SAYISAL FOTOĞRAF BASKI TEKNİKLERİ Dersi SAYISAL GÖRÜNTÜLEME I soru cevapları:

Toplam 63 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Slit-scan tekniğinin çalışma prensibi nedir?


CEVAP: Sürecin ilkesi, fotoğraf makinesinin bir ışık kaynağına göreli olarak gerçekleşen hareketinin uzun pozlama süreleri ile birleşmesine dayanır. Fotoğraf makinesinin önünde bulunan bir yarıktan sızan ışıkla pozlanan film manuel veya mekanik olarak ilerletilir ve bu sırada özne / nesne de hareket içinde olduğundan farklı cepheleri veya çehreleri filmin farklı bölgelerine kaydedilir.

#2

SORU: Algılayıcı türlerini ve boyutlarını yazınız.


CEVAP: Algılayıcı türleri ve boyutları: • APS-C (Nikon): 15.6 x 23.5 mm • APS-C (Canon): 14.8 x 22.2 mm • Four Thirds: 13 x 17.3 mm

#3

SORU: Fujifilm’in ürettiği çift objektifli 3B kameranın özellikleri nelerdir?


CEVAP: 3B kamera, iki objektif ve iki CCD algılayıcıdan oluşurken, Fujifilm’in özellikle 3B görsel görüntülemesi için ürettiği 8 inçlik LCD paneli çıplak gözle 3B izleme olanağı sağlıyor. Her iki objektifin aynı anda sahnenin fotoğraflarını çekebilmesi dışında, iki objektife birbirini izleyen farklı zaman dilimlerinde aralıklı çekim yaptırarak (Interval 3D Shooting) çeşitli yaratıcı projelere zemin sağlanabiliyor.

#4

SORU: Basit sayısal fotoğraf makinelerinin ana üreticilerini yazınız.


CEVAP: Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Olympus, Leica, Sony, Fuji, Kodak, Casio, Epson, HP, Panasonic Lumix, Ricoh, Samsung gibi markalar tarafından üretilirler.

#5

SORU: Güvenlik kameraları / Casus kameralar / Belediye kameraları hangi alanlarda ne amaçla kullanılır?


CEVAP: Bu kameraların kullanım alanları şu şekildedir • Sokaklar, meydanlar gibi kentsel mekanlar ya da tekil binalar bazında güvenliği sağlamak, • Trafik yoğunluğu hakkında bilgi vermek, • Araçların plaka bilgisini almak, • Karayolları, köprüler gibi otomatik geçiş sistemi kullanılan ortamlarda yasal olmayan geçişleri takip etmek, • Çok küçük casus kameralar vasıtası ile bilgi kaydı ve aktarımı yapmak.

#6

SORU: Kullan-at film kutusunun ana özellikleri nelerdir?


CEVAP: Kullan-at film kutusu tek kullanımlık fotoğraf makineleri olarak adlandırılmaktadır. Bu makine bir tür film kutusudur. Kutu, fotoğraf makinesine benzer basit bir sistem olarak tasarlanmıştır. İçindeki film bittiğinde karanlık odada kutu açılır, içindeki film banyo edilir. Kutu tekrar kullanılamadığı için çöpe atılır.

#7

SORU: Polaroid transfer yöntemi ne demektir?


CEVAP: Anında fotoğraf olarak da tanımlanan Polaroid tekniği benzersiz görüntüler üretmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Çekim sonrasında kart üzerinde yer alan duyarkat bazı yöntemlerle kart üzerinden başka bir yüzey üzerine taşınır. Bu taşıma sürecinde deformasyona uğrayan, üzerinde kırışmalar oluşan görüntü, bire bir aynısı üretilemeyeceği için, benzersizdir.

#8

SORU: Lomografi ne demektir?


CEVAP: Holga veya LCA markalı, film kullanan, optik özellikleri dolayısıyla kendine has estetikte fotoğraflar çekebilen ve Lomo olarak adlandırılan makinelerin kullanıldığı fotoğraf tarzına lomografi denir.

#9

SORU: Yarık-Tarama (Slit-Scan) fotoğrafçılık tekniği ne demektir?


CEVAP: Slit-scan fotoğrafçılık tekniği, fotoğraf makinesi ve görüntülenen özne/nesne arasına hareket edebilen ve üstünde ışığı geçiren bir yarık olan bir kızaklı yüzeyin bulunduğu fotoğrafik, aynı zamanda da sinematoğrafik bir tekniktir.

#10

SORU: D-SLR makinelerin türleri nelerdir?


CEVAP: Tam algılayıcı boyutlu (full sensor – 24 x 36 mm) ve yaklaşık 1.3x – 1.6x odak çarpanı olan iki farklı tür mevcuttur.

#11

SORU: Orta format sayısal makineler, 35mm sistemlere göre görüntü kalitesi açısından neden daha avantajlıdır?


CEVAP: Algılayıcı boyları 35mm sistemlere göre daha büyük oldukları için hem çözünürlük hem de görüntü kalitesi konularında daha avantajlıdırlar.

#12

SORU: D-SLR fotoğraf makinelerinin ana üretici firmalarını yazınız


CEVAP: Bu tip makineler ana olarak Nikon, Canon, Pentax, Sigma, Olympus, Contax, Sony, Leica firmaları tarafından üretilirler.

#13

SORU: Ağ kameralarının genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Bilgisayarlara entegre veya dışarıdan takılabilen ağ kameraları genelde video aktarımı için kullanılmalarına karşın fotografik kayıt amacıyla da devreye sokulabilmektedirler. Kalite ve çözünürlük açısından düşük performans sergileyen bu kameralar büyük fotografik baskı, kaliteli matbaa baskısı gerektiren işler için uygun değildir. İnternet tabanlı işler, acil gönderilmesi gereken kalitesi prodüksiyonlar için ideal araçlardır.

#14

SORU: Sayısal gece görüşü (Night Vision) kameraları hangi amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP: Neredeyse zifiri karanlık gibi çok düşük ışık şartlarında görüntü elde edilebilmesini sağlayan bu video kameralar daha çok askeri amaçlı kullanılmaktadırlar.

#15

SORU: 20mm odak uzaklıklı geniş açılı bir objektifin 1.6x çarpanlı bir D-SLR makinede kullanılması durumunda odak uzaklığı nasıl değişir?


CEVAP: 20mm odak uzaklıklı bir objektif, 1.6x çarpanlı bir makineye takıldığında 20 x 1.6 = 32mm gibi çalışır.

#16

SORU: Basit sayısal fotoğraf makineleri genellikle kimler tarafından tercih edilir, neden?


CEVAP: D-SLR gövdelerin sağladığı tüm özellikleri sağlayamamaları, düşük görüntü kalitesine sahip olmaları ve bu sebeple de ucuz olmaları sebebiyle daha çok amatör kullanıcılar tarafından, bazen de sanatsal işler için profesyoneller tarafından tercih edilirler.

#17

SORU: Basit sayısal fotoğraf makinelerin ana özelliklerini yazınız.


CEVAP: Yarı profesyonel sayılabilecek üst düzey seçenekleri bile görece uygun bütçelidir. Algılayıcı boyutu küçük, sayısal dosya kalitesi düşük, D-SLR gövdelere göre daha fazla kumluluk oranı görülen, hatta yüksek ASA / ISO değerlerindeki performansları hayal kırıklığı yaratan, çıktılarının profesyonel piyasada pek kabul görmediği makineler olarak göze çarpmaktadırlar.

#18

SORU: Geleneksel fotoğraf teknolojisinin kullanıldığı dönemde orta ve büyük format makinelerin film taşıyıcıları neden makineden bağımsız olarak üretilmişlerdir?


CEVAP: Geleneksel fotoğraf teknolojisinin kullanıldığı dönemlerde orta ve büyük format fotoğraf makinelerinin film taşıyıcı bölümleri, aynı anda hem renkli, hem siyah-beyaz hem de saydam ya da farklı filmlerle çekim yapılabilmesine olanak sağlamak amacıyla makineden ayrı olarak üretilmişlerdir.

#19

SORU: Stereoskop ne demektir?


