SPOR PAZARLAMASI Dersi Stratejik Spor Pazarlaması Yönetimi soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Spor pazarlamasında stratejik pazarlama yönetiminin temel görevi nedir?
CEVAP:
Spor pazarlamasında stratejik pazarlama yönetiminin temel görevi, spor işletmesinin mevcut ve elde edilebilir fiziksel, beşerî ve finansal kaynaklarını, bir yandan ulaşılmak istenen hedefleri, öte yandan içinde bulunulan çevresel şartları göz önünde tutarak en iyi biçimde kullanmaktır.
#2
SORU:
Pazarlama yönetimi nedir?
CEVAP:
Pazarlama yönetimi, pazarlama faaliyetlerinin analiz edilmesini, planlanmasını, uygulanmasını ve kontrol edilmesini içeren yönetsel bir süreçtir.
#3
SORU:
Sporda pazarlama yönetimi nedir?
CEVAP:
Sporda pazarlama yönetimi; spor işletmesi, örgütü ve/ya da organizasyonunun hedef pazarlarda etkili değişimler yaratması ve sürdürmesi için gerekli olan eylemleri analiz etme, planlama, uygulama ve denetleme işidir.
#4
SORU:
Pazarlama yönetiminin temel görevi nedir?
CEVAP:
Pazarlama yönetiminin temel görevinin pazarlanan mal, hizmet, kişi ve düşüncelere yönelik talep yaratmak olduğu düşünülür.
#5
SORU:
Pazarlama yönetiminde etkinliği sağlamak ve başarılı olmak için hangi unsurların ele alınması gerekir?
CEVAP:
Pazarlama yönetiminde etkinliği sağlamak ve başarılı olmak için; olayların, koşulların ve insanların sürekli değiştiği gerçeği benimsenmeli, tüketici istek ve ihtiyaçları bilinmeli, pazarlamada sistem yaklaşımına yer verilmeli, pazarlama yönetimine katkıda bulunan bilgi, kavram ve kuramlardan yararlanılmalı, pazarlama ile işletmenin diğer yönetim alanlarının yakın ilişkide olduğu unutulmamalı, uygun bir organizasyon oluşturmalıdır.
#6
SORU:
Vizyon nedir?
CEVAP:
Vizyon, organizasyonun yöneleceği uzun dönemli bir yol haritası olarak tanımlanır.
#7
SORU:
İşletme açısından misyon ne demektir?
CEVAP:
İşletme açısından misyon, örgüt üyelerine yön vermek amacıyla belirlenmiş ve örgütü benzerlerinden ayırt etmeye yarayan uzun dönemli görev ya da amaç olarak tanımlanabilir.
#8
SORU:
Spor işletmesi açısından amaç ve hedef nedir?
CEVAP:
Amaç, bir spor işletmesinin gelecekte ulaşmayı düşündüğü durumdur. Hedefler ise amaçlara erişmek için gerekli olan kısa süreli aşama durumlarını oluşturur.
#9
SORU:
Strateji kavramının tarihsel kökeni nedir?
CEVAP:
Strateji kavramı ilk ve yaygın şekilde askerî sevk ve idarede kullanılmıştır. Bu anlamda; strateji kavramı genel bir harp planı olarak tanımlanmakta ve savaşın hedefe yönelik planlanmasını ve yönetilmesini ifade etmektedir. Kökeni askerliğe dayanan stratejik planlama ve stratejik yönetimin 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde uluslararası politika değeri anlaşılmış ve daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1960’lardan sonra ise bir yönetim biçimi olarak ele alınmış ve kamu kesimine girmiştir. Bugün, askerî stratejide kullanılan ilkeler, temelde hızlı değişmeler ve küreselleşme karşısında ülke, bölge, işletme, kurum ve kuruluşlar için de geçerli olmaktadır. Böylece, strateji; ileriye yönelik (uzun dönemli) politikalar üretme, güçlü olma, güçleri birleştirme, amaç ve araç uygunluğunu sağlama, eldeki güçlerin etkin kullanımını gerçekleştirme, esnek ve tedbirli olma gibi ilkeleri de içeren bir anlayışı sergilemektedir.
#10
SORU:
İşletmeler açısından stratejik planlamanın önemi nedir?
CEVAP:
Rekabete dayalı ve hızlı değişme ve gelişmelerin yaşandığı bir ortamda, stratejik planlama öncelikle yenilikleri, ilerlemeyi ve işletmenin çevresi ile uyumunu sağlayarak meydana gelen değişiklikleri denetim altında tutmayı kolaylaştırır.
#11
SORU:
Sporda stratejik pazarlama yönetimi süreci nasıldır?
CEVAP:
Spor pazarlamasında stratejik pazarlama yönetimi işletme felsefesine bağlı olarak bir durum analizinin yapılması ile başlar. Spor pazarlama bilgi sisteminin oluşturulması ve bu sistem ile elde dilen bilgiler ışığında spor tüketicisinin ve spor endüstrisinin analizi sonraki adımları meydana getirir. Yapılan analizlere bağlı olarak pazar bölümleme yapılır, hedef pazar kararları alınır ve spor pazarlaması karma elemanları ile ilgili stratejiler oluşturulur. Oluşturulan stratejilere bağlı olarak tüm pazarlama elemanları ile ilgili planlama, uygulama ve değerlendirme ölçütleri belirlenir. Bunun ardından, belirlenen ölçütlere bağlı olarak uygulamaya geçilir. Sürecin son aşamasında ise işleyiş içerisinde yapılan analizler sonucu, eğer gerek görülürse çeşitli düzenlemeler yapılarak bir değerlendirme yapılır.
#12
SORU:
Stratejik pazarlama planlamasının durum analizi aşamasında neler yapılır?
CEVAP:
Durum analizinde; işletme ürün portföyünü, pazarın çekiciliğini, mevcut pazar şartlarında işletmenin güçlü ve zayıf olduğu yönleri tespit eder. Mevcut pazar şartlarında işletmenin karşılaşabileceği çevresel fırsatlar ve yeni fırsatların değerlendirilmesi yapılır.
#13
SORU:
Bir durum analizi türü olan ‘‘SWOT’’ analizindeki harfler hangi kelimelerin baş harflerini içerir?
CEVAP:
SWOT ifadesi; güçler-güçlü yönler (Strengths), zafiyetler-zayıflıklar (Weaknesses), imkânlar-fırsatlar (Opportunities) ve tehlikeler-tehditler (Threats) kelimelerinin baş harflerini içeren bir kısaltmadır.
#14
SORU:
Mikro çevre analizi nedir?
CEVAP:
Mikro çevre analizi, spor işletmesinin rekabet çevresinin analizi olarak da değerlendirilebilir.
#15
SORU:
Rekabet çevresi analizi boyutları nelerdir?
CEVAP:
Rekabet çevresi analizi; sektör analizi ve değer zinciri analizi olarak iki boyutta ele alınmaktadır. Sektör analizinde faaliyette bulunulan sektörün yapısı, gerçek ve olası rakipler ile ilgili değerlendirmeler yapılır. Değer zinciri analizinde ise ürünün tüketicilere ulaşana kadar değer katma özelliğine sahip tedarikçiler ve aracılık yapanlar değerlendirilir.
#16
SORU:
Spor işletmeleri için ön plana çıkan makro çevre faktörleri nelerdir?
CEVAP:
Spor işletmeleri için teknolojik, demografik, ekonomik, sosyo-kültürel ve politik-yasal faktörler ön plana çıkan makro çevre faktörleri olarak değerlendirilebilir.
#17
SORU:
Pazarlama bilgi sistemi nedir?
CEVAP:
Pazarlama bilgi sistemi, bir işletmenin pazarlama ile ilgili kararlarının alınmasına yardımcı olacak bilgilerin toplanması, işlenmesi, saklanması, gerekli araştırmaların yapılması, analizi ve değerlendirilmesini kapsayan bir sistemdir.
#18
SORU:
Üreticiler, pazarlama firmaları ve tüketiciler için gerekli pazar bilgileri sınıflandırmaları nelerdir?
CEVAP:
Üreticiler, pazarlama firmaları ve tüketiciler için gerekli pazar bilgileri sınıflandırmaları; temel istatistiki bilgiler, pazar bilgileri, mevcut durum ve geleceğe ait analizler, pazarlama araştırmalarıdır.
#19
SORU:
Pazar bölümleme çalışmalarında amaç nedir?
CEVAP:
Pazar bölümleme çalışmalarında amaç, spor işletmesinin ürettiği ürünlerle ilgili ve ilgisiz homojen(türdeş) grupların saptanması ve bunlardan uygun görülenlerin hedef pazarlar olarak seçilmesidir.
#20
SORU:
Spor pazarlamasında stratejik pazarlama yönetimi modelinin son adımı nedir?
CEVAP:
Spor pazarlamasında stratejik pazarlama yönetimi modelinin son adımı pazarlama stratejileri ile ilgili düzeltmeler ve ayarlamalar yapmaktır.