TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I Dersi Teknoloji, Toplum ve İnsan soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU: Teknoloji nedir?
Teknoloji nedir?
CEVAP: Teknoloji, insanların ihtiyaçlarını karşılamaya, çevresini denetlemeye veya değiştirmeye yönelik geliştirdikleri aletler, araçlar ve gerçekleştirdikleri uygulamalar olarak tanımlanabilir.
Teknoloji, insanların ihtiyaçlarını karşılamaya, çevresini denetlemeye veya değiştirmeye yönelik geliştirdikleri aletler, araçlar ve gerçekleştirdikleri uygulamalar olarak tanımlanabilir.
#2
SORU: İnsanlığın varoluşundan bu yana temel olarak hangi toplumlardan bahsedilebilir?
İnsanlığın varoluşundan bu yana temel olarak hangi toplumlardan bahsedilebilir?
CEVAP: İnsanlığın varoluşundan bu yana tarihsel süreç içerisinde temel olarak 4 tür toplumdan bahsedilebilir. Bu toplumlar; avcı-toplayıcı toplum, tarım toplumu, sanayi toplumu ve bilgi toplumu olarak sıralanabilir.
İnsanlığın varoluşundan bu yana tarihsel süreç içerisinde temel olarak 4 tür toplumdan bahsedilebilir. Bu toplumlar; avcı-toplayıcı toplum, tarım toplumu, sanayi toplumu ve bilgi toplumu olarak sıralanabilir.
#3
SORU: Avcı-toplayıcı toplumlar nasıl yaşamışlardır?
Avcı-toplayıcı toplumlar nasıl yaşamışlardır?
CEVAP: Avcı-toplayıcı toplumlar iklim ve çevre koşullarının değişkenliği nedeniyle yeni besin kaynakları arayarak ve av hayvanlarını izleyerek, küçük gruplar halinde göçebe olarak yaşamışlardır.
Avcı-toplayıcı toplumlar iklim ve çevre koşullarının değişkenliği nedeniyle yeni besin kaynakları arayarak ve av hayvanlarını izleyerek, küçük gruplar halinde göçebe olarak yaşamışlardır.
#4
SORU: Dijital yerliler ne demektir?
Dijital yerliler ne demektir?
CEVAP: Dijital yerliler, teknoloji ile doğar doğmaz tanışan, teknoloji ile büyüyen, dijital dili ana dil olarak kullanan, günlük hayatlarındaki işlerinin tamamına yakınını teknoloji ile halleden bir kuşaktan oluşmaktadır.
Dijital yerliler, teknoloji ile doğar doğmaz tanışan, teknoloji ile büyüyen, dijital dili ana dil olarak kullanan, günlük hayatlarındaki işlerinin tamamına yakınını teknoloji ile halleden bir kuşaktan oluşmaktadır.
#5
SORU: Dijital göçmenler ne demektir?
Dijital göçmenler ne demektir?
CEVAP: Dijital göçmenler, teknoloji ile tanışması daha geç olan ve teknolojik dünyaya sonradan uyum sağlamaya çalışan bir nesil olarak ifade edilmektedir.
Dijital göçmenler, teknoloji ile tanışması daha geç olan ve teknolojik dünyaya sonradan uyum sağlamaya çalışan bir nesil olarak ifade edilmektedir.
#6
SORU:
Ütopya kelimesi hangi kelimelerden türemiştir?
CEVAP: Ütopya sözcüğü, köken olarak Yunanca yok/olmayan anlamındaki ou, mükemmel olan anlamındaki eu ve yer/toprak/ülke anlamındaki topos sözcüklerinden türemişti.
Ütopya sözcüğü, köken olarak Yunanca yok/olmayan anlamındaki ou, mükemmel olan anlamındaki eu ve yer/toprak/ülke anlamındaki topos sözcüklerinden türemişti.
#7
SORU: Kullanıma odaklanan belirlenimcilik felsefesi nedir?
Kullanıma odaklanan belirlenimcilik felsefesi nedir?
CEVAP: Bu yaklaşımda teknoloji kullanımı vurgulanmakta ve teknolojinin nasıl kullanıldığına; teknolojiyi kullanım yöntemlerine odaklanılmaktadır. Bu yaklaşım, teknolojinin kendi başına bir etkiye sahip olmadığını; teknolojinin etkisinin kullanıcılara bağlı olduğunu savunmaktadır. Başka bir ifadeyle teknolojinin etkisini kullanıcılar belirlemektedir.
Bu yaklaşımda teknoloji kullanımı vurgulanmakta ve teknolojinin nasıl kullanıldığına; teknolojiyi kullanım yöntemlerine odaklanılmaktadır. Bu yaklaşım, teknolojinin kendi başına bir etkiye sahip olmadığını; teknolojinin etkisinin kullanıcılara bağlı olduğunu savunmaktadır. Başka bir ifadeyle teknolojinin etkisini kullanıcılar belirlemektedir.
#8
SORU: Distopya nedir?
Distopya nedir?
CEVAP: Distopya çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.
Distopya çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır.
#10
SORU: Sofalising nedir?
Sofalising nedir?
CEVAP: Bireylerin, mobil iletişim araçları aracılığıyla, günün büyük bir kısmını sosyal ağlarda geçirmeye başlaması, “Sofalising” olarak adlandırılan yeni bir kavramın da ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Bireylerin, mobil iletişim araçları aracılığıyla, günün büyük bir kısmını sosyal ağlarda geçirmeye başlaması, “Sofalising” olarak adlandırılan yeni bir kavramın da ortaya çıkmasına neden olmuştur.
#11
SORU: Kullanılabilirlik nedir?
Kullanılabilirlik nedir?
CEVAP:
Kullanılabilirlik, bir ürünün belirli kullanıcılar tarafından belirli amaçlarla etkili, verimli ve belirli bir kullanım çerçevesinde memnuniyetle kullanılabilme derecesi olarak tanımlanabilir.
#12
SORU: İnsan bilgisayar etkileşimi nedir?
İnsan bilgisayar etkileşimi nedir?
CEVAP: İnsan bilgisayar etkileşimi, insanların bilgisayarlarla nasıl etkileşim içerisine girdiklerini inceleyen disiplinler arası bir alandır.
İnsan bilgisayar etkileşimi, insanların bilgisayarlarla nasıl etkileşim içerisine girdiklerini inceleyen disiplinler arası bir alandır.
#13
SORU: İzlenim yönetimi ya da kendini sunma kavramına ilişkin yapılan ilk çalışmalar kine dayanmaktadır?
İzlenim yönetimi ya da kendini sunma kavramına ilişkin yapılan ilk çalışmalar kine dayanmaktadır?
CEVAP: İzlenim yönetimi ya da kendini sunma kavramına ilişkin yapılan ilk çalışmaların sosyolog Erving Goffman’a dayandığı ve ileri sürdüğü çeşitli savların sonraki araştırmalara temel oluşturduğu söylenebilir.
İzlenim yönetimi ya da kendini sunma kavramına ilişkin yapılan ilk çalışmaların sosyolog Erving Goffman’a dayandığı ve ileri sürdüğü çeşitli savların sonraki araştırmalara temel oluşturduğu söylenebilir.
#14
SORU: Rheingold (1993)'e göre sanal topluluk nedir?
Rheingold (1993)'e göre sanal topluluk nedir?
CEVAP: Rheingold (1993) sanal topluluğu “yeterli sayıda insanın, insani duygularla, siber alanda kişiler arası ağ kurmak üzere kamusal tartışmalara yeterince uzun bir süre katılmasıyla ağ içerisinde oluşturdukları toplumsal kümelenmeler” olarak tanımlamaktadır.
Rheingold (1993) sanal topluluğu “yeterli sayıda insanın, insani duygularla, siber alanda kişiler arası ağ kurmak üzere kamusal tartışmalara yeterince uzun bir süre katılmasıyla ağ içerisinde oluşturdukları toplumsal kümelenmeler” olarak tanımlamaktadır.
#15
SORU: Küresel köy neyi ifade eder?
Küresel köy neyi ifade eder?
CEVAP: Küresel köy, özellikle elektronik iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, dünyanın küçük bir topluluk gibi olacağını ifade eder.
Küresel köy, özellikle elektronik iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, dünyanın küçük bir topluluk gibi olacağını ifade eder.
#16
SORU: Dijital yerlilerin teknoloji kullanım amaçları nasıl guruplandırılır?
Dijital yerlilerin teknoloji kullanım amaçları nasıl guruplandırılır?
CEVAP: Dijital yerlilerin teknoloji kullanımları incelendiğinde, bu grubun teknolojiyi beş farklı bağlamda kullandıkları görülmektedir. Bunlar; kişisel ilgi veya eğlence, sosyal iletişim, günlük kullanım (Bilgi depolama veya bilgiye erişim; tren biletlerine bakma, vb), profesyonel çalışma ve ders çalışma olarak sayılabilir.
Dijital yerlilerin teknoloji kullanımları incelendiğinde, bu grubun teknolojiyi beş farklı bağlamda kullandıkları görülmektedir. Bunlar; kişisel ilgi veya eğlence, sosyal iletişim, günlük kullanım (Bilgi depolama veya bilgiye erişim; tren biletlerine bakma, vb), profesyonel çalışma ve ders çalışma olarak sayılabilir.
#17
SORU: İnsan bilgisayar etkileşimi hangi alanlarla etkileşim halindedir?
İnsan bilgisayar etkileşimi hangi alanlarla etkileşim halindedir?
CEVAP: İnsan bilgisayar etkileşimi; psikoloji, bilişsel bilimler, bilgisayar teknolojileri, yazılım mühendisliği, ergonomi, grafik tasarımı, endüstriyel tasarım, sosyoloji, antropoloji ve eğitim bilimleri gibi alanlarla ilişkilidir.
İnsan bilgisayar etkileşimi; psikoloji, bilişsel bilimler, bilgisayar teknolojileri, yazılım mühendisliği, ergonomi, grafik tasarımı, endüstriyel tasarım, sosyoloji, antropoloji ve eğitim bilimleri gibi alanlarla ilişkilidir.
#18
SORU: Günümüzde kullanıcı sayısı dikkate alındığında popüler olan oyunlar ve sanal dünyalar nelerdir?
Günümüzde kullanıcı sayısı dikkate alındığında popüler olan oyunlar ve sanal dünyalar nelerdir?
CEVAP: Günümüzde kullanıcı sayısı dikkate alındığında popüler olan oyunlar ve sanal dünyalar Lineage, World of Warcraft, EverQuest, Second Life, Active World ve Habbo oyunculara farklı deneyimler sunmaktadır.
Günümüzde kullanıcı sayısı dikkate alındığında popüler olan oyunlar ve sanal dünyalar Lineage, World of Warcraft, EverQuest, Second Life, Active World ve Habbo oyunculara farklı deneyimler sunmaktadır.
#19
SORU: Sanayi Devrimi ile yaşamın hangi temelleri dönüşüme uğramıştır?
Sanayi Devrimi ile yaşamın hangi temelleri dönüşüme uğramıştır?
CEVAP: Sanayi Devrimi ile yaşamın teknik, ekonomik, politik ve toplumsal temelleri dönüşüme uğramıştır.
Sanayi Devrimi ile yaşamın teknik, ekonomik, politik ve toplumsal temelleri dönüşüme uğramıştır.
#20
SORU: Hangi gelişmeler Sanayi Devrimi’ne damgasını vurmuştur?
Hangi gelişmeler Sanayi Devrimi’ne damgasını vurmuştur?
CEVAP: On sekizinci yüzyılın üçüncü çeyreğinde başlayan Sanayi Devrimi’ne ilk olarak buhar makinesi, döner çıkrık, metalürji alanındaki ilerle- meler ve daha geniş kapsamlı olarak el aletlerinin yerini makinelerin alması damgasını vurmuştur.
On sekizinci yüzyılın üçüncü çeyreğinde başlayan Sanayi Devrimi’ne ilk olarak buhar makinesi, döner çıkrık, metalürji alanındaki ilerle- meler ve daha geniş kapsamlı olarak el aletlerinin yerini makinelerin alması damgasını vurmuştur.