmaya katılmak isteyebilirler.


#32

SORU:

Haber siteleri ve bilimsel siteler hangi tür web sitesine örnektir?


CEVAP:

Bilgilendirici Web Siteleri: Bilgilendirici web siteleri, bilgi sunmak amacıyla oluşturulur.


#33

SORU:

Online servislerin gerektirdiği karmaşık işleri yapabilen web sitelerine ne ad verilir?


CEVAP:

Dinamik Web Siteleri: Dinamik web siteleri, kullanıcıya dinamik bilgi, başka bir deyişle zaman içinde
belli kriterler doğrultusunda değişebilen bilgi sunar.


#34

SORU:

Sosyal medya, konuyla ilgili herkesten katkı ve geribildirim almayı teşvik eder. Medya
ve hedef kitle arasındaki çizgiyi belirsizleştirir. Verilen ifade sosyl medyanın hangi niteliğinden bahsetmektedir?


CEVAP:

Katılım: Sosyal medya, konuyla ilgili herkesten katkı ve geribildirim almayı teşvik eder. Medya
ve hedef kitle arasındaki çizgiyi belirsizleştirir.


#35

SORU:

Sosyal medya sitelerinden oluşan blogların görevi nedir?


CEVAP:

Bloglar: Sosyal medyanın belki de en çok bilinen türü olan bloglar, online günlükler olup, en
yeni girişlerin en üstte yer aldığı sayfalardan oluşur.


#36

SORU:

Genellikle belli konu başlıkları ve ilgi alanları etrafında oluşan online tartışma alanlarına ne ad verilir?


CEVAP:

Forumlar: Genellikle belli konu başlıkları ve ilgi alanları etrafında oluşan online tartışma alanlarıdır. Forumlar, “sosyal medya” teriminden önce var olmuştur ve online toplulukların güçlü ve popüler bir bileşenidir.


#37

SORU:

Birden açılan reklama benzemekle beraber, yeni pencere mevcut pencerenin arkasında yüklenir ve açılır. Böylece kullanıcı, aktif pencereyi ya da pencereleri kapatıncaya kadar yeni pencereyi görmez. Verilen ifade hangi reklam çeşidine örnektir?


CEVAP:

Sayfa arkasında açılan (pop-under) reklam


#38

SORU:

Video, 3D içerik ya da Flash kullanarak TV reklamına benzeyen bir animasyon
reklama ne ad verilir?


CEVAP:

Superstitial Reklam


#39

SORU:

Web sitesinde farklı “katmanlar”la çalışmayı denemek, bilgiyi azar azar vermek, ama
çok derin bir yapı yaratmamak online yazarlığın hangi ilkesini anlatmaktadır?


CEVAP:

Görünürlük


#40

SORU:

Kablosuz aboneye talebi doğrultusunda tek bir defaya mahsus olmak üzere gönderilen her tür içeriğe ne ad verilir?


CEVAP:

Kablosuz aboneye talebi doğrultusunda tek bir defaya mahsus olmak üzere gönderilen her tür içerik pull mesaj olarak adlandırılır.


#41

SORU:

Abonelik sistemiyle, Apple iTunes benzeri servislerle erişilebilen ses ve video dosyalarına ne ad verilir?


CEVAP:

Podcast’lar: Abonelik sistemiyle, Apple iTunes benzeri servislerle erişilebilen ses ve video
dosyalarıdır.


#42

SORU:

Bir diyalog kutusu gibi görünen ve tıklama seçenekleri olan reklam. Bir
hata ya da uyarı mesajını andıran reklam çeşidine ne ad verilir?


CEVAP:

Aldatmacalı (trick) reklam: Bir diyalog kutusu gibi görünen ve tıklama seçenekleri olan reklam. Bir
hata ya da uyarı mesajını andırır.


#43

SORU:

Reklamveren ve pazarlamacı tarafından ya da onun adına kablosuz bir mobil cihaza abonenin talebi
dışında gönderilen her tür içeriğe ne ad verilir?


CEVAP:

Push mesaj


#44

SORU:

Kullanıcı orijinal varış noktasına ulaşmadan önce beliren tam sayfa reklama ne ad verilir?


CEVAP:

Interstitial (arayer) reklam


#45

SORU:

Üretilmekte olan bilgi için ilgi mekanizmaları yaratmak, olmazsa olmaz bir koşul olan “iyi
yazmanın” ötesinde düşünmek online yazarlığın hangi ilkesini kapsamaktadır?


CEVAP:

İkna: Üretilmekte olan bilgi için ilgi mekanizmaları yaratmak, olmazsa olmaz bir koşul olan “iyi
yazmanın” ötesinde düşünmek.


#46

SORU:

Zaman içinde değişmeyen ve web sunucusu tarafından gönderildiği şekliyle korunan bilgi sunan web sitesi çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?


CEVAP:

Statik Web Siteleri: Statik web siteleri, kullanıcıya statik bilgi, başka bir deyişle zaman içinde
değişmeyen ve web sunucusu tarafından gönderildiği şekliyle korunan bilgi sunar.


#47

SORU:

Dijital medya nasıl saklanır?


CEVAP:

Dijital medya, ikili (binary) rakamlar halinde saklanır. Bu yüzden, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan, PDA (Kişisel Dijital Asistan) gibi avuçiçi cihazlardan, iPhone’lardan, hatta MP3 çalarlardan dijital medyaya rahatlıkla erişilebilir.