SOSYAL HİZMET ETİĞİ Dersi Örgütle ve Toplumla Uygulamada Etik soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Sosyal hizmet örgütünde etik çerçeve nasıl çizilir?


CEVAP:

Hem örgütün yapısı hem de örgütteki sosyal hizmet uzmanının mesleki sorumlulukları o örgütteki etik çerçeveyi çizer.


#2

SORU:

“Sosyal Hizmette Etik ve Değerler" kitabının yazarı kimdir?


CEVAP:

Sosyal hizmet etiği alanında uluslararası düzeyde tanınan yazar Allan Barsky’nin eseri “Sosyal Hizmette Etik ve Değerler (2009)”dir.


#3

SORU:

Etik kurallar belgesine referans yapılan konulara örnek veriniz?


CEVAP:

Bilgilendirilmiş onay, self-determinasyon, mesleki yetkinlik, sınırların korunması gibi konuları etik kurallar belgesine referans yaparak ele alınmıştır.


#4

SORU:

Aile danışma merkezinde çalışan profesyonel ve  sosyal yardım alanında çalışan sosyal hizmet uzmanının sahip olduğu alan bilgileri nelerdir?


CEVAP:

Aile danışma merkezinde çalışan profesyonel daha çok aile terapisi yöntem ve tekniklerinde özel bilgiye sahipken sosyal yardım alanında çalışan sosyal hizmet uzmanı yoksulluk ve sosyal yardım uygulamalarıyla ilgili mevzuat ve uygulama bilgisine sahiptir.


#5

SORU:

Sosyal hizmet uzmanının mesleki kimliğini ne belirler?


CEVAP:

Sosyal hizmet uzmanının mesleki kimliğini de çalıştığı kuruluşta üstlendiği rol ve işlevler belirler.


#6

SORU:

Profesyonellerle ilişkilerimizi biçimlendiren altı temel etik kural nedir?


CEVAP:

Genel hatlarıyla baktığımız zaman altı temel etik kural profesyonellerle ilişkilerimizi biçimlendiriyor. Bunlar sırasıyla: saygı, gizlilik, iş birliği, duygusal ve cinsel sınırlar, etik çerçeveyi koruyucu girişimler ve meslektaşları savunmadır (Barsky, 2009).


#7

SORU:

Sosyal hizmetler alanında saygı kuralı varlığının önemli bir sebebi nedir?


CEVAP:

Esasında "saygı" kuralının varlığının çok önemli bir sebebi zaman zaman her insan gibi sosyal hizmet profesyonellerinin de profesyonel davranış örüntülerini göz ardı edebilecek kadar yoğun duygular yaşayabildikleri bir iş yapıyor olmalarıdır.


#8

SORU:

Hangi bilgi ne ölçüde kiminle paylaşılabilir sorusunun yanıtını kim verir?


CEVAP:

Hangi bilgi ne ölçüde kiminle paylaşılabilir? Bu soruların yanıtını ancak danışan verir.


#9

SORU:

Sosyal hizmetler mesleğinin doğası gereği, hangi meslek grubu/grupları ile birlikte çalışması gerekmektedir?


CEVAP:

Sosyal hizmetler mesleğinin doğası gereği, sosyal hizmet uzmanları kendi mesleklerinin mensuplarından daha çok farklı mesleklerin mensupları ile birlikte çalışmaları gereken bir iş yürütürler.


#10

SORU:

Bir uzman veya hizmet alan arasında herhangi bir duygusal veya cinsel ilişki ne yüzden yasaklanmıştır? 


CEVAP:

Bir uzman veya hizmet alan arasında güç farklılığının hizmet alanın aleyhine kullanılmaması için herhangi bir duygusal veya cinsel ilişki yasaklanmıştır.


#11

SORU:

Sosyal hizmet uzmanları meslektaşları mesleki etik kurallarını çeşitli yönlerden ihlal ettiğinde müdahale etme sorumluluğu taşırlar mı?


CEVAP:

Evet, etik kurallar belgesinde açıkça ifade edildiği gibi, sosyal hizmet uzmanları meslektaşları mesleki yükümlülüklerini yerine getirmediğinde veya profesyonel davranışları mesleki etik kurallarını çeşitli yönlerden ihlal ettiğinde müdahale etme sorumluluğu taşırlar.


#12

SORU:

Aile danışma merkezinde yönetsel konumda çalışacak olan bir sosyal hizmet
uzmanı, hangi alanlarda bilgi sahibi olmak zorundadır?


CEVAP:

Aile danışma merkezinde yönetsel konumda çalışacak olan bir sosyal hizmet uzmanı, aile hukukunu, ailenin işlevselliğini etkileyen psikososyal bileşenleri ve girişimleri içeren kuramsal yaklaşımları ve kültüre duyarlı olarak aile kurumunun güncel sorunlarını bilmek zorundadır.


#13

SORU:

Bir sosyal hizmet eğitim kurumunda uzman öğrencilere hem eğitsel danışmanlık ve ders verebilir hem de onlara terapistlik yapabilir mi? 


CEVAP:

Hayır yapamaz. Roller arası geçişler zarar verici etkileşimlerin gelişmesine zemin hazırlayabilir. Bir öğrenci sizden terapi alırken içinde bulunduğu duygusal durumun onu ne kadar zorladığını biliyor olmanız ona aynı zamanda bir eğitici olarak ders verip not değerlendirmesi yapmanız sürecinde mesleğinizi olumsuz etkileyecek ve belki de öğrenciye kendisinin aldığından daha yüksek bir puanla etik olmayan bir ödüllendirme yapacaksınız.


#14

SORU:

Sağduyu nedir?


CEVAP:

Sağduyu: Toplumsal veya doğal yaşam konusunda insanların paylaştığı genel inançlar, kanılar veya açıklamalardır. Aristo’da ise, beş duyu organından gelen verileri nesneye ilişkin bütünsel bir kavrayışta birleştirme yetisidir.


#15

SORU:

Sosyal hizmet eğitimi toplumun en çok hangi sınıfına hitap etmektedir?


CEVAP:

Toplumun orta sınıfının beklentilerine yanıt veren sosyal hizmet eğitiminin diğer
sınıfların beklentilerini karşılayamaması olasılığı da vardır.


#16

SORU:

Örgüt yönetimi ile ilgili ilişkiler başlığı altında tartışılan 4 etik konu nedir?


CEVAP:

Uygulama deneyimlerinden yola çıkarak, örgüt yönetimi ile ilişkiler başlığı altında: örgütsel bağlılık, danışan kayıtları, idari konular ve sendikal girişimler olmak üzere sosyal hizmet uzmanları ve örgüt yönetimi arasındaki 4 etik konuyu tartışabiliriz.


#17

SORU:

Bakım tedbiri nedir?


CEVAP:

Bakım tedbiri: Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi hâlinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da
koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine
yönelik tedbirdir (5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu, 2005). Bu tedbir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yerine getirilmektedir.


#18

SORU:

Kriz nedir?


CEVAP:

Kriz: Topluluk psikolojisinde, iki temel kriz türünden birisi. Aile üyelerinden birisinin ölümü, hastalık, kaza, ameliyat, işini kaybetme veya değiştirme, ailevi geçimsizlik gibi stresli ve bir anlamda önceden tahmin edilemeyen bir yaşam deneyimiyle ortaya çıkan akut bir davranış veya duygu düzensizliğidir.


#19

SORU:

Meslekî etik kurallarının toplumsal bağlamı hangi kategorilerle açıklanmaktadır?


CEVAP:

Meslekî etik kurallarının toplumsal bağlamı, etik kurallar belgesinin son bölümünde açıkça; sosyal refah, halk katılımı, kriz durumlarında çalışma ve sosyal aksiyon başlıkları altında olmak üzere dört kategoride verilmektedir.


#20

SORU:

Dolaylı travmatizasyon nedir?


CEVAP:

Dolaylı travmatizasyon, profesyonelin travmatik yaşam olaylarına maruz kalmış kişilerle
çalışması sonucunda kendisine ve dünyaya ilişkin bakışında zamanla oluşan köklü değişimlerdir (Pearlman ve Saakvitne, 1995, s.31).