SAYISAL FOTOĞRAF İŞLEME TEKNİKLERİ Dersi KATMANLAR, KANALLAR VE MASKELER soru cevapları:
Toplam 76 Soru & Cevap#1
SORU: Vektör maskeler nedir?
CEVAP: Bulundukları bölgedeki pikselleri etkilerler koyu bölgeler kapatıcı, beyaz bölgeler de görünürlük sağlarlar. Bunlara vektör maskeler denir. Resim alanı üzerinde kalem ile çizim yapılmaya başlandığında otomatik vektör maske katmanı oluşturulur.
#2
SORU: Katman maskeleri nasıl maskelerdir?
CEVAP: Bu maskeler bulundukları katmana eklenebilen maskelerdir.
#3
SORU: Katmanları adlandırmak nasıl yapılır?
CEVAP: Katmanları adlandırmak için paletin üzerindeki katman temsili görüntülerinin yanındaki katman adının üzerine çift tıklanarak katman adını düzenlemek mümkündür.
#4
SORU: Background katmanını açıklayabilir misiniz?
CEVAP: Yeni bir resim oluşturulduğunda katmanlar paletinin en altında bulunan katmandır ve resmin sadece bir tane arka plan katmanı vardır. Bu katmanın sırası, harmanlama modu, opaklığı değiştirilemez.
#5
SORU: Katman paletinin en altında ne bulunur?
CEVAP: Bu menünün en altındaki palet seçeneklerinden ulaşılarak katman önizleme pul görüntüsüyle ilgili seçenekler görülür.
#6
SORU: Dekupe ve zemin boşaltma için photoshopun geliştirdiği hangi yazılım kolaylık, mükemmellik ve hız açısından inanılmaz yararlıdır?
CEVAP: Extract
#7
SORU: Background katmanının harmanlama modu, sırası, opaklığı nasıl değiştirilir?
CEVAP: Bunlar arka planın normal katmana dönüştürüldüğünde yapılabilir, bu arka plan katmanına çift tıklanıp ya da veya Layer>New>Layer From Background seçimiyle yapılır. Böylece normal katmanlara yapılabilecek işlemlerin tümü yapılabilir.
#8
SORU: Flattening (Dosyaları bütünleştirme) aracı neye yarar?
CEVAP: Katmanları birleştirmeye yarayan bu özellik ile resim boyutu küçülür, gönderimi kolaylaşır, başka uygulamalara kolaylıkla taşınabilir, başka formatlara dönüşebilme özelliği alır, renk seçeneklerini uygulama sağlanmış olur. Ayrıca resmin katmanlı halini ayrı bir dosya olarak saklamak olası düzeltmelerde birleşmiş katmanlar üzerinde düzeltme yapma zorluğunu ortadan kaldırır.
#9
SORU: Bir katmanın opaklığı nasıl belirlenir?
CEVAP: Normalde katmanın opaklığı (Opacity) %100dür ve üstteki katman alttakini örter. Opaklık değiştirilerek alttaki katmanın gösterilmesi sağlanabilir. Opaklık değeri küçüldükçe görünürlüğü azalır.
#10
SORU: Extract özelliğinin ana mantığı nedir ve bu işlem nasıl yapılır?
CEVAP: Extractın ana mantığı, dekupe yapılacak objenin etrafının serbestçe çizilerek, içinin boyanması ve boyanmamış alanların silinmesidir. Silme işlemi uygulanan arka zemin şeffaf olarak gerçekleşmektedir. Daha sonra ise silinmesi, silinmemesi istenen alanların tekrar yerine konulduğu rötuş işleminin yapılır. Extract işleminin ayrı bir katmanda yapılması daha iyidir. Kenar vurgulama aletiyle dekupe yapılacak objenin kenarları boyanır. Boyama işleminden önce ise "tool options" penceresindeki ayarlamalar yapılmalıdır.
#11
SORU: Katman maskeleri hangi seçeneklerden aktive edilir?
CEVAP: Layer>Add Layer Mask seçeneği ya da katman paleti üzerindeki ilgili düğmeden oluşturulurlar.
#12
SORU: Farklı katmanları tek katmana dönüştürmek için hangi seçenek kullanılır ve hangi durumlarda kullanılmalıdır?
CEVAP: Farklı katmanları tek katmana dönüştürmek için palet seçeneklerinden merge layers (birleştir) seçeneği kullanılır. Bu işlem bir daha ayrılması istenmeyen katmanlara uygulanmalıdır.
#13
SORU: Renkten resme degrade nasıl uygulanır?
CEVAP: Renkten resme degrade uygulamak için, araç seçeneği çubuğundan renkten opasiteye olan seçenek seçilmelidir, katman paletinin altındaki Create a new fill or adjusmnet layer (yeni dolgu katmanı yarat) seçeneği kullanılarak da yapılabilir.
#14
SORU: Layers (Katmanlar)nedir?
CEVAP: Katmanlar (Layers) aynı yüzey üzerine üzerinde geçirgen asetat sayfalar gibidir. Adobe Photoshop bu şekilde resmin farklı kısımlarına ayrı ayrı ulaşma imkanı sağlar.
#15
SORU: Resimden resme geçiş nasıl uygulanır?
CEVAP: Resimden resme geçiş uygulamak için ise geçiş yapılacak iki resim katmanından üstte olana maske katmanı eklenir.
#16
SORU: Yeni bir katman oluşturmanın şekilleri nelerdir açıklayınız?
CEVAP: Farklı resimlerden birini diğer resmin penceresinin üzerine sürükleyerek resmin üzerine bıraktığınızda sürüklediğiniz resim yeni bir katman oluşturur. Bir başka yöntem ise herhangi bir programından kopyalanıp resim alanına yapılan yapıştırma aynı zamanda yeni bir katman oluşturmasıdır. Bir diğer yöntem katman paletindeki seçenekleri kullanarak katman eklenebilmesidir
#17
SORU: Extract (Ayıklama) komutu nedir ve nereden ulaşılır?
CEVAP: Extract komutu dekupe ve zemin boşaltma çalışmalarında zahmetli uğraşların birçoğunu ortadan kaldırmakta, seç ve tüy gibi en ince detayların elde edilmesini sağlamaktadır ve buna filter menüsünden ulaşılır.
#18
SORU: Katmanlar hakkında bilgi veriniz?
CEVAP: Photoshop dosyaları başlangıçta arka plan (background) katmanından oluşur. Resim üzerinde yapılacak değişiklikler farklı katmanlar oluşturularak yapılırsa geriye dönük işlemlere imkan verir. Katmanlar başlangıçta saydamdırlar ve layers paleti aracılığıyla düzenlenirler.
#19
SORU: Katman stilleri arka plan olarak kullanılabilir mi?
CEVAP: Bu stiller arka plan katmanına uygulanamaz.
#20
SORU: Katman paletinde bilgiler nasıl görüntülenir?
CEVAP: Palette katmanlar temsili adlarıyla görülürler ve bu palet aracılığıyla gizlenebilir, konumlandırılabilir, silinebilir, yeniden adlandırılabilir, harmanlanabilir ve birleştirilebilirler
#21
SORU: Katman paletindeki katman sıralamasına ne ad verilir?
CEVAP: Stacking order (yığın sırası).
#22
SORU: Katmana stil verebilmek için resmin bazı bölgelerinde ne olması gerekir?
CEVAP: Bir katmana stil verebilmek için bazı bölgelerinde boşluklar olmalıdır. Boşluk olan bölgeler damalı bir doku şeklinde görülür ve bu bölgeler alt katmanların ve uygulanan stilin görülmesini sağlar.
#23
SORU: Extract özelliği ne sağlar?
CEVAP: Bu özellik resmin bir kopyasını kendi penceresinde açarak dekupe işlemini kendi özel yazılımında bağımsız olarak yapılmasına olanak sağlar.
#24
SORU: Bir resme katmanlarla degrade uygulamak mümkün müdür açıklayınız?
CEVAP: Bir resme katmanlar aracılığıyla bir renkten başka renge, renkten resme ya da bir resimden başka bir resme degrade uygulamak mümkündür
#25
SORU: Katman paletine nasıl ulaşılır?
CEVAP: Bu palet menüsüne sayfa üzerindeki menü çubuğundaki Layers kısmından ya da palet penceresinin altındaki simgelerden ve bu pencerenin sağ üst köşesindeki katman paleti menüsünden ulaşılabilir.
#26
SORU: Kanallar aracı için resim ekran modunda kullanılacaksa hangi seçenek kullanılmalıdır?
CEVAP: RGB
#27
SORU: Metin katmanı nasıl eklenir?
CEVAP: Araç kutusundan type tool (Yazı aracı) aracını seçip resim alanına tıklayarak seçilen bölgede otomatik yeni metin katmanı eklenmiş olur.
#28
SORU: Kanallar aracı için resim basılı malzeme üzerine kullanılacaksa hangi seçenek kullanılmalıdır?
CEVAP: CMYK.
#29
SORU: Bir katmanı arka plana dönüştürmek için ne yapılır?
CEVAP: Bir katmanı arka plana dönüştürmek için o katman seçilip Layer>New>Background From Layer seçimi yapılır.
#30
SORU: Kanallar aracına menü çubuğundan nasıl aktive edilebilir?
CEVAP: Menü Çubuğu>Image>Modedan renk yapısına göre değişiklik yapılabilir.
#31
SORU: Alfa kanalları ne demektir?
CEVAP: Alfa kanallarını düzenleyerek ve kaydederek kalıcı maskeler oluşturulabilir. Bu alanlar daha sonra da resme taşınabilir. Alfa kanalının sahip olduğu boyut ve çözünürlük resim alanıyla aynıdır. Alfa kanalları maskelemek ve spor renk kanalı oluşturmak için kullanılırlar.
#32
SORU: Hangi fonksiyonlar dekupe için yetersizdir?
CEVAP: "Path, Lasso, Magic Wand ve Selective Color" fonksiyonları da mükemmel bir dekupe için yetersiz kalır.
#33
SORU: Katmanların yığılma sırasını değiştirmek nasıl yapılır?
CEVAP: Katmanların yığın sırası resmin doğru algılanmasında önemlidir. Katmanların yığın sırasını değiştirip diğer katmanlarla farklı konumlandırılabilir.
#34
SORU: Araç çubuğunun altındaki iki renk kutucuğu neyi fade eder?
CEVAP: Araç çubuğunun altındaki iki renk kutucuğu renkten renge yapılacak degradenin başlangıç ve bitiş renklerini gösterir. Araç kutusundan degrade aracılığıyla istenen yönde ve uzunlukta imleç hareketiyle degrade uygulanır.
#35
SORU: Katmanları birbirine bağlamak nasıl yapılır?
CEVAP: Katmanları bağlayarak birlikte taşınmaları ve biçim değiştirilmelerini sağlamak mümkündür. Katman paletinde zincir şeklinde bağlantı katmanın seçili olan katmanla bağlı olduğunu gösterir. Zincir simgesine tıklanıp devre dışı kalması sağlanabilir.
#36
SORU: Katmanların tümüne birden işlem yapılabilir mi?
CEVAP: Birbirine bağlı katmanlar sadece taşıma ve transform seçeneklerinin hepsini etkilemesini sağlar, tümüne birden Image>Adjustments ve Filters pencerelerinden herhangi bir işlem yapılamaz.
#37
SORU: Chanels (Kanallar) aracı nedir?
CEVAP: Channels (Kanallar) bir resim alanının içindeki piksellerin renk yapısıyla bağlantılı olup bir tür maske olarak değerlendirilebilir.
#38
SORU: Katman stili hangi araçla uygulanır?
CEVAP: Katman paletinin altındaki "fx" işaretine tıklanınca çıkan pencereyle farklı stiller oluşturulabilir.
#39
SORU: Gri tonlu bir resimde hangi seçenekle farklı yarım ton etkilerine dönüştürülebilir?
CEVAP: Mode seçeneğindeki bitmap seçeneğiyle farklı yarım ton etkilerine dönüştürülebilir.
#40
SORU: Kanallar aracı için resim siyah beyaz kullanılacaksa hangi seçenek kullanılmalıdır?
CEVAP: GRAYSCALE.
#41
SORU: Bir seçimi maske olarak kaydetmek ne demektir ve nasıl yapılır?
CEVAP: Hızlı maske seçeneğiyle oluşturulan maskeler kaydedilmezlerse normal moda geçildiğinde kaybolurlar. Kayıt için *>save *ion seçeneğinden çıkan yardımcı pencere kullanılmalıdır.
#42
SORU: Katman kümesi nasıl oluşturulur?
CEVAP: Katman paletinin altındaki dosya imlecinde bulunan bu özellik çok sayıda katmanın olduğu çalışmalarda katmanlara ulaşmayı kolaylaştırmak için kümeler kolaylık sağlar.
#43
SORU: Quick Mask (Hızlı maske) oluşturma ne demektir?
CEVAP: Maske oluşturmanın ilk aşaması maskelenecek alanı seçim araçlarından biriyle seçmektir.
#44
SORU: Quick Mask işlemi nasıl yapılır?
CEVAP: Seçim işleminden sonra Quick Mask (hızlı maske) seçeneğine tıklanır. Alfa kanalındaki doluluk ve boşluk oranlarıyla piksel alanlarının yapılacak işlemlerden etkilenme oranıdır. Maskeler tam dolu veya tam boş olabileceği gibi yarım tonlar da içerebilirler.
#45
SORU: Layer Comp (Katman Eşleri) nasıl kullanılır?
CEVAP: Katman eşleri resim dosyasının farklı görünümleri arasında geçiş kolaylığı sağlar. Farklı düzenlemeler yapmak ve alternatifleri ayrı bir yerde korumak katman eşlerini kullanarak çok kolaydır.
#47
SORU: Maskeler nedir ve neye yararlar?
CEVAP: Maskeler sünger ve şablon ile yapılan basit perdeleme mantığına benzetilebilir. Şablonla kapatılan yerler boya almaz ve korunur işte programdaki maskelerde buna benzer. Maskeler resim alanındaki işlemlerden etkilenecek ve etkilenmeyecek alanın pratik olarak ayrılmasını sağlar.
#49
SORU: Katmanlar birbirine geçici olarak hangi araçla bağlanır?
CEVAP: Katman zinciriyle (Link layers).
#50
SORU: Degrade geçiş renkleri nereden belirlenir?
CEVAP: Araç kutusundaki renk penceresinden.
#51
SORU: Backgroundun özellkleri nelerdir?
CEVAP: 1- Background yok edilemez. 2- Backgroundun altında başka bir katman aranamaz. 3- Background taşınamaz. 4- Background silinemez ama boyanabilir ve diğer layerler gibi işlem yapılabilir. 5- Backgroundın sıralamadaki yeri değiştirilemez. Background bizim için hep en alt katmandır.
#52
SORU: Katman eşlerinin tanımlaması nedir?
CEVAP: Aynı belge üzerinde farklı sunum dosyaları oluşturmak.
#53
SORU: Layer özellikleri nelerdir?
CEVAP: 1- Photoshop’ta ve Image Ready CS2’de açılan her dokümana tepeden yani kuş bakışı bakış sağlar, 2- Her tasarımı sanki bir bina gibi inşa etmek gerektiğini, 3- Tasarımı inşa ederken her kullanılacak tasarım aracını yeni bir bölümde (Katman) oluşturmak gerektiğini, 4- Layer’ın gerçek anlamı aslında kat, katman, bölümdür, 5- Bu katmanların üzerinde işlem yapabilir, 6- Bu katmanlara gerektiğinde efekt uygulanabilir veya silinebilir, 7- Oluşturulan bölümleri dilediğimiz gibi yok edebiliriz, yerini değiştirebilir veya çöp kutusuna atılabilir, 8- Her zaman çalışma dosyasında üsteki layerın çalışmasının en üstünde, alttaki layerın da çalışmanın en altında olduğunu, 9- Hangi layerda işlem yapılacaksa önce o layera geçilmesi ve sonra işlem yapılması gerekir.
#54
SORU: Extract işleminde boyama işlemi yapılmadan önce mutlaka hangi penceredeki ayarların düzenlenmesi gerekir?
CEVAP: Tool options.
#55
SORU: Alfa kanalları hangi amaçla kullanılır?
CEVAP: 1- Maskelemek 2- Spot renk kanalı oluşturmak.
#56
SORU: Katmanlardaki damalı dokunun anlamı nedir?
CEVAP: Veri olmayan boş bölge anlamına gelmektedir.
#57
SORU:
Photoshop programında katman nedir?
CEVAP:
Katmanlar, aynı resim alanı üzerinde geçirgen asetat sayfalar gibidir. Bir bütünü oluşturan görsellerin farklı sayfalarda bulunup aynı sayfadaymış gibi görünmesini sağlarlar.
#58
SORU:
Background (Arka plan) katmanının özellikleri nelerdir?
CEVAP:
Yeni bir resim oluşturulduğunda katmanlar paletinin en alttaki resmin bulunduğu katman background (arka plan) olarak adlandırılır. Bir resmin sadece bir arka plan katmanı vardır. Bir arka plan katmanının sırası, harmanlama modu, opaklığı değiştirilemez. Bu değişiklikler ancak arka plan katmanını normal katmana dönüştürüldüğünde yapılabilir. Katmanlar paletinin en altındaki katman arka plan katmanıdır anlamına gelmez. Normal bir katman da paletin en altında durabilir.
#59
SORU:
Yeni bir katman oluşturmanın başlıca yolları nelerdir?
CEVAP:
Yeni bir katman oluşturmak çok kolaydır ve birden fazla yolu vardır:
1. Farklı resim pencereleri ayrı ayrı açılıp bir resim penceresinin diğerinin üzerine sürüklenerek, sürüklenen resim alanının üzerine yeni bir katman oluşturulması sağlanabilir.
2. Herhangi bir programdan kopyalanıp resim alanına yapılan her yapıştırma işlemi aynı zamanda yeni bir katmanın oluşturulması anlamına da gelir.
3. Katman paletindeki seçenekleri kullanarak katman eklenebilir. Diğer yöntemlerden farklı olarak bu yöntem yeni katman oluştururken katman özelliklerinin belirlenmesini de sağlar.
#60
SORU:
Stacking order nedir?
CEVAP:
Katman paletindeki katman sıralamasına stacking order (yığın sırası) adı verilir.
#61
SORU:
Katmanların yığılma sırasının önemi nedir?
CEVAP:
Katman yığın sırası tüm resmin doğru algılanması adına önemlidir. Sıralamanın değiştirilmesi resmin bütününü bozabilir. Resmi düzenlerken katmanların yığın sırasını değiştirip diğer katmanlarla farklı konumlandırmaları sağlanabilir.
#62
SORU:
Bir katmanın opaklığını değiştirmek ne anlama gelir?
CEVAP:
Normal şartlarda dolu katmanın opaklığı %100 (Opacity) dür ve üstteki katmanlar altta kalanları örter. Üstteki katmanın alttaki katmanı da göstermesi istendiğinde 100’den sıfıra kadar değişen oranlarda geçirgen olması sağlanabilir. Değer küçüldükçe katmanın görünürlüğü de azalır.
#63
SORU:
Blending modes (harmanlama) seçeneklerinin görevi nedir?
CEVAP:
Harmanlama seçeneğiyle bir katmandaki piksel gruplarının diğer katmanlardaki piksel gruplarıyla farklı biçimlerde ilişkilendirilmesi sağlanır. Bir katmanın altındaki katmanlarla farklı filtrelerle etkileşim kurması harmanlama seçenekleriyle mümkündür.
#64
SORU:
Katmanları birbirine bağlamak için yapılacak işlemler nelerdir?
CEVAP:
Bağlanması istenen katmanlar shift tuşuna basılıyken seçilir. Bu durumdayken paletin altındaki Link layers (katmanları bağla) zincir görünümlü simgeye tıklanır.
#65
SORU:
Merge Layers (birleştir) seçeneğinin görevi nedir?
CEVAP:
Farklı katmanları tek katmana dönüştürmek için katman palet seçeneklerinden katmanları merge layers (birleştir) seçeneği kullanılır. Unutulmamalıdır ki bu birleştirmede bir daha ayırma işlemi yapılamaz. Bu işlem bir daha ayrılmak istenmeyen katmanlar arasında yapılmalıdır.
#66
SORU:
Katman paletinin altında bulunan "fx" işaretinin görevi nedir?
CEVAP:
Katman paletinin altındaki “fx” iflaretine tıklayarak çıkan pencereyi yöneterek katmana farklı stiller oluşturmak mümkündür. Katman stilleri background katmanlarına uygulanamaz. Stiller ancak zemin arkaplan katmanının üzerine oluşturulmuş katmanlarda seçilebilir hale gelir.
#67
SORU:
Resim alanına metin eklemek için yapılacak işlemler nelerdir?
CEVAP:
Resim alanına metin eklemek için araç kutusundan type tool (yazı aracı) aracını seçip resim alanına tıklamak yeterlidir. Böylece katman paletine otomatik olarak metin katmanı eklenmiş olur.
#68
SORU:
Katman kümeleri ile çalışmanın faydası nedir?
CEVAP:
Özellikle katman sayısının çok olduğu karışık çalışmalarda katmanlara ulaşmayı ve işlem yapmayı hızlandırmak için kümeler oluşturmak oldukça kolaylık sağlar. Bu işlem, katmanlar grubunun yığın içindeki yerini değiştirmeyi, gizleyip görünürlüğünün sağlanması ve resim alanında ulaşılmasını pratik hale getirir.
#69
SORU:
Layer Comp (Katman Eşleri'nin) çalışmaya sağladığı katkı nedir?
CEVAP:
Katman eşleri bir düzenlemenin alternatiflerini farklı farklı kaydetmektense tek bir belge üzerinde kaydedip gösterebilme imkânı verir. Katmanlı bir resim dosyasının farklı görünümleri arasında geçiş yapma kolaylığı sağlar. Resim alanı üzerinde birden fazla düzenleme alternatifi yapmak ve herbir alternatifi ayrı bir yerde korumak katman eşlerini kullanarak çok kolaydır. Bir sunumda katman eşlerini kullanarak farklı seçenekler sunmak tasarımcıya çok fazla kolaylıklar sağlar.
#70
SORU:
Resimdeki düzenleme bittiğinde katmanları birleştirmenin sağladığı yararlar nelerdir?
CEVAP:
1. Resmin boyutu küçülmüş olur.
2. Resmin gönderimi kolaylaşmış olur.
3. Resim başka uygulamalara kolaylıkla taşınabilir.
4. Başka formatlara dönüşebilme özelliği alır.
5. Renk seçeneklerini uygulama sağlanmış olur.
#71
SORU:
Resim belgenin kanalda olacağı neye göre belirlenir?
CEVAP:
Resim belgesi ekran ortamında kulanılacaksa RGB, basılı malzeme üzerinde kullanılacaksa CMYK katman seçeneğinde çalışılmalıdır. Belge siyah beyaz kullanılacaksa GRAYSCALE seçeneğinde olmalıdır.
#72
SORU:
Maske işlemi nedir?
CEVAP:
Maske, yapılacak işlemden tüm alanın değil kısmi bir alanın etkilenmesi için, bazı alanları koruma altına alırken bazı alanların etkiye açık bırakılması işlemidir.
#73
SORU:
Bir seçimi maske olarak kaydetmek için yapılacak işlemler nelerdir?
CEVAP:
Maskeli alanı daha sonra tekrar kullanmak için seçim>seçili alan› kaydet (Select>save selection) seçeneğinden kaydedip, tekrar aynı yerden seçimi getirip (load selection) işaretleyek istenen alanı seçilmiş alana dönüştürebiliriz.
#74
SORU:
Alfa kanalları hangi amaçlarla kullanılır?
CEVAP:
Alfa kanallarını düzenleyerek ve kaydederek kalıcı maskeler oluşturulabilir. Alfa kanalları kaydedildikten sonra başka resim alanlarına da taşınabilir. Bir alfa kanalının sahip olduğu boyut ve çözünürlük değerleri ait olduğu resim alanıyla aynıdır. Alfa kanalları temelde iki amaçla kullanılır.
a. Maskelemek
b. Spot renk kanalı oluşturmak
#75
SORU:
Vektör maske üzerinde siyah ve beyaz alanların anlamları nelerdir?
CEVAP:
Vektör maske üzerindeki tam siyah tonlar ait olduğu katmandaki alanı gizler. Tam beyaz alanlar ise ait olduğu katmandaki alanları tam gösterir. Gri alanlar ise yarı geçirgendir. Siyahtan beyaza geçen degrade bir alanın eriyerek yok olmasını sağlar.
#76
SORU:
Extract (Ayıklama) komutunun görevi nedir?
CEVAP:
Extract (Ayıklama) komutu dekupe ve zemin boşaltma çalışmalarında zahmetli uğraşların birçoğunu ortadan kaldırmak amacıyla, saç ve tüy gibi en ince detayların elde edilmesini sağlayan bir seçim yapma aracıdır.