SAYISAL FOTOĞRAF BASKI TEKNİKLERİ Dersi BASKI SÜRECİ VE AYGITLARI II soru cevapları:

Toplam 55 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Eco-solvent baskı sistemi nedir?


CEVAP: Eco-solvent baskı sistemleri hard-solventlere göre daha az dayanıklıdır. Mürekkebin daha az solvent içermesi nedeniyle mürekkep yüzeye %100 temas etmez. Bir kısmı uçar. İnsan sağlığı açısından daha iyidir. Ama kalıcılığı ve mürekkep maliyetleri hala tartışma konusudur.

#2

SORU: UV baskı sistemlerinin genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: UV baskı sistemlerinin genel özellikleri; • Akrilik moleküller içeren bir sistemdir. • Pigment içeren mürekkep yüzeye düştüğü anda UV ışını sayesinde akrilik moleküller sabitlenir ve mürekkep yüzeye basılmış olur. • Solvent kadar esnek olmamasına rağmen, bu mürekkep ile cam, ahşap ve seramik gibi çok çeşitli yüzeylere ve özel duyarkat gerekmeyen hemen hemen her yüzeye (duvar kağıdı vs.) baskı yapılabilir. • Akrilik, dış mekanda monomerler sayesinde, solvent baskı sistemlerine göre daha dayanıklıdır. Şeklinde sıralanabilir.

#3

SORU: Dış mekan baskı yüzeyleri nelerdir?


CEVAP: Bu yüzeyler; • Kağıt tabanlı malzemeler • Plastik tabanlı malzemeler Şeklide sıralanabilir.

#4

SORU: Emülsiyon neden sürülür?


CEVAP: Işığa duyarsız baskı sisteminde renklerin oluşabilmesi için püskürtülen mürekkebe duyar sağlanan bir tür emülsiyon sürülür. Inkjet baskının dış mekan (solvent veya UV) veya iç mekan (su tabanlı veya pigment) oluşuna göre malzemelerin üzerindeki emülsiyon değişir. Bu emülsiyon normalde RA4 (renkli negatif fotoğraf kağıdı banyo işlemi) işlemindeki gibi organik bir emülsiyon değildir. Inkjet baskıların malzemelerindeki emülsiyonun renk oluşumuna katkısı sadece püskürtülen boyanın o malzeme üzerinde daha rahat tutunması ve kalıcı olması ile ilgilidir. Emülsiyon yapısının kalitesine göre renk ve tonlar daha kaliteli çıkabilir ve baskı daha kalıcı olabilir.

#5

SORU: Baskı sistemleri nasıl sınıflandırılır?


CEVAP: Baskı sistemleri; • Solvent baskı sistemleri • UV baskı sistemleri şeklinde sınıflandırılabilir.

#6

SORU: Hard-solvent baskı sistemi nedir?


CEVAP: Hard-solvent özel havalandırma gerektiren ve çok ağır solvent içeriği olan bir sistemdir. Avrupa’da bu sistem yasaklanmıştır. Ama hem kalıcılığı hem de maliyeti en uygun olandır.

#7

SORU: Bir çalışma baskıya dönüştürülürken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?


CEVAP: Bir çalışma baskıya dönüştürülürken; • Baskının kullanım amacı • Baskının iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı kullanılacağı • Sergileme alanının koşulları • Isı, nem gibi etkenlerin baskı üzerindeki etkileri Bütün bu noktaların düşünülmesi ve koşullara uygun baskı alınması, sorunla karşılaşma riskini ortadan kaldıracaktır.

#8

SORU: Solvent baskı sistemlerinin türleri nelerdir?


CEVAP: Solvent baskı sistemlerinin; • Hard-solvent • Eco-solvent olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.

#9

SORU: Kağıt bazlı kağıt nedir?


CEVAP: Bu kağıtlar geçmişten beri kullanılan, ressamların genelde resim yaptığı “fine art” kağıtların günümüz dijital baskı sistemlerine uyarlanmış çeşitleridir. Hahne Mülle gibi yüzyıllardır fine art kağıt üretiminde olan firmalar dijital baskıya uygun yeni seri malzeme üretmeye başlamışlardır. Bu kağıtların en önemli özelliği asit içermemeleri ve yüzde yüz pamuklu olmalarıdır. Bu yüzden, üzerine yapılan baskı uzun yıllar bozulmadan saklanabilir. Fine art kağıtların da normal geleneksel fotoğraf kağıtlarına benzer pürüzsüz yüzeyleri olmakla beraber, genel talebe bakıldığında dokulu yüzeyleri daha popülerdir. Bu dokular suluboya kağıdından dokulu yüzeylere kadar 150gr ile 350gr arasında değişen kalınlıklarda olabilir.

#10

SORU: Pigment tabanlı malzemelerin özellikleri nelerdir ?


CEVAP: • Kalıcıdır • Kalitelidir

#11

SORU: Laminasyon nedir?


CEVAP: Argandizör, inkjet, lazer, matbaa gibi baskı sistemleri ile basımı yapılan fotoğraf, poster, çizim gibi görsel malzemelerin çok ince bir plastik malzemeyle kaplanması işlemidir. Sıcak ya da soğuk teknikle uygulanabilen laminasyon malzemesinin, parlak, mat, tual dokusu gibi farklı yüzey seçenekleri bulunmaktadır.

#12

SORU: İç mekan baskı yüzeyleri nelerdir?


CEVAP: İç mekan baskı yüzeyleri; • Su tabanlı • Pigment tabanlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar.

#13

SORU: Mürekkebi kağıdın üzerine taşıyan araç nedir?


CEVAP: Mürekkebi kağıdın üzerine taşıyan araca başlık denir.

#14

SORU: Mürekkep çeşidine göre inkjet sistemleri nelerdir?


CEVAP: Bu sistemler; • Boya esaslı mürekkep (Dye-Based) • Pigment esaslı mürekkep (Pigment-Based) şeklinde sıralanabilir.

#15

SORU: Mürekkep püskürtme biçimlerine göre inkjet sistemleri nelerdir?


CEVAP: Bu sistemler; • Termal İnkjet Sistemleri • Piezo İnkjet Sistemleri şeklinde sıralanabilir

#16

SORU: Lpi nedir?


CEVAP: “Line per inch” her inch-kare başına düşen çizgi sayıdır. Tarama cihazları çizgisel hareket eder ve her inch başına tarayabildikleri alana göre çözünürlükleri kıyaslanabilir. Lpi terimi “Li-pi-ay” olarak okunur.

#17

SORU: Plastik tabanlı malzemelerin kullanım yer ve amaçları nelerdir?


CEVAP: Plastik tabanlı malzemeler daha çok pvc özlü olup petrol ve tuzun bileşiminden meydana gelen çok amaçlı bir malzemedir. Dış mekan baskılarında kullanılan esnek yapıya sahip vinil malzemeler pvc özlüdür. Reklam dilinde daha çok branda ya da vinil olarak bilinen bu malzemeler hem emülsiyonlu hem de emülsiyonsuz olabilir. Dış mekan iklim şartlarına dayanıklı oldukları için reklam piyasası tarafından tercihen kullanılırlar.

#18

SORU: Pigment tabanlı malzemeler kaça ayrılır?


CEVAP: Pigment tabanlı malzemeler; • RC tabanlı kağıtlar • Kağıt bazlı kağıtlar • PVC malzemeler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

#19

SORU: Termal İnkjet Sistemleri nasıl açıklanır?


CEVAP: Elektrik akımı sayesinde mürekkep haznelerinde ısıtılmış olan mürekkep, kağıdın belirlenmiş olan yüzeyine ufak baloncuklar haline gelerek patlar ve istenilen renkteki mürekkep ısının etkisi ile yüzeye düşürülmüş olur. Başka bir şekilde anlatmak gerekirse, mürekkep haznesinde birikmiş olan mürekkebi ısıtma yöntemi ile buharlaştırdıktan sonra bir baloncuk halinde kağıdın yüzeyine bırakma sistemine Termal Inkjet adı verilir. Genelde her renk kafasında (mürekkebi taşıyan başlık) 300 veya 600 kadar bu baloncukları oluşturan delikler (nozzle) vardır.

#20

SORU: İnkjet baskı sistemleri ile ne tür baskılar yapılabilir ?


CEVAP: İnkjet baskı sistemleri, yalnızca sayısal ortamlarda üretilmiş illüstrasyon, fotoğraf ya da vektörel çalışmaların baskılarını yapmakla sınırlı kalmayabilir. Bazı özel dokulu ya da yüksek gramajlı kağıtlara yapılacak baskılar, baskı sonrası yapılacak kimi müdahalelerle sıradan baskılar olmaktan çıkarılıp birer eser haline dönüştürülebilir.

#21

SORU: RC tabanlı kağıt nedir?


CEVAP: Bu tip inkjet kağıtlar daha çok geleneksel fotoğraf baskı sistemlerinde kullanılan negatif kağıtlara benzerler. Yüzey pürüzsüz arkası bir reçina tabakası ile kuvvetlendirilmiştir. Sonuçlar normal fotoğraf baskısına çok yakındır. Genelde 90gr ile 175gr arasındadırlar. Parlak, yarı parlak ve mat olmak üzere farklı yüzey seçenekleri de bulunmaktadır.

#22

SORU: Boya esaslı mürekkep nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Normalde bir mürekkepli kalemin içindeki mürekkep gibi kağıdı boyama sistemidir. Su, glikol ve mürekkebin karışımı ile elde edilir. Ucuzdur ve doğru yüzeye basıldığı zaman çok zengin ve canlı renkler basma olanağı sağlar. Su-bazlı baskı sistemi olarak da anılır. Ancak su-bazlı olduklarından dolayı mürekkep UV- ışınlarına (mor ötesi ışınlara) dayanıklı değildir ve koruyucu bir laminasyon yapılmazsa baskı kısa zamanda yok olabilir. Bu sistemin su ve neme karşıda dayanıklı olmadığı söylenebilir.

#23

SORU: Işığa duyarsız yüzeye baskı ile anlatılmak istenen en genel anlamda nedir?


CEVAP: Işığa duyarsız baskı dendiğinde kısaca, mürekkep püskürtme sistemi ile mürekkep tutucu yüzeye sahip kağıt üzerine baskı yapmak işleminin anlaşılması gerekmektedir. Mürekkebi püskürtme sistemi ve mürekkep özelliklerine göre bu baskı sistemi kendi içinde bazı bölümlere ayrılır.

#24

SORU: Solvent baskı sistemlerinin genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Solvent baskı sistemlerinin genel özellikleri; • Solvent baskı, dış mekan ve reklam sektörünün vazgeçilmez inkjet baskı türüdür. • Renk pigmentlerini inceltmek ve esneklik vermek için mürekkebe inceltici olarak solvent malzeme eklenir (alkol türü). • Pigment içeriği sayesinde iç mekan baskılarına göre dış mekanda daha dayanıklı olan bu sistemin baskı çözünürlüğü, Piezo başlık kullanan iç mekan baskı aletlerine göre çok daha azdır. • İçeriğindeki solventten dolayı zamanla uçarak, baskı yok olur.

#25

SORU: Pigment esaslı mürekkep nasıl açıklanır?


CEVAP: Adından da anlaşılacağı gibi, bu baskı mürekkebinde boya yerine renk partikülleri vardır. Boya direkt değil, bu ufacık renk partiküllerinin (pigmentlerinin) bir araya gelmesi ile oluşturulur. Baskı üzerinde daha engebeli bir yüzey yaratsa da pigment yapısı itibariyle hem suya ve neme daha dayanıklı hem de arşiv için daha uygun bir baskı sistemidir. Fotoğrafçıların bir çoğu pigment baskı sistemlerini tercih etmektedirler.

#26

SORU: Kağıt tabanlı malzemelerin kullanım yer ve amaçları nelerdir?


CEVAP: Kağıt tabanlı malzemeler daha çok geçici reklam işleri için kullanılır. Dış mekanda billboard’larda veya otobüs duraklarındaki “raket” ya da “clp” (City Light Poster/Işıklı Şehir Posteri) diye adlandırılan reklam alanlarındaki baskılar genelde kısa vadeli oldukları için maliyetleri düşünüldüğünde kağıt bazlı malzemeler tercih edilir.

#27

SORU: Piezo İnkjet Sistemleri nasıl açıklanır?


CEVAP: Epson firması tarafından geliştirilen bu sistemde mürekkep haznesinin üst tarafına yerleştirilen çevirgeç (transducer) aracılığı elektrik akımı sayesinde başlıkta titreşim sağlanır ve bu titreşim sonucunda memenin ucundaki mürekkep kağıtta istenilen noktaya düşürülmüş olur. Bu sisteme ayrıca “isteğe göre mürekkep düşüşü” (drop-on-demand) sistemi de denir.

#28

SORU: Dye-Sublimation sistemleri nedir?


CEVAP: Boya arıtma sistemi olarak da adlandırabileceğimiz bu sistem, iç ya da dış mekan baskı sistemlerinden ayrı olarak ele alınmalıdır. Polyester fiber içeriği olan tekstil ürünlerine doğrudan baskı yapmaya yarar. Özel bir ısıtma sistemi sayesinde mürekkep fiberlerin içine arıtılır. Bu yöntem ile, kalıcı ve canlı tekstil baskıları üretilebilir.

#29

SORU: İnkjet sistemlerin genel çalışma prensipleri nelerdir?


CEVAP: Tüm inkjet baskı makineleri çıkarımsal sentez ile çalışır. Yani renkleri oluşturmak için Cyan, Magenta ve Sarı ara renklerini kullanırlar. Pozlandırma sistemlerinin aksine ara renkler görüntülerin oluşması için gereklidir. Tıpkı ışığa duyarlı fotoğraf baskılarının ilk evrelerindeki gibi Kırmızı, Mavi ve Yeşil üst üste geldiği zaman renk oluşturulamaz. Bu yüzden ara renklerin boyaması ile çalışan inkjet sistemleri tüm renkleri rahatça oluşturabilir.

#30

SORU: Dpi nedir?


CEVAP: “Dot per inch” her inch-kare başına düşen nokta sayısıdır. İnkjet sistemleri ufak deliklerden düşen mürekkep ile baskı yapar. Her bir inch-kare alanına kaç noktacık atabildiğini gösteren terime dpi denir ve “di-pi-ay” olarak okunur

#31

SORU: Günümüzde üretilen inkjet baskı sistemlerinin özellikleri nelerdir?


CEVAP: Günümüzde üretilen inkjet baskı sistemlerinde özellikle profesyonel kullanıma dönük olarak tasarlanan kimi baskı makineleri CMYK ile sınırlı bırakılmayıp, ara renk tonlarını da basabilecek kapasitede üretilmektedir. Bu cihazlarda bütün bu renklerin “açık tonları” anlamına gelen “Light” formları da yer almakta ve renklerin gerçeğe en yakın biçimde basılabilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

#32

SORU: Inch nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP: Uzunluk ölçü birimidir. 1 inch ölçüsü 2.54cm uzunluğa eşittir.

#33

SORU: Ppi nedir?


CEVAP: “Piksel per inch” her inch-kare başına düşen piksel sayısıdır. Monitör gibi, ışık girişi olan aygıtlar için geçerlidir. Bu terim, “pi-pi-ay” olarak okunur.

#34

SORU: RIP tercüme işlemi nedir?


CEVAP: Inkjet makinelerin hepsi CMYK sisteme göre çalışır. Günümüzde direkt olarak RGB dosyaları İnkjet makinelere gönderen arayüzler vardır. Bunun sebebi RGB hazırlanan dosyaların (bütün sayısal çekimler RGB türevleridir) Photoshop gibi bir program aracılığı ile CMYK’ya dönüştürülmeden (convert edilemden) ve bunun yaratacağı olumsuzluklardan etkilenmeden rahatça basılabilmesi için makinelerin bu RGB-CMYK dönüşümünü kendi içinde yapmalarıdır. Ancak bu demek değildir ki makineye RGB dosya gönderildiğinde RGB basılır. Tam tersine çok başarılı tercüme programları sayesinde bu RGB dilini veya bilgilerini baskı sistemi CMYK’ya tercüme eder, çevirir. Bu tercüme işlemine RIP denir.

#35

SORU: RIP’in önemi nedir?


CEVAP: Rıp programları makineden makineye, modelden modele, sistemden sisteme farklılık gösterir. Sonuç olarak, ne kadar kaliteli bir görüntü hazırlanırsa hazırlansın ya da ne kadar iyi bir baskı aleti kullanılırsa kullanılsın, bu değerleri ortaya koyacak asıl işlem, RIP’tir.

#36

SORU:

Mürekkep püskürtme biçimlerine göre inkjet sistemleri nelerdir?


CEVAP:

Termal inkjet sistemleri ve piezo inkjet sistemleri mürekkep püskürtme biçimleridir.


#37

SORU:

Piezo inkjet sistemi nedir ?


CEVAP:

Epson firması tarafından geliştirilen bu sistemde mürekkep başlığındaki mürekkep haznesinin üst tarafına yerleştirilen çevirgeç (Transducer) aracılığı elektrik akımı sayesinde başlıkta titreşim sağlanır ve bu titreşim sonucunda memenin ucundaki mürekkep kağıtta istenilen noktaya düşürülmüş olur. Bu sisteme ayrıca “isteğe göre mürekkep düşüşü” (drop-on-demand) sistemi de denir.


#38

SORU:

Laminasyon ne demektir?


CEVAP:
Laminasyon: Agrandizör,inkjet, lazer, matbaa gibi baskı sistemleri ile basımı  yapılan fotoğraf, poster, çizim gibi görsel malzemelerin çok ince bir plastik malzemeyle kaplanması işlemi. Sıcak ya da soğuk teknikle uygulanabilen laminasyon malzemesinin, parlak, mat, tual dokusu gibi farklı yüzey seçenekleri bulunmaktadır.

#39

SORU:

Işığa duyarlı olmayan yüzey üzerine baskı yaptırarak bir fotoğraf sergisi açmak istediğinizi düşünelim; baskı öncesinde özellikle dikkate almanız gereken konular neler olmalıdır?


CEVAP:

Işığa duyarlı olmayan yüzeylere yapılacak baskı işlemlerinde sonuca etki edecek baskı türü, kağıt türü, çözünürlük gibi bütün parametreler dikkate alınmalıdır. Pigment, yapısı itibariyle hem suya ve neme daha dayanıklı hem de arşiv için daha uygun bir baskı malzemesidir. Fotoğrafçıların bir çoğu pigment baskı sistemlerini tercih ederler. Baskı türü ne olursa olsun, sıradan malzeme ya da kağıtlar üzerine yapılan baskılar ile özel olarak üretilmiş kağıtlar ya da yüzeyler üzerine yapılan baskılar arasında önemli ölçüde kalite ve görünüm farklılıkları olacaktır. Bu yüzden, baskı yapılacak yüzey dikkatle seçilmeli, malzeme, fotoğrafın kullanım ve saklanma biçimine uygun olmalıdır. Baskıya gönderilecek dosyanın büyüklüğü, fotoğrafın çözünürlüğü ve benzeri değişkenler, dikkatle kontrol edilmelidir.


#40

SORU:

Pigment esaslı mürekkep nasıl bir baskı sistemidir?


CEVAP:

Adından da anlaşılacağı gibi, bu baskı mürekkebinde boya yerine renk partikülleri vardır. Boya direkt değil, bu ufacık renk partiküllerinin (pigmentlerinin) bir araya gelmesi ile oluşturulur. Baskı üzerinde daha engebeli bir yüzey yaratsa da pigment yapısı itibariyle hem suya ve neme daha dayanıklı hem de arşiv için daha uygun bir baskı sistemidir. Fotoğrafçıların bir çoğu pigment baskı sistemlerini tercih ederler.


#41

SORU:

Dış mekan baskı yüzeylerinde kağıt tabanlı malzemeler hangi işlerde kullanılır?


CEVAP:

Kağıt tabanlı malzemeler daha çok geçici reklam işleri için kullanılır. Dış mekanda billboard’larda veya otobüs duraklarındaki “raket” ya da “clp” (City Light Poster/Işıklı şehir posteri) diye adlandırılan reklam alanlarındaki baskılar genelde kısa vadeli olduklarından dolayı, maliyetlerde düşünüldüğünde kağıt bazlı malzemeler tercih edilir.


#42

SORU:

İç mekan baskı yüzeyleri kaç gruba ayrılır?


CEVAP:

İç mekanda uygulaması yapılan baskı malzemelerı su tabanlı ve pigment tabanlı olmak üzere başlıca iki grupta değerlendirilebilir. Hem su hem de pigment tabanlı malzemelerde mürekkebin yapısına göre emülsiyon yapıları (coating) farklılaşır. Günümüzde kalıcılık ve kalıte açısında pigment tabanlı baskı sistemleri daha yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu yüzden fotografçılıkta kullanılan kağıtlar da, pigment tabanlı olarak geliştirilmektedirler.


#43

SORU:

RC tabanlı kağıtların özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Bu tip inkjet kağıtlar daha çok geleneksel fotoğraf baskı sistemlerinde kullanılan negatif kağıtlara benzerler. Yüzey pürüzsüz arkası bir reçina tabakası ile kuvvetlendirilmiştir. Sonuçlar normal fotoğraf baskısına çok yakındır. Genelde 90gr ile 175gr arasındadır. Parlak, yarı parlak ve mat olmak üzere farklı yüzey seçenekleri de bulunmaktadır.

 

#44

SORU:

Kağıt bazlı kağıtların özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Bunlar geçmişten beri kullanılan, ressamların genelde resim yaptığı “fine art” kağıtların günümüz dijital baskı sistemlerine uyarlanmış çeşitleridir. Hahne Mülle gibi yüzyıllardır fine art kağıt üretiminde olan firmalar dijital baskıya uygun yeni seri malzeme üretmeye başlamışlardır. Bu kağıtların en önemli özelliği asit içermemeleri ve yüzde yüz pamuklu olmalarıdır. Bu yüzden, üzerine yapılan baskı uzun yıllar bozulmadan saklanabilir.


