VETERİNER MİKROBİYOLOJİ VE EPİDEMİYOLOJİ Dersi Gram Pozitif Çomaklar soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Bacillus anthracis'in koloni yapısını açıklayınız.
CEVAP:
B. anthracis gri-beyaz renkte, buzlu cam görünümünde, hemoliz yapmayan, pürüzlü R tipi koloniler oluşturur.
#2
SORU:
Bacillus anthracis'in morfolojisi hakkında bilgi veriniz.
CEVAP:
Bacillus anthracis Gram pozitif, sporlu, hareketsiz, kapsüllü, 1-2 x 3-8 µm boyutlarında ve çomak şeklinde bir bakteridir
#3
SORU:
B. anthracis izolasyonunda bakteri kaç derecede en az ne kadar süre inkübasyona bırakılmalıdır?
CEVAP:
B. anthracis izolasyonu için, kandan ve dalak gibi hastalığın etkilediği dokulardan kanlı agara ekimler yapılır. Besiyeri 37°C’de normal atmosferde inkübe edilir ve yaklaşık 12 saat sonra koloniler görünmeye başlar.
#4
SORU:
B. anthracis ile yapılan laboratuvar çalışmalarında laboratuvar bulaşmasını önlemek için neler yapılmalıdır?
CEVAP:
B. anthracis ile yapılan laboratuvar çalışmalarında biyogüvenlik kurallarına azami ölçüde dikkat etmek gerekir. Laboratuvar bulaşmasını önlemek için kullanılan tüm malzeme mutlaka otoklavda sterilize edilmeli, cam malzeme 3-4 saat %10’luk sodyum hipoklorit solusyonunda tutulmalıdır.
#5
SORU:
B. anthracis’in serolojik tanısı nasıl yapılır?
CEVAP:
B. anthracis’in tanısında kullanılan seroloji tabanlı tek yöntem “Ascoli termopresipitasyon testi” dir. Bu aslında oluşan antikorları değil, vücuttaki B. anthracis antijenlerini saptamaya yönelik presipitasyon esasına dayanan bir testtir. Çapraz reaksiyonlar nedeniyle hatalı pozitiflik, duyarlılığının düşük olması nedeniyle hatalı negatiflik sık görüldüğü için güvenilir bir test değildir. Bu nedenle günümüzde Türkiye’de antraks tanısında kullanılmamaktadır.
#6
SORU:
Listeria'ların bakteri özellikleri açıklayınız.
CEVAP:
Listerialar Gram pozitif, 0.4 x 2 µm boyutunda, ince çomak şeklinde, hareketli, sporsuz, kapsülsüz, fakültatif anaerob bakterilerdir.
#7
SORU:
L. monocytogenes hangi virulens faktörlerini üretirler.
CEVAP:
L. monocytogenes suşları listeriolizin ve sitolitik toksin olarak isimlendirilen ve hücre içi yaşamı kolaylaştıran protein yapısında virulens faktörleri üretirler.
#8
SORU:
Listerialar hangi çevrelerde normal olarak bulunurlar?
CEVAP:
Listerialar otlaklarda, silajda, sularda, sağlıklı hayvan dışkıları ve kanalizasyonlarda normal olarak bulunur.
#9
SORU:
Listeriosis, nasıl bir hastalıktır, açıklayınız.
CEVAP:
Listeriozis genellikle sporadik seyirli bir infeksiyondur. Morbidite oranı %5-10’a çıkabilir. Hastalık daha çok kış ve ilkbahar aylarında ortaya çıkar. Listeriosis aynı zamanda zoonotik karakterde bir infeksiyondur. İnfekte hayvanlardan insanlara direkt bulaşma çok nadirdir; bulaşma kontamine hayvansal gıdaların tüketilmesiyla gerçekleşir.
#10
SORU:
Listeria izolasyonunda CAMP testinde pozitif sonuç nasıl gözlenir?
CEVAP:
CAMP testi Listeria türlerinin ayrımında oldukça faydalı ve kolay değerlendirilebilen bir testtir. Bu testte bakteriler ekildikten sonra 37°C’de 24-48 saat inkübe edilir. Pozitif reaksiyon, test suşları ve kontrol suşlarının kesişme bölgelerinde artmış beta hemolitik alanların gözlenmesidir
#11
SORU:
Anton Testi nedir?
CEVAP:
L. monocytogenes’in çoğu izolatı patojenik olmasına karşın, izolatların yine de deney hayvanlarında virulensleri incelenmelidir. Bu amaçla bakterinin buyyon kültüründen 50 µl inokulumun tavşanın gözüne damlatılması yeterlidir. Bu işlemden sonra keratokonjuktivitis gelişimi izlenir. L. monocytogenes izolatlarının virülensini belirlemeye yarayan bu deneysel işleme “Anton Testi” denir.
#12
SORU:
Rodococcus equi bakterisinin morfolojik özelliklerini açıklayınız.
CEVAP:
R. equi Gram pozitif, hareketsiz, sporsuz, kapsüllü ve aerobik bir bakteridir. Mikroskopta kokoidden çomak şekline dek değişen pleomorfik biçimlerde gözlenir. Katmanlı bir polisakkarid kapsülü mevcuttur. R. equi göreceli olarak büyükçe (1x5 µm) bir bireysel morfolojiye sahiptir. Katı besi yerleri üzerindeki kolonilerden yapılan boyamalarda şekilleri genellikle kokoid formunda, sıvı besi yerlerinden yapılan preparatlarda ise çomak formunda, bazen kısa zincirler tarzındadır. Sütte ürediği zaman etkenin metakromatik granüller içerdiği saptanmıştır. R. equi kolonileri genel katı besiyerleri üzerinde 1 cm çapında gözlenir.
#13
SORU:
R. equi'nin biyokimyasal özelliklerini açıklayınız.
CEVAP:
Katalaz ve üreaz pozitiftir. Sitokorm-c negatiftir ve hiçbir karbonhidratı fermente etmez. Nitrat ve indol reaksiyonları olumludur. R. equi kolonileri kanlı agarda hemoliz oluşturmaz. Bunun yanında R. equi fosfolipaz ve kolesterol oksidaz üretir
#14
SORU:
Korinebakterilerin morfolojik özelliklerini açıklayınız.
CEVAP:
Korinebakteriler Gram pozitif, 2-6 µm uzunlukta pleomorfik görünümlü, sporsuz, kapsülsüz, aerobik veya fakültatif anerobik bakterilerdir. Mikroskopta bireysel olarak genellikle çomak, mekik veya yuvarlağımsı şekillerde gözlenebilirler. Birbirine paralel uzanmış çubuklar veya çin alfabesindeki harflere benzer tarzda birbirine değişik açılarla birleşmiş kümeler oluştururlar.
#15
SORU:
Korinebakterilerin koloni morfolojilerini açıklayınız.
CEVAP:
Korinebakterilerin bireysel morfolojisi tanınmaları için tipiktir. Koloni morfolojileri ve biyokimyasal özellikleri tanımlanmalarında, yani identifikasyonlarında yararlanılan kriterlerdir. Özellikle C. pseudotuberculosis’in identifikasyonunda kanlı agarda yapılan hemoliz testi özel tanımlayıcı bir özelliğe sahiptir. C. bovis lipofilik bir bakteridir ve kanlı agar üzerinde ufak, beyaz, kuru ve hemoliz oluşturmayan koloniler meydana getirir. C. kutscheri de beyazımsı koloniler meydana getirir, ancak hemoliz oluşturma özelliği suşları arasında değişkenlik gösterir. C. pseudotuberculosis etrafı tam hemolizle çevrili beyazımsı koloniler şekillendirir. Ancak koloniler 3 gün sonra ancak bu karakteristik şekline ulaşabilir. Günler sonra koloniler kuruyup krem rengi bir form alır. C. renale grubunun üyeleri 24 saat inkübasyon sonunda küçük hemolizsiz koloniler üretir. Beyazdan sarıya değişen koloni renklenmeleri ancak gün inkübasyonun ardından ortaya çıkar
#16
SORU:
Korinebakteri izolasyonunda bakteriyolojik tanı için inkübasyon koşulları nasıl olmalıdır?
CEVAP:
Etkenin lezyonlardan veya idrar yolu infeksiyonlarında alınan orta idrardan izolasyonu için koyun kanlı agara ve MacConkey agara ekimler yapılır. İnoküle edilen besi yerleri 24-48 saat arası 37°C’de aerobik koşullarda inkübe edilir.
#17
SORU:
C. pseudotuberculosis'in serolojik tanısında hangi testler kullanılmaktadır?
CEVAP:
Sadece C. pseudotuberculosis infeksiyonunda serum antikorlarının saptanması amacıyla ELISA testi kullanılmaktadır.
#18
SORU:
C. pseudotuberculosis'in moleküler tanısında hangi testler kullanılmaktadır?
CEVAP:
C. pseudotuberculosis izolatlarının identifikasyonu veya bu etkenin lezyondan direkt olarak aranması amacıyla PCR testi kullanılabilmektedir.
#19
SORU:
Listeria'ların serolojik tanıları nasıl yapılır?
CEVAP:
İzolatların tanımlanmasında veya listeriosisin beyin formunda beyin dokusunda antijen aramada monoklonal antikorların kullanımıyla immunoperoksidaz ve immunofloresan testleri kullanılabilir. Ancak serolojik testler infeksiyonu, hayvanların kan serumlarında anti-Listeria antikorları aramak amaçlı kullanarak teşhis etmede duyarlılık ve özgünlük problemleri yaratır.
#20
SORU:
R. equi kapsüler antijenik yapısına göre kaç serolojik tipe ayrılır?
CEVAP:
Kapsüler antijenik yapısına göre R. equi 4 serolojik veya antijenik gruba ve en az 14 serolojik tipe ayrılır.