SPOR VE MEDYA İLİŞKİSİ Dersi YENİ MEDYA VE SPOR soru cevapları:

Toplam 48 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Çeşitli ekran ve boyutlarda olan tablet bilgisayarların sağladığı olanaklar nelerdir?


CEVAP: Günümüzde oldukça hafif ve hızlı modelleri bulunan, bilgisayar gibi değişik işletim sistemleriyle çalışabilen, kalemle ya da dokunmatik olarak çalışabilen ekran özelliklerine sahip, kolayca her yere taşınabilen, el yazısını metne çevirebilen ve hemen hemen kişisel bilgisayarların yaptığı her işlemi yapabilen bir teknolojik ortamdır. GSM şebekelerinden ve diğer sistemlerden internete de bağlanabilen bu araçlar, bazı modellerinde, cep telefonu özelliği bile barındırmaktadırlar.

#2

SORU: Geleneksel medyanın özellikleri nelerdir?


CEVAP: Geleneksel medya, bilgisayar kullanmadan ve iletileri bilgisayar yardımıyla işlemeden ve kayıt etmeden kullanan iletişim ve kitle iletişimi araçlarıdır. Bu araçlar; • Gazete ve dergi gibi basılı yayınlar; • Radyo, sinema, televizyon gibi sesli, görüntülü iletileri taşıyan ortamlardır.

#3

SORU: Formula 1’in sporun ötesinde olmasını sağlayan nedenlerden en önemlisi nedir?


CEVAP: Formula 1 dünyanın en üst düzeydeki motor sporlarından biridir. Bazıları Formula 1’i yalnızca bir spor olarak tanımlamadan öte ihtişamın ve zenginliğin bir göstergesi olarak açıklamaktadırlar. Bir arabanın tasarımı için milyonlarca dolar para harcayan takımlar bunu yalnızca yarışı tamamlamak için yapmaktadırlar. İşte bu nedenle Formula 1’i sporun da ötesinde kılan nedenlerden biri budur denilmektedir.

#4

SORU: Teknolojik yenilikler hangi yollarla spor dallarının tanıtımına olanak sağlamaktadır?


CEVAP: Teknoloji ve teknolojik yenilikler izin verdikçe değişik spor dalları için çevrimiçi olma, internete ve sosyal medyaya katılma ve bu nedenle kendilerini izleyenlerine tanıtma olanakları gelişmiştir. Yeni medya araçları spor kulüplerine ve onların hayranlarına kendi web sayfalarını oluşturma olanağı sunmuş ve takımların hayranlarına farklı deneyimler yaşatmaya başlamıştır.

#5

SORU: Web teknolojisi kullanıcılarına ne gibi olanaklar sunar?


CEVAP: Web teknolojisi kullanıcılarına bir adres üzerinde sisteme bağlanma olanağı sunar ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan bir hizmeti ifade eder. Web üzerinde çeşitli adres uzantıları bulunmaktadır. Bu uzantılar sahip oldukları alana ve paylaştıkları bilgi türüne göre sınıflandırılmışlardır.

#6

SORU: Flew’e göre yeni medya nelerden oluşmaktadır?


CEVAP: Flew yeni medyanın, analog (sayısal olmayan) yayın yapan televizyon ve radyo yayınları, basılı ortamlardan gazete ve dergi gibi geleneksel medyadan farklı olarak sayısal bilgisayar ve ağ tabanlı iletişim araçlarından oluştuğunu belirtmektedir.

#7

SORU: Mobil iletişimde de yoğun olarak kullanılan akıllı taşınabilir ortamların özellikleri nelerdir?


CEVAP: Mobil iletişimde mesajlar PDA’lar, cep telefonları veya tablet bilgisayarlar ile taşınabilir. Bu yöntemle bireyler her an ve her yerde iletişimi gerçekleştirme şansını yakalayabilirler. Bu yöntemle bireyler diledikleri zaman ve diledikleri yerden haberleşme ya da iletişimde bulunma şansına sahiplerdir. Cihazların, aynı zamanda, internete ve diğer sayısal ağlara bağlanabilme kapasiteleri sayesinde çok zengin bir iletişim içeriğine kavuşmak, bireyleri motive etme açısından önemlidir. Bu sistemlerin anında kayıt yapma, düzenleme ve farklı belleklerden çağırma özellikleri düşünüldüğünde iletişimde çığır açabilecek yeniliklerden biri olma özelliği yadsınamaz.

#8

SORU: Türk Dil Kurumu’na göre sporun tanımı nedir?


CEVAP: Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde spor, bedeni ya da zihni geliştirmek amacıyla kişisel veya toplu olarak gerçekleştirilen ve bazı kurallara göre uygulanan hareketlerin tümüdür

#9

SORU: Geleneksel medya hangi ortamlardan meydana gelir?


CEVAP: Geleneksel medya olarak da tanımlanan kitlesel medya; • Kitle iletişimi için kullanılan gazete ve dergi gibi basılı yayınlar; • Radyo, sinema, televizyon gibi sesli, görüntülü iletileri taşıyan ortamlardan meydana gelir.

#10

SORU: İstediği yerde ve zamanda spor etkinliklerini takip etmek isteyenlere akıllı taşınabilir ortamların sağladığı hizmetler nelerdir?


CEVAP: Akıllı olarak lanse edilen yeni medya araçları GSM şebekesi üzerinden telefon olarak da kullanılabilmenin yanı sıra, bilgisayarın yaptığı işlemleri de yapabilir bir konuma gelmektedir. Cep telefonu operatörleri genelde dünya üzerinde özelde ise Türkiye’de de bu cihazlar için çok geniş bir yelpazede uygulamalar geliştirmektedirler. Büyük kitlelerin ilgisini çeken spor etkinlikleri de bu uygulamaların içinde büyük çapta yer almaktadır. Dünya çapında izleyici kitlesine sahip olan futbol ve basketbolun yanı sıra, önemli turnuvalar ve spor haberleri artık anında izleyicinin cihazına, tabiri caiz ise cebine gelmektedir. Yeni taşınabilir medya araçları ile istenildiği zaman ve yerden spor etkinlikleri takip edilmektedir

#11

SORU: Video-streaming yöntemiyle spor dallarının takibinde ne gibi değişiklikler olmuştur?


CEVAP: Video-straming, internette bilgilerin paketler halinde ulaşmasını ve gelen verinin anında geliyormuş gibi iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özetle anlatmak gerekirse, istenilen dosyayı bilgisayara indirmeden, anında ve durmadan veri transferi (örneğin; hareketli resim (video) /müzik) olarak açıklanabilir. Bu sistem sayesinde spor hayranları daha önceden hiç karşılaşmadıkları bir biçimde spor olaylarını ve etkinliklerini izleme olanağına kavuşmuşlardır. Hayranlar gözde sporlarıyla ve bu sporlarla uğraşan atletlerle yeni bir seviyede iletişime geçme imkânı bulacaklardır hatta bulmuşlardır da denilebilir.

#12

SORU: GSM telefonlarının sporla bu kadar iç içe geçmesinin sebebi nedir?


CEVAP: Yeni cep telefonu teknolojisinde kısa mesaj hizmetleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Her gün telefon abonelerinin milyonlarca belki de milyarlarca mesaj gönderdikleri tahmin edilmektedir. Telefon operatörleri abonelerinin seçtikleri takım ya da takımların maçlarının skorlarından anında haberdar olmak istemektedirler. Bu açıdan incelendiğinde GSM telefonların sporla iç içe geçmesi olağan bir durumdur.

#13

SORU: GSM telefonlarının sağladığı özellikler nelerdir?


CEVAP: Günümüzde; • Telefonla konuşma hizmetinin yanı sıra, • Kısa mesaj gönderme ve alma, • Fotoğraf çekme, • Müzik ve video çalma, • İnternete bağlanma, • Dosya indirme, • Elektronik posta okuma, • Veri aktarma ve • Ses kaydı gibi özellikleri vardır. GSM telefonlarının bir nevi taşınabilir bilgisayar gibi olan modelleri de bulunmaktadır.

#14

SORU: Gazetenin elektronik ortamlardan okunurluğunun günden güne artmasının sebebi nedir?


CEVAP: Yeni medya araçlarında yerini alan gazete, genellikle, elektronik ortamlarda ücretsiz ve güncel olduğu için okunurluğu günden güne artmaktadır.

#15

SORU: Kitle iletişimi ve haberleşmesi içinde kullanılan geleneksel medya ortamlarının içeriğinde bulunan öğeler nelerdir?


CEVAP: Kitle haberleşmesi ve iletişimi için kullanılan geleneksel medya ortamları, geleneksel yapılarında; • Metin, • Ses, • Resim, • Hareketli resim ve • Hareketli resim-ses barındırmaktadırlar.

#16

SORU: Taraftarların her türlü etkinliği takip etmelerine ve birbirleriyle gerçek zamanlı haberleşmelerine olanak sağlayan ortamlar hangileridir?


CEVAP: Takımların facebook ve twitter gibi sosyal medyadaki sayfaları, taraftarların her türlü etkinliği takip etmelerine ve birbirleriyle gerçek zamanlı haberleşmelerine olanak sağlar.

#17

SORU: Sayısal görsel oyunların kitle iletişimine getirdiği yeni ortamlar nelerdir?


CEVAP: Yeni medya oyun kültürüne çok değişik boyutlar getirmiştir. Yeni medya araçlarıyla oynanan oyunlar hem bireysel hem de bireylerarası olabilmektedir. Sayısal oyunlar bilgisayar ve mobil iletişim araçlarının desteğiyle dünya üzerinde eşzamanlı oynanabilir bir düzeye gelmiştir. Sosyal ağlarda oyunlar artık bir tanışma ve sosyalleşme aracı olarak da kullanılabilmektedir.

#18

SORU: Manovich’e göre medya çılgınlığının başlangıcı olan olay nedir?


CEVAP: 19 Ağustos 1839’da Paris’te meraklı bir kalabalığın bakışları arasında Louis Degauerre buluşunu halka tanıtmıştır. Degauerre’nin buluşuna ilk ticari fotoğraf işleme ünitesi denilebilir. Bulduğu mekanizmaya yine kendi adından esinlenerek Degauerreotype adını vermiştir. Bu mekanizma ışığa duyarlı maddelerle bir nevi fotoğraf elde etme yöntemidir. Bu, ilk fotoğrafçılık olayı olarak kabul edilmektedir. Burada asıl önemli olan konu, bu tarihin aynı zamanda Manovich’e göre, medya çılgınlığının da başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihi buluştan sonra, hemen herkes, evlerinin penceresinden manzarasını resmetmeye çalışmış ve çok kısa bir süre içerisinde yeni buluşlarla fotoğrafçılık büyük bir hızla yayılmaya başlamıştır

#19

SORU: Medyada meydana gelen hangi değişim yeni bir devrin başlamasına öncülük etmiştir?


CEVAP: Teknolojinin ilerlemesi ve buna bağlı olarak da bilgisayarların kullanılması ve yaygınlaşması ile metin, ses, resim, hareketli resim ve hareketli resim-ses ögelerinin bilgisayara aktarılması, diğer bir deyişle sayısallaşması medyada yeni bir devrin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

#20

SORU: İkinci kuşak web hizmetleri nelerdir?


CEVAP: İkinci kuşak web hizmetleri; • Blog, • RSS, • Wiki ve • Sosyal ağlar olarak sıralanabilir.

#21

SORU: Twitter ve Facebook gibi sosyal medya araçları ile spor ve sporcular ile takipçileri arasındaki ilişkiyi nasıl etkilemektedir?


CEVAP: Spor yıldızları ve hayranlarını elektronik ortamda buluşturan bu araçlar yıldızlardan anında haber alınması ve bu haberlerin yayında da kullanılması açısından büyük medya şirketleri için oldukça önemlidir. Spor yıldızların günlük yaşamına ya da antrenmanına dair attığı tweet (ileti-mesaj) anında haberlere şekil verebilmektedir. Spor medyası yapımcıları, editörleri ve yöneticileri haberlerde bir adım daha önde olabilmek için sporcuların gönderdikleri bu tweetleri gelecekte yapacakları etkinliklerle birleştirerek anında ve önceden izleyenlere bilgi vermeye başlamışlardır. Bu durum habercilik açısından da oldukça önemlidir.

#22

SORU: İlk ses kaydın hangi yılda yapılmıştır ve büyük kitlelere ulaşmasında hangi araçtan yararlanılmıştır?


CEVAP: İlk ses kaydı 1877 yılında yapılmıştır. Ses kayıtlarını büyük kitlelere taşımak için 17 yıl beklenmiştir. Tahmin edeceğiniz gibi ses kayıtlarını taşıyan plaklar 1894 yılında üretilmeye başlanmıştır. Daha sonra müzik ve daha farklı amaçlarla plakların dünya üzerinde hemen her yerde yaygınlaştığı bilinmektedir.

#23

SORU: İletişimin hızını geleneksel medya araçlarına göre daha hızlı hale getiren yeni medyanın tanımı nedir?


CEVAP: Yeni medya iletişimde etkileşimi artıran, iletileri sayısal bir biçime getiren ve herkesin kolayca erişebileceği ortamlar olarak tanımlanabilir.

#24

SORU: Yeni medyanın kitle iletişimine getirdiği yenilikler nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Yeni medya kitle iletişimine yenilikler getirmiştir. Daha önce izleyici konumunun, istisnalar dışında, ötesine geçemeyen bireyler yeni medya uygulamaları ile birlikte içeriğe ve uygulamalara da erişebilir bir konuma gelmiştir. Geray (2002), izleyenler farklı zaman dilimlerinde içeriğe ve uygulamalara etkileşimli bir biçimde ulaşabilen bireylerden söz etmektedir. Bu durumun anlamı şudur; geleneksel medya uygulamalarında (radyo, televizyon, gazete vb.) bireyler kitleye gönderilen iletileri izleyebiliyorlardı. Bu iletilere veya mesajlara yanıt vermeleri, geri bildirimde bulunmaları oldukça güçtü ancak sayısal iletişim ve yeni medya araçları bu imkânı yalnızca izleyici olan kesime sunmaya başlamıştır. Kitle iletişimi için bu durum çok önemli bir yeniliktir.

#25

SORU: Yeni medya ortam ve araçları nelerdir?


CEVAP: Yeni medya iletişim ortam ve araçları; • Akıllı taşınabilir ortamlar, • İnternet, • İnternet uygulamaları ve ara yüzleri ile • Sayısal görsel oyunlar olarak sıralanabilir.

#26

SORU: İdari yargı kararlarının uygulanması sorunu, mevcut düzenleme içinde, manevi tazminat davalarında, ilgililerin uğradığı haksızlığı gidermek için ne yapılmalıdır?


CEVAP: İdari yargı kararlarının uygulanması sorunu, mevcut düzenleme içinde, manevi tazminat davalarında, ilgililerin uğradığı haksızlığı giderecek, idareye ceza anlamına gelecek miktarlara hükmedilmesiyle çözümlenebilir.

#27

SORU: Yeni medya ortam ve araçları NBA Yayınlarını nasıl etkilemiştir?


CEVAP: Amerikan Basketbol Birliği (NBA) 2007 yılında yayın hakları konusunda televizyon kuruluşlarıyla yeni bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmada daha öncekilere göre farklı bazı maddeler vardı. Bu farklı maddeler ise yeni medya araçları ve onların kullanımıyla ilgiliydi. Bu anlaşma geleneksel medya yani televizyon ve yeni medya araçları ve spor takımları arasında yapılan çok önemli bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile yayın hakları konusunda yeni medya araçlarına da ayrıcalıklar tanınmış oldu ve daha önemlisi bu tür spor organizasyonlarının yayınlarında yeni medya araçlarının hukuksal olarak yayın yapmasına yönelik yeni bir örnektir.

#28

SORU: Yeni medya ortam ve araçları ile spor ve video oyunları arasında nasıl bir ilişki vardır?


CEVAP: Video oyunları endüstrisi dünyada yıllık on milyarlarca dolarlık bir ciroya sahiptir. Video oyun üreticileri arasında en çok ilgi çekecek oyunu tasarlamak konusunda ciddi bir rekabet vardır. Yeni medya araçlarının ortaya çıkmasıyla birlikte video oyun ve spor ile ilgili oyunlar tasarlamada üreticilere yeni bir kapı açmıştır. Bunun nedeni oyun konsollarının (cihazlarının) internete ve dolayısı ile yeni medya araçlarına bağlanabilmesidir. Bu bağlantılar yardımıyla Eskişehir’de oturan bir oyuncu Tokyo’da ya da New York şehrindeki bir oyuncuyla birbirine bağlanabilmekte ve karşılıklı müsabakalar yapabilmektedir.

#29

SORU:

Yeni medyanın oluşumunda bilgisayarların önemi nedir?


CEVAP:

Teknolojinin ilerlemesi ve buna bağlı olarak da bilgisayarların kullanılması ve yaygınlaşması ile
metin, ses, resim, hareketli resim ve hareketli resim-ses ögelerinin bilgisayara aktarılması diğer bir deyişle sayısallaşması yeni bir devrin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Çok kısa bir tanımlamayla yeni medya iletilerin sayısallaşması ile ortaya çıkmış bir terimdir denilebilir. Metin, ses, resim, hareketli resim ve hem hareketli resim hem de sesleri sayısal ortamlara aktarmak, işlemek, düzenlemek, depolamak ve yeniden üretmek için kullanılan araçlar bilgisayarlardır; ancak yeni medya kavramı iletilerin bilgisayarla sayısallaştırılmasından çok daha ileride ve çok daha geniş bir kavramdır.


#30

SORU:

Geleneksel medya olarak da tanımlanan kitlesel medya nelerden oluşmaktadır?


CEVAP:

Geleneksel medya olarak da tanımlanan kitlesel medya, kitle iletişimi için kullanılan gazete ve dergi gibi basılı yayınlar; radyo, sinema, televizyon gibi sesli, görüntülü iletileri taşıyan ortamlardan oluşmaktadır denilebilir.


#31

SORU:

Yeni medyanın geleneksel medya ile bariz şekilde ayrışan özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Yeni medyayı, geleneksel medyadan farklı olarak iletişimde etkileşimi artıran, iletileri sayısal bir biçime getiren ve herkesin kolayca erişebileceği ortamlar olarak tanımlayabiliriz.


#32

SORU:

Yeni medya iletişim ortam ve araçları nelerdir?


CEVAP:

Yeni medya iletişim ortam ve araçlarını, akıllı taşınabilir ortamlar, internet, internet uygulamaları ve ara yüzleri ve sayısal görsel oyunlar olarak sıralayabiliriz.


#33

SORU:

Yeni medya ile geleneksel medyanın etkileşim açısından farkı nedir?


CEVAP:

Geleneksel medya uygulamalarında (radyo, televizyon, gazete vb.) bireyler kitleye gönderilen iletileri izleyebiliyorlardı. Bu iletilere veya mesajlara yanıt vermeleri, geri bildirimde bulunmaları oldukça güçtü ancak sayısal iletişim ve yeni medya araçları bu imkânı yalnızca izleyici olan kesime sunmaya başlamıştır. Kitle iletişimi için bu durum çok önemli bir yeniliktir.


#34

SORU:

İnternet adreslerinde yer alan “edu”,  “gov”, “com” ve “gen”  gibi uzantılar ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Web üzerinde çeşitli adres uzantıları bulunmaktadır. Bu uzantılar sahip oldukları alana ve paylaştıkları bilgi türüne göre sınıflandırılmışlardır. Örneğin eğitim kurumlarına “edu”, hükümet kuruluşlarına “gov”, ticari iletmelere “com”, kişisel sitelere “gen”, internet servis sağlayıcılarına “net”, vakıf, dernek, oda ve sivil toplum örgütlerine “org”, askeri kurumlara “mil” ve uluslararası kuruluşlara “int” uzantısı verilir.


#35

SORU:

İngilizce Really Simple Syndication kelimelerinin kısaltması olan RSS web hizmeti olarak nasıl bir fonksiyon göstermektedir?


CEVAP:

Web kullanıcılarının içerikte yapılan değişikleri otomatik olarak almalarını sağlayan bir tür güncelleme sistemidir. Kitle iletişiminde alıcı konumunda olan bireyler içerikte yapılan değişiklikleri anında izleyebilirler. İzleyenler her an yeni bir haber alabilirler. Aynı zamanda, izleyenler haberlere yorum da yazabilirler ve yazdıkları yorumu anında olmasa bile çok az gecikmeyle bu sistem sayesinde gazetenin web sitesinde görebilirler.


#36

SORU:

Yeni medyanın iletişim araçlarından birisi olan Wiki'nin içeriği nasıl oluşturulmaktadır?


CEVAP:

Wiki, kullanıcıların web içeriği oluşturmalarına ve düzenlemelerine olanak veren bir tür yazılımdır. Birey ya da gruplar wiki’nin bu özelliğinden faydalanarak büyük çaplarda dokümanlar oluşturabilir. Wikipedia, wiki’ye verilebilecek en önemli örneklerden biridir çünkü kullanıcıları tarafından devamlı olarak geliştirilen bir sistemdir.


#37

SORU:

Yeni medyanın spora en önemli katkısı nedir?


CEVAP:

Yeni medya spora öyle bir güç olanağı sunmuştur ki dünyanın her tarafından spor takımlarının hayranları, belki de ilk kez, bir araya gelmeye başlamışlardır.  Video-straming  sistemi sayesinde spor hayranları daha önceden hiç karşılaşmadıkları bir biçimde spor olaylarını ve etkinliklerini izleme olanağına kavuşmuşlardır. Hayranlar gözde sporlarıyla ve bu sporlarla uğraşan atletlerle yeni bir seviyede iletişime geçme imkânı  bulmuşlardır.


#38

SORU:

Video-straming sistemi ne işe yaramaktadır?


CEVAP:

Video-straming, internette bilgilerin paketler halinde ulaşmasını ve gelen verinin anında geliyormuş gibi iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özetle anlatmak gerekirse, istenilen dosyayıbilgisayara indirmeden, anında ve durmadan veri transferi (örneğin; hareketli resim (video) /müzik) olarak açıklanabilir.


#39

SORU:

Kitle haberleşmesi ve iletişimi için kullanılan bu ortamlar, geleneksel yapılarında neler barındırırlar?


CEVAP:

Kitle haberleşmesi ve iletişimi için kullanılan bu ortamlar, geleneksel yapılarında metin, ses, resim, hareketli resim ve hareketli resim-ses barındırmaktadırlar.


#40

SORU:

Teknolojik yenilikler sayesinde spor dalları hangi medya olanaklarına kavuşmuştur?


CEVAP:

Teknoloji ve teknolojik yenilikler izin verdikçe değişik spor dalları için çevrimiçi olma, internete ve
sosyal medyaya katılma ve bu nedenle kendilerini izleyenlerine tanıtma olanakları gelişmiştir.


#41

SORU:

Yeni medya araçları oyunlarda nasıl bir değişikliğe yol açmıştır?


CEVAP:

Yeni medya oyun kültürüne de çok değişik boyutlar getirmiştir. Yeni medya araçlarıyla oynanan oyunlar hem bireysel hem de bireylerarası olabilmektedir. Sayısal oyunlar bilgisayar ve mobil iletişim araçlarının desteğiyle dünya üzerinde eşzamanlı oynanabilir bir düzeye gelmiştir. Sosyal ağlarda oyunlar artık bir tanışma ve sosyalleşme aracı olarak da kullanılabilmektedir


#42

SORU:

Web’in orataya çıkması ve yaygınlaşması oldukça hızlı olmuştur. Şu anda büyük çoğunlukla hangi kuşak web hizmetini kullanmaktayız?


CEVAP:

Web’in orataya çıkması ve yaygınlaşması oldukça hızlı olmuştur. Şu anda büyük çoğunlukla 2. Kuşak web hizmetlerini kullanmaktayız. Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci kuşak internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar.


#43

SORU:

İkinci kuşak web hizmetleri içerinde yer alan folksonomiler nedir?


CEVAP:

Folksonomiler, internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemleri ifade eder.


#44

SORU:

McQuail (2005)’e göre yeni medya geleneksel yani var olan medyanın yerini almaktan çok ona
yapılan bazı ilaveler olarak tanımlamaktadır. İlave edilenleri ise sayısal (dijital) ve kümelenme olarak açıklamaktadır. Burada sözü edilen sayısallık nedir?


CEVAP:

Burada sözü edilen sayısallık bilgisayarın, verileri “0” ve “1” lerden oluşan sayı formlarına çevirerek işlemesidir.


#45

SORU:

McQuail (2005)’e göre yeni medya geleneksel yani var olan medyanın yerini almaktan çok ona
yapılan bazı ilaveler olarak tanımlamaktadır. İlave edilenleri ise sayısal (dijital) ve kümelenme olarak açıklamaktadır. Burada sözü edilen kümelenme nedir?


CEVAP:

Kümelenme ise geleneksel medyada var olan metin, ses ve görüntü formlarının düzenleme ve yayınlanma süreçlerinde bir araya getirilmelerini ifade eder. Diğer bir deyişle bilgisayar yardımıyla oluşturulan sayısal formlar tüm ileti biçimlerini (metin, ses ve görüntü) bir araya getirip işleyebilmektedir.


#46

SORU:

İlk ses kaydı 1877 yılında yapılmıştır. Ses kayıtlarını büyük kitlelere taşımak için 17 yıl beklenmiştir. Bunun nedeni nedir?


CEVAP:

İlk ses kaydı 1877 yılında yapılmıştır. Ses kayıtlarını büyük kitlelere taşımak için 17 yıl beklenmiştir. Tahmin edeceğiniz gibi ses kayıtlarını taşıyan plaklar 1894 yılında üretilmeye başlanmıştır. Daha sonra müzik ve daha farklı amaçlarla plakların dünya üzerinde hemen her yerde yaygınlaştığını görüyoruz.


#47

SORU:

Kitle iletişim araçları temel olarak neleri iafade eder?


CEVAP:

Kitle iletişim araçları denildiğinde ise insanların kitleler biçiminde alıcı durumda olduğu iletişim sürecinde iletileri taşıyan araçlarıdır. Bu araçlar gazete, dergi, radyo, televizyon vb. olabilir.


#48

SORU:

Kitle iletişimi temel olarak neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Kitle iletişimi dediğimizde bir kaynaktan kitleye yani büyük bir insan topluluğuna yönelik bir iletişim biçimini düşünmemiz gerekir.