Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Final 2. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

"Herkesin yeme içme, barınma, güvenlik ve soyunu sürdürme arzusu gibi maddi nitelikli isteklerini doyurabilecek bir bolluk toplumu hiç bir zaman söz konusu olmamıştır. Tatmin edilen isteklerin yerini hemen bir yenisi almaktadır." Bu durum siyasetin karşılaştığı hangi temel sorunla doğrudan ilişkilidir?


Kaynakların sınırlı oluşu

Sınıfsal farklılıklar

Kültürel değişimler

Savaşlar

Çevresel sorunlar


2.Soru

Organizmayı toplum içerisinde bir Sosyal Darwinist bakış açısı ile inceleyen toplum bilimcisi aşağıdakilerden hangisidir?


Auguste Comte
Jean-Jacques Rousseau
John Locke
Herbert Spencer
Saint-Simon

3.Soru

Aşağıdakilerden hangisi kitle mobilizasyonuna özel önem veren belli bir ulus ya da ırkın üstünlüğünü vurgulayan, devleti öne çıkaran otoriter bir 20. yüzyıl ideolojisidir?


Sosyalizm

Komünizm

Liberalizm

Kapitalizm

Faşizm


4.Soru

Aşağıdakilerden hangisi özellikle Hindistan’da geçerli olan ve Hindu felsefesi, din, töre, gelenek ve mesleki ayrımlara dayalı bir tabakalaşma biçimidir?


Kast sistemi
Kölelik sistemi
Feodal sistem
Komünist sistem
Sosyal sınıf

5.Soru

Lévi-Strauss’a göre ‘ilkel’ ve ‘gelişmiş' toplumlar arasındaki farkın kaynağı nedir?


Sadece zihnin içinde işlediği koşullar
Sadece ekonomik güç koşulları
Sadece siyasi otorite koşulları
Sadece milli değerler ve ahlak koşullar
Sadece eğitim koşulları

6.Soru

I. İnsanın toplum içindeki davranışlarının temelinde güvenlik isteği ve bencillik vardır. Birey açısından esas olan kendi çıkarlarıdır ve toplum bireysel çıkarların gerçekleştirilme amacıdır. Ayrıca bu doğa durumunda güvenlik isteği de insan doğasının temel ihtiyacıdır. Bu yüzden bir insanın öteki insanlarla ilgilenmesinin bir nedeninin de kendi güvenliği olduğunu belirtir. II. Doğa durumunun insanların kimseden izin almadan ve başkasının iradesine tabi olmadan, doğa yasasının sınırları içinde davranışlarını düzenlemek konusunda mükemmel bir özgürlük ve eşitlik içinde oldukları bir durum olduğunu düşünür. İnsanlar doğa durumunda özgür, eşit ve barış içinde olmalarına rağmen kişinin kendisine zarar vereni cezalandırma hakkı savaş durumu yaratacağı için bu savaş durumundan kurtulmak amacıyla doğa durumunu terk edip topluma girmiş olduklarını düşünür. III. Bireylerin doğaya bağımlı oldukları ve insanların sadece basit fiziksel ihtiyaçlara sahip oldukları toplum öncesi bir doğa durumundan bahseder. Ona göre doğa durumunda tüm evrende insanların arzuladıkları şeylerin sadece besin, cinsellik vb. yani doğal doğal dürtüler olduğunu ifade eder. Toplum tarımın keşfi, metalürjinin gelişimi ve diğer olaylar sonucunda ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki görüşler sırasıyla aşağıdaki isimlerden hangilerine aittir?


Thomas Hobbes, John Locke, Jean-Jacques Rousseau

Adam Smith, Jean-Jacques Rousseau, George Wilhelm Friedr ich Hegel

John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Adam Smith

Saint Simon, Auguste Comte, George Wilhelm Friedrich Hegel

George Wilhelm Friedrich Hegel, John Locke, Jean-Jacques Rousseau


7.Soru

1980 sonrası değişen tüketim odaklı yeni toplum biçiminde ortaya çıkan ve toplumun temel aktörü olarak gösterilen sınıf aşağıdakilerden hangisidir?


Orta sınıf,
Vasıflı sınıf.
Üst Sınıf.
Alt Sınıf.
İmtiyaz Sahipleri.

8.Soru

I. Seçimler II. Siyasi partiler III. Baskı grupları ve sivil toplum kuruluşları IV. Kamuoyu ve Medya V. Sanayii Yukarıdakilerden hangisi demokratik rejimlerde bulunan kurumlardandır?


Yalnız V
Yalnız I
IV ve V
I, II, III ve IV
Yalnız III

9.Soru

Sosyalist ideoloji hakkında aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?


Sosyalistler özgürlük istemezler.
Sosyalistler her şeyin devlet kontrolü altında olmasını isterler.
Sosyalistler rahatlıkla milliyetçi olabilirler.
Sosyalist ideoloji hem özgürlük hem eşitlik arzu eder.
Kadın/erkek eşitliği reddedilir.

10.Soru

1. İktidar-güç2. Egemen ve üstün olma 3. Toplumsal eylem4. Sosyal çerçeve5. Toplumsal cinsiyet 6. Sosyal sınıf7. Etnik köken kimliklerinin kesişmesi Yukarıdakilerden hangileri Max Weber’in tabakalaşma kuramında olan kavramlardır.


4, 5 ve 6

1. 2 ve 3

1, 5 ve 6

1 ve 4

1, 3 ve 5


11.Soru

Bireylerin basitçe yapının ürünleri, kuklaların, etkileri olmayıp kendileri yaratmasalar da tarihsel koşulları yorumlayabilecek, değerlendirebilecek ve bilinçli eylemleriyle dönüştürebilecek bir kapasiteye sahip olduklarınıanlatmak için; “aktif, yaratıcı eylem” anlamına gelen Praksis kavramını kim kullanmıştır?


Louis
Simmel
Weber
Marx
Durkheim

12.Soru

Medyanın mülkiyetine sahip olanların medya ve medya içerikleri üzerinde doğrudan bir kontrole sahip olduğunu, medyada mülkiyet ve yönetimin doğrudan birbirine bağlı olduğunu belirten yaklaşım hangisidir?


Yapısal yaklaşım

Feminist yaklaşım

Araçsalcı yaklaşım

Modern Yaklaşım

Post-Modern Yaklaşım


13.Soru

I. Cinsiyete dayalı eşitsizlik
II. Yaşa dayalı eşitsizlik
III. Gelire dayalı eşitsizlik
IV. Irka dayalı eşitsizlik
V. Konuma dayalı eşitsizlik
VI. Kültürel faktörler
ABD'de Ulusal Telekomünikasyon ve Enformasyon İdaresi'nin (NTIA) internet erişimine yönelik hazırladığı raporda yukarıdaki maddelerden hangileri vardır?


I, II, III, IV ve V

Hepsi

II, III, V ve VI

I, II ve III

IV, V ve VI


14.Soru

Sorunların sadece kolektif mülkiyetle çözülebileceği bir ‘geleceğin toplumu’ anlayışına sahip düşünür aşağıdakilerden hangisidir?


Karl Marx

Hegel

Adam Smith

Max Weber

Herbert Spencer


15.Soru

Aşağıdakilerden hangisi İnşacı dil/temsil modeline dayanan yaklaşımı temsil eder?


Frankfurt Okulu
Feminist yaklaşım
Britanya Kültürel Çalışmalar Okulu
Post-Modern yaklaşım
Yakınsama kültürü

16.Soru

Toplum içinde yaşamak, herkesi bağlayan bir arada yaşamayı mümkün kılan ortak kuralları ve ortak karar alma mekanizmalarını gerekli kılar. En geniş anlamıyla bu ortak kurallar ve karar alma mekanizmalarıyla ilgilenen sosyal bilim dalı aşağıdakilerden hangisidirr?


Arkeoloji
Siyaset
Felsefe
Antropoloji
Mimari

17.Soru

Ağ Toplumu Kavramı ile ilgili verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. İlk kez Manuel Castells tarafından geliştirilmiş bir kavramdır. II. 2000'li yıllarda geliştirilmiş bir kavramdır. III. Enformasyon ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan radikal gelişmeleri tanımlar. IV. “Endüstri toplumu” kavramı anlamına gelir.


I ve III
II ve III
I ve IV
Hiçbiri
Hepsi

18.Soru

Thomas Hobbes’a göre birey açısından önemli olan aşağıdakilerden hangisidir?


Kendi çıkarları

Toplumun menfaati

Yakın çevresi

Dünya barışı

Vatanın bütünlüğü


19.Soru

Sosyolojiyi bir disiplin hâline getirmiş, özellikle din sosyolojisi alanında önemli çalışmaları ile tanınan işlevselci yaklaşımları formüle eden ve aynı zamanda din sosyolojinin en önemli kitaplarından biri olan “Dini Hayatın İlk Biçimleri” isimli eserin sahibi Fransız sosyolog kimdir?


a. Émile Durkheim
b. Karl Marx
c. Ludwig Feuerbach
d. Auguste Comte
e. Max Weber

20.Soru

İşlevselci hareket öncülerinin sosyal sistemlerin sağlığı konusunda hareket noktaları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmiştir?


Varlığın sürdürülebilmesi için ihtiyaçların karşılanması

Toplumsal unsurların kökeni

İdeolojik nedenler

Ekonomik üstünlük sağlama

İnanç sistemlerinde farklılıklar