SOSYAL HİZMET MEVZUATI Dersi Sağlık Alanında Sosyal Hizmetle İlgili Mevzuat soru cevapları:

Toplam 26 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Anayasanın “Sağlık, çevre ve konut” başlığı altında sağlık konusu ne şekilde vurgulanmaktadır? 


CEVAP:
  • Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
  • Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.
  • Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.
  • Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.
  • Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.

#2

SORU:

Anayasamıza ilave olarak 1987’de yürürlüğe giren 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun aman nedir? 


CEVAP:

Anayasamıza ilave olarak 1987’de yürürlüğe giren 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu da ülkemiz sağlık sisteminin temel yapılanmasını oluşturmaktadır. Kanunun amacı; sağlık hizmetleriyle ilgili temel esasları düzenlemektir. Kapsamı, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerini ve gerçek kişileri kapsamaktadır.


#3

SORU:

2011’de çıkartılan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı nedir? 


CEVAP:

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemektir. Bakanlığın temel görevi, herkesin bedenî, zihnî ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesini sağlamaktır.


#4

SORU:

Sağlık Bakanlığının hizmet birimleri nelerdir? 


CEVAP:
  • Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü
  • Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
  • Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü
  • Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü
  • Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
  • Hukuk Müşavirliği
  • Denetim Hizmetleri Başkanlığı
  • Strateji Geliştirme Başkanlığı
  • Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Özel Kalem Müdürlüğü

#5

SORU:

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ne ile görevlidir? 


CEVAP:

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Bakanlık politika ve hedeflerine uygun olarak, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere hastanelerin, ağız ve diş sağlığı merkezlerinin ve benzeri sağlık kuruluşlarının açılması, işletilmesi, faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesi, bu hastanelerde her türlü koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin verilmesini sağlamakla görevlidir


#6

SORU:

Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna hangi birimler bağlıdır? 


CEVAP:

Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Ana-Çocuk Sağlığı, Verem Savaş, Sıtma Savaş ve Kanser Savaşbirimleri de bağlanmıştır.


#7

SORU:

Grevlerinden biri de "Toplumda çeşitli kuruluşlarda ve işyerlerinde çalışanlara yönelik mobbingin önlenmesine yönelik programlar kapsamında farkındalık ve eğitim faaliyetlerini yürütmek" olan birim hangisidir? 


CEVAP:

Ruh Sağlığı Programları Daire Başkanlığı


#8

SORU:

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönetmeliğin amacı, “yataklı tedavi kurumlarında çeşitli hizmetlerin uygulama esaslarını, personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek ve modern çağın icaplarına ve memleket gerçeklerine uygun, süratli, kaliteli, ekonomik bir hastane işletmeciliği sağlamak” olarak ifade edilmektedir. 


#9

SORU:

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde yer alan sağlık kurumlarını işlevlerine göre hangi alt gruplara ayrılmaktadır? 


CEVAP:
  • İlçe/belde hastanesi
  • Gün hastanesi
  • Genel hastaneler
  • Özel dal hastaneleri
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri
     
     
     

#10

SORU:

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğin “Sosyal Hizmetler” başlıklı 35. maddesinde sosyal hizmet uzmanlarının çalışacağı birimi nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

Standardında sosyal hizmet uzmanı bulunan yataklı tedavi kurumlarında bir sosyal servis kurulur. Birden fazla sosyal hizmet uzmanı bulunduğu takdirde, içlerinden baştabib tarafından görevlendirilen bir tanesi bu servisin amirliği görevini de yürütür. Sosyal servis, yataklı tedavi kurumlarına müracaat eden, yatan ve kurumdan çıkan hastaların sosyal ve ekonomik sorunlarının saptanması, çözümlenmesi, hastanın çevresi ve ailesiyle ilişkilerinin sağlanması, kurumun halkla ilişkiler işlerinin yürütülmesi ile görevlidir. Ayrıca kurum personelinin karşılıklı ilişkilerinde ve sosyal sorunlarında danışma ve yardım sağlama görevini de yapar.


#11

SORU:

Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesinin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönergenin amacı; sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alan hastaların tedavi sürecini etkileyen psikososyal ve sosyo-ekonomik sorunlarının, sosyal hizmet mesleği ve disiplininin yöntem ve teknikleriyle zamanında çözümlenebilmesi için tıbbi sosyal hizmetin planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyerek tıbbi sosyal hizmet uygulamalarının insan hakları, eşitlik ve sosyal adalet temelli bir anlayış ile etkili ve ulaşılabilir birşekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.


#12

SORU:

Hasta Hakları Yönetmeliği hangi amaca yönelik olarak hazırlanmıştır? 


CEVAP:

Yönetmelik; temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, diğer mevzuatta ve milletlerarası hukuki metinlerde kabul edilen "hasta hakları"nı somut olarak göstermek ve sağlık hizmeti verilen bütün kurum ve kuruluşlarda ve sağlık kurum ve kuruluşları dışında sağlık hizmeti verilen hallerde, insan haysiyetine yakışır şekilde herkesin "hasta hakları"ndan faydalanabilmesine, hak ihlallerinden korunabilmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesine dair usul ve esasları düzenlemek amacı ile hazırlanmıştır.


#13

SORU:

Hastalar, hangi hallerde sağlık hizmetlerinden bulundukları yerlerde de faydalanabilirler?


CEVAP:
  • Koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesinde,
  • Tıbbi sebeplerden dolayı sağlık kuruluşuna bizzat gidilemeyen veya götürülemeyen hallerde,
  • Tabii afetler gibi olağanüstü hallerde.

#14

SORU:

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Hakkındaki Yönergenin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönergenin amacı; ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi için, Sağlık Bakanlığına ait yataklı sağlık tesislerine bağlı olarak faaliyet göstermek üzere toplum ruh sağlığı merkezlerinin kurulması ve işleyişi, asgarî fizikî şartları ile bulundurulması gereken araç, gereç ve personel standardının ve ilgili personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile uygulamanın denetimine ilişkin usul ve esasların belirlenerek hizmetin etkin ve ulaşılabilir bir şekilde sunulmasını sağlamaktır.


#15

SORU:

Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde görevlendirilecek personelde aranan şart nedir? 


CEVAP:

Merkezde görevlendirilecek personel, Bakanlık tarafından hazırlanan “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Çalışma Prensipleri Genel Uyum ve Teori Eğitimi”ni almış olan personel arasından seçilmektedir.


#16

SORU:

Toplum ruh sağlığı merkezlerinde hizmetin kapsamı nasıl ifade edilmektedir? 


CEVAP:

Ağır ruhsal bozukluğu bulunan hastalara ait kayıt ve istatistiklerin tutulması, kayıtlı hastaların güçlendirilmesini ve toplumla bütünleşmesini hedef alan rehabilitasyon, psikososyal beceri kazandırma ve desteklemeye ilişkin plan, program ve çalışmaların yapılması, hastalık durumlarının değerlendirilmesi, tedavi edilmesi ve izlenmesi, topluma, hasta yakınlarına, sağlık personeline ve diğer ilgili personele ağır ruhsal bozukluklar alanında eğitim verilmesi esastır.


#17

SORU:

Madde Bağımlılığı ve Tedavi Merkezleri Yönetmeliğinin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönetmeliğin amacı; madde bağımlılarının tedavilerinin ve rehabilitasyonlarının yapıldığı kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde veya müstakil olarak kurulan madde bağımlılığı tedavi  merkezlerinin tesis, hizmet ve personel kıstaslarının tespit edilmesine ve bunların açılmalarına, faaliyetlerine, denetlenmelerine ve kapanmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak tasarlanmıştır. Kapsamı ise; madde bağımlılarına tedavi ve rehabilitasyon usullerini uygulayan kamu kurum ve kuruluşlarını, gerçek kişileri ve özel hukuk tüzel kişilerini ve bunların madde bağımlılığı tedavisine ilişkin bütün faaliyetleri içermektedir.


#18

SORU:

Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönetmeliğin amacı, tedavisi doku veya organ nakli ile mümkün olan hastaların hayatiyetini sürdürmek için nakilleri gerçekleştirecek organ ve doku nakli merkezlerinin, organ ve doku kaynağı merkezlerinin ve doku tipleme ünitelerinin açılması, çalışması ve denetimi ile bunların bağlı olduğu kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların uymak zorunda oldukları usul ve esasları düzenlemek, organ ve doku nakli hizmetlerinin yürütülmesinde uyulması gereken esasları belirlemektir.


#19

SORU:

Organ Nakli Merkezleri Yönergesinin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönergenin amacı; kalp, karaciğer, akciğer, kalp–akciğer, böbrek ve pankreas nakli yapan merkezlerin taşıması gereken şartlar ile çalışmalarına dair usul ve esasları belirlemektir.


#20

SORU:

Sosyal güvenlik ve sosyal sigorta uygulamalarından farklı olarak devlet tarafında yapılan karşılıksız ödemelerden oluşan sosyal yardım hangi yasal düzenleme ile yapılmaktadır? 


CEVAP:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü sosyal yardım faaliyetlerini 1986 yılında yürürlüğe giren 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile oluşturulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarıyla yürütmektedir.


#21

SORU:

Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinin amacı nedir? 


CEVAP:

Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinin amacı; acil sağlık hizmetlerinin yurt sathında eşit, ulaşılabilir, kaliteli, süratli ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak maksadıyla, sağlık hizmeti sunan ve sağlık hizmeti ile ilgili olan bütün kurum ve kuruluşların uymakla mükellef oldukları esaslar ile bu kuruluşlar arasında koordinasyon temin edilmesine ve Bakanlık tarafından yürütülecek olan acil sağlık hizmetlerinin sevk ve idaresine dair usul ve esasları belirlemek olarak tasarlanmıştır.


#22

SORU:

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmelik hangi amaca yönelik hazırlanmıştır? 


CEVAP:

Yönetmelik; özürlü sağlık kurulu raporlarının alınışı, geçerliliği, değerlendirilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kurumlarının tespiti ile ilgili usul ve esasları belirlemek; özürlülerle ilgili derecelendirmelere, sınıflandırmalara ve tanımlamalara gereksinim duyulan alanlarda ortak bir uygulama geliştirmek ve uluslararası sınıflandırma ve ölçütlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.


#23

SORU:

Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkındaki Yönetmeliğin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönetmeliğin amacı; kişilerin ve toplumun sağlığını korumak maksadıyla, evde bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarının açılması, çalışması ve denetlenmesi ile bunları işleten kurum ve kuruluşların, özel hukuk tüzel kişilerinin ve gerçek kişilerin uyması gereken usul ve esasları düzenlemek olarak belirlenmiştir. Yönetmeliğin kapsamı bağımsız işyerleri şeklinde veya tıp merkezi, dal merkezi, poliklinik ve özel hastane bünyesinde evde bakım hizmeti sunmak amacıyla açılan sağlık kuruluşları ile bu sağlık kuruluşlarının sahip ve işletenlerini ve evde bakım hizmeti faaliyetleridir.


#24

SORU:

Toplum Sağlığı Merkezlerinin Kurulması ve Çalıştırılmasına Dair Yönergenin amacı nedir? 


CEVAP:

Amaç; aile hekimliği uygulamasının yürütüldüğü illerde kurulacak toplum sağlığı merkezlerinin organizasyonu, kadroları, görevleri ile çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.


#25

SORU:

Yataklı Sağlık Tesislerinde Yanık Tedavi Birimlerinin Kurulması ve İşleyişi Hakkındaki Yönergenin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönergenin amacı; yataklı sağlık tesisleri tarafından verilmekte olan yanık tedavi hizmetlerinin günümüz ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak sunulması maksadıyla yanık tedavi hizmeti verilen acil  travma birimlerinin personel ve hizmet kıstaslarını, fiziki şartlarını, araç, gereç ve tıbbi donanım standartlarını belirlemek, yanık merkezi, yanık ünitesi ve odalarının kurulmasına, mevcutların yeniden yapılandırılmasına ve bu birimlerin işleyiş ve denetimi ile buralarda görev yapacak personelin eğitimlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak ifade edilmiştir.


#26

SORU:

Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin amacı nedir? 


CEVAP:

Yönetmeliğin amacı; akut ve kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların tedavilerini diyaliz yoluyla devam ettirmede, böbrek nakline hazırlanmalarında ve gerekli diğer tıbbî durumlarda diyaliz yöntemlerini uygulayacak merkezlerin, planlamalarına, açılmalarına, faaliyetlerine, denetlenmelerine, merkezde ve merkezin denetiminde görev alacak sağlık personelinin eğitimi ve sertifikalandırılmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.