YAŞLILARDA ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ I Dersi Yaşlıların Psikolojik İhtiyaçlarını Etkileyen Faktörler soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Biyolojik, psikolojik, duygusal ve sosyal yönleri olan bir gelişim dönemi kapsayan, tüm yaşam faaliyetlerinde, üretkenlik, yeterlilik, bireysellik ve bağımsızlıkta azalma süreci olarak tanımlanan kavrama ne ad verilir?
CEVAP:
Yaşlılık.
#2
SORU:
Yaşlılıkta azalan fiziksel güç ve sağlığına uyum sağlamak için ne yapmalıdır?
CEVAP:
Kişinin bu dönemde bu değişikliklere uyum sağlaması, gücünün yettiği işleri yerine getirmesi, sağlığına dikkat etmesi beklenir.
#3
SORU:
Eşlerden biri diğerinden daha önce öldüğünde, kalan kişinin bunu kabullenmesine ne ad verilir?
CEVAP:
Eşin ölümüne uyum sağlama
#4
SORU:
Bireyin psikososyal gelişimine önem veren Erikson’a göre, insanın yaşamında belli başlı sekiz kritik dönem vardır. Her dönemde atlatılması gereken bir kriz, bir çatışma bulunmaktadır. Erikson’un sekiz aşamalı gelişim kuramında yaşlılık dönemi nasıl tanımlanmıştır?
CEVAP:
Erikson’un sekiz aşamalı gelişim kuramında yaşlılık dönemi, benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk olarak adlandırılan dönemdir
#5
SORU:
İnsanların temel ihtiyaçları dikkate alındığında yeme, içme, nefes alma ve
cinsellik gibi ihtiyaçlardır hangi ihtiyaç grubuna dahil edilebilir?
CEVAP:
Fizyolojik ihtiyaçlar, organizmanın canlı kalabilmesi için karşılanması şart olan; yeme, içme, nefes alma ve cinsellik gibi ihtiyaçlardır
#6
SORU:
Öz saygı ve kendini gerçekleştirme hangi psikolojik ihtiyaca örnek olabilir?
CEVAP:
Literatür incelendiğinde, bireyin yaşamda bir amacı olmasının psikolojik ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağladığı ifade edilmektedir. Kasser ve Ryan (1993, 1996), içsel ve dışsal amaç olmak üzere iki tür amaçtan söz etmişlerdir. İçsel amaçların, öz saygı ve kendini gerçekleştirme ile olumlu yönde; depresyon ve kaygı ile olumsuz yönde ilişkili olduğu bulunmuştur.
#7
SORU:
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Tüm canlılarda olduğu gibi, insan da doğası gereği dışarıdan gelen tehlikelere karşı kendi bütünlüğünü korumak ister. Maslow (1970), insanların sahip olduğu ihtiyaçları beş kategoriye ayırmıştır ve bunları basit biyolojik ihtiyaçlardan karmaşık ihtiyaçlara doğru sıralamıştır.
#8
SORU:
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı içerisinde yer alan basamaklar hangileridir?
CEVAP:
Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde yer alan ilk basamak, fizyolojik ihtiyaçların karşılanmasıdır. İkinci sırada güvenlik ihtiyacı gelmektedir.Üçüncü ihtiyaç olan sevgi ve ait olma ihtiyacı ise diğer insanlar ile sevgi temelinde bir ilişki kurmaya ve sosyal bir gruba ait olmaya yönelik bir ihtiyaçtır. Dördüncü ihtiyaç saygı ihtiyacıdır. Saygı ihtiyacı, öz güven ve saygınlık çabalarını kapsamaktadır. Son ihtiyaç ise kendini gerçekleştirme ihtiyacı olarak tanımlanmış olup, bireyin tüm kapasitesini en üst düzeyde geliştirme ihtiyacını kapsamaktadır.
#9
SORU:
Murray’ a Göre İhtiyaç Kavramı nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Murray, ihtiyacı “kendi başına güç oluşturan varsayımsal yapılar” olarak tanımlamaktadır. Ona göre insan, içinde 20 tane temel ihtiyaç barındırmaktadır. Bunlar birbirinden daha etkili olmayıp her biri yerine ve kişiye göre baskınlık göstermektedir.
#10
SORU:
Murray’ a Göre İhtiyaç Kavramındaki 20 temel kavram hangileridir?
CEVAP:
Murray’ ın saptadığı 20 ihtiyaç; kabul etme, başarı, dostluk, saldırganlık, bağımsızlık, karşıt tepki kurma, savunma, yüceltme, hükmetme, kendini sergileme, zarardan kaçınma, vericilik, küçük düşmekten kaçınma, düzen, oyun ve eğlence, reddetme, cinsellik, zevk, yardım alma ve öğrenme olarak sıralanmaktadır
#11
SORU:
Glasser’ın Seçim Kuramına Göre Psikolojik İhtiyaçlar nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Glasser (1998) tarafından oluşturulan bu kurama göre birey davranışlarını kendisi seçer. İnsan hayatta kalma, ait olma, güçlü özgür olma ve eğlence ihtiyacı olarak sıralanan beş ihtiyaç tarafından yönlendirilir ve yaşamı boyunca bu ihtiyaçlarını en iyi biçimde karşılamaya çalışır.
#12
SORU:
Öz Belirleme Kuramında temel psikolojik ihtiyaçlar nelerdir?
CEVAP:
Ryan ve Deci (2000) tarafından oluşturulan Öz belirleme kuramına göre; insanlar, evrensel olarak özerklik, yetkinlik ve ilişkili olma şeklinde ifade edilen üç temel psikolojik ihtiyaca sahiptir.
#13
SORU:
Kişinin hayatındaki aktivitelerde seçme şansı Ryan ve Deci (2000) tarafından oluşturulan Öz belirleme kuramına göre hangi ihtiyacın karşılığıdır?
CEVAP:
Özerklik ihtiyacı, kişinin hayatındaki aktivitelerde seçme şansını ifade etmektedir
#14
SORU:
Yaşlıların temel psikolojik ihtiyaçların karşılamasında sıkıntı yaşaması ne gibi sonuçlar doğurabilir?
CEVAP:
Temel psikolojik ihtiyaçların karşılamasında sıkıntı yaşayan yaşlıların kendilerini değersiz, işlevlerini yitirmiş ve güçsüz hissetmeleri, onların yaşamdan doyum sağlamalarında önemli bir engel olarak görünebilir.
#15
SORU:
Eşin kaybı ile baş etme ele alındığında kadın ve erkek arasında nasıl bir farklılık dikkat çekmektedir?
CEVAP:
Eşin kaybı ise yaşlı insanların en önemli sorunlarından biridir. Eşin ölümünden duyulan kaybın üstesinden gelmek hiç de kolay olmayan ve uzunca zaman gerektiren bir durumdur. Kadınların bu durumu yaşama olasılıkları erkeklerinkinden daha yüksektir.
#16
SORU:
Yaşlılıkta aile yaşam döngüsü ele alındığında yaşlıların kendilerine özgü ne gibi avantajları söz konusu olabilir?
CEVAP:
Yaşlılığın kendine özgü avantajları da vardır. Bir tanesi büyük baba- büyük anne veya koruyucu aile olmaktır.Yaşlılık döneminin diğer bir avantajı da bireyin yapmak istediklerini kendi hızında yapabilmesiyle ilgilidir.
#17
SORU:
Zaman içerisinde Türk aile yapısında ne gibi bir değişiklik olmuştur?
CEVAP:
Türk toplumunda aile, önemini hâlâ koruyan bir yapı olmakla beraber zaman içinde bu kavramda bazı değişmeler görülmüştür. Geniş aile yapısı zamanla yerini çekirdek aileye bırakmış ve kırsal yaşam büyük oranda kentsel yaşama dönüşmüştür.
#18
SORU:
Yaşlılıkta aile içi sevgi ilişkisi nasıl belirleyici bir rol oynayabilir?
CEVAP:
Yaşlılıkta aile bağları ve sevgi gereksiniminin olmadığı düşüncesi yaşlıyı daha çok yalnızlığa ve depresyona iter. Araştırmalar, ailenin eğitim, eğlence, ekonomik durum, koruma gibi etkinliklerdeki dolaysız etkisi azalsa bile ailedeki sevgi rolünün derinleştiğini saptamaktadır.
#19
SORU:
Türkiye'de bakım evlerinde kalan yaşlı kadınların ortak özellikleri nelerdir?
CEVAP:
Bakım evinde kalan yaşlı kadınların çoğu, dul ya da bekâr ve ayrıca kendilerine sosyal ve maddi yönlerden bakacak yakını olmayanlardır. Bakımevlerinde, 85 yaş üstünde her dört kadından biri evlenmemiş ve duldur.
#20
SORU:
Yaşlıların sosyal etkileşimi söz konusu olduğunda kadın ve erkek arasında nasıl bir fark gözlemlenmiştir?
CEVAP:
Kadınlar, dostluk, sosyal etkileşim; erkekler oyun ve eğlence ile öğrenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik etkinliklerde bulunmaktadırlar.