SOSYAL HİZMET UYGULAMASI II Dersi Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi Kapsamındaki Uygulama Kuruluşları soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Türkiye’de yaşlılara ve engellilere yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de yaşlılara ve engellilere yönelik sosyal hizmet kuruluşları; Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Bakım Merkezleri, Aktif Yaşam Merkezileri, Huzurevleri, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Darülaceze Başkanlığı, Evde Bakım şeklinde sıralanabilir.


#2

SORU:

İhtiyacı olan yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarına ne ad verilir?


CEVAP:

İhtiyacı olan yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak ve bakmak, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşlarına huzurevi denir.


#3

SORU:

Aktif yaşam merkezleri ne tür hizmet kuruluşlarıdır?


CEVAP:

Aktif yaşam merkezleri engelli bireylerin, yaşam kalitesinin artırılması ve sosyal hayata aktif katılımlarına katkı sağlanması amacıyla, engelli bireyler ile ailelerine rehberlik ve destek hizmeti ile evde gündüz bakım hizmeti sunan gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarıdır.


#4

SORU:

Darülaceze hangi yıl kim tarafından kurulmuştur?


CEVAP:

1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından kurulmuştur.


#5

SORU:

Türkiye’de çocuklara ve gençlere yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de çocuklara ve gençlere yönelik sosyal hizmet kuruluşları; Çocuk Yuvaları, Yetiştirme Yurtları, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Çocuk Evleri, Çocuk Evleri Sitesi, Çocuk Destek Merkezleri, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, Ev Tipi Sosyal Hizmet Birimleri, Ev Tipi Sosyal Hizmet Birimleri Koordinasyon Merkezi, Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezleri, Çocuk İzlem Merkezleri, Çocuk Mahkemeleri, Çocuk Eğitim Evleri, Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, İçişleri Bakanlığı Çocuk Şube Müdürlüğü şeklinde sıralanabilir.


#6

SORU:

Korunma ihtiyacı olan çocukların bakımlarının sağlandığı aynı yerleşkede bulunan birden fazla ev tipi sosyal hizmet biriminden oluşan kuruluşa ne ad verilir?


CEVAP:

Korunma ihtiyacı olan çocukların bakımlarının sağlandığı aynı yerleşkede bulunan birden fazla ev tipi sosyal hizmet biriminden oluşan kuruluşa çocuk evleri sitesi adı verilir.


#7

SORU:

Çocuk eğitim evleri nasıl kuruluşlardır?


CEVAP:

Çocuk eğitim evleri; çocuk hükümlüler hakkında verilen cezaların, hükümlülerin eğitilmeleri, meslek edinmeleri ve yeniden toplumla bütünleştirilmeleri amaçları güdülerek yerine getirildiği kuruluşlardır.


#8

SORU:

Çocuk evleri hangi yaş grubu korunmaya ihtiyacı olan çocukların kaldığı birimlerdir?


CEVAP:

Çocuk evleri, 0-18 yaşlar arasındaki korunmaya ihtiyacı olan çocukların kaldığı ev birimleridir.


#9

SORU:

Türkiye’de kadınlara yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de kadınlara yönelik sosyal hizmet kuruluşları; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Kadın ve Erkek Konukevleri, Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Kadın Dayanışma Vakfı, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı şeklinde sıralanabilir.


#10

SORU:

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin amacı nedir?


CEVAP:

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM); şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verilmesini amaçlar.


#11

SORU:

Kadın Dayanışma Vakfı hangi yıl kurulmuştur?


CEVAP:

Kadın Dayanışma Vakfı, Mayıs 1993’te kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.


#12

SORU:

Türkiye’de ailelere ve topluma yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de ailelere ve topluma yönelik sosyal hizmet kuruluşları; Toplum veya Aile Danışma ve Rehabilitasyon Merkezleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimliği ve Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Aile Mahkemeleri şeklinde sıralanabilir.


#13

SORU:

Toplum veya aile danışma ve rehabilitasyon merkezleri ne tür kuruluşlardır?


CEVAP:

Toplum veya aile danışma ve rehabilitasyon merkezleri, toplumun ve ailenin gelişmesi için; bireyin katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmesi amacıyla koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici işlevlerini, gerekirse diğer kuruluşlar ve gönüllülerle işbirliği içerisinde sunmakla görevli bulunan gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarıdır.


#14

SORU:

Sağlık Bakanlığına ait ruh sağlığı ve hastalıkları hastaneleri ve bünyesinde psikiyatri kliniği veya yeteri kadar ruh sağlığı ve hastalıkları uzman tabibi bulunan genel hastanelere bağlı olarak, ruh sağlığı ve hastalıkları uzman tabibinin sorumluluğunda faaliyet göstermek üzere açılan merkezlere ne denir?


CEVAP:

Bu merkezlere toplum ruh sağlığı merkezleri denmektedir.


#15

SORU:

Türkiye’de göçmenlere ve mültecilere yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de göçmenlere ve mültecilere yönelik sosyal hizmet kuruluşları; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Uluslararası Göç Örgütü şeklinde sıralanabilir.


#16

SORU:

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği hangi yıl ve kim tarafından kurulmuştur?


CEVAP:

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, dünya genelinde mülteci sorunlarını çözmek ve mültecileri korumak amacıyla uluslararası faaliyetleri koordine etmek ve yürütmekle görevli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1950 yılında kurulmuştur.


#17

SORU:

Temel hak ve özgürlükler, barış, demokrasi, çoğulculuk alanlarında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu hangisidir?


CEVAP:

Bu kuruluş Helsinki Yurttaşlar Derneği'dir.


#18

SORU:

Türkiye’de diğer gereksinim gruplarına yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de diğer gereksinim gruplarına yönelik sosyal hizmet kuruluşları; afetzedelere, şehit yakınları ve gazilere, sağlık hizmetine gereksinim duyan bireylere, hükümlülere ve LGBT bireylere yönelik sosyal hizmet sunan kuruluşlar şeklinde sıralanabilir.


#19

SORU:

Türkiye’de madde bağımlılarına yönelik sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de madde bağımlılarına yönelik sosyal hizmet kuruluşları; Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri, Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği (UMUD) ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti şeklinde sıralanabilir.


#20

SORU:

Türkiye’de şehit yakınları ve gazilere yönelik sosyal hizmet sunan başlıca kuruluşlar nelerdir?


CEVAP:

Türkiye’de şehit yakınları ve gazilere yönelik sosyal hizmet sunan başlıca kuruluşlar; Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı, Şehit Aileleri Federasyonu, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği şeklinde sıralanabilir.