WEB YAYINCILIĞI Dersi DIJITAL YAYINCILIK VE DIJITAL YAYINCILIK ARAÇLARI soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Yazının icadının ardından insanlık tarihinin önemli noktalarından biri olarak gösterilmesini sağlayan unsurlar hangileridir?


CEVAP:

Yazının icadından sonra matbaanın icadı, bilginin saklanması, yayılması ve bilgiye erişilmesi noktasında insanlık tarihinde diğer önemli noktalarındandır.


#2

SORU:

1971 yılında Michael Hart isimli başarılı bir girişimcinin önemli basılı eserlerin elektronik sürümlerini herkesin kullanabilmesi için başlattığı proje hangisidir?


CEVAP:

1971 yılında Michael Hart isimli başarılı bir girişimcinin önemli basılı eserlerin elektronik sürümlerini herkesin kullanabilmesi için başlattığı Gutenberg Projesi ve ilk e-kitabın üretilmesi yayıncılığın gelişmesinde ve dijitalleşmesinde önemli gelişmelerdir.


#3

SORU:

ABD Savunma Bakanlığı'nın belirlediği dörtlü sınıflandırmaya göre 2. düzey sınırlı katılım düzeyinde okuyucuların durumu nedir?


CEVAP:

ABD Savunma Bakanlığı'nın 1999 yılında öğretilmsel etkileşimi temel alarak yaptığı sınıflandırmaya göre 2. düzey sınırlı katılım düzeyinde okuyucu, uyaranlara karşı basit tepkilerde bulunabilir.


#4

SORU:

Basılı kitapların sağladığı avantajlar nelerdir?


CEVAP:

Basılı kitapların sağladığı avantajlar doğallık, açıklık, kullanım kolaylığı, tekrar ve başvuru kolaylığı, zamanın uygunluğu olarak gösterilmektedir.


#5

SORU:

Basılı kitapların dezavantajları nelerdir?


CEVAP:

Basılı kitapların dezavantajları gerçeğin kısıtlı görüntüsü, karşılıklı etkileşim ve dönütler, okuma yeteneğine bağlılık, güncelleştirmelerin doğrudan yansıtılmaması olarak gösterilmektedir.


#6

SORU:

Dijital kütüphaneciliğin başlangıcı olarak gösterilen gelişme hangisidir?


CEVAP:

Gutenberg Projesi ile ilk e-kitap ortaya çıkmış ve bir anlamda dijital kütüphanecilik de başlamıştır.


#7

SORU:

İlk büyük çevrim içi kitapçı olarak ortaya çıkan şirket hangisidir?


CEVAP:

1995 yılında Amazon şirketi, ilk büyük çevrim içi kitapçı olarak ortaya çıkmış ve bunu 1997 yılında Barnes & Nobles şirketi takip etmiştir.


#8

SORU:

Elektronik ortamda yayıncılığın yeni bir boyut kazanmasında EPUB 3 standardının yayınlanması ile birlikte etkin rol alan gelişme hangisidir?


CEVAP:

1796 yılında Oxford Text Archive ile başlayan elektronik ortamda yayıncılık 2014 yılında EPUB 3 standardının yayınlanması ve HTML 5 betimsel dilinde standart olarak kabul edilmesiyle yeni bir boyut kazanmıştır.


#9

SORU:

E-kitap teknolojisinin tanımı nedir?


CEVAP:

Dijital ortamda doğan veya geleneksel kitapların elektronik formatlara dönüştürülmesiyle oluşan ve bir elektronik araç aracılığı ile kullanılan sayısal kitaplara e-kitap denmektedir.


#10

SORU:

Üst düzey etkileşime sahip ilk dijital kitap örneklerinden biri olan "Our Choice" isimli e-kitabın dikkat çeken özellikleri nelerdir?


CEVAP:

"Our Choice" isimli üst düzey etkileşime sahip ilk e-kitap örneklerinden biri olan dijital kitabın dikkat çeken bazı özellikleri şunlardır:

  • Etkileşim birden fazla kanal ile gerçekleşir.
  • Etkileşim, kullanıcı - dijital kitap ve dijital kitap - çevre arasındadır.
  • Etkileşimli e-kitabı oluşturan unsurlar kendi arasında da etkileşim hâlindedir.
  • Etkileşim, aynı anda birçok bileşen arasında eş zamanlı olarak gerçekleşir.

#11

SORU:

Basılı kitaplarda var olup dijital kitapların ortaya çıkması il birlikte ortadan kalkan problemler nelerdir?


CEVAP:

Dijital kitapların ortaya çıkması ile basılı kitaplarda yaşanan bir takım sıkıntılar ortadan kalkmıştır. örneğin, basılı kitapların hazırlanıp yayılması sürecinde ortaya çıkan maliyet azalmış, basılan kitapların saklanması ve dağıtımı gibi lojistik destek ihtiyaçlarına olan bağımlılık ortadan kalkmıştır.


#12

SORU:

Web yayıncılığının dijital kitaplardan farklı yönleri nelerdir?


CEVAP:

Web yayıncılığında, dijital kitaplardan farklı olarak yayınlanan içerik çevrim içi ortamlardan anında erişilebilir durmdadır ve okuyucularla etkileşime daha fazla olanak sağlamaktadır.


#13

SORU:

Blogların dezavantajları nelerdir?


CEVAP:

Blogların dezavantajları şunlardır:

  • Çok fazla blog sayfasının olması hedef kitleye erişim bağlamında sınırlılıklara sahiptir.
  • Bloglarda yayınlanan içerikler editöryal süzgeçten veya herhangi bir değerlendirmeden geçmediği için yayınlanan içeriğin doğruluğu her zaman sağlanamayabilir.

#14

SORU:

Blogların avantajları nelerdir?


CEVAP:

Blogların avantajları şunlardır:

  • Blogların neredeyse sınırsız bir okuyucu kitlesi vardır.
  • Bloglar, yazar ve okuyucu arasında etkileşim ve iletişime olanak tanır.
  • Bloglar üzerinde yayınlanan içerikler sitenildiğinde güncellenebilir ve okuyucular güncellenen içeriğe anında ulaşabilir.
  • Bloglara erişebilmek için çevrim içi ortamlara erişimin olması yeterlidir.
  • Bloglar, yazar ve okuyucular arasında yer alan aracıları ortadan kaldırdığı için bilgi ve düşüncenin özgürleştirilmesine olanak sağlar.
  • Mevcut hizmetler aracılığıyla bloglarda içerik yayınlamak çok kolaydır ve bunun için basit düzeyde teknik bilgi yeterlidir.
  • Bloglar aracılığıyla içerik yayınlamanın maliyeti neredeyse sıfırdır.

#15

SORU:

Ses-video desteği sunmayan ve 2016 itibariyle kapatılan e-kitap biçimi hangisidir?


CEVAP:

Ses ve video desteği sunmayan MOBİ platformu, 2016 itibariyle kapatılmıştır. Üretim süreci, Amazon firmasının verdiği KindleGen uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.


#16

SORU:

EPUB3 fortmatını öne çıkaran özellikler nelerdir?


CEVAP:

EPUB3 formatı, HTML5 destekli olması, akışkan veya sabit yapıya destek vermesi ile öne çıkmaktadır.


#17

SORU:

PDF formatına dönüştürülmüş olan yayınları PDF'den otomatik olarak dönüştürerek yayınlama imkanı sunan yazılım hangisidir?


CEVAP:

Aquafadas yazılımı, herhangi bir şekilde PDF formatına dönüştürülmüş olan yayınları da PDF'den otomatik olarak dönüştürerek yayınlama imkanı sunmaktadır.


#18

SORU:

Mac App Store'dan ücretsiz bir şekilde edilinilebilen ve kullanıcıların etkileşimli e-kitap tasarlayabileceği yazılım hangisidir?


CEVAP:

iBooks Author, Mac App Store'dan ücretsiz bir şekilde edinilebilecek, kullanıcıların etkileşimli e-kitap tasarlayabileceği bir yazılımdır.


#19

SORU:

90'lı yıllarda, özellikle basılı yayın alanında oldukça sık kullanılan ve Adobe InDesign'ın ortaya çıkışı ve dijital yayıncılık platformunun gelişmesine geç ayak uyduran yazılım hangisidir?


CEVAP:

QuarkXPress, 90'lı yıllarda, özellikle basılı yayın alanında oldukça sık kullanılan bir araçtır. Adobe InDesign'ın ortaya çıkışı ve dijital yayıncılık platformunun gelişmesine geç ayak uyduran yazılım, 2016 sürümü ile dijital yayıncılık konusunda seçeneklerden biri haline gelmiştir.


#20

SORU:

E-kitap okuma araçlarının okuyucuya sunduğu özellikler nelerdir?


CEVAP:

E-kitap okuma araçları, sahip oldukları yazılımsal özelliklerde okuyuculara kitap okumayı keyifli hale getirecek kimi özellikler sunmaktadır. Bunlar:

  • Ekran ışığı
  • Metin boyutu
  • Sözlük
  • Çeviri
  • Kitap ayracı
  • Dipnot
  • Paylaşım gibi özelliklerdir.