CEVAP: Stereoskop, derinlik duygusu elde edebilmek üzere, sağ ve sol gözler için iki farklı noktadan çekilen iki ayrı görüntünün aynı anda izlenmesi ile elde edilir. Temel ilke sol ve sağ gözün birbirinden farklı görüntüler izlemesi üzerine kuruludur. Stereoskopik resimlerin üç boyut hissini doğru bir şekilde vermeleri için özel ekran veya görüntü ayrıştırıcı gözlükler gerekmektedir.

#20

SORU: Modifiye ne demektir?


CEVAP: Modifiye, bir şeyin yapısı üzerinde değişiklik yapmak, ayarlarıyla oynamak ve bu tür değişikliklerle o ürünü kişiselleştirmek olarak tanımlanabilir.

#21

SORU: Plug-In (Eklenti) ne demektir?


CEVAP: Plug-In, kendi başına çalışabilen bir program için, genellikle özel bir alanda duyulan gereklilik üzerine geliştirilen, programın işlevine yeni özellikler ekleyen, zenginleştiren yazılımdır. Plug-In’ler ana programdan bağımsız olarak kullanılamazlar.

#22

SORU: Mikro 4/3 algılayıcı sistemli basit sayısal fotoğraf makineleri ilk olarak hangi amaçla ve kim tarafından üretilmiştir?


CEVAP: Standart basit sayısal fotoğraf makinelerinin objektif değiştirme özelliği olmamasından kaynaklanan olumsuzluğa bir cevap olarak üretilen mikro Mikro 4/3 algılayıcı sistemli 4/3 algılayıcı sistemli basit sayısal fotoğraf makineleri ilk olarak 2008 yılında Olympus ve Panasonic tarafından piyasaya sunulmuştur

#23

SORU: Orta format sayısal fotoğraf makineleri hakkında kısaca bilgi veriniz.


CEVAP: Özgün olarak sayısal ortam için üretilen, aksamı ve algılayıcısı kaliteli çekimler yapmak üzere üretilmiş, ana markaların ürünleri genellikle 20 megapiksel (MP) ve üzeri çözünürlükte, hayli yüksek bütçeli ve profesyoneller tarafından tercih edilen makinelerdir.

#24

SORU: Basit sayısal makinelerin tercih edilme sebeplerini yazınız.


CEVAP: Basit sayısal makineler, kullanımları nispeten kolay ve hayli hafif oldukları için çok cazip alternatifler oluştururlar. Bazı modellerde rastlanılan ve sağa, sola, alta, yukarıya olmak üzere farklı akslarda rahat hareket imkanı sağlayan katlanabilir önizleme (preview) pencereleri; farklı bakış açıları ile çalışma, özneye fark ettirmeden fotoğraf çekebilme özelliğiyle doğal portreler elde edebilme şansı sağlarlar. Ayrıca bazı modellerinde, D-SLR makinelerdeki HD video kadar olmasa da anı amaçlı çekimleri için uygun kalitede video klip çekim olanağı vardır.

#25

SORU: D-SLR makine türleri arasındaki farklar nelerdir?


CEVAP: Tam algılayıcılı seçenekler elde bulunan objektifleri, özgün odak uzaklıkları ile kullanmaya olanak sağlar ve diğer türe göre daha pahalıdırlar. Odak uzaklığı çarpanı olan tür ile daha ucuzdur ve eldeki mevcut objektiflerin odak uzaklıklarını tam performans il kullanabilmeyi engeller

#26

SORU: FinePix REAL 3D system ve NVIDIA 3D Vision sitemleri hakkında bilgi veriniz.


CEVAP: Analog film dünyasının Kodak ile birlikte en önemli iki aktöründen birisi olan Fujifilm, 2009 yılının son döneminde, “FinePix REAL 3D system” adı verilen yeni bir sisteme dahil olan, özel 3B gözlükler gerektirmeden 3B algılanabilen, durağan ve hareketli görüntü kaydı yapan makinesini duyurdu. Grafik kartı üreticisi NVIDIA da kablosuz gözlükler aracılığı ve gelişmiş yazılım desteği ile bilgisayar ekranlarında 3B film ve oyunların izlenebilmesini olası kılan NVIDIA 3D Vision sistemini geliştirdi.

#27

SORU: Mikro 4/3 algılayıcı sistemli basit sayısal fotoğraf makinelerinin en büyük özelliği nedir?


CEVAP: Sistemin en önemli özelliği, basit sayısal fotoğraf makinelerinin kullanım kolaylığını D-SLR sistemin objektif değiştirebilme özelliği ile birleştiriyor olmasıdır.

#28

SORU: Tek kullanımlık sayısal fotoğraf makinelerinin genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Amerika’da marketlerde satılan, geleneksel fotoğraf dönemindeki kullan-at film kutularını andıran bu makineler erişim kolaylıkları ve fotoğraf makinesi unutulduğunda pratik çözüm sağlamaları ile dikkat çekmektedirler. Ülkemizde bu tür sayısal cihazlar henüz satışa sunulmamıştır. Çok basit ve ucuz malzemeli bir gövdeye sahip olan bu makinelerde bir önizleme penceresi bile bulunmamaktadır. Bu tip makinelerden yüksek megapiksel değerleri ve sayısal görüntü kalitesi beklenmemelidir; profesyonel amaçlı çalışmalarda tercih edilmemektedirler.

#29

SORU: Video kameraların genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Asıl işlevleri hareketli görüntü elde etmek olan video kameralarda, durağan görüntü tercihi bulunmakta ve yüksek optik zoom aralıkları yüzünden bu makinelerle fotoğraf çekmek sonuca farklı bir boyut kazandırabilmektedir. Yalnız, bu özellikteki video kameraların çoğunda fotoğraf kaydı 2-3 MP gibi hayli düşük değer ile gerçekleşmekte ve baskı amaçlı çalışanlar için elverişli bir ortam sağlamamaktadır.

#30

SORU: Lentiküler baskı ne demektir?


CEVAP: Lentiküler baskı, derinlik hissi veren görseller üretebilmek üzere lentiküler merceklerin kullanıldığı ve farklı açılardan bakıldığında animasyon efekti a da üç boyutluluk yanılsaması elde etmek için kullanılan bir teknolojidir.

#31

SORU: Mikro 4/3 sisteminin algılayıcı boyutu hakkında bilgi veriniz


CEVAP: Mikro 4/3 makinelerde algılayıcılar 18 x 13.5mm (22.5mm diyagonal) boyutlarında olup, 17.3 x 13.0mm (21.6mm diyagonal) görüntüleme alanı sağlamaktadır. Bu boyutlar D-SLR sistemlerde kullanılan APS-C algılayıcılardan %30-40 daha küçük, ama basit sayısal fotoğraf makinelerinin tipik algılayıcı boyutu olan 1 / 2.5 inç sistemden yaklaşık 9 kat daha büyüktür.

#32

SORU: Basit sayısal makinelerin dezavantajlarını azaltmak için Canon firması nasıl bir model geliştirmiştir?


CEVAP: Canon firması, 2009 yılının sonlarına doğru geliştirdiği PowerShot G11 modelinde MP değerini azaltıp ASA/ISO değerlerini arttırarak kullanıcılarını şaşırtmıştır. 14.7 MP olan çözünürlük 10.0 MP değerine çekilmiş, önceki modelde 1600 olan maksimum ISO değeri 3200’e yükseltilmiş, böylelikle düşük ve yüksek ISO değerlerinde ve genel olarak görüntü kalitesinin şaşırtıcı bir şekilde daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

#33

SORU: D-SLR makineleri cazip kılan özellikler nelerdir?


CEVAP: D-SLR makineler, aşağıdaki özelliklere sahip oldukları için oldukça fazla tercih edilmektedirler: • Objektiflerin değiştirilebiliyor olması, • Her türlü amaç için bütçe elverdiği ölçüde genişleyen objektif yelpazesi, • Güçlü flaş – paraflaş – aydınlatma üniteleri, • Arka arkaya çok sayıda fotoğraf çekmeyi mümkün kılan motor sistemleri, • Çok çeşitli yardımcı malzeme seçenekleri, • Son zamanlarda piyasaya sürülen ileri düzey modellerdeki HD video kaydı özelliği.

#34

SORU: Üç boyutlu (3B) mercekler hangi firma tarafından ne amaçla üretilmiştir?


CEVAP: 3B mercekler, Photoshop’un yaratıcısı Adobe firması tarafından; sayısal fotoğraflama süreci ile birlikte çekim esnasında yapılan hataların giderilebilmesini olası hale getirebilmek amacıyla üretilmişlerdir.

#35

SORU: Basit sayısal makinelerin dezavantajları nelerdir?


CEVAP: Bu makinelerde önemli bir dezavantaj objektiflerin değiştirilebilir olmamasıdır. Diğer bir kusur ise bu tür makinelerde geniş açı odak uzaklığı değerinin genellikle 28mm’nin üzerine çıkamaması, hatta pek çok modelin 35mm gibi düşük seviyede kalıyor olmasıdır.

#36

SORU: Mikro 4/3 sistemlerin D-SLR ve basit sayısal sistemlerden farkları nelerdir?


CEVAP: Mikro 4/3 sistemlerin algılayıcıları D-SLR sistemlerin algılayıcılarından daha küçük, basit sayısal sistemlerin algılayıcılarından ise çok daha büyüktür. Ağırlık olarak da D-SLR sistemlerden hafif, basit sistemlerden ise daha ağırdırlar. Alan derinliği ise basit sayısal fotoğraf makinelerinden daha az, tam algılayıcı makinelerden daha çok olup D-SLR’lerle aynıdır; ki bu olgu özellikle portre fotoğrafçılığı gibi alan derinliğinin az olmasını gerektiren çekimlerde avantaj oluşturmaktadır. Mikro 4/3 sistemlerinde kullanılan kontrast-sapmalı otomatik netleme (contrast detect autofocus) performansının, bazı giriş seviyesindeki ucuz D-SLR gövdelerdeki evre-sapmalı otomatik netleme (phase detect autofocus) performansına göre daha hassas ama yavaş olduğu; elektronik bakaç sisteminin ise basit sayısal makinelere göre daha aydınlık ve net bir görüntü sağladığı belirtilmektedir.

#37

SORU: FinePix REAL 3D sisteminin öğeleri nelerdir?


CEVAP: FinePix REAL 3D sistem paketi, FinePix REAL 3D W1 kodlu 3B sayısal kamera, 3B sayısal görüntüleme yazılımı FinePix READ 3D V1 ve 3B görüntüyü almayı sağlayan makineden oluşmaktadır

#38

SORU: Cep telefonu kameralarının genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Cep telefonlarına entegre edilmiş kameralar, günümüzde telefonların vazgeçilmez olması dolayısı ile en çok satan kameralardır. Samsung gibi bazı üreticiler, 2009 yılı sonlarında 12 MP ve üzeri değerlere erişen yüksek çözünürlüklü değerleri sunmaya başlamışlardır ve bu tür bir cihaz basit sayısal makinelerin yapabildiği bir çok şeyi yapabilmekte, dolayısı ile de hayli mantıklı bir çözüm sunmaktadır. Dezavantajları ise yeterince yüksek kaliteli çözümler sunamamalarıdır.

#39

SORU: Sayısal görüntü kaydetme araçları nelerdir?


CEVAP: Sayısal görüntü kaydetme araçlarını şu şekilde listelemek mümkündür: • Sayısal arkalıklar (Digital back) • Orta format sayısal fotoğraf makineleri • D-SLR (Digital-Single Lens Reflex) fotoğraf makineleri • Basit sayısal fotoğraf makineleri • Mikro 4/3 sistemli basit sayısal fotoğraf makineleri • Tek kullanımlık sayısal fotoğraf makineleri • Video kameralar • Cep telefonu kameraları • Analog lomo fotoğraf makinesi imitasyonu makineler

#40

SORU: Sanatçı Michael Golembewski’nin düzyatak tarayıcıları modifiye etme yönteminin adımları nelerdir?


CEVAP: Bu dönüştürme projesi kısaca şu adımlardan oluşmaktadır: • Tarayıcı lambasını devre dışı bırakmak, • CIS algılayıcı üzerine oturan iğne deliği lens dizisini kaldırmak • Algılayıcı ışığı algılayabilir hale getirmek • CIS algılayıcısını içeren muhafazayı algılayıcının üzerine gölge düşmeyecek şekilde modifiye etmek • Tarayıcının metal aksamında algılayıcıya yansıma ihtimali bulunan ışıkları engellemek üzere gerekli yerleri siyah kumaşla kaplamak.

#41

SORU: Sayısal dürbünlerin genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Asli amaçları fotoğraf çekmek olmayan ve analog dürbünler gibi uzaktaki sahneyi yakınlaştırmak için kullanılan bu cihazların bazılarında SD kart yuvası bulunduğundan sayısal görüntü kaydı olasıdır. Çoğu sayısal dürbünde yüksek çözünürlük ve yüksek görüntü kalitesi bulunmadığından bu cihazların kaliteli görüntü üretimi amaçlı kullanılması sakıncalı olabilir. Sergileme amaçlı yapılan sanat çalışmaları için bir seçenek oluşturabilirler.

#42

SORU: Küçük algılayıcılı makinelerdeki optik performans düşüklüğünü gidermek için nasıl bir çözüm bulunmuştur?


CEVAP: Performans düşüklüğünü giderebilmek için, küçük algılayıcılı makinelerde çalışmak üzere 10mm – 18mm yelpazesinde süper geniş açılı objektifler üretilmiş, odak çarpanı sonrası 15mm – 24mm gibi bir geniş açı opsiyonunun küçük algılayıcılı D-SLR’lerde de var olması olanaklı kılınmıştır.

#43

SORU: Sayısal arkalıklar hakkında kısaca bilgi veriniz


CEVAP: Film kullanılan fotoğraf makineleri için üretilmiş olan sayısal arkalıklar, genellikle 20 megapiksel (MP) ve üzeri çözünürlükte, hayli yüksek bütçeli, orta veya büyük formatlı teknik fotoğraf makinelerinin arkasına takılabilen ve kaliteli sonuçlar elde edilebilecek bir seçenek olduğu için de profesyoneller tarafından kullanılan cihazlardır.

#44

SORU:

Sayısal arkalıkların kullanım alanları nelerdir?


CEVAP:

Film kullanılan fotoğraf makineleri için üretilmiş olan sayısal arkalıklar, genellikle 20 megapiksel (MP) ve üzeri çözünürlükte, hayli yüksek bütçeli, orta veya büyük formatlı teknik fotoğraf makinelerinin arkasına takılabilen ve kaliteli sonuçlar elde edilebilecek bir seçenek olduğu için profesyoneller tarafından kullanılırlar.


#45

SORU:

Orta format sayısal fotoğraf makinelerinin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Özgün olarak sayısal ortam için üretilen, aksamı ve algılayıcısı kaliteli çekimler yapmak üzere üretilmiş Hasselblad, Mamiya, Leica, Phase One, genellikle 20 megapiksel (MP) ve üzeri çözünürlükte, hayli yüksek bütçeli ve profesyoneller tarafından tercih edilen makinelerdir. Algılayıcı boyları 35mm sistemlere göre daha büyük olduğu için hem çözünürlük hem de görüntü kalitesi konularında daha avantajlıdırlar.


#46

SORU:

Yarı profesyonel olarak adlandırılan, orta ve düşük bütçeli olanların D-SLR gövdelerin sağladığı tüm özellikleri sağlayamayan makineler hangileridir?


CEVAP:

Basit sayısal fotoğraf makineleri


#47

SORU:

Basit sayısal fotoğraf makinelerinin kullanım kolaylıkları nelerdir?


CEVAP:

Basit sayısal makineler, kullanımları nispeten kolay ve hayli hafif olmaları dolayısı ile çok cazip alternatifler oluştururlar. Bazı modellerde rastlanılan ve sağa, sola, alta, yukarıya olmak üzere farklı akslarda rahat hareket imkanı sağlayan katlanabilir önizleme (preview) pencereleri; farklı bakış açıları ile çalışma, özneye fark ettirmeden fotoğraf çekebilme özelliğiyle doğal portreler elde edebilme şansı sağlarlar.


#48

SORU:

Basit sayısal fotoğraf makinelerinin dezavantajları nelerdir?


CEVAP:

Bu makinelerde önemli bir dezavantaj objektiflerin değiştirilebilir olmamasıdır; bu yüzden seçim yaparken odak uzaklığı yelpazesi geniş bir model seçmek (örneğin 28 200mm) ve sayısal zoom opsiyonunu kesinlikle dikkate almamak gereklidir. Diğer bir kusur ise bu tür makinelerde geniş açı odak uzaklığı değerinin genellikle 28mm’nin üzerine çıkamaması, hatta pek çok modelin 35mm gibi düşük bir seviyede kalıyor olmasıdır. Bazı üreticiler, zoom yelpazesinin geniş açısı için 24mm gibi seçenekler sunmaktadır fakat bu tarz modellerin sayısı çok fazla değildir ve optik nedenlerden dolayı tele değerleri en fazla 120-150mm’ye çıkabilmektedir. 


#49

SORU:

Mikro algılayıcı sistemli basit sayısal fotoğraf makinelerinin en önemli özelliği nedir?


CEVAP:

En önemli özelliği, basit sayısal fotoğraf makinelerinin kullanım kolaylığını D-SLR sistemin objektif değiştirebilme özelliği ile birleştiriyor olmasıdır.


#50

SORU:

Mikro 4/3 algılayıcı (Micro Four Thirds) sistemli basit sayısal fotoğraf makinelerinin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Mikro 4/3 makinelerde algılayıcılar 18 x 13.5 mm (22.5 mm diyagonal) boyutlarında olup, 17.3 x 13.0 mm 21.6 mm diyagonal) görüntüleme alanı sağlamaktadır. Bu boyutlar D-SLR sistemlerde kullanılan APS-C algılayıcılardan %30 - 40 daha küçük, ama basit sayısal fotoğraf makinelerinin tipik algılayıcı boyutu olan 1/2.5- inç sistemden de yaklaşık 9 kat daha büyüktür. Micro Four Thirds sistemler, ağırlık itibariyle D-SLR sistemlerden daha hafif, basit sayısal fotoğraf makinelerinden ise daha ağırdırlar. Alan derinliği ise, basit sayısal fotoğraf makinelerinden daha az, tam algılayıcılı makinelerden daha çok, Four Thirds D SLR’lerle aynıdır; ki bu olgu özellikle portre fotoğrafçılığı gibi alan derinliğinin az olmasını gerektiren çekimlerde avantaj oluşturmaktadır.


#51

SORU:

Kullan-at film kutusu nedir?


CEVAP:

Kullan-at film kutusu: Tek kullanımlık fotoğraf makinesi olarak adlandırılmaktadır. Bu makine bir tür film kutusudur. Kutu, fotoğraf makinesine benzer basit bir sistem olarak tasarlanmıştır. İçindeki film bittiğinde karanlık odada kutu açılır, içindeki film banyo edilir. Kutu tekrar kullanılamadığı için çöpe gidecektir.


#52

SORU:

Plug-in (Eklenti) nedir?


CEVAP:

Plug-in (Eklenti): Kendi başına çalışabilen bir program için, genellikle özel bir alanda duyulan gereklilik üzerine geliştirilen, programın işlevine yeni özellikler ekleyen, zenginleştiren yazılımdır. Plug-in’ler ana programdan bağımsız olarak kullanılamazlar.


#53

SORU:

Lomografi nedir?


CEVAP:

Holga veya LCA markalı, film kullanan, optik özellikleri dolayısı ile çok kendine has estetikte fotoğraflar çekebilen, genelde Lomo olarak adlandırılan fotoğraf makineleri bazıları tarafından o derece sevilmekte ve kullanılmaktadır ki, bu makinelerle elde edilen fotoğraf tarzına “Lomografi” adı verilmektedir.


#54

SORU:

Polaroid transfer nedir?


CEVAP:

Polaroid transfer: “Anında fotoğraf” olarak da tanımlanan Polaroid tekniği benzersiz görüntüler üretmek amacıyla da kullanılan bir tekniktir. Çekim sonrasında kart üzerinde yer alan duyarkat bazı yöntemlerle kart üzerinden başka bir yüzey üzerine taşınır. Bu taşıma sürecinde deformasyona uğrayan, üzerinde kırışmalar oluşan görüntü, bire bir aynısı üretilemeyeceği için, benzersizdir.


#55

SORU:

Bilgisayarlara entegre veya dışarıdan takılabilen  genelde video aktarımı için kullanılmalarına karşın fotoğrafik kayıt amacıyla da devreye sokulabilen araçlar nelerdir?


CEVAP:

Ağ kameraları (Webcam)


#56

SORU:

Ağ kameralarının kullanım amaçları nelerdir?


CEVAP:

Ağ kameraları internet tabanlı işler, acil gönderilmesi gereken kalitesiz röprodüksiyonlar ve tarama cihazının yokluğunda, elle yazılmış bir belgeyi taramak yerine, hızlı bir şekilde fotoğrafını çekmek için ideal araçlardır.


#57

SORU:

Zifiri karanlık gibi çok düşük ışık şartlarında görüntü elde edilebilmesini sağlayan, daha çok askeri amaçla kullanılan kameralar hangileridir?


CEVAP:

Sayısal gece görüşü (Night Vision) kameralar


#58

SORU:

Asli amaçları fotoğraf çekmek olmayan ve analog dürbünler gibi uzaktaki sahneyi yakınlaştırmak için kullanılan cihazlar nelerdir?


CEVAP:

Sayısal dürbünler


#59

SORU:

Stereoskop nedir?


CEVAP:

Stereoskop: Derinlik duygusu elde edebilmek üzere, sağ ve sol gözler için iki farklı noktadan çekilen iki ayrı görüntünün aynı anda izlenmesi ile elde edilir. Temel ilke sol ve sağ gözün birbirinden farklı görüntüler izlemesi üzerine kuruludur. Stereoskopik resimlerin üçboyut hissini doğru bir şekilde vermeleri için özel ekran veya görüntü ayrıştırıcı gözlükler gerekmektedir.


#60

SORU:

Lentiküler baskı nedir?


CEVAP:

Lentiküler baskı, derinlik hissi veren görseller üretebilmek üzere lentiküler merceklerin kullanıldığı ve farklı açılardan bakıldığında animasyon efekti ya da üçboyutluluk yanılsaması elde etmek için kullanılan bir teknolojidir.


#61

SORU:

Modifiye nedir?


CEVAP:

Modifiye, bir şeyin yapısı üzerinde değişiklik yapmak, ayarlarıyla oynamak ve bu tür değişikliklerle o ürünü kişiselleştirmek olarak tanımlanabilir.


#62

SORU:

Fotoğraf baskılarını bilgisayar ortamına geçirmek için kullanılan düzyatak tarayıcıyı modifiye ederek, zamanın farklı dilimlerinde fotoğrafik kayıt sağlayan, hareketli özneler söz konusu olduğunda benzersiz fotoğraflar yaratan bir sistem tasarlayan fotoğraf sanatçısı kimdir?


CEVAP:

Michael Golembewski


#63

SORU:

Yaratıcı görüntüler elde etmek için kullanılan, yarık-tarama sürecinin ilkesi nedir?


CEVAP:

Sürecin ilkesi, fotoğraf makinesinin bir ışık kaynağına göreli olarak gerçekleşen hareketinin uzun pozlama süreleri ile birleşmesine dayanır. Fotoğraflamada kullanıldığında ise, fotoğraf makinesinin önünde bulunan bir yarıktan sızan ışıkla pozlanan film manüel veya mekanik olarak ilerletilir ve bu sırada özne / nesne de hareket içinde olduklarından, farklı cepheleri veya çehreleri filmin farklı bölgelerine kaydedilir. Film üzerine aynı nesnenin farklı kenarlarını kaydetmek ise “kübist” estetikte ya da Merkator gibi dünya haritası projeksiyonlarına benzeyen, başka türlü elde edilemeyecek bir fotoğrafın ortaya çıkmasını sağlar.