SAYISAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ Dersi SAYISAL FOTOĞRAF MAKİNESİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR soru cevapları:
Toplam 55 Soru & Cevap#1
SORU: Masaüstü fotoğrafçılıkta fotoğrafın kalitesini ne belirler?
CEVAP: Işık, arka fon ve sunum; çekimde fotoğrafçının titizliğiyle ortaya çıkacak ürün fotoğrafının kalitesini belirler.
#2
SORU: Masaüstü fotoğrafçılıkta ışık nasıl kullanılır?
CEVAP: Masaüstü fotoğrafçılık; kontrolünün kolay olması ve zamana bağlı, anlık bir çekim olmaması nedeniyle hemen hemen her zaman yapay ışıklandırma altında çekilir. Bu iş için genellikle size orta kalitede iki ışık kaynağı yeterli olacaktır. Evlerde bulunan okuma lambaları bile aydınlatma için kullanılabilir. Uygun aydınlatma öncelikle nesneye bağlıdır ancak aşağıdaki kurallara uyularak iyileştirme sağlanabilir. Keskin gölgeler istenmemekle birlikte hafif gölgeler kabul edilebilir. Işıkların birini yaklaştırarak ya da şiddetini artırıp azaltarak hafif gölge oluşturup fotoğrafın üç boyutlu görünümü sağlanabilir. Büyük yansımalardan kaçının. Bu sorun sadece çekimi yapılan nesnenin yansıtıcı yüzeye sahip olması durumunda görülür. Çerçeveden baktığınızda aşırı yansımalar görüyorsanız ışık kaynaklarının yerini değiştirerek bunlardan kurtulabilinir.
#3
SORU: Kopyalama tekniklerini açıklayınız.
CEVAP: Bu tür çalışmalar için iki temel yol vardır: Birinci yolda öncelikle, özgün belge zemin veya masaüstü benzeri düz bir yüzeye yerleştirilir. Yansımalara neden olabileceği için üzerine cam yerleştirmeyin. Fotoğraf makinesini yukarıdan aşağıya bakacak şekilde ve üçayak üzerinde iken nesnenin üzerine koyun. Bir su terazisi kullanarak hem kameranın hem de belgenin eğimini kontrol edin (önden arkaya ve soldan sağa), gerekirse düzeltin. İkinci yolda, belgeyi duvar benzeri düşey bir düzleme yapıştırın ya da bantlayın. Kamerayı üçayak üzerinde nesnenin karşısına soldan sağa ve yukarıdan aşağıya tam merkezlenmiş olacak şekilde yerleştirin. Fotoğraf makinesinin arka yüzeyinin düşeyliğini yine bir su terazisi ile kontrol edin.
#4
SORU: Masaüstü fotoğrafçılık çekimlerinde en çok neye dikkat edilir?
CEVAP: Bu tür çekimlerde belki de en dikkat edilmesi gereken unsur, arka plandır. Bu teknikle yapılan çekimlerde görüntülenmek istenen nesneden başka hiçbir şeyin çerçeveye girmesi istenmez. Bunu sağlamak için arka görüntünün pürüzsüz olması gerekir, yani buralarda çizik, buruşukluk, dikiş ve köşeler olması istenmez.
#5
SORU: Standart objektiflerin en yakın netleme mesafesi, odak uzaklığının yaklaşık on katı kadardır. Bu ifadeye göre 50mm. bir objektifin en yakın netleme uzaklığı kaç cm’dir?
CEVAP: 50 mm. bir objektifin en yakın netleme uzaklığı yaklaşık 50 cm’dir.
#6
SORU: Internetin fotoğraf üzerindeki etkisini açıklayınız.
CEVAP: 20. yüzyılın iletişim alanında en büyük buluşlarından biri olan internet, bütün dünyayı birbirine bağlamıştır. Telefon hatlarında ve fiber optik kablolarda sanal bir dünya oluşmuş, tüm insanlar istedikleri yerlerdeki bilgiye ulaşıp onu anında alabilmektedir. Fotoğrafın paylaşımı açısından da, internet fotoğrafçıya yeni ufuklar açmış ve dünyanın her yerine fotoğraflarınızı ulaştırmak ve dünyadaki diğer fotoğrafçıların işlerini görmek, parmaklarımızın ucuna gelmiştir. Bu sayede artık tüm fotoğrafçılar dünya arenasında işlerini gösterebilmektedir. Müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve alışveriş merkezleri evlerimizde, işyerlerimize bir tuş kadar yakındır. Sanal ortamda istediğimiz fotoğraf, yazı, resim, video ve müziğe erişebilmekte ve gönderebilmekteyiz. Elektronik postayla hazırladığımız bilgileri gönderip alabilmekteyiz. Internet ortamında değişik sıkıştırma yöntemleriyle fotoğrafları kendi bilgisayarımıza kaydedebilmekteyiz. Bu ise bilgisayar teknolojisi sayesinde insanların sanata katılımlarını ve sanatsal eğitimi kolaylaştırdığı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Internet müzeleri gittikçe yaygınlaşıyor ve sanat eserlerinin görüntülerine erişim olanakları genişliyor. Amatörler ve sergi açmanın maliyetini düşünen bazı sanatçılar kendi internet sayfalarında fotoğraf sergileri açmaktadırlar. Ziyaretçiler görüşlerini, e-posta yoluyla yazıp sanatçıya önerilerini, eleştirilerini doğrudan aktarabilmektedir. Sanatın demokratikleşmesi ve yaygınlaşması için yoğun olarak kullanılan web sayfaları, sanal galerilerin gün geçtikçe çoğalmasını sağlamaktadır. Fotoğraflar internet ortamında paylaşılmakta ve sosyal paylaşım sitelerinde kolaylıkla erişilmektedir. Bilgisayarınıza aktaracağınız görüntüleri internet üzerinden posta kutunuza yönlendirerek depolamak mümkündür. 3G teknolojisi sayesinde internete bağlanan fotoğraf makineleri görüntüyü anında belli adreslere yollayarak aktarım ve depolama işlemini yapabilmektedir. Sayısal fotoğraf makinelerinde oluşabilecek arıza ve sorunlar teknik servis tarafından internet aracılığıyla anlaşılmakta ve çözülebilmektedir. Wifi sistemlerin yanı sıra GPS monte edilen fotoğraf makineleri, bulunduğu konumu uydular aracılığıyla tespit ederek çekilen fotoğraflara koordinat yüklemektedir. Görüntünün nerede ve ne zaman çekildiği bilgisinin sayısal olarak kayıt altına alınması, telif haklarının çözümlenmesi açısından da fotoğrafçıya büyük fayda sağlar.
#7
SORU: Bilimsel fotoğrafçılıkta fotoğrafçıdan beklenti nedir?
CEVAP: Fotoğrafçının katkısının en az olduğu alan gerçek olgusal bilgileri aktarmasının beklendiği çalışmalardır. Ondan beklenen yalnızca konu ile ilgili olgusal bilgileri çektiği görüntü ile yansıtması ve bunun yanı sıra büyütme katsayısı, çekim günü ve zamanı, çekimde yararlanılan gereçlerin özellikleri gibi ayrıntıları doğru olarak aktarmasıdır. Çünkü bilimsel incelemelere konu olacak böylesi bir görüntünün belirtilen ayrıntılı bilgilerden yoksun olması durumunda hiçbir değeri yoktur.
#8
SORU: Masaüstü (Still Life) Fotoğrafçılık nedir? Ne amaçla kullanılır?
CEVAP: Ürün fotoğrafı olarak da bilinen masaüstü (still life) fotoğrafçılığı, tanıtıma yönelik bir alandır. Fotoğraflanan ürünün ya da nesnenin, en iyi şekilde gösterilmesini sağlama amacı taşır.
#9
SORU: Yakın Plan fotoğrafçılık hangi alanlarda kullanılabilir?
CEVAP: Yakın plan fotoğrafçılık; elektriksel elemanların fotoğraflanmasından güzel bir çiçeğin basit bir çekimine kadar birçok değişik alanda kullanılabilir.
#10
SORU: Yakın Plan çekimlerde neden Ring (Halka) flaş kullanılır?
CEVAP: Genellikle çok yakından yapılan çekimlerde, kafa flaşı ya da makinenin dahili flaşının ışığı uzağa düşeceğinden konuyu aydınlatamayacaktır. Bu nedenle yakın plan çekimlerde objektifi saran bir halka (ring) flaş kullanılması önerilir.
#11
SORU: Bilimsel fotoğraf nedir?
CEVAP: Bilimsel fotoğraf, üzerinde çalıştığı konu hakkında bilgi aktaran bir araçtır. Bu ister bilimsel araştırmaların ya da tıbbi teşhislerin gerektirdiği objektiflik ilkeleri çerçevesinde, fotoğrafçılığın kendi yorumunu katmasının hiç beklenmediği çekimlerin gerçekleştirildiği çalışmalar olsun, ister moda ve reklâm fotoğrafçılığında olduğu gibi fotoğrafçıya kendi yorumlarını katması için daha geniş bir esneklik alanının bırakıldığı çalışmalar olsun fotoğrafın üstlendiği bu temel işlev varlığını yitirmez: bilgi aktarmak.
#12
SORU: Yakın Plan (Makro) fotoğrafçılık terimi hangi çekimler için kullanılır?
CEVAP: Yakın plan fotoğrafçılık terimi çok yakın mesafeden yapılan çekimler için kullanılır.
#13
SORU: Masaüstü fotoğrafçılıkta fotoğraf nasıl çekilir?
CEVAP: Masa üstüne konulup çekilecek boyutlarda olan mücevherat, kozmetik, telefon, saat, gıda, cam şişe, şarap, yağ benzeri ürünler; stüdyoda hazırlanan bir alanda, genellikle en az üç ışıkla çekilir. Masaüstü fotoğraf bir uzmanlık alanıdır. Çekilecek ürünlerin özelliklerine göre 35 mm. makine yeterli olmayabilir, orta ya da büyük format makine kullanımı gerekebilir. Perspektif düzeltme özellikli objektifler, makro objektif ya da ek gereçler, büyük format makineler, ürün üzerinde her türlü açı hareketini yapma gereksinimi hissedildiğinde kullanılmalıdır. Ürünlerin çekimi sırasında, diyaframın kısık olması ve net alan derinliğinin genellikle geniş olması beklenir. Yakın plan çalışıldığında, objektifin netlik alanında oluşabilecek kısıtlar, yoğun aydınlatma yapılarak kısılan diyaframın sağlayacağı geniş net alan derinliği ile aşılabilir. Masaüstü çekimlerde, ışık kaynakları olarak tungsten, flash, floresan ve led kullanımı fotoğrafçının tercihine kalmıştır. Hareketsiz olan bu ürün çekimlerinde her türlü ışık kaynağı kullanılabilir.
#14
SORU: Işık çadırı nedir? Çeşitleri nelerdir?
CEVAP: Masaüstü çekimlerin vazgeçilmez yardımcı gereci, ürünlerin parlamaması ve üstündeki yansımaları en aza indirecek olan ışık çadırıdır ve en çok bu alanda kullanılır. Küp ve konik tipleri beyaz mat ipekten yapılmıştır
#15
SORU: Kopyalama’da ışık nasıl olmalıdır?
CEVAP: Belge çekiminde en iyi sonuca ulaşmak için, ışığın bütün nesneye düzenli bir şekilde dağıtılması gereklidir. Bunun için iki ışık kaynağını belgenin iki yanına simetrik olarak (45 derecelik açı ile) yerleştirin.
#16
SORU: Yakın Plan fotoğraf çekebilmeniz nelere bağlıdır?
CEVAP: Yakın plan fotoğraf çekebilmeniz tamamıyla makinenize ve objektifinize bağlıdır.
#17
SORU: Basın fotoğrafı, diğer fotoğrafçılık türlerine göre sayısal fotoğrafa en hızlı uyum sağlayanıdır. Bunun sebepleri nelerdir?
CEVAP: Bunun sebeplerinden biri, bu yeni teknolojinin SLR fotoğraf makinelerine ilk uygulandığı zamanda bile ulaştığı görüntü boyutu ve kalitesi basın için yeterli düzeyde olmasıdır. Diğer bir sebep ise, sayısal sürecin kimyasal sürece göre çok daha hızlı, kolay ve maliyetinin düşük olmasıdır. Ama bunlardan da önemlisi, çekimde hata yapma riskini en aza indirgemesi ve hatalı çekim yapılsa bile, çekilen fotoğrafa bakılarak, anında hatanın düzeltilme şansını yaratmasıdır
#18
SORU: Sayısal fotoğraf Basın fotoğrafçılığına ne gibi katkılar sağlamıştır?
CEVAP: Fotoğrafların sayısal ortamda arşivlenmesi, sınıflandırılması, yeniden ulaşılmak istenildiğinde, basit bir bilgisayar yazılımı ile arama yapıldığında, dünyanın her yerinden ulaşılması çok kolaydır ve hem ekonomik açıdan hem de saklama koşulları açısından sorunsuzdur. Film ve baskı saklamak ise hem kolaylık açısından hem fiziksel saklama koşulları açısından, hem de ekonomik açıdan büyük sorunlar yaratır.
#19
SORU: Yakın Plan doğa çekimlerinde hangi tip üçayak kullanılır?
CEVAP: Doğada kullanacağımız üçayakların akrobatik özellikli olması ve her türlü ortamda makineyi taşıyabilmesi önemlidir.
#20
SORU: Masaüstü fotoğrafçılıkta yansıtıcılar ne amaçla kullanılır?
CEVAP: Yansıtıcılar ışıkların sertliğini alır, gerektiğinde ışıklardan yansıyanları kullanarak ek ışık kaynağına gerek duyulmadan ortamdaki ışığı arttırır.
#21
SORU: Uzatma tüpleri hangi ortamlarda kullanılabilir?
CEVAP: Uzatma tüpü bol ışıklı ortamlarda kullanmak ya da üçayak ve kopyalama sistemi kullanmak gerekir.
#22
SORU: Kopyalama yapılırken neden geniş açı objektif kullanılmaz?
CEVAP: Kopyalama yaparken, biçim bozulması (distorsiyon) yapacağı için geniş açı objektifler kullanılmaz.
#23
SORU: Yakın Plan çekim teknikleri nelerdir?
CEVAP: Bir kısım fotoğraf makinesinde, bu işlem normal objektifin üzerine takılan özel bir mercek yardımı ile gerçekleştirilebilir. Objektifi değişmeyen fotoğraf makineleri ise, özel aksesuar gerektirmeden, makine üzerinden yapılan ayarlarla yakın plan fotoğraf çekimine olanak sağlar. Basit fotoğraf makinelerinde, son yıllarda eklenen yakın plan çekim özelliği sayesinde, 1 cm’ye kadar yakınlaşma ve büyütme işlemleriyle, DSLR makinelere göre daha başarılı yakın plan çekim yapılabilir. Objektiflerin önüne takılan Close-up (yakın plan) filtrelerle, makro olarak adlandırılan yakınlaştırma işlemini yapmak olasıdır. Büyüteç olarak nitelendirebileceğimiz bu filtreler; +1, +2, +3 gibi yaklaştırma özelliklerine sahiptir. 100 mm f:2.8 makro gibi bir objektifiniz yoksa, bu tür çekimler için uygun olan filtreleri de kullanarak yakın plan çekimler yapılabilir. Ancak doğaldır ki görüntü kalitesi, bu amaç için özel olarak üretilmiş bir objektif kadar iyi olmaz. Yakın plan çekim için diğer bir yöntem ise uzatma tüpleridir. Uzatma tüpleri gibi işleyen ama etkisi daha fazla olan uzatma körükleri; yakın plan fotoğrafçılıkta kullanılan ve en yakını çekme olanağı veren gereçlerdir.
#24
SORU: Masaüstü fotoğrafçılıkta fotoğrafçı neye dikkat etmelidir?
CEVAP: Fotoğrafçı elinde bulunan makine ve objektif çeşitliliğini bilerek kendi uzmanlık alanında iş kabul etmelidir. Gerekli malzeme ve bilgi donanımı olmadan yapılacak işler, fotoğrafçıya zaman ve saygınlık kaybettirir
#25
SORU: Kopyalama’da aydınlatmanın doğruluğu nasıl kontrol edilir?
CEVAP: Bir kurşun kalemi nesnenin tam merkezinde dik olarak tutun. Kalem iki kaynak nedeniyle iki gölge oluşturacaktır. Eğer her iki gölge de eşit koyulukta ise aydınlatmanın düzenli olduğu söylenebilir.
#26
SORU: Bilimsel fotoğrafçılıkta fotoğrafçı nelere dikkat etmelidir?
CEVAP: Her şeyden önce fotoğrafçı üzerinde çalışacağı konu ile ilgili olarak kendisinden ne tür bilgileri aktarmasının beklendiğini çok net olarak ve çok iyi bilmek zorundadır. Daha sonra kendisinden beklenen sonuçları elde edebilmek için kullanacağı donanım ve malzemeyi seçmelidir. Kendisinden beklenen şey yabanıl bir hayvanın görüntülenmesi; belirli bir büyüklükte kullanılmak üzere belli bir ürünün tanıtımına ilişkin fotoğrafın çekilmesi ya da tıbbi açıdan belli bir hastalığın ve uygulanan tedavinin seyrinin izlenmesini olanaklı kılacak ve belirli zaman aralıklarıyla tekrarlanmayı gerektirecek çekimler olabilir.
#27
SORU: Sayısal fotoğrafın Basın fotoğrafçılığı üzerindeki olumsuz etkisini açıklayınız.
CEVAP: Sayısal fotoğrafla birlikte, fotoğraflar üzerinde değişiklik yapmak çok kolaylaşmıştır. Bu durum fotoğrafın gerçekliğini değiştirebilecek kadar ilerlemiştir. Fotoğrafın icadının ilk yıllarında bile fotoğrafa müdahale etmek fotoğrafçının elindeydi. Ancak bu kadar kolay ve gerçekçi yapılamıyordu. Bu nedenle de fotoğraf, haberlerin doğruluğunu kanıtlayan en önemli unsur olarak basının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Ancak günümüzde, yeni teknolojiler sayesinde kolaylaşan işlemler, insanlar tarafından “Fotoğraf gerçek mi?” sorusunun sorulmasına neden olmaktadır. Kolaylık gibi görünen bazı unsurların kullanımı, üzücüdür ki fotoğrafa duyulan güveni zedelemiştir.
#28
SORU: Kopyalama (Reprodüksiyon) yapılırken nelere dikkat edilir?
CEVAP: Belge kopyalama bir anlamda masaüstü fotoğrafçılığa benzer bir süreçtir. Ancak bu kez nesnenin düzlemsel olması bazı güçlükler yaratır. Esas olarak netlemenin tüm nesneyi kapsadığından emin olunmalıdır. Flu kalan birkaç nokta, tüm kopyayı kullanılmaz kılabilir. Tümden net bir görüntü elde etmenin yolu sayısal fotoğraf makinesinin arka yüzeyini, nesnenin düzlemine paralel tutmaktır. Bunu elde tutulan bir fotoğraf makinesi ile başarmak neredeyse olanaksızdır. Bu yüzden belge kopyalamak istiyorsanız, kesinlikle bir üçayağa sahip olmalısınız.
#29
SORU: Işık çadırı nasıl kullanılır?
CEVAP: Fermuar veya cırtcırtlı olan yerlerinden objektif içeriye sokularak ürün üzerinde yansıma yapmayacak konumda tutulur. Çadırın tüm dış yüzeyinden, konunun üzerine eşit bir şekilde yayılacak aydınlatma elde etmek üzere ışıklar konumlandırılır.
#30
SORU: Kopyalama yapılırken hangi açılı objektifler kullanılmalıdır?
CEVAP: Dar açılı (tele) objektifler ve perspektif düzeltme özelliği olan (PC) objektifler kullanarak en iyi şekilde kopyalama yapılır
#31
SORU: Bilim ve fotoğraf arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
CEVAP: Bilimsel araştırma bulguları yeni teknolojilerin geliştirilmesini olanaklı kılmakta, fotoğraf alanında geliştirilen yeni teknolojiler yeni olanaklar yaratarak bilimsel araştırmaların kapsamını genişletmekte; kapsamı genişleyen araştırmalar elde ettikleri yeni bulgularla teknolojinin gelişmesini sağlamaktadır.
#32
SORU: Belgesel fotoğrafçılık nedir?
CEVAP: Belgesel fotoğraf; kısaca çevremizde yaşanan olayların, toplumsal sorunların, felaketlerin, kültürel aktivitelerin yani yaşamı oluşturan her bir ögenin, gerçekçi bir bakış açısıyla fotoğrafik dil kullanarak anlatılmasıdır. Belgesel fotoğraf diğer bir deyişle tarihe tanıklık demektir.
#33
SORU: Sayısal fotoğrafın Belgesel fotoğrafçılığa katkısı nedir?
CEVAP: Uzun seyahatlere çıkan belgesel fotoğrafçılar analog sistemle çalışırken yanlarına ancak sınırlı sayıda film alabiliyorlardı. Sayısal fotoğrafın yaygınlaşması filme oranla daha az yer kaplayan, yüksek kapasiteli hafıza kartları bu sınırlandırmayı ortadan kaldırmıştır. Ayrıca haber fotoğrafında olduğu gibi, belgesel fotoğrafların da hızlı bir şekilde ajanslara servis edilmesi önemli bir etkendir. Yine sayısal fotoğrafın getirdiği avantajlardan biri de, dünyanın neresinde olursanız olun internet sayesinde göndermek istediğiniz veriyi, anında istediğiniz yere ulaştırabilme olanağını kullanabilirsiniz.
#34
SORU: Sayısal fotoğraf makineleri reklam ve tanıtım sektöründe kullanılmasının yararları nelerdir?
CEVAP: Reklam fotoğrafçılığında, sayısal fotoğrafa geçişin temel nedeni ekonomik olmaktan çok, yaratıcı çalışmaları hızlandırmaktır. Sayısal fotoğraf makinelerinin reklam ve tanıtım sektöründe kullanılmasının nedenleri arasında yeterli görüntü kalitesi, zaman ve sınırsız sayısal müdahale olanaklarını sayabiliriz. Teknik olarak klasik yöntemde, çekilen dialar taranıp bilgisayar ortamına alınabilmekteydi. Taranan dialar ve elde edilen elektronik veri hiçbir zaman, sayısal fotoğraf makinesinin kalitesinde olmuyor ve bu nedenle reklam ve tanıtım fotoğrafçılığında sayısal fotoğraf doğrudan bilgisayar ortamında görüntü sağladığı için kullanım, zaman ve para açısından bu sektörün geleceğinde çok önemli bir yere sahip olmuştur. Analog fotoğrafta renk ısısı sorunlarıyla karşılaşan fotoğrafçılar sayısal teknoloji sayesinde en çok karşılaştıkları sorunun kolaylıkla üstesinden gelmişlerdir. Işık kaynaklarındaki farklı renk özellikleri beyaz ayarı yapma yeteneği olan sayısal fotoğraf sayesinde sorun olmaktan çıkmıştır. Photoshop ve benzeri görüntü işleme yazılımları; sayısal teknolojide kolaylık ve aklın sınırlarını zorlayan uygulamalarla fotoğrafçının kullanımındadır. Her aşamada görüntü işleme yazılımları ile fotoğraflara istenilen değişiklik yapılabilmektedir. Çekilen görüntülerin onaylanması ve işe devam etmek için müşteriye yollanan görüntüler maille en kısa sürede gerçekleşmektedir.
#35
SORU: Reklam fotoğrafçılığında hangi tür fotoğraf makineleri kullanılır?
CEVAP: Reklam fotoğrafçılığında zaman zaman 35mm tam çerçeve DSLR fotoğraf makinesi kullanılsa da, nitelikli işler için genellikle orta format, bazı durumla
#36
SORU:
Yakın plan fotoğrafçılık nedir?
CEVAP:
Yakın plan fotoğrafçılık terimi çok yakın mesafeden yapılan çekimler için kullanılır. Bir başka deyişle, yakın plan çekimlerin sınırlı bir konusu yoktur.
#37
SORU:
Yakın plan fotoğrafçılık nerelerde kullanlılır?
CEVAP:
Yakın plan fotoğrafçılık; elektriksel elemanların fotoğraflanmasından güzel bir
çiçeğin basit bir çekimine kadar birçok değişlik alanda kullanılabilir.
#38
SORU:
Yakın plan fotoğraf çekmek neye bağlıdır?
CEVAP:
Yakın plan fotoğraf çekebilmeniz tamamıyla makinenize ve objektifinize bağlıdır.
#39
SORU:
Masa üstü fotoğrafçılık nedir?
CEVAP:
Ürün fotoğrafı olarak da bilinen masa üstü (still life) fotoğrafçılığı, tanıtıma yönelik bir alandır.
#40
SORU:
Belgesel fotoğrafçılık nedir?
CEVAP:
Belgesel fotoğraf; kısaca çevremizde yaşanan olayların, toplumsal sorunların, felaketlerin, kültürel aktivitelerin yani yaşamı oluşturan her bir ögenin, gerçekçi bir bakış açısıyla fotoğrafik dil kullanarak anlatılmasıdır.
#41
SORU:
Sayısal fotoğraf makineleri nerede kullanılır?
CEVAP:
Sayısal fotoğraf makinesini; fotoğraf baskısı, gazete makalesi ve belge kopyalamakta kullanabilirsiniz.
#42
SORU:
Yakın plan fotoğraf çekebilmeniz nelere bağlıdır?
CEVAP:
Yakın plan fotoğraf çekebilmeniz tamamıyla makinenize ve objektifinize bağlıdır.
#44
SORU:
Uzatma tüpleri nedir?
CEVAP:
Yakın plan çekim için diğer bir yöntem ise uzatma tüpleridir. Farklı uzunluklarda içi boş olan tüpler aslında birer bağlantı eklentisidir. Objektif tüpe takılır ve tüp gövdeye kilitlenir.
#45
SORU:
Masa üstü fotoğrafçılığı nedir?
CEVAP:
Ürün fotoğrafı olarak da bilinen masa üstü (still life) fotoğrafçılığı, tanıtıma yönelik bir alandır.
#46
SORU:
Masa üstü fotoğrafçılığında en az kaç ışık olması gerekir?
CEVAP:
Genellikle en az üç ışıkla çekilir.
#47
SORU:
Işık çadırı nedir?
CEVAP:
Masa üstü çekimlerin vazgeçilmez yardımcı gereci, ürünlerin parlamaması ve üstündeki yansımaları en aza indirecek olan ışık çadırıdır ve en çok masa üstü çekim alanlarında kullanılır.
#48
SORU:
Kopyalama nedir?
CEVAP:
Eğer tarayıcınız yoksa sayısal foto¤raf makinenizi belge kopyalama için kullanabilirsiniz. Belge kopyalama bir anlamda masa üstü fotoğrafçılığa benzer bir süreçtir.
#52
SORU:
Agrandizör nedir?
CEVAP:
Büyüterek resim basmak için fotoğrafçılıkta kullanılan bir alettir.
#53
SORU:
Yakın plan filtrelerin özellikleri nelerdir?
CEVAP:
Büyüteç olarak nitelendirebileceğimiz bu filtreler; +1, +2, +3 gibi yaklaştırma özelliklerine sahiptir. 100 mm f:2.8 makro gibi bir objektifiniz yoksa, bu tür çekimler için uygun olan filtreleri de kullanarak yakın plan çekimler yapılabilir.
#54
SORU:
Az ışıklı ortamlarda hangi filtre kullanılır?
CEVAP:
Az ışıklı ortamlarda, genelde tele bir objektif kullanılır.
#55
SORU:
Masa üstü fotoğrafçılıkta en önemli unsur nedir?
CEVAP:
Masa üstü fotoğrafçılıkta fark yaratan en önemli unsurun aydInlatma olduĞu söylenebilir.