SOSYOLOJİYE GİRİŞ Dersi Siyaset ve Toplum soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Siyasal otoritenin kurumsal bir biçimde düzenlenmesini, siyasal otoritenin işlevlerini ve siyasal düzenin sosyal gelişmeler sonucu dönüşümünü inceleyen sosyoloji alt dalına ne ad verilir?


CEVAP:

Siyaset sosyolojisi


#2

SORU:

Siyaset sosyolojisi ile siyaset bilimi, siyaset olgusunu hangi farklı biçimlerle ve yöntemlerle ele alırlar?


CEVAP:

Siyaset sosyolojisi ile siyaset bilimi siyaset olgusunu farklı biçimlerle ve yöntemlerle ele alırlar. Siyaset sosyolojisi, siyaset olgusunu toplumdaki diğer toplumsal olgular, kurumlar ve süreçler içinde değerlendirirken, siyaset bilimi aynı olguyu diğer olgulardan soyutlayarak ele almaktadır.


#3

SORU:

Max Weber iktidarı nasıl tanımlamıştır?


CEVAP:

İktidar Max Weber’in tanımlamasına göre bir kişinin ya da bir grubun toplumsal eylemlerinde kendi arzularını eyleme katılan başkalarının karşı koymaları durumunda bile gerçekleştirme durumudur.


#4

SORU:

Baba ile çocuk arasındaki ilişkiye benzer bir biçimde siyasal gücün vatandaşları adına karar alabilme yetisi nedir?


CEVAP:

Paternalizm


#5

SORU:

Güç-otorite ilişkisi bağlamında gelenek, görenek ve inançlara dayalı otorite tipin ne ad verilir?


CEVAP:

Geleneksel otorite: Güç-otorite ilişkisi bağlamında gelenek, görenek ve inançlara dayalı otorite tipidir. İktidar sahibinin otoritesinin meşruiyetini toplumdaki geleneklerden ve inançlardan aldığı kabul edilir.


#6

SORU:

Güç-otorite ilişkisi çerçevesinde iktidar meşruiyetini liderin olağanüstü olduğuna inanılan niteliklerinden kaynaklanan otorite tipine ne ad verilir?


CEVAP:

Karizmatik otorite: Güç-otorite ilişkisi çerçevesinde iktidar meşruiyetini liderin olağanüstü olduğuna inanılan niteliklerinden kaynaklanan otorite tipidir.


#7

SORU:

İlkesel olarak nüfusun daha az görüldüğü, her yurttaşın karar süreçlerinde aktif olarak yer alabildiği yönetim biçimi nedir?


CEVAP:

Katılımcı demokrasi


#8

SORU:

Toplumdaki tüm kurumları denetim altına alarak kendini var eden bir devlet tipi nedir?


CEVAP:

Totaliter devlet


#9

SORU:

Bireysel hak ve özgürlüklerin teminatı için devlet mekanizmasının olabildiğince sınırlandırılması olan ideoloji nedir?


CEVAP:

Liberalizm


#10

SORU:

1815 sonrası dönemde Chateaubriand tarafından ve genel olarak siyasal yelpazede “sağ” kanadı tarif etmek için kullanılmış kavram nedir?


CEVAP:

Muhafazakârlık kavramı “1815 sonrası dönemde Chateaubriand tarafından ve genel olarak siyasal yelpazede “sağ” kanadı tarif etmek için kullanılmış, yaygın olarak Almanya’da ortaya çıkmış, 1835’te İngiltere’de benimsenmiştir”


#11

SORU:

19. yüzyılda sanayileşmenin geniş toplumsal kesimleri hızla yoksullaştırması sonucu, işçi sınıfının ideolojik bir yapılanmasıyla ortaya çıkan. Endüstriyel kapitalizmin gelişmesiyle Avrupa’da meydana gelen sosyal ve ekonomik şartlara karşı bir tepki olarak gelişen akım nedir?


CEVAP:

Sosyalizm


#12

SORU:

Sosyalist ideallerden esinlenen fakat ağırlıklı olarak içinde var olduğu politik ortamdan ve bu ortama özgü liberal değerler tarafından belirlenen melez bir politik gelenek olarak tanımlanan kavram nedir?


CEVAP:

Sosyal demokrasi


#13

SORU:

Parsons’un iktidarın toplumun bütününden kaynaklandığını savunan klasik çoğulculuk yaklaşımının temel özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Parsons’un iktidarın toplumun bütününden kaynaklandığını savunan klasik çoğulculuk yaklaşımının temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Batılı demokrasilerde hükümet, toplum üyelerinin istekleri ve toplum çıkarları doğrultusunda hareket eder.
  2. A.B.D, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki siyasal sistemlerin en gelişkin sistemler olduklarını düşünürler ve bu nedenle bu sistemlerin iktidarı en etkin uygulama ve yönetme yolu olduğunu düşünmektedirler.
  3. Gücün devlet aracılığıyla uygulanmasında baskıcı olmasındansa meşru olması tercih edilir; çünkü meşru iktidarda toplumun o iktidarı kabullenmesi ve işbirliği söz konusudur.

#14

SORU:

Wilfredo Pareto ve Gaetano Mosca tarafından geliştirilen Elit teorisi en genel ifadeyle küçük bir seçkinler grubunun toplumu yönettiği düşüncesine dayanan siyaset teorisi nedir?


CEVAP:

Elit teorisi


#15

SORU:

iktidar olma gibi bir hedefleri olmayan, kendi çıkarları doğrultusunda kazanımlar elde etmek için siyasal partilere ya hükümetlere baskı kuran, ister maddi ister manevi herhangi bir siyasal otorite üzerinde baskı kuran gruplara ne denir?


CEVAP:

Baskı grupları


#16

SORU:

Özellikle iletişim teknolojilerindeki yaşanan olağanüstü gelişmeler hangi toplum yapılarının ortaya çıkmasına neden olmuştur?


CEVAP:

Postendüstriyel 


#17

SORU:

Meşrutiyet unsurunun ön plana çıktığı, siyasal anlamda hükümetin meşru güç kullanımına ne denir?


CEVAP:

 Otorite


#18

SORU:

Siyasal otorite ile ilgili kurumların ve bu kurumların oluşmasında ve işlemesinde rol oynayan davranışların bilimi olarak değerlendirilen tanım nedir?


CEVAP:

Siyaset bilimi


#19

SORU:

Weber’e göre itaat yoluyla istikrarın sağlanabildiği hiyerarşik ilişkiye ne denir?


CEVAP:

Weber’e göre otorite itaat yoluyla istikrarın sağlanabildiği hiyerarşik bir ilişkidir. Diğer bir ifade ile “bir kişinin iradesini başkalarının davranışlarına uygulayabilme gücüdür; ancak bu uygulamada gücün meşruiyeti hakkındaki inanç son derece önemlidir, zira otorite diğer anlamı itibari ile meşru iktidardır.


#20

SORU:

Giddens’a göre “seçmenlerin iki ya da daha fazla sayıdaki partiler arasından seçim yapabildikleri ve yetişkin nüfusun tamamının seçme hakkının olduğu ülkeler” ne olarak tanımlanabilmektedir?


CEVAP:

Liberal demokrasiler