YÖNETİM BİLİMİ I Dersi Denetim soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Denetim kavramını açıklayınız.
CEVAP:
Denetim, mevcut iş başarısının ölçülmesi ve başarı ile belirlenen hedeflerin gerçekleşme olasılığının saptanması olarak da tanımlanabilir. Denetim işlevi, bir faaliyeti daha önceden belirlenen amaçlara yöneltmede işletmelere rehberlik eden bir işlevdir. Denetim kavramının temelini, yapılan bir faaliyetten istenilen sonucun alınıp alınamayacağını anlamak oluşturur. Planlama sürecinde belirlenen amaçlar denetleme işlevi ile faaliyet sonuçlarının karşılaştırılmasını sağlar.
#2
SORU:
Denetimin şartlarını açıklayınız.
CEVAP:
Denetimin üç temel şartı vardır:
- İşletmelerde kabul görmüş planlar, emirler ve belirli bir şekilde konulmuş ilkeler olmalıdır.
- Kabul edilen planlara, verilmiş emirlere ve konulmuş ilkelere uygun ve etkin bir yönetim faaliyeti olmalıdır.
- İşletmede etkin ve uygun bir yönetimin olup olmadığını denetleyecek bir birim veya kişi olmalıdır.
#3
SORU:
Bir yönetim işlevi olarak denetimi açıklayınız.
CEVAP:
Denetimi bir yönetim işlevi olarak ise şöyle açıklayabiliriz: Planlama ile başlayan, örgütleme ve yöneltme ile süren yönetim işlevlerinden sonuncusu denetim işlevidir. Denetim işlevi, genel olarak görülen işlerin amaçlara, konulan yöntem, prosedür ve standartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığını belirlemek ve gerektiğinde düzeltmeler yaparak işlerin amaç ve planlara uygun olarak yürütülmesini sağlamaya yönelik faaliyetlerin tümünü kapsar. Denetim her ne kadar en son yönetim işlevi olarak görülse de hızla değişen koşullar ve teknolojiler denetimin diğer üç yönetim işlevinin her aşamasında yer almasını ve etkili olarak uygulanmasını gerekli kılmaktadır. Çağdaş yönetim teknikleri içerisinde kabul edilen ve birçok işletmede uygulanan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) aslında sürekli kontrol ve geliştirmeye dayanan bir yönetim uygulamasıdır.
#4
SORU:
İleriye yönelik denetimi açıklayınız.
CEVAP:
İleriye Yönelik Denetim: Bu denetime “ön denetim” veya “önleyici denetim” de denilmektedir. İşletmede faaliyetler gerçekleşmeden önce kullanılacak girdilerin denetlenmesi ile yapılır. İleriye yönelik denetim işletmelerde koruyucu bir nitelik taşır. Üretim süreci için gerekli olan tüm girdiler denetlenerek hataların en aza indirilmesi sağlanır. Bu denetimin amacı girdilerin kalitesini garanti altına alarak hata oranını azaltmaktır. İşletmelerde ön denetim birimleri materyal denetimleri, personel seçme denetimleri ve sermaye denetimleridir.
#5
SORU:
Eşzamanlı denetimi açıklayınız.
CEVAP:
Eşzamanlı Denetim: Birbiri ile bağlantılı ve eş zamanlı faaliyetlerin her aşamasındaki işler incelenir ve eğer aşamalarda sorunlar saptanırsa eş zamanlı olarak çözümlenmesi sağlanır. Genellikle gözlem yapılarak ya da yönetici ile faaliyetten sorumlu çalışan arası görüşme ile sorunlar saptanmaya çalışılır. Alt kademe yöneticileri zamanlarının çoğunu bu faaliyet için harcarlar.
#6
SORU:
Geriye yönelik denetimi açıklayınız.
CEVAP:
Geriye Yönelik Denetim: Faaliyet sonuçlarına odaklanan ve sorunları gerçekleştikten sonra çözen ve en yaygın biçimde kullanılan geleneksel denetimdir. Ürünler elde edildikten sonra standartlarla karşılaştırılır. Son denetimde eş zamanlı denetimdeki gözlemin aksine sayısal ve istatistiksel bilgiler denetlenir. Son denetimler, işgücünün değerlendirilmesini, bireyi bölüm ya da birim için belirtilmiş kotaları (performans hedefleri), kalite denetimlerini, proje denetimlerini ve finansal analizleri içerir.
#7
SORU:
Denetim sürecinin temel aşamaları nelerdir?
CEVAP:
Denetim süreci, mevcut faaliyetteki sapmaları düzeltmek amacıyla önceden belirlenmiş standartlarla faaliyetleri karşılaştırma sürecidir. Bu nedenle denetim birtakım süreçlerden oluşur. Denetim süreci başlıca dört aşamadan oluşur. Bunlar; amaç, plan ve politikaların ışığında standartların belirlenmesi, yapılan faaliyetlerin ölçülmesi, yapılan faaliyetlerin sonuçlarının önceden belirlenen standartlarla karşılaştırılması ve düzeltme kararı verme aşamalarıdır.
#8
SORU:
Mali denetimi açıklayınız.
CEVAP:
Mali denetim: İşletmelerin belirli dönemler içinde elde ettikleri gelirlere ve harcamalara bütçe denir. Mali denetim ile işletmelerde belirlenen süreler içindeki gelirlerin ve giderlerin ilgili mevzuatlara uygun olup olmadığı denetlenir.
#9
SORU:
Hukuki denetimi açıklayınız.
CEVAP:
Hukuki denetim: İşletmelerin yapılanmaları ve işleyişleri önceden kurallarla belirlenmektedir. Örgütlerin yapı ve işleyişlerinin kurallara uygun olup olmadığının denetlenmesine hukuki denetim denir.
#10
SORU:
İdari denetimi açıklayınız.
CEVAP:
İdari denetim: Örgütler planlama, örgütleme, yöneltme ve denetim faaliyetlerini eksiksiz yapmak isterler. Tüm bu yönetim fonksiyonlarının etkili biçimde ilerlemesi için çalışanların yöneticiler tarafından denetlenmesine idari denetim denir.
#11
SORU:
Mesleki denetimi açıklayınız.
CEVAP:
Mesleki denetim: Meslek elemanlarının mesleklerini yaparken mesleki kurallara uyup uymadıklarının denetlenmesine mesleki denetim denir.
#12
SORU:
İşletmelerde etkili bir denetim sistemi için hangi koşullar dikkate alınmalıdır?
CEVAP:
İşletmelerde etkili bir denetim sistemi için aşağıdaki koşullar dikkate alınmalıdır:
- Anlaşılabilirlik
- Örgütsel Yapıya Uygunluk
- Esneklik
- Ekonomiklik
- Düzeltici Eylemi Göstermesi
#13
SORU:
Operasyonel denetim sistemlerini açıklayınız.
CEVAP:
Operasyonel Denetim Sistemleri: İşletmelerde her yönetim aşamasında gerçekleştirilen faaliyetleri ve işlemleri denetleyebilmek için çeşitli operasyonel araç ve teknikler bulunmaktadır. Verimlilik analizi ile program değerlendirme ve gözden geçirme tekniği en yaygın kullanılan operasyonel denetim teknikleridir.
#14
SORU:
Finansal denetim sistemlerini açıklayınız.
CEVAP:
Finansal Denetim Sistemleri: İşletmelerin performans değerlendirmesinde kullanılan en önemli sistemlerden biri de finansal denetim sistemidir. Finansal denetim sistemleri işletme içi yöneticiler ve işletme dışı birçok paydaş grubu tarafından takip edilir. İki önemli finansal denetim tekniği “bütçeler ve finansal analizdir”.
#15
SORU:
Bürokrasi odaklı denetim sistemini açıklayınız.
CEVAP:
Bürokrasi Odaklı Denetim Sistemi, merkezi odaklı bir sistemdir ve çalışanların önceden belirlenen kurallara ve yönetmeliklere uymaları beklenmektedir. Bu denetim sistemi ile çalışanların davranışlarını etkilemek, işletmenin amaç ve hedeflerine ulaşmak ve genel başarıyı değerlendirmek hedeflenir. İşletmeler hedeflere ulaşabilmek için işletme içi çeşitli kurallar, politikalar, ast-üst ilişkileri ve hiyerarşisi, yazılı belgeler ve ödül sistemi gibi etmenlerden yararlanır. Bu sistemin temeli, prosedürlere uyarak yapılan görevlerin, işletme hedeflerine sorunsuz varılabileceği görüşüdür.
#16
SORU:
Yerinden yönetimli denetim sistemini açıklayınız.
CEVAP:
Yerinden Yönetimli Denetim Sistemi ise işletmelerde sorun veya sapmaların çalışanları güçlendirme (empowerment) yolu ile çalışanlarca ve faaliyetlerin yürütülmesi esnasında ortaya çıktıkça çözülmesini öngören bir denetim sistemidir. Yerinden yönetimli denetim sisteminin ortaya çıkmasına ve daha yaygın kullanılmasına değişen küresel piyasalarda rekabeti arttırma isteği yol açmıştır.
#17
SORU:
Kurumsal denetimin unsurlarını açıklayınız.
CEVAP:
Kurumsal denetimin unsurları şunlardır:
- Önceden belirlenmiş standartlar (ölçütler): Kanunlar, anlaşmalar, yönetim tarafından saptanmış hedefler ve muhasebe ilkeleri işletmeler için önceden belirlenmiş ölçütlerdir. Bu ölçütler doğrultusunda işletme denetçileri finansal tabloların doğruluk ve güvenilirliklerine karar verebilirler.
- Tarafsızca kanıt toplama ve değerlendirme: İşletmelerde denetçiler işletme ile ve işletme ile ilgili kurumlar hakkında tarafsızca bilgi edinmeli ve topladığı bilgileri tarafsız olarak değerlendirmelidir.
- Denetim süreci: İşletmelerde denetim süreci önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda gerçekleştirilmelidir.
- İlgilileri bilgilendirme: Denetçiler, elde ettikleri sonuçları yazılı bir rapor halinde ilgililere bildirmelidir.
#18
SORU:
Kurumsal denetim teknikleri nelerdir?
CEVAP:
Kurumsal denetim ile işletmeler çalışanlarının işletme ile ilgili performanslarını denetlerler. Kurumsal denetim tekniklerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Çalışanların değerlendirilmesi, sınıflandırılması, iş planlarının yapılması, idari el kitaplarının hazırlanması ve ast-üst toplantıları.
#19
SORU:
İç denetçinin görevleri nelerdir?
CEVAP:
İç denetçi, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirir:
- Nesnel risk analizlerine dayanarak kamu idarelerinin yönetim ve kontrol yapılarını değerlendirmek.
- Kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması bakımından incelemeler yapmak ve önerilerde bulunmak.
- Harcama sonrasında yasal uygunluk denetimi yapmak.
- darenin harcamalarının, malî işlemlere ilişkin karar ve tasarruflarının, amaç ve politikalara, kalkınma planına, programlara, stratejik planlara ve performans programlarına uygunluğunu denetlemek ve değerlendirmek.
- Malî yönetim ve kontrol süreçlerinin sistem denetimini yapmak ve bu konularda önerilerde bulunmak.
- Denetim sonuçları çerçevesinde iyileştirmelere yönelik önerilerde bulunmak.
- Denetim sırasında veya denetim sonuçlarına göre soruşturma açılmasını gerektirecek bir duruma rastlandığında, ilgili idarenin en üst amirine bildirmek.
#20
SORU:
Kamu denetimi açısından Sayıştay'ı açıklayınız.
CEVAP:
Kamu denetimi, görev yetkilerini yasalardan alan ve kamu adına, kamu ihtiyaçlarına cevap vermek üzere denetim yapan kişilerce gerçekleştirilen mali tablo, uygunluk ve faaliyet denetimlerini ifade etmektedir:
• Sayıştay: Sayıştay, kamuda hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlık esasları çerçevesinde, kamu idarelerinin etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak çalışması ve kamu kaynaklarının öngörülen amaç, hedef, kanunlar ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve kullanılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapılacak denetimleri, sorumluların hesap ve işlemlerinin kesin hükme bağlanmasını ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmak üzere kurulmuştur. Sayıştay; kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar. Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin; gelir, gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını denetler, sorumluların hesap ve işlemlerinden kamu zararına yol açan hususları kesin hükme bağlar.