SPOR TESİSİ İŞLETMECİLİĞİ VE SAHA MALZEME BİLGİSİ Dersi SPOR TESİS İŞLETMELERİNDE FİNANS VE BÜTÇELEME soru cevapları:

Toplam 74 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Spor endüstrisini dikkat çekici hale getiren nedenler nelerdir?


CEVAP: Günümüzde sporda giderek artan profesyonelleşme ve buna bağlı olarak artan sponsorluk, yayın gelirleri ve reklâmlar gibi büyük tutarlara ulaşabilen parasal boyut, spor endüstrisini dikkat çekici hale getirmektedir.

#2

SORU: İç kârlılık oranı yönteminin formülünün sembol ifadeleri nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Sembol ifadeleri şöyle açıklanabilir: • I0 = Yatırım Tutarı, • NNG = Net Nakit Girişleri, • r = İskonto faktörü, • t = Süre.

#3

SORU: İç kârlılık oranı yönteminde “k” değeri nasıl hesaplanmaktadır?


CEVAP: İç kârlılık oranı (İKO) yönteminde NBD’yi sıfır yapan ıskonto ya da indirgeme oranı olan “k” hesaplanmaktadır. Deneme yanılma yoluyla hesaplanan yatırımın iç kârlılık oranı “k”, yatırımcının yatırım projesinden beklediği kârlılık oranından yüksek ise yatırım önerisi kabul edilir. Aksi durumda reddedilir.

#4

SORU: Finansal denetim fonksiyonu nedir?


CEVAP: Finansal planların yatırım ve finansman kararları çerçevesinde uygulanması sonucunda ortaya çıkan durumun değerlendirilmesi süreci ise finansal denetim fonksiyonunu meydana getirir. Denetim süreci işletme içinde etkinliğin sağlanmasında vazgeçilmez bir fonksiyon niteliğindedir.

#5

SORU: İç kârlılık oranı yöntemi nasıl açıklanabilir?


CEVAP: İç kârlılık oranı yöntemi, paranın zaman değerini ve yatırımın ekonomik ömrünü göz önüne alan, projenin vadettiği verimi bulmak için kullanılan bir yöntemdir. Bir yatırımın iç kârlılık oranı yatırımın net bugünkü değerini sıfıra eşitleyen iskonto oranıdır. Yani yatırımlardan elde edilecek gelirlerin şimdiki değeri toplamını yatırım tutarına eşitleyen oran iç kârlılık oranıdır.

#6

SORU: Spor endüstrisinin çok büyük parasal boyutlara ulaşması işletmeler ne etki yaratmıştır?


CEVAP: Spor endüstrisinin çok büyük parasal boyutlara ulaşması bu endüstride yer alan işletmelerin, kulüplerin, tesislerin faaliyetlerinin artması devamında finansal ihtiyaçlarının da artması sonucunu doğurmaktadır.

#7

SORU: Spor işletmelerinin amacı nedir?


CEVAP: Spor işletmelerinin amacı diğer işletmelerde olduğu gibi işletmenin piyasa değerini en yükseğe çıkarmaktır. Bu amaca ulaşmak ise finansal yönetim fonksiyonlarının yerine getirilmesi ile mümkün olmaktadır.

#8

SORU: Finansal yönetim fonksiyonları nelerden oluşmaktadır?


CEVAP: Finansal yönetim fonksiyonları; • Finansal analiz, • Finansal planlama, • Yatırım kararları, • Finansman kararları ve • Finansal denetimden oluşmaktadır.

#9

SORU: Muhasebe kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Muhasebe en temel anlamda işletmenin gelir ve giderlerinden hareketle son durumunu belirleyen bir hesaplama sürecidir.

#10

SORU: Gelir kavramı nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Gelir, işletmenin faaliyetleri sonucu elde ettiği para iken, gider işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için harcadığı paradır.

#11

SORU: İşletmeler neden muhasebeye gerek duymaktadır?


CEVAP: İşletmenin faaliyetleri sonucunda kâr elde edip etmediğini görmek ya da kârlılığı ortaya çıkaran faaliyetleri belirlemek için muhasebeye gerek duyulmaktadır.

#12

SORU: Finans ve finansal yönetim kavramları neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Finans ve finansal yönetim, işletmelerin piyasa değerini yükseltmek ve ortakların elde edecekleri gelirleri en üst seviyeye çıkarmak amacıyla ihtiyaç duyulan fonun sağlanması, korunması ve etkin olarak kullanılması olarak tanımlanmaktadır.

#13

SORU: Finansman kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Finansman ise literatürde fon bulma ile eş anlamlı kullanılmaktadır diğer bir ifadeyle finansman, finans fonksiyonunun yalnızca, işletmeye gerekli olan fonların sağlanması bölümünü tanımlamaktadır.

#14

SORU: Bilânço kavramı nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Bilânço; tesisin varlıklarına ve borçlarına dayalı olarak yılsonunda durumunu özetleyen bir finansal tablodur. Bilânço, belirli bir tarihte bir firmanın varlıklarını, borçlarını ve öz sermayesini tasifli bir şekilde gösteren bir tablodur.

#15

SORU: Spor işletmesinin dönen varlıkları, duran varlıkları ve kaynaklarını neler oluşturmaktadır?


CEVAP: Spor işletmesinin dönen varlıklarını alacaklar, stoklar ve nakitler oluştururken, duran varlıklar araziler, isim hakları ya da imtiyazlardır. Kaynaklar ise varlıkların nasıl finanse edildiğinin gösterildiği bölümdür. Bir işletmenin sahip olduğu kaynaklar, bireylerin işletmeye ortak olmak için koydukları sermaye (özkaynaklar) ile yabancı kaynakların toplamından oluşmaktadır.

#16

SORU: Varlıklar ve kaynaklar uzun ya da kısa vadede nelerden oluşmaktadır?


CEVAP: Varlıklar ve kaynaklar uzun ya da kısa vadeli olabilir. Kısa vadeli varlıklar nakitler, stoklar ve yatırım amacıyla alınmış başka işletmelerin hisse senetleridir. Kısa vadeli borçlar aylık faturalar ve satış giderleridir. Uzun dönemli varlıklar ise binalar gibi hizmet ya da üretimi sağlayacak varlıklardır. Uzun dönem borçlar ise ipotek ve borç senetlerini içerir.

#17

SORU: Gelir tablosu kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Gelir tablosu ise, belirli bir hesap döneminde işletmenin elde ettiği gelirle, katlandığı tüm gider ve maliyetleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetinin net sonucunu, kâr ya da zarar olarak özetleyen bir tablodur.

#18

SORU: Spor alanındaki işletmelerin genel finansal gelişimleri nasıl gerçekleşmektedir?


CEVAP: Spor alanındaki işletmelerin genel finansal gelişimleri üç aşamadan meydana gelmektedir: • Üye odaklı amatör yapı: Gişe gelirleri, üyelik, bağış, yiyecek içecek satışları. • Profesyonel yapı: Sponsorluk, devlet yardımı, belediye desteği, gişe gelirleri. • Çağdaş profesyonel yapı: Kendi markasını yaratma, iş merkezli faaliyetler, halka açılma.

#19

SORU: Spor alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak finansal yapı karmaşıklaşması neden finansal sorunlar ortaya çıkmaktadır?


CEVAP: Spor alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak finansal yapı karmaşıklaşmakta, finansal sorunlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle sporculara ödenen ücretler, sporculara destek programları, teknik direktör, antrenör ve spor bilimcileri sayısındaki artış, yapılacak yeni tesisler, stadyumlar, ortaklara dağıtılması gereken kâr payları finansal boyutu büyütmekte ve karmaşık hale getirmektedir. Spor işletmeleri bu sorunları aşmak için kendi finansal yeteneklerini ve kontrol sistemlerini geliştirmelidir.

#20

SORU: Finansal analiz kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Finansal analiz, işletme finansal tablolarının dönemsel olarak karşılaştırılması ya da aynı dönem finansal tablolarının yatay veya dikey biçimde oranlanarak standartlarla, endüstride yer alan benzer işletmelerle ya da geçmiş yıl verileriyle karşılaştırılması ve değerlendirilmesidir.

#21

SORU: Spor işletmelerinde ki amaç nedir?


CEVAP: Spor işletmelerinde amaç işletmenin kârını maksimize etmektir. Bu nedenle klasik işletmelerde olduğu gibi spor işletmeleri içinde finansal analiz geçmiş dönem faaliyetlerinin eldeki finansal tablolardan (bilânçogelir tablosu) yararlanılarak risk, kârlılık, performans açısından ortaya koyulmasının amaçlandığı bir fonksiyondur.

#22

SORU: Spor işletmelerinde finansal planlama nasıl bir fonksiyona sahiptir?


CEVAP: Spor işletmelerinde finansal planlama, her türlü fon girişi ve çıkışlarının önceden bir programa bağlanarak nakit ihtiyacı ile nakit fazlalıklarına önceden çözüm aranmasını ve en uygun akışkan yapının kurulmasının amaçlandığı bir fonksiyondur.

#23

SORU: Finansal planlamada kullanılan tahmin yöntemleri nelerdir?


CEVAP: Finansal planlamada kullanılan tahmin yöntemleri; • Satışların yüzdesi yönetimi, • Oranlar yöntemi, • Bilanço kalemlerinin günlük satış tutarına oranı yöntemi ve regresyon analizi yöntemidir.

#24

SORU: Özkaynaklar ve yabancı kaynaklar arasındaki temel farklılıklar nelerdir?


CEVAP: İki kaynak arasında temel farklılık; işletmelerin yabancı kaynaklardan yararlanması durumunda anapara ve faiz ödeme yükümlülüğü altında olmalarıdır. Diğer yandan yabancı kaynak kullanmanın en önemli avantajı, faizin gider olarak vergiden düşülebilmesidir. Finansman kararları alınırken borç ve özsermaye maliyetlerinin belirlenmesi, borcun kaldıraç etkisinin hangi seviyelere kadar olumlu olacağının hesaplanması ve mevcut koşulların göz önüne alınarak özkaynak ve yabancı kaynağın avantaj ve dezavantajlarına göre tercih yapılması önemlidir.

#25

SORU: Finansal denetim süreç ve sonuç denetimi olarak ayrı ifade edilmesinin sebebi nedir?


CEVAP: Finansal denetimi; • Süreç ve • Sonuç denetimi olarak ikiye ayırmak mümkündür. Süreç denetimi; tahmin edilemeyen risklere karşı hazırlanan planların değişime karşı esnekliğinin ve duyarlılığının ölçümünü içermektedir. Hazırlanan planlardan sapmalar varsa bunların nedenlerinin araştırılması ve yeni düzenlemelerin yapılarak planlara dâhil edilmesi gerekmektedir. Sonuç denetimi ise, yapılan planlara bağlı olarak verilen yatırım ve finansman kararlarının uygulanmasının ardından ulaşılan sonuçların denetimini içermektedir.

#26

SORU: Spor işletmesi yöneticilerinin üzerinde önemle durmaları gereken başlıklar nelerdir?


CEVAP: Finansal yönetim çerçevesinde spor işletmesi yöneticilerinin aşağıdaki başlıklar üzerinde önemle durmaları gerekmektedir: • Finansal kayıtları tutmak, • Gerçekçi bütçeler ve finansal planlar hazırlamak, • Gelir ve giderleri takip etmek, • Likit yapıyı güçlendirmek, • Gelir getirici varlık yaratmak, • Borç seviyesini kontrol altına almak.

#27

SORU: Spor işletmelerinde karşılaşılabilecek sorunlar nelerdir?


CEVAP: Spor işletmelerinde karşılaşılabilecek sorunlar şöyle sıralanabilir: • Yönetim kontrolünde zayıflık, • Performans ölçümünde başarısızlık, • Varlık değerlerinde düşüş, • Borç seviyesinde artış, • Maliyet artışı, • Nakit yetersizliği ve likidite problemi, • Faaliyet kayıpları.

#28

SORU: Kısa, orta ve uzun vadeli kaynaklar nelerdir?


CEVAP: Spor tesis işletmelerinin finansmanında diğer bütün işletmelerde olduğu gibi çeşitli finansal kaynaklar kullanılmaktadır. Bu kaynaklar; • Kısa, • Orta ve • Uzun vadeli kaynaklar şeklinde sınıflandırılmaktadır. Kısa vadeli (1 yıl) finansman kaynakları olarak; ticari krediler (satıcı kredileri), kısa vadeli banka kredileri, finansman bonosu ve factoring işlemi literatürde yer almaktadır. Yatırım malları kredileri, orta vadeli banka kredileri, leasing (finansal kiralama) ve forfaiting ise orta vadeli (1-8 yıl) kaynaklardır. Uzun vadeli kaynaklar olarak özsermaye, otofinansman ve tahvil kullanılmaktadır.

#29

SORU: Yurt dışında uygulama imkânı bulan tahvil türleri nelerdir?


CEVAP: İlgili tahvil türleri şunlardır: • Genel Yükümlülük Tahvilleri, • Gelir Tahvilleri, • Vergi Destekli Tahviller

#30

SORU: Yurt dışında uygulama imkânı bulan tahvil türlerinden genel yükümlülük tahvilleri nelerdir?


CEVAP: Genel yükümlülük tahvilleri çoğunlukla devlete ait tesisleri finanse etmede kullanılan dokümanlardır. Bu tahviller genellikle devletin diğer birimlerinin gelir vergileriyle ödemeyi taahhüt ettiği yükümlülüklerdir.

#31

SORU: Yurt dışında uygulama imkânı bulan tahvil türlerinden gelir tahvilleri nelerdir?


CEVAP: Elinde bulunduran kimseye ancak şirket kâr elde ettiğinde gelir (faiz) sağlayan bir tür borç senedidir. Gelir tahvillerinde yatırımcılara yapılan ödemelerde projenin kendisinden gelen gelirlerin kullanılması esastır. Ödeme yapmak için yeterli gelirin elde edilememesi, gelir tahvillerinin ödenmemesiyle sonuçlanmaktadır.

#32

SORU: Yurt dışında uygulama imkânı bulan tahvil türlerinden vergi destekli tahvilleri nelerdir?


CEVAP: Kamu kuruluşu tahvili finanse etmek için özel bir vergiyi amaçlayabilir. Ayrıca özel gelir yaratabilecek kaynaklarda bulunabilmektedir. Kullanılan özel gelir kaynakları şunlardır: • Elektrik, su, doğalgaz vergileri, • Araba kiralama vergileri ve turist vergileri, • Bilet ek ücretleri, • Gayrimenkul vergileri, • Tüketim vergileri, • Loto ve oyun vergileri.

#33

SORU: İşletmelerin nakit bulundurma nedenleri nelerdir?


CEVAP: Çalışanların ücretlerinin ödenmesi, sabit varlıkların satın alınması, vergilerin ödenmesi, hammadde alımı, borçların ödenmesi ve kâr paylarının ödenmesi gibi pek çok nedenle işletmelerin nakit bulundurmaları gerekmektedir. Ancak nakit miktarının gerekenden fazla belirlenmesi kârlılığı düşürmektedir. Bu nedenle nakit yöneticisinin hedefi işletme faaliyetlerinin aksamasına neden olmayan, minimum nakit tutarını saptamak olmalıdır.

#34

SORU: Nakit yönetimi işletmeler açısından neden hayati bir öneme sahiptir?


CEVAP: Nakit yönetimi, finans yöneticilerine işletmenin faaliyetleri ve borçlanma sonucu elde ettiği fonları, faaliyet ile ilgili yükümlülüklere ve geleceğe ilişkin yatırımlara nasıl kanalize edeceği konusunda fikirler vermektedir. Bu nedenle nakit yönetimi işletmeler açısından hayati bir öneme sahiptir.

#35

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetiminde başlıca gider kalemlerinden sigorta primleri nelerdir?


CEVAP: Özellikle profesyonel spor kulüplerinin vazgeçilmez bir unsuru olan sporcuların kaza, sakatlık gibi arzu edilmeyen durumlar ile hırsızlık, deprem, yangın vb. gibi spor işletmesini zarara uğratabilecek istenmeyen durumlara karşı korunmak amacıyla ödenen sigorta primleri önemli bir gider kalemidir.

#36

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetimine göre başlıca gelir kalemleri nelerdir?


CEVAP: İlgili gelir kalemleri şunlardır: • Bilet Gelirleri, • Loca Gelirleri, • Sponsorluk Gelirleri, • Medya Gelirleri, • Lisanslı Ürün Gelirleri, • Bağışlar, • Reklâm Gelirleri.

#37

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetiminde başlıca gelir kalemlerinden bilet gelirleri nelerdir?


CEVAP: Bilet Gelirleri: Spor işletmelerinin hesaplarında toplam gelirler içerisinde en büyük paya sahip olan kalem bilet gelirleridir. Bir spor organizasyonuna ait biletler beş şekilde satışa sunulabilir: • Kombine bilet satışları, • Grup bilet satışları, • Standart Biletler, • Ücretsiz Bilet, • Öğrenci Biletleri.

#38

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetiminde başlıca gelir kalemlerinden sponsorluk gelirleri nelerdir?


CEVAP: Sponsorluk bir reklâm aracı olmak ile birlikte iki tür sponsorluktan bahsedilebilir: • Bunlardan ilki spor sponsorluğu, • Diğeri ise değişik reklâm amaçlı sponsorluktur. Spor sponsorluğunun çoğu giyim, ayakkabı ve spor malzemeleri üzerinedir. Günümüz koşullarında özellikle büyük spor organizasyonlarının finans, teçhizat ya da insan desteği olmadan gerçekleştirilmesi zordur. Bugün pek çok spor dalının gelişmesinin ya da ayakta kalmasının nedeni sponsorluk anlaşmalarından elde edilen gelirlerdir.

#39

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetiminde başlıca gelir kalemlerinden reklam gelirleri nelerdir?


CEVAP: Reklâm, insanları belirli bir fikir, hizmet veya ürün hakkında yönlendirmek, dikkat çekmek ve bilgi vermek amacıyla; iletişim araçları vasıtasıyla belirli bir ücret karşılığı oluşturulan duyurudur. Spor organizasyonları, gerek forma reklâmları gerekse saha kenarında yer alan reklâm panoları kanalıyla önemli ölçüde gelir elde etmektedirler.

#40

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetimine göre başlıca gider kalemleri nelerdir?


CEVAP: İlgili gider kalemleri şunlardır: • Oyuncu Ücretleri, • Ekipman, • Seyahat Giderleri, • Yönetici Ücretleri, • Sigorta Primleri, • Bakım Giderleri, • Vergi Giderleri.

#41

SORU: Spor işletmelerinde nakit yönetiminde başlıca gider kalemlerinden seyahat giderleri nelerdir?


CEVAP: Coğrafi olarak büyük yüz ölçüme sahip ülkelerdeki spor ekiplerinin uzak mesafelerdeki spor organizasyonlarına ulaşımı için uçak gibi maliyeti yüksek ulaşım araçlarının yanı sıra barınma amacıyla otellerde kalınması gibi durumlarda seyahat giderlerindeki artışlar önemli olabilmektedir. Özellikle yurt dışındaki müsabakalar söz konusu olduğunda bu kalemdeki artışlar ciddi boyutlara ulaşabilir.

#42

SORU: Nakit bütçelemesi sürecinde genellikle neler yer alır?


CEVAP: Nakit bütçesinin hazırlanmasında birden çok yöntem mevcuttur. Ancak nakit bütçelemesi sürecinde genellikle şu üç adım yer alır: • Nakit kaynaklarının tahmin edilmesi, • Nakdin kullanım alanlarının tahmin edilmesi, • İşletmenin nakit açığı ya da fazlasının olup olmadığının hesaplanması.

#43

SORU: Gider bütçelerinin gelir bütçeleriyle neden çakıştırılması gerekmektedir?


CEVAP: Gider bütçelerinin gelir bütçeleriyle çakıştırılması gerekmektedir. Finans yöneticileri, faaliyet giderlerini ödemek için mevcut nakitle ilgili olarak giderleri analiz edebilmelidirler. Faaliyet giderleri sabit ve değişken gider bileşenlerine sahiptir. Finans yöneticilerinin finansal konularla ilgili kararlar alırken giderlerle ilgili detaylı bilgiye sahip olması gerekmektedir.

#44

SORU: Finans yöneticilerinin hangi giderlerle ilgili detaylı bilgiye sahip olması gerekmektedir?


CEVAP: Finans yöneticilerinin detaylı bilgiye sahip olması gereken giderler şunlardır: • Faaliyet gideri, • Değişken giderler, • Sabit gider, • Yarı değişken gider, • İhtiyari giderler.

#45

SORU: Yatırım kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Yatırım, işletmeye uzun süre gelir (para girişi) sağlayacak her türlü harcamadır ve sermayenin mal ve hizmet üretimine yarayan tesislerin kurulmasına tahsisini içermektedir. Mikro açıdan yatırım ise işletmenin amacını oluşturan faaliyetleri sürdürmek, belli bir anda işletmenin varlığını, rekabet gücünü korumak ya da geliştirmek üzere, sürekli bir şekilde sahip olmak zorunda olduğu unsurlar ve özellikle dayanıklı varlıkları tedarikte yapılan harcamalardır.

#46

SORU: Üretim ile ilgili yatırım türleri nelerdir?


CEVAP: Üretim ile ilgili yatırım türleri; komple yeni yatırımlar, yenileme yatırımları, tevsii yatırımları, tamamlama yatırımları, modernizasyon yatırımları, dar boğaz giderme yatırımları, kalite düzeltme yatırımları, entegrasyon yatırımları, finansal kiralama yatırımları ve nakil yatırımları olmak üzere on grupta sınıflamak mümkündür.

#47

SORU: Statik değerleme yöntemleri nelerdir?


CEVAP: Statik değerleme yöntemleri paranın zaman değerinin göz önüne almayan yöntemlerdir. Bu yöntemlerin sayısı oldukça fazladır. Kontrol suretiyle sıralama yöntemi, masrafa oranla gelir yöntemi, masraf karşılaştırma yöntemi, ortalama yıllık gelirin yatırım tutarına oranı yöntemi ve geri ödeme süresi yöntemi bu gruba giren yöntemlerin başlıcalarıdır.

#48

SORU: Geri ödeme süresi yöntemi kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Geri ödeme süresi yöntemi yatırım projelerinin değerlemesinde çok kullanılan basit bir yöntemdir. Geri ödeme süresi, bir yatırımın sağladığı nakit akımlarının, kaç dönem sonra o yatırım için kullanılan fon çıkışına eşit olacağını gösteren süre şeklinde tanımlanabilir. Bir yatırımın çekiciliği kolay ve anlaşılabilir şekilde ölçülmek isteniyorsa, bunun için uygun ölçü geri ödeme süresidir.

#49

SORU: Geri ödeme süresi yöntemi neden eleştirilmektedir?


CEVAP: Geri ödeme süresi yöntemi, geri ödeme süresinden sonra yatırımın gelirini hesaba katmadığı ve paranın zaman değerini göz önünde bulundurmaması nedenleriyle yatırım kararı alma konusunda eleştirilmektedir.

#50

SORU: Dinamik değerleme yöntemleri nelerdir?


CEVAP: Dinamik değerleme yöntemleri; paranın zaman değerini göz önüne alarak, gelecekteki nakit giriş ve çıkışlarının bugünkü değere indirgenmesini esas alan yöntemlerdir. Yöntemlere geçmeden önce paranın zaman değeri ile ilgili bilgi vermek gerekmektedir.

#51

SORU: Paranın zaman değeri nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Bugün elde edilen para, gelecekte elde edilecek aynı tutardaki paradan her zaman daha değerli olduğunu belirtmiştik. Bunun nedeni, paranın bir zaman değerinin olmasıdır. Paranın zaman değerinin, sadece enflasyon nedeniyle paranın satın alma gücündeki azalmayla açıklanması mümkün değildir. Enflasyonun olmadığı bir ortamda dahi, paranın bir zaman değeri mevcuttur.

#52

SORU: Net bugünkü değer yöntemi nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Net bugünkü değer yöntemi, esas olarak nakit akımlarının iskonto edilmesine dayanan bir yöntemdir. Bu yönteme göre, yatırımın ekonomik ömrü boyunca işletmeye sağlayacağı net nakit girişleri ve net nakit çıkışları sermaye maliyeti üzerinden iskonto edilir. Nakit girişlerinin bugünkü değeri toplamından nakit çıkışlarının bugünkü değeri çıkarılarak yatırımın net bugünkü değeri bulunur.

#53

SORU: Net bugünkü değer yönteminin formülünün sembol ifadeleri nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Sembol ifadeleri şöyle açıklanabilir: • NBD = Net Bugünkü Değer, • R1 = Birinci yılsonunda elde edilecek gelir, • R2 = İkinci yılsonunda elde edilecek gelir, • Rn = n yılsonunda elde edilecek gelir, • C = Başlangıçta yatırılan sermaye tutarı.

#54

SORU: Net bugünkü değer yönteminde “k” değeri neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Net bugünkü değer yönteminde k’nın değeri, başka bir deyişle bir yatırımın para akışının hangi iskonto oranı ile indirgeneceği ya da bir yatırımdan beklenen asgari kârlılık oranının ne olması gerektiği hayati önem taşır. Bu oranın yüksek veya düşük saptanması kabul edilmesi gereken bir projenin reddedilmesine, reddedilmesi gereken bir projenin kabul edilmesine veya alternatif projeler arasından yapılacak seçimin yanlış olmasına neden olabilir.

#55

SORU:

Finans fonksiyonunun yalnızca, işletmeye gerekli olan fonların sağlanması bölümüne ne ad verilir?


CEVAP:

Finansman, finans fonksiyonunun yalnızca, işletmeye gerekli olan fonların sağlanması bölümünü ifade eder. 


#56

SORU:

Finansal yönetim ile finansman arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Finans ve finansal yönetim, işletmelerin piyasa değerini yükseltmek ve ortakların elde edecekleri gelirleri en üst seviyeye çıkarmak amacıyla ihtiyaç duyulan fonun sağlanması, korunması ve etkin olarak kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Finansman ise literatürde fon bulma ile eş anlamlı kullanılmaktadır diğer bir ifadeyle finansman, finans fonksiyonunun yalnızca, işletmeye gerekli olan fonların sağlanması bölümünü ifade eder. 


#57

SORU:

Belirli bir tarihte bir firmanın varlıklarını, borçlarını ve öz sermayesini tasnifli bir şekilde gösteren tabloya ne denir?


CEVAP:

Bilânço, belirli bir tarihte bir firmanın varlıklarını, borçlarını ve özsermayesini tasnifli bir şekilde gösteren bir tablodur. 


#58

SORU:

İç finansal analiz ile dış finansal analiz arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Finansal analiz işletme tarafından yapılırsa iç finansal analiz, dışarıdan bir kişi ya da kuruluş tarafından yapılırsa dış finansal analiz olarak adlandırılmaktadır.


#59

SORU:

Uzun dönemli yatırım kararları ile kısa dönemli yatırım kararları arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Duran varlıklara ilişkin yatırım kararları uzun, dönen varlıklara yatırım kararları ise kısa dönemli yatırım kararları olarak nitelendirilmektedir.


#60

SORU:

Sermaye bütçelemesinde kullanılan yöntemler hangi gruplarda ele alınmaktadır?


CEVAP:

Sermaye bütçelemesinde kullanılan yöntemler paranın zaman değerini göz önüne almayan “statik yöntemler” ve paranın zaman değerini dikkate alan “dinamik yöntemler” olarak iki grupta ele alınmaktadır.


#61

SORU:

Süreç denetimi nelerin ölçümünü içermektedir?


CEVAP:

Süreç denetimi; tahmin edilemeyen risklere karşı hazırlanan planların değişime karşı esnekliğinin ve duyarlılığının ölçümünü içermektedir.


#62

SORU:

Sonuç denetimi nelerin denetimini içermektedir?


CEVAP:

Sonuç denetimi ise, yapılan planlara bağlı olarak verilen yatırım ve finansman kararlarının uygulanmasının ardından ulaşılan sonuçların denetimini içermektedir.


#63

SORU:

Spor tesis işletmelerinin finansmanında uzun vadeli kaynaklar olarak neler kullanılmaktadır?


CEVAP:

Uzun vadeli kaynaklar olarak özsermaye, otofinansman ve tahvil kullanılmaktadır.


#64

SORU:

Genel yükümlülük tahvilleri ne tür dökümanlardır?


CEVAP:

Genel yükümlülük tahvilleri çoğunlukla devlete ait tesisleri finanse etmede kullanılan dokümanlardır.


#65

SORU:

Gelir tahvilleri ne tür bir borç senedidir?


CEVAP:

Gelir Tahvilleri: Elinde bulunduran kimseye ancak şirket kâr elde ettiğinde gelir (faiz) sağlayan bir tür borç senedidir


#66

SORU:

Spor işletmelerine ilişkin başlıca gelir kalemleri arasında bulunan standart biletlerin tanımı nedir?


CEVAP:

Standart Biletler: Tek bir oyunu izlemek için taraftarlara satılan biletlerdir.


#67

SORU:

Spor işletmelerine yapılan her türlü karşılıksız maddi yardımlara ne denir?


CEVAP:

Bağışlar: Spor işletmelerine yapılan her türlü karşılıksız maddi yardımları ifade etmektedir.


#68

SORU:

Ofis elektrik faturası gibi normal iş akışından ileri gelen gidere ne ad verilir?


CEVAP:

Ofis elektrik faturası gibi normal iş akışından ileri gelen gidere faaliyet gideri denir.


#69

SORU:

Sabit gider bileşeni ve değişken gider bileşenine sahip maliyete ne ad verilir?


CEVAP:

Sabit gider bileşeni ve değişken gider bileşenine sahip maliyete yarı değişken gider denir.


#70

SORU:

Paranın zaman değerini göz önüne alarak, gelecekteki nakit giriş ve çıkışlarının bugünkü değere indirgenmesini esas alan yöntemlere ne ad verilir?


CEVAP:

Dinamik değerleme yöntemleri; paranın zaman değerini göz önüne alarak, gelecekteki nakit giriş ve çıkışlarının bugünkü değere indirgenmesini esas alan yöntemlerdir.


#71

SORU:

Esas olarak nakit akımlarının iskonto edilmesine dayanan yönteme ne ad verilir?


CEVAP:

Net bugünkü değer yöntemi, esas olarak nakit akımlarının iskonto edilmesine dayanan bir yöntemdir.


#72

SORU:

Mal ve hizmetler için kalıcı veya geçici giderlere ne ad verilir?


CEVAP:

Mal ve hizmetler için kalıcı veya geçici giderlere ihtiyari giderler denir.


#73

SORU:

Elektrik, gaz ve su faturaları gibi sabit bir değeri olmayan kaçınılmaz periyodik maliyetlere ne denir?


CEVAP:

Elektrik, gaz ve su faturaları gibi sabit bir değeri olmayan kaçınılmaz periyodik maliyetlere değişken giderler denir.


#74

SORU:

Belediyelerin özel loto ve oyunlardan, okulların, yolların ya da stadyumların finanse edilmesinde kullanılmak üzere aldığı vergilere ne denir?


CEVAP:

Belediyelerin özel loto ve oyunlardan, okulların, yolların ya da stadyumların finanse edilmesinde kullanılmak üzere aldığı vergilere loto ve oyun vergileri denir.