Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1236215

Personelin görevini ifa ederken eylemleri sonucunda kendisinin ve yakın ailesinin ticari ve mali çıkarlarının etkileneceği durumlarda bağımsız ve tarafsız işlem yapmasının zedeleneceği yahut zedelendiği görüntüsünün ortaya çıkabileceği durumları engellemek adına benimsenen etik ilke aşağıdakilerden hangisidir?


Tarafsızlık

Menfaat çatışmasından kaçınma

Gizlilik

Eşitlik

Ehliyet ve özen


Yanıt Açıklaması:

Menfaat çatışmasından kaçınma, hem personelin tarafsızlığı hem onun mesleğe yaraşırlığı ile yakından ilişkilidir. Burada bahsettiğimiz yazı işleri personeli ve icra – iflâs dairesi memurları birer kamu görevlisi olduklarından ilk etapta Kamu Görevlileri Etik İlkeleri Yönetmeliğinin 13. maddesinde işaret edilen hususlara tâbidirler. Öte yandan menfaat çatışması, Yargıtay Personeli Davranış İlkelerinde ayrı başlık altında düzenlenmiş