#45

SORU:

Solvent baskı sistemlerinin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Solvent baskı, dış mekan ve reklam sektörünün vazgeçilmez inkjet baskı türüdür. Renk pigmentlerini inceltmek ve esneklik vermek için mürekkebe inceltici olarak solvent malzeme eklenir (alkol türü). Bu hem mürekkebin akışkanlığını sağlar hem de baskı yapılan yüzeyde mürekkebin incelerek yüzeye daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Pigment içeriği sayesinde iç mekan baskılarına göre dış mekanda daha dayanıklı olan bu sistemin baskı çözünürlüğü, Pdiezo başlık kullanan iç mekan baskı aletlerine göre çok daha azdır. Ayrıca içeriğindeki solventten dolayı zamanla uçarak, baskı yok olur. Şu anda endüstride iki türlü solvent baskı sistemi bulunmaktadır: Hard-solvent ve Eco-Solvent. Hard-solvent özel havalandırma gerektiren ve çok ağır solvent içeriği olan bir sistemdir. Avrupa’da bu sistem yasaklanmıştır. Ama hem kalıcılığı hem de maliyeti en uygun olandır. Eco-solvent baskı sistemleri hard-solventlere göre daha az dayanıklıdır. Mürekkebin daha az solvent içermesi nedeniyle mürekkep yüzeye %100 temas etmez. Bir kısmı uçar. insan sağlığı açısından daha iyidir. Ama kalıcılığı ve mürekkep maliyetleri hala tartışma konusudur.


#46

SORU:

UV baskı sistemlerinin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Akrilik moleküller içeren bu baskı sisteminde, pigment içeren mürekkep yüzeye düştüğü ışını sayesinde akrilik moleküller sabitlenir ve mürekkep yüzeye basılmış olur. Solvent kadar esnek olmamasına rağmen, bu mürekkep ile, cam, ahşap ve seramik gibi çok çeşitli yüzeylere ve özel duyarkat gerekmeyen hemen hemen her yüzeye (duvar kağıdı vs.) baskı yapılabilir. Akrilik, dış mekanda, monom


#47

SORU:

Dye-Sublimation sistemleri nasıl çalışır?


CEVAP:

Boya arıtma sistemi olarak da adlandırabileceğimiz bu sistem, iç ya da dış mekan baskı sistemlerinden ayrı olarak ele alınmalıdır. Polyester fiber içeriği olan tekstil ürünlerine doğrudan baskı yapmaya yarar. Özel bir ısıtma sistemi sayesinde mürekkep fiberlerin içine arıtılır. Bu yöntem ile, kalıcı ve canlı tekstil baskıları üretilebilir.


#48

SORU:

İnkjet baskı sistemlerinde neden siyah renge ayrıca ihtiyaç duyulur?


CEVAP:

Baskı dilinde K, “siyah” rengi tanımlar. Normal şartlarda renk grafiğinde de görüleceği gibi Cyan, Magenta ve Sarının yüzde yüz karışımı siyahı oluşturur. Zaten ışığa duyarlı kart banyosundan da hatırlanacağı gibi hem kırmızıya, hem maviye hem de yeşile duyarlı yüzeylerin hepsi birden pozlandığından cyan, magenta ve sarıya boyanır. Bu tam ve yoğun bir organik boyanma olduğu için üç ara rengin karışımından doygun bir siyah elde edilir. Ancak, inkjet sistemlerde mürekkebin çok ince deliklerden püskürtülmesinden dolayı ve boyamanın organik değil, kağıt yüzündeki çok ince bir fiziksel karışım olmasından dolayı cyan, magenta ve sarı asla tam siyahı oluşturamazlar. Bu yüzden, matbaa baskısında da olduğu gibi, inkjet sistemlerde de K yani siyah da tamamlayıcı bir renk olarak eklenmiştir.


#49

SORU:

PPI ne demektir?


CEVAP:

ppi: “Piksel per inch” her inch-kare başına düşen piksel sayısıdır. Monitör gibi, ışık girişi olan aygıtlar için geçerlidir. Bu terim, “pi-pi-ay” olarak okunur.


#50

SORU:

DPI ne demektir?


CEVAP:

Dot per inch” her inch-kare başına düşen nokta sayısıdır. Önceki bölümlerde anlattığımız gibi inkjet sistemleri ufak deliklerden düşen mürekkep ile baskı yapar. Her bir inch-kare alanına kaç noktacık atabildiğini gösteren terime dpi denir ve “di-pi-ay” olarak okunur.


#51

SORU:

LPI ne demektir?


CEVAP:

LPI: “Line per inch” her inch-kare başına düşen çizgi sayısıdır. Tarama cihazları çizgisel hareket eder ve her inch başına tarayabildikleri alana göre çözünürlükleri kıyaslanabilir. Lpi terimi, “Li-pi-ay” olarak okunur.


#52

SORU:

Photoshop'ta bir görüntü 300ppi olarak hazırlanırsa baskı kalitesi nasıl etkilenir?


CEVAP:

Photoshop’da 300ppi hazırladığımız bir görüntü baskı cihazında 300dpi basılacak demek değildir. 300ppi o görüntünün ekran çözünürlüğüdür ve bunun ekranda iyi görünmesi ile kaliteli basılması arasında bir ilişki yoktur. Eğer baskı cihazı 720dpi baskı yapıyorsa ve siz ekranınızda görüntüyü “kendi baskı boyutunda” keskin ve iyi görüyorsanız, o zaman isterseniz 200ppi, isterseniz 100 ppi çözünürlükte bile bu dosyayı hazırlayabilirsiniz. Görüntü boyutunun büyümesi, baskı kalitesinin daha yüksek olmasını sağlamaz. Örneğin görüntünün dosya boyutunun 300 megabayt büyüklüğünde olması, mutlaka çok kaliteli bir sonuç alınacağı anlamına gelmez. Ama doğru hazırlandıysa 50 megabayt büyüklüğünde bir dosyaya göre daha “büyük” bir baskı alınabilir. Bir baskı aletinin dpi kalitesi ile bir görüntü dosyasının ppi çözünürlüğü arasında doğrudan ilişki yoktur.


#53

SORU:

RIP nedir?


CEVAP:

İnkjet makinelerin hepsi CMYK sisteme göre çalışır. Günümüzde direkt olarak RGB dosyaları inkjet makinelere gönderen arayüzler vardır. Bunun sebebi RGB hazırlanan dosyaların (bütün sayısal çekimler RGB türevleridir). Photoshop gibi bir program aracılığı ile CMYK’ya dönüştürülmeden (convert edilmeden) ve bunun yaratacağı olumsuzluklardan etkilenmeden rahatça basılabilmesi için makinelerin bu


#54

SORU:

Termel inkjet sistemi nasıl çalışır?


CEVAP:

Elektrik akımı sayesinde mürekkep haznelerinde ısıtılmış olan mürekkep, kağıdın belirlenmiş olan yüzeyine ufak baloncuklar haline gelerek patlar ve istenilen renkteki mürekkep ısının etkisi ile yüzeye düşürülmüş olur. Başka bir şekilde anlatmak gerekirse, mürekkep haznesinde birikmiş olan mürekkebi ısıtma yöntemi ile buharlaştırdıktan sonra bir baloncuk halinde kağıdın yüzeyine bırakma sistemine Termal Inkjet adı verilir. Genelde her renk “kafasında” (mürekkebi taşıyan başlık) 300 veya 600 kadar bu baloncukları oluşturan delikler (nozzle) vardır.


#55

SORU:

Dış mekan baskı sistemleri ile yapılan baskılar genelde nerelerde kullanılır?


CEVAP:

Dış mekan baskı sistemleri ile yapılan baskılar genellikle, reklam sektörünün beklentilerini karşılamak amacıyla üretilen açık hava reklam çalışmalarıdır. Bilbord ve CLP gibi reklam mecraları, dış mekan baskı uygulamalarının temel kullanım yerleridir. Ayrıca bina duvarları gibi geniş alanlarda da dış mekan baskı sistemleri ile üretilmiş baskılar kullanılır. Bu sistemler, üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle de yoğun kullanım alanı bulurlar.