SOSYAL HİZMET UYGULAMASI II Dersi Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi Kapsamında Uygulama Süreci soru cevapları:

Toplam 22 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II dersi kapsamında yapılacak uygulamada görev alan kişiler hangi gruplarda incelenmektedir? 


CEVAP:

Açıköğretim Fakültesi bünyesinde görev alacak kişiler ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev alacak kişiler şeklindedir. 


#2

SORU:

Açıköğretim Fakültesi Uygulama Koordinatörü nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

AÖF Uygulama Koordinatörü; Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak olan uygulamanın planlanması, yürütülmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesini koordine etmek üzere, AÖF Dekanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanıdır.


#3

SORU:

Danışman Öğretim Elemanı nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

Danışman Öğretim Elemanı, Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak olan uygulama etkinlikleri bağlamında öğrenciler tarafından sisteme yüklenilen raporları incelemek ve öğrencileri değerlendirmek amacıyla Açıköğretim Fakültesi Dekanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanına denir.


#4

SORU:

AÖF İl Uygulama Sorumlusu nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

AÖF İl Uygulama Sorumlusu, Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak uygulama etkinliklerinin illerde yürütülmesi sürecinde AÖF tarafından verilen görevleri yapmak amacıyla görev yapan ildeki AÖF büro yöneticisidir.


#5

SORU:

Sosyal Çalışmacı Adayı nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Sosyal Hizmet Uygulaması derslerinin kapsamında yapılacak uygulamanın merkezinde, dersin amacına uygun olarak sosyal hizmet uygulamasını yapmakla yükümlü olan bizzat öğrencinin kendisi yer alır. Öğrenci, Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında sosyal hizmet uygulaması yapmak zorunda olan sosyal çalışmacı adayıdır.


#6

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında, öğrencilerin Sosyal Hizmet Uygulaması sürecinde haftalık olarak yapması gereken işler bağlamında yerine getirmesi gereken görev ve sorumluluklar nelerdir? 


CEVAP:
  • Çalışma Takvimini takip ederek uygulamaları gerçekleştirmek,
  • E-portfolyo sisteminden ilgili rapora ait şablonu bilgisayara indirerek raporu hazırlamak,
  • Hazırlanan raporları rapor yükleme tarihlerini dikkate alarak e-portfolyo sistemine yüklemek,
  • Raporun aslını, ilgili ildeki AÖF bürosunateslim edilmek üzere saklamak.

#7

SORU:

İl Uygulama Koordinatörü nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

İl Uygulama Koordinatörü, Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak olan uygulamanın etkinliği açısından uygulamanın planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesi sürecinde rol üstlenen ve bu süreçte AÖF Uygulama Koordinatörlüğü ile koordineli bir şekilde çalışan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlerini ifade eder.


#8

SORU:

Uygulama Kuruluşu Koordinatörü nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

Uygulama Kuruluşu Koordinatörü, Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak olan uygulama sürecinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev alan, öğrencilerin bizzat sosyal hizmet uygulamasını yaptığı sosyal hizmet kuruluşunun müdürüdür.


#9

SORU:

Danışman Sosyal Çalışmacı nasıl tanımlanmaktadır? 


CEVAP:

Danışman Sosyal Çalışmacı, uygulamanın yapılacağı sosyal hizmet kuruluşlarında tam gün görevli ve en az iki yıllık deneyime sahip olan, Sosyal Hizmet Uygulaması derslerinin amaçları doğrultusunda uygulama sürecini izlemek, denetlemek ve değerlendirmek üzere İl Uygulama Koordinatörü tarafından atanan sosyal çalışmacıdır.


#10

SORU:

Öğrencilerin Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında uygulama yapabileceği sosyal hizmet kuruluşları nelerdir?


CEVAP:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Huzurevleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Çocuk Evleri Sitesi Müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleridir.


#11

SORU:

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği adına yapılan araştırma göre sosyal çalışmacıların görev yaptığı kurumlardan olan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hangi birimler yer almaktadır? 


CEVAP:
  • Rehberlik ve Araştırma Merkezleri,
  • Okullar,
  • Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi.

#12

SORU:

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği adına yapılan araştırma göre sosyal çalışmacıların görev yaptığı kurumlardan olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesi merkez teşkilatında hangi birimler yer almaktadır? 


CEVAP:
  • Bakanlık
  • Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü,
  • Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
  • Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü,
  • Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü,
  • Strateji Geliştirme Başkanlığı,
  • AB ve Dış İlişkiler Dairesi,
  • Eğitim ve Yayın Dairesi,
  • Diğer merkezi birimler.
     

#13

SORU:

Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi hangi kurum altında yer almaktadır? 


CEVAP:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı taşra teşkilatı altında yer almaktadır. 


#14

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında Sosyal Hizmet uygulaması sürecinde devamsızlık ve muafiyet esasları nasıl belirlenmektedir?


CEVAP:
  • Anadolu Üniversitesi Senatosunun04.11.2015 tarih ve 8/2 sayılı kararıyla kabul edilen Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ile
  • Anadolu Üniversitesi Senatosunun29.09.2015 tarih ve 7/6 sayılı kararı ile kabul edilen Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Ders Transferi ve Muafiyet Esaslarına göre belirlenmiştir.

#15

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak uygulamalar ne zaman gerçekleştirilir? 


CEVAP:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında yapılacak uygulamalar çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilir.


#16

SORU:

Öğrencinin Sosyal Hizmet Uygulaması sürecinde devam açısından dikkat etmesi gereken hususlardan bazıları nelerdir? 


CEVAP:
  • Toplamda iki hafta rapor yüklenmediğitakdirde öğrenci devamsız sayılır ve Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi için kullanılan e-portfolyo sistemi rapor yükleme işlemine kapatılır.
  • Onay işlemi gerektiği halde onay işlemi yapılmadan sisteme yüklenen raporlar değerlendirmeye alınmaz.

#17

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması sürecinde öğrenci nelere uymak zorundadır? 


CEVAP:

Öğrenci uygulama süresince “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümlerine; uygulama yaptığı kurum ya da kuruluşun çalışma ilkelerine, iş koşulları, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallarına ve ilgili hukuki düzenlemelere uymak zorundadır.


#18

SORU:

AÖF Uygulama Koordinatörlüğünce, Anadolu Üniversitesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında yapılan protokol hükümleri neyi mümkün kılmaktadır? 


CEVAP:

AÖF Uygulama Koordinatörlüğünce, Anadolu Üniversitesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında yapılan protokol hükümleri uyarınca uygulamanın amacına ve kurallarına uygun yürütülmesi için gerektiğinde izleme yapılabilir veya uygulamanın yapıldığı kuruluş ile iletişime geçilip uygulama yapan öğrenci hakkında bilgi alınabilir ya da ilgili kuruluş ziyaret edilebilir.


#19

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında sosyal hizmet uygulamasına başlayan öğrencinin uygulama sürecinde öğrencinin yapması gerekenler nelerdir? 


CEVAP:
  • Kuruluş danışmanlarıyla görüşerek uygulama yapılacak kuruluş hakkında bilgi alır.
  • Uygulama gününü ve saatini kuruluş danışmanı ile tespit eder.
  • Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu’nu hazırlar.
  • Hazırladığı Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu’nu uygulamaya başlayacağı Uygulama Kuruluşu Koordinatörüne ve Kuruluş Danışmanına onaylatır (ıslak imza ve mühür).
  • Uygulama Kuruluşu Koordinatörüne veKuruluş Danışmanına onaylattığı Öğrenci Sosyal Hizmet Uygulaması II Başlama Formu’nu e-portfolyo sistemine yükler.
  • Sosyal hizmet kuruluşlarında haftalık olarak hazırladıkları sosyal hizmet uygulaması raporlarını e-portfolyo sistemine yükler.

#20

SORU:

Öğrencinin yerleştirildiği sosyal hizmet kuruluşundaki Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında uygulama yapma zorunluluğu hangi zamanda gerçekleşir?


CEVAP:

Öğrencinin yerleştirildiği sosyal hizmet kuruluşundaki Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında uygulama yapma zorunluluğu 8. yarıyıl için Sosyal Hizmet Lisans Programına kaydının kesinleştiği hafta başlayıp dönem sonu sınavlarının başlama tarihine kadar devam eder.


#21

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında öğrencinin yapmakla yükümlü olduğu uygulama süresi ne kadardır? 


CEVAP:

Öğrenci sosyal hizmet uygulamasını bu 14 haftalık dönem içerisinde haftada 8 saat olmak üzere, işgünlerinde ve çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirir. Dolayısıyla her öğrenci ayda 32 saat uygulama yapmakla yükümlüdür.


#22

SORU:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersi kapsamında muafiyet uygulaması nasıldır? 


CEVAP:

Sosyal Hizmet Uygulaması II Dersine yönelik muafiyet talebinde bulunmak ve bu ders için ek ders sınavı talebinde de bulunmak mümkün değildir.