TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİ VE İŞ GÜVENLİĞİ Dersi Tehlikeli Maddelerin Sınıflandırılması ve Paketlenmesi soru cevapları:

Toplam 18 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

UN numarası kullanımının amacı nedir?


CEVAP:

UN numarası yaklaşımının amacı her bir tehlikeli maddenin riskleri, adı, özellikleri ve tehlikeleri ile ilgili olarak Dünya’nın her yerinde aynı kavramların anlaşılmasıdır.


#2

SORU:

En tehlikeli maddeler hangi paketleme grubunda yer alır? 


CEVAP:

Paketleme grubu I


#3

SORU:

Paketleme Grubu I ne tür maddeleri ifade eder?


CEVAP:

Paketleme Grubu I; belirli bir tehlikeli madde sınıfı içerisinde yer alan maddenin risklerinin gerçekleşmesi durumunda oluşabilecek sonuçlar açısından insan sağlığı, çevre ve diğer varlıklar üzerinde en fazla zarar yaratabilecek maddeleri ifade etmektedir.


#4

SORU:

Bir tehlikeli maddenin yaratacağı olumsuz sonuçlar orta düzeyde ise ne olarak adlandırılır ve hangi paketleme grubunda yer alır?


CEVAP:

Bir sınıf içerisinde tanımlanmış bir tehlikeli maddenin yaratacağı olumsuz sonuçlar orta düzeyde ise söz konusu madde "tehlikeli madde" olarak adlandırılır ve paketleme grubu II içerisinde yer alır. 


#5

SORU:

“Az Tehlikeli Madde” olarak tanımlanan maddeler için kullanılan paketleme grubu nedir?


CEVAP:

Paketleme Grubu III içerisinde yer alan maddeler;bir risk gerçekleştiğinde en alt düzeyde sonuçlar doğuran tehlikeli maddeler yani az tehlikeli maddelerdir.


#6

SORU:

Tehlikeli maddelerin taşınması ve diğer lojistik uygulamaları düzenleyen  yasal düzenlemeler nelerdir?


CEVAP:

Tehlikeli maddelerin taşınması ve diğer lojistik uygulamaları, Tehlikeli Maddelerin Kara yolu ile Taşınmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (ADR), Tehlikeli Maddelerin Deniz yolu ile Taşınmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (IMDG) ve Demir yolu ile Tehlikeli Maddelerin Taşınmasına İlişkin Sözleşme (RID) gibi doğrudan tehlikeli maddelere ilişkin yasal düzenlemelerle düzenlenir.


#7

SORU:

Isı, ışık vb. dışsal nitelikte bir faktörün etkilemesi sonucu farklı ölçeklerde infilak edebilen bu yönüyle insan sağlığı ve diğer varlıklara olumsuz etkiler yaratabilen maddelerin genel adı nedir?


CEVAP:

Bu tür maddeler, tehlikeli madde sınıflandırılmasında Sınıf I'de yer alan patlayıcı maddelerdir.


#8

SORU:

Gazlar için kullanılan A, O, F ve T harf kodları ne anlama gelir?


CEVAP:

A kodu nefes kesici gazlar, F kodu yanıcı gazlar, O kodu yakıcı gazlar ve T kodu zehirli gazları ifade etmek için kullanılır.


#9

SORU:

Yanıcı sıvı maddeler grubunda yer alan maddelerin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Yanıcı sıvı maddeler atmosferik ortamda ve 61 °C’den daha düşük yanma (parlama) derecesine sahip olan materyallerin yer aldığı sınıftır. 


#10

SORU:

Bulaşıcı maddelerin risk seviyelerinden hangisi insan ve hayvanlar için en tehlikeli olan patolojik maddeleri içerir? 


CEVAP:

Risk Grubu 4, insan ve hayvanlar üzerinde ciddi hastalıklara sebep olabilen, doğrudan ya da dolaylı şekilde bulaşabilen çoğunlukla yeterli düzeyde tedavi ve önleyici tedbir olanaklarının bulunmadığı patolojik maddelerin bulunduğu gruptur.


#11

SORU:

Temas edilmesi halinde ciltte irritasyona yol açan, yüksek düzeyde tahrişe neden olan maddeler hangi tehlikeli madde sınıfında yer alır?


CEVAP:

Sınıf 8 Aşındırıcı Maddeler; temas edilmesi halinde ciltte irritasyona yol açan, yüksek düzeyde tahrişe neden olan maddelerdir.


#12

SORU:

Paketinde "UN 1648 ASETONITRILE 6.1 I" yazan bir maddenin paketleme grubu nedir?


CEVAP:

Pakette sırasıyla  UN numarası, ürünün tam ismi, sınıfı ve paketleme grubu yazmaktadır. Maddenin paketleme grubu I'dir, yani çok tehlikeli madde sınıfındadır.


#13

SORU:

Taşınan tehlikeli maddenin paket türü ve paketinin maddesi nasıl ifade edilir?


CEVAP:

Taşınan tehlikeli maddenin paket türü numaralarla, ambalajların üretildikleri malzemeler ise harf kodları ile ifade edilir.


#14

SORU:

Paketinde "UN 1648 ASETONITRILE 6.1 I" yazan bir maddenin tehlikeli madde sınıfı nedir?


CEVAP:

Pakette sırasıyla  UN numarası, ürünün tam ismi, sınıfı ve paketleme grubu yazmaktadır. Maddenin sınıfı 6.1'dir, yani madde zehirli maddeler sınıfındadır.


#15

SORU:

Mukavva kolilerle paketleme yapılırken dikkate alınması gereken en önemli kural nedir?


CEVAP:

Bunların tercih edilmesinde dikkate alınması gereken en önemli kural; tehlikeli maddelerin sızıntı yapmamaları ve kolilerin ürünü taşıyacak dayanıklılıkta olmasıdır.


#16

SORU:

Sınıf 6.2 bulaşıcı maddelerin içerisinde yer alan materyallerin taşınması ve depolanmasında sızdırmazlık riskinin tamamen ortadan kaldırılamadığı durumlarda ne yapılmalıdır?


CEVAP:

Bu durumlarda 95 kPa basınca dayanıklı olarak tasarlanmış ve imal edilmiş olan sızdırmazlık kitleri kullanılmalıdır.


#17

SORU:

Tehlikeli maddelerin taşındığı metal ambalajların sakıncası nedir?


CEVAP:

Metallerden üretilmiş ambalajlar ile sınıf 5.2 ve 5.1’ e ait materyallerin bir kısmı reaksiyona girebilmektedir. Bu nedenle söz konusu materyallerin paketlenmesinde metal ambalajlar tercih edilmemektedir.


#18

SORU:

Tehlikeli madde lojistiğinde kullanılan paketler arasında yer alan IBC'ler ne amaçla kullanılır?


CEVAP:

Tehlikeli madde lojistiğinde kullanılan ve IBC olarak adlandırılan “Damacanalar” ile genel olarak tehlikeli sıvı maddeler taşınmaktadır.