SİYASAL İLETİŞİM Dersi Siyasal iletişimde Kamuoyu, Siyasal Propaganda ve Kampanyalar soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Kamuoyu kavramının tanımı hangi özellikleri kapsamaktadır?


CEVAP:

Kamuoyu kavramı ile ilgili olarak yapılan tanımlar genel olarak üç temel özelliği kapsamaktadır. Bunlardan birincisi kamuoyu için açıklık prensibinin bir ön koşul olmasıdır. İkinci özellik, kamuoyunun dayanışmayı gerektirmesidir. Son özellik ise, kamuoyunun kararları kapsamasıdır.


#2

SORU:

Kamuoyu kavramı ilk kez hangi ülkede kullanılmıştır?


CEVAP:

Kamuoyu kavramını ilk kez 1741’de ‘halkın düşüncesi’ anlamında İngilizler kullanmışlardır.


#3

SORU:

Kamuoyu neden demokratik bir ortama ihtiyaç duyar?


CEVAP:

Gerçekçi ve sağlıklı bir kamuoyunun oluşabilmesi için öncelikle halkın görüş- lerini dikkate alan, görüş farklılıklarını hoşgörü ile karşılayan ve siyasal sisteme halkın talepleri doğrul- tusunda yön veren demokratik bir sistemin olması gerekir. Otoriter ve baskıcı bir siyasal rejimde halkın görüşlerini özgürce yayarak açıklaması ve tartışması mümkün olmayacağı gibi bu görüşlerin, yöneten sınıf tarafından pek dikkate alınması da söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden kamuoyu, demokratik bir sistemin görünen yüzü olarak nitelendirilmelidir.


#4

SORU:

 Sağlıklı bir kamuoyunun oluşturulmasında kitle iletişim araçlarının rolü nedir?


CEVAP:

Bu nedenle sağlıklı bir kamuoyunun oluşabilmesi için medya araçlarının kamunun var olan sorunlarını yansıtması, bu konular hakkında meydana gelen gelişmeleri takip etmesi ve genel halkı doğru, tarafsız ve yeterli bir biçimde bilgilendirmesi sorumluluğu bulunmaktadır. Ayrıca bu araçlar aracılığıyla yine herhangi bir sınıf farklı gözetmeksizin herkesin fikirlerini rahat ve özgürce açıklamasına olanak tanınmalıdır.


#5

SORU:

Kamuoyunu oluşturan unsurlardan biri olan kanaat önderlerinin rolü nedir?


CEVAP:

Toplumun kanaat önderleri, o toplum bireylerinin aydınlanmasında, bağımsız ve özgür fikirler geliştirmesinde, belli bir bilgi birikimi sağlamasında, sorunlar ve gelişmelerden haberdar olmasında aktif olarak çalışmalıdır. Siyaset, din, kültür, eğitim, ekonomi, iletişim ve medya alanlarında görülebilen kanaat önderlerinin toplumsal yapı içinde bağımsız, belirli çıkar gruplarının ve siyasal sistemin yönlendirmelerine kapalı, halk grupları içinse aktif çalışması, o toplumsal yapının parçası olan bireylerin de sağlıklı bir tutum ve kamuoyu oluşturmasında önemli bir rol oynamaktadır.


#6

SORU:

Kamuoyu araştırmalarının temel özelliği nedir?


CEVAP:

Kamuoyu araştırmalarının temel özelliği zamanın belli bir döneminde sonuçları belli bir gruba yansıtılmak üzere o grubu temsil eden bir gruptan bilgiler elde etmesidir.


#7

SORU:

Kamuoyu araştırmalarının, siyasal iletişimin başarısındaki işlevleri nelerdir?


CEVAP:

Çünkü kamuoyu araştırmaları, siyasal iletişi- min başarısında çok önemli iki işlevi yerine getirmektedir. Bunlardan birincisi, kamusal tutum ve kanaatlerin neler olduğunu öğrenmek suretiyle kamuoyunun nabzını tutmak, ikincisi ise örnek- lem gruplar üzerinde yapılan araştırma çalışma-arıyla elde edilen verilerin kamunun bütünüyle paylaşılması ve kamunun geneline mal edilmesi sayesinde, siyasal tutumlarında kararsız olanları ve karşıtları etkilemeye çalışmaktır


#8

SORU:

Türkiye’de siyasal nitelikli ilk kamuoyu araştırmaları ne zaman yapılmıştır?


CEVAP:

Türkiye’de siyasal nitelikli ilk kamuoyu araştırmaları 1950’li yılların çok partili hayata geçiş döneminde gazeteler tarafından yapılmıştır.


#9

SORU:

Türkiye’de basın tarafından yapılan ilk geniş çaplı kamuoyu araştırması hangi gazete tarafından gerçekleştirilmiştir?


CEVAP:

Türkiye’de basın tarafından yapılan ilk geniş çaplı kamuoyu araştırması 1975 yılı ara seçim dönemi için Milliyet gazetesi tarafından gerçekleştirilmiştir.


#10

SORU:

Seçmenlerin tutumunu etkileyen bir unsur olarak propaganda kavramı ne demektir?


CEVAP:

Birçok araştırmacının, tutumları etkileyerek hedef kitleleri denetim altına alma faaliyeti olarak açıkladığı propaganda; “propagandacının amaçlarını gerçekleştirmesi niyetiyle, hedef kitlelerin algılarının şekillendirilmesi, bilgilerinin yönlendirilmesi ve davranışlarının yönetilmesi sonucunu doğuracak motivasyonlar oluşturacak şekilde girişilen maksatlı ve sistematik çabalardır".


#11

SORU:

Propaganda terimi ilk kez ne zaman ve ne amaçla kullanılmıştır?


CEVAP:

Propaganda teriminin ilk kez 1622’de, Protestan kiliselerinin ortaya çıkmaya başladığı bir dönemde Roma Katolik kilisesi tarafından kullanılmıştır.


#12

SORU:

Siyasal propagandanın hedef kitlesi kimdir?


CEVAP:

Siyasal propagandanın hedef kitlesi seçmenlerdir. Siyasal propagandada hedef konumundaki seçmenlerin genel yapısı; seçmenlerin farklı sosyo-ekonomik ve demografik yapılara sahip olması, eğitim düzeyleri ve entelektüel bilgi birikimleri konusunda bir standardın bulunmaması, amaçlarının, taleplerinin ve beklentilerinin birbirinden ayrılması, her birinin farklı yaşam biçimi ve alışkanlar edinmiş olmalarıdır.


#13

SORU:

Özellikle henüz politik bir tutum oturtmamış olan kararsız seçmenler üzerinde etkili olan propaganda stretejisi nedir?


CEVAP:

Siyasal partilerin ideolojilerini haklılaştırmak için rekabet içinde bulunulan diğer partilerin faaliyetlerini kötülemesi ve bu sayede rakiplerin imajını zedelemeye çalışması.


#14

SORU:

Seçim döneminde en sık kullanılan propaganda türleri nelerdir?


CEVAP:

Siyasal seçim dönemleri genellikle iktidar ve muhalefet partileri arasında bir çekişme içinde geçmektedir. En çok kullanılan propaganda türleri ise ‘kışkırtıcı ve bütünleştirici’ propaganda türleridir.


#15

SORU:

Propaganda tekniklerinden biri olan yalınlık kavramı ne demektir?


CEVAP:

Propagandacı ikna faaliyetlerinin başarıya ulaş- ması için amaç ve ideolojilerini, belirlediği hedef kitle tarafından kolay anlaşılır olmasını ister. Bu nedenle de iletişim kurmak için belirlediği simgeleri ve kodları mümkün olduğunca basite indirger. Propagandacının uyguladığı bu teknik ‘yalınlık’ olarak adlandırılır.


#16

SORU:

Propaganda faaliyetlerinde uygulanan tekniklerden biri olan de ad takma tekniği ne demektir?


CEVAP:

Propaganda faaliyetlerinde uygulanan tekniklerden bir diğeri de ad takmaktır. Siyasal propagandada çokça kullanılan bu teknikte, istenmeyen ya da çıkarlarla çatışan bir kişi, kuruluş ya da oluşuma karşı negatif çağrışımlar içeren nitelemeler kullanılmaktadır. “Belirli bir kişi ya da gruplar için ifade edilen ‘aşırı solcu’, ‘aşırı sağcı’, ‘marjinal’, ‘komü- nist’, ‘faşist’, ‘terörist’, ‘anarşist’, ‘hortumcu’, ‘yam- yam’, ‘liboş’ gibi çağrışımlar bu türdendir”


#17

SORU:

Propaganda ve lobicilik arasındaki temek fark nedir?


CEVAP:

Propaganda ve lobicilik birbiriyle karıştırılmamalıdır. Lobicilikte gerçek olgu ve verilere sıkı sıkıya bağlı kalınır. Propagandada ise olay ve olgular abartılabilmekte, saptırılabilmekte ve olmamış bir şey olmuş gibi sunulabilmektedir.


#18

SORU:

Seçim kampanyalarında aday partilerin kullandığı en temek strateji nedir?


CEVAP:

Aday partilerin gerçekleştirdiği seçim kampanyalarının temel stratejisi ikna politikalarıdır.


#19

SORU:

Siyasal seçim kampanyalarının temel amacı nedir?


CEVAP:

Seçim kampanyalarının en büyük amacı, siyasal partilerin gerçekleştirdiği etkinlikler sayesinde seçmenlerin oy verme davranışını kendileri doğrultusunda etkileyip yönlendirmek ve bu rekabetten galip çıkmaktır.


#20

SORU:

Seçim faaliyetlerinde siyasal aktörlerin seçmenler ile yakın bir ilişki ve bağ kurmayı amaçlamasının nedeni nedir?


CEVAP:

Seçim faaliyetlerinde siyasal aktörler seçmenler ile yakın bir ilişki ve bağ kurabilmeyi amaçlamaktadır, bununla beraber de seçmenlerin siyasal partilerle özdeşleşmesi ve arada bir güven bağı oluşturulması sağlanabilmektedir.