Acil Durum Bilgisi ve Yönetimine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1260698

Rüzgar yönü ve hızı, sıcaklık, basınç, nem v.b. olaylara ilişkin gerçek zamanlı veriler kullanılarak kurulan modeller aşağıdakilerden hangi tehlike modeline örnek oluşturmaktadır?


Dinamik modeller

Fiili modeller

İstatistiksel modeller

Bileşke modeller

Standart modeller


Yanıt Açıklaması:

Tehlike modelleri istatistiksel modeller, dina­mik modeller, bileşke modeller olmak üzere üç başlıkta incelenebilmektedir.

  • İstatistiksel Modeller: İstatistiksel modeller geçmişte yaşanmış olaylara ait veriler kul­lanarak gelecekte yaşanacak olaylarla ilgili tahminlerin yapılmasını sağlayan modeller­dir. Bu tip modeller karşılaşılan mevcut teh­likeye ait özellikleri benzer olaylara ait tarihi veriler ile karşılaştırmaktadır. Meteorolojik olayların (yağmur, kar, sis, fırtına, hortum, vb.) tahmini veya jeolojik olayların tahmini (heyelanlar, depremler, vb.) bu tip modelle­re verilebilecek örnekleri oluşturmaktadır.
  • Dinamik Modeller: Dinamik modeller ger­çek zamanlı veriler kullanarak (rüzgâr yönü ve hızı, sıcaklık, basınç, nem, vb.) meteo­rolojik olayların tahmininde kullanılmakta­dır. Bu tip modellerin kullanılabilmesi için oldukça fazla miktarda veriyi gerçek zaman­lı olarak bir veri alım altyapısına, ilgili veri­lerin işlenebilmesi için güçlü bilgisayarların bulunduğu veri işleme ekipmanlarına sahip olunması gerekmektedir (Pine, 2015).
  • Bileşke Modeller: Bileşke modeller büyük miktarda veri alımının mümkün olmadığı durumlarda istatistiksel modeller ve dina­mik modeller kullanarak elde edilen böl­gesel verilerin işlenmesini ve yerel ölçekte yerinde tahminler yapılmasını sağlayan modeller olarak tanımlanmaktadır

Yanıt A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum