Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1292659

Aşağıdakilerden hangisi insan hakları kavramı ile ilgili olarak doğrudur?


İnsan hakları hukukla sınırlı olup sadece hukukun inceleme alanına girer.

Temel haklar, kişi özgürlükleri, kamu özgürlükleri, yurttaş hakları gibi kavramlarla akla gelen hak ve özgürlüklerin insan hakları ile ilgisi yoktur.

İnsan hakları, ayrım gözetmeksizin tüm insanların sahip olması gerekli sayılan bütün hak ve özgürlükleri ifade eder ve pozitif hukukun dışında ve üstünde bir anlam taşır.

İnsan hakları, olması gerekeni değil yalnızca “olan”ı içine alırken, kamu otoritelerince reddedilen bazı hak kategorileri “insan hakları” kavramını çerçevesinden çıkartır.

İnsan hakları kavramı belirli bir siyasal coğrafya ve tarihsel dönemdeki bir rejim veya otorite tarafından tanımazlıktan gelinirse, zamanı ve kültürel mekanı aşan evrenselliğini koruyamaz. 


Yanıt Açıklaması:

İnsan hakları dendiğinde akla gelen hak ve özgürlüklerden pek çoğu başka kavramlarla hukuk düzeninde yerini almıştır.
Bunlardan kavramlardan bazıları temel haklar, kişi özgürlükleri, kamu özgürlükleri, yurttaş haklarıdır. Dikkat edilirse bu kavramların hepsi de sınırlı bir içeriğe göndermede bulunur. İnsan hakları kavramı
ise doğrudan hakların ve özgürlüklerin hem sahiplerini hem de muhataplarını ifade eder. İnsan hakları kavramı, yürürlükteki hukuk tarafından tanınmış olsun olmasın, ayrım gözetmeksizin tüm insanların
sahip olması gerekli sayılan bütün hak ve özgürlükleri ifade eder, pozitif hukukun dışında ve üstünde bir anlam taşır. Yalnız “olan”ı değil, olması gerekeni de içine alır. Öyle ki kamu otoritelerince reddedilen bazı hak kategorileri bile “insan hakları” kavramının çerçevesinden sürülüp çıkartılmış sayılmazlar. Böylece belirli bir siyasal coğrafya ve tarihsel dönemdeki bir rejim veya otorite reddetse ya da tanımazlıktan gelse bile, insan hakları kavramı bunlara aşkınlığını, yani zamanı ve kültürel mekanı aşan evrenselliğini korumuş olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum