ŞEHİRCİLİK Dersi Çevre Sorunları ve Çevrenin Korunması soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Çevre sorunları ile ilgilenmenin amacı nedir?
CEVAP:
Amaç, yaşanabilir sağlıklı çevreleri oluşturmak ve korumaktır.
#2
SORU:
Çevre nedir?
CEVAP:
Çevre, fiziki ve toplumsal özellikleri olan bir dış ortamdır.
#3
SORU:
Ekoloji nedir?
CEVAP:
Canlıların hem kendi aralarındaki hem de çevreleriyle olan ilişkilerini tek tek veya birlikte inceleyen bilim dalını ise ekoloji olarak tanımlıyoruz.
#4
SORU:
Atıksu altyapı tesisleri nedir?
CEVAP:
Atıksu altyapı tesisleri: Evsel ve/veya endüstriyel atıksuları toplayan kanalizasyon sistemi ile atıksuların arıtıldığı ve alıcı ortama verilmesinin sağlandığı sistem ve tesislerin tamamına denir.
#5
SORU:
Kirli balast nedir?
CEVAP:
Duran veya seyir halindeki tankerden, gemiden veya diğer deniz araçlarından su üzerine bırakıldığında; su üstünde veya bitişik sahil hattında petrol, petrol türevi veya yağ izlerinin görülmesine neden olan veya su üstünde ya da su altında renk değişikliği oluşturan veya askıda katı madde/emülsiyon halinde maddelerin birikmesine neden olan balast suyuna denir.
#6
SORU:
Çevre gönüllüsü nedir?
CEVAP:
Bakanlıkça, uygun niteliklere sahip kişiler arasından seçilen ve bu Kanun ve Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemelere aykırı faaliyetleri Bakanlığa iletmekle görevli ve yetkili kişiyi ifade eder.
#7
SORU:
Hava kalitesi nedir?
CEVAP:
İnsan ve çevresi üzerine etki eden hava kirliliğinin göstergesi olan, çevre havasında mevcut hava kirleticilerin artan miktarıyla azalan kalitelerini” olarak tanımlanır.
#8
SORU:
İnsanların temel ihtiyaçları nelerdir?
CEVAP:
Temel ihtiyaçlar, barınma, beslenme, korunma gibi ihtiyaçlardan oluşur.
#9
SORU:
Çevresel planlama ve sürdürülebilirlikteki çalışmalar nelerdir?
CEVAP:
Bu kapsamda çevresel planlama ve sürdürülebilirlik, çevre sağlığı ve ekosistemlerin korunması, atıkların yönetimi, geridönüşüm gibi alt başlıklarda çalışmalar derinleşmektedir.
#10
SORU:
Doğal çevre nedir?
CEVAP:
Doğal çevre, doğal oluşumların yarattığı bir mekandır. Boşluğun doğal elemanlarca sınırlandırılması ve biçimlendirilmesi ile oluşmuştur.
#11
SORU:
Tasarım nasıl bir evredir ?
CEVAP:
Tasarım, insanın ilk var olduğu zamandan itibaren çevresini istediği ihtiyaçlara ve konfor koşullarına bağlı değiştirmek üzere yapılan mimari bir eylemdir.
#12
SORU:
Toplumsal çevre verileri hangi maddelerden oluşur?
CEVAP:
Toplumsal çevre verilerini şöyle maddeler:
- ? Genel veriler (toplumun örgütlenme biçimi, toplumsal yaşantı, ilişkiler, koşullanmalar, değer yargıları, kurulacak mekânsal düzene tepki olasılığı)
- ? Ekonomik veriler (ekonomik yapı, ekonomik amaçlar, zorluklar, yapı malzemesi ile ilgili yerel endüstriler, yapım teknolojisi)
- ? Kültürel veriler (genel eğitim düzeyi, kültürel miraslar, dünya görüşü, sanatla ilgili uğraşlar).
Sonuç olarak, toplumsal çevre, kültürel, demografik ve ekonomik olmak üzere üç özellikten yani alt başlıktan oluşmaktadır.
#13
SORU:
Çevre hangi etkilerle biçimlenir?
CEVAP:
Çevre, fiziki şartların yanında toplumsal verilerin de etkisiyle biçimlenir.
#14
SORU:
Çevre Şehircilik Bakanlığının 2018-2022 arası planının amacı nedir?
CEVAP:
2018-2022 dönemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Stratejik Planı kapsamında, “Sürdürülebilir şehirler yaklaşımına uygun olarak şehirlerde atık ve emisyon azaltma, enerji, su ve kaynak verimliliği, geri kazanım, gürültü ve görüntü kirliliğinin önlenmesi, çevre dostu malzeme kullanımı gibi uygulamalarla çevre duyarlılığı ve yaşam kalitesi artırmayı amaçlıyoruz" şeklinde özetlenebilir.
#15
SORU:
Çevrenin korunması ve sürdürülebilirliği konusundaki en önemli amaç nedir?
CEVAP:
Çevrenin korunması ve sürdürülebilirliği konusunda en önemli strateji, çevre bilincinin yerleştirilmesidir.
#16
SORU:
Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir ?
CEVAP:
Yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, biyokütle enerjisi, jeotermal enerji, gelgit enerjisi, hidrolik enerji, hidrojen enerjisi vb. kaynaklardır.
#17
SORU:
Kültür varlıkları koruma kanununa göre ‘ Kültür Varlığı ‘ nedir?
CEVAP:
"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.
#18
SORU:
Kültür varlıkları koruma kanununa göre ‘Tabiat Varlığı ‘ nedir?
CEVAP:
Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerlerdir.
#19
SORU:
Kültür varlıkları koruma kanununa göre ‘Koruma Amaçlı İmar Planı' nedir?
CEVAP:
Koruma Amaçlı İmar Plânı”; bu Kanun uyarınca belirlenen sit alanlarında, alanın etkileşim-geçiş sahasını da göz önünde bulundurarak, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla arkeolojik, tarihi, doğal, mimarî, demografik, kültürel, sosyoekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırmasına dayalı olarak; hali hazır haritalar üzerine, koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren iş yerlerinin sosyal ve ekonomik yapılarını iyileştiren, istihdam ve katma değer yaratan stratejileri, koruma esasları ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamalarını, sağlıklaştırma, yenileme alan ve projelerini, uygulama etap ve programlarını, açık alan sistemini, yaya dolaşımı ve taşıt ulaşımını, alt yapı tesislerinin tasarım esasları, yoğunluklar ve parsel tasarımlarını, yerel sahiplilik, uygulamanın finansmanı ilkeleri uyarınca katılımcı alan yönetimi modellerini de içerecek şekilde hazırlanan, hedefler, araçlar, stratejiler ile plânlama kararları, tutumları, plân notları ve açıklama raporu ile bir bütün olan nazım ve uygulama imar plânlarının gerektirdiği ölçekteki plânlardır.
#20
SORU:
1983 Tarihli Çevre Kanunun amacı nedir?
CEVAP:
9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı “Çevre Kanunu”nun amacı, “bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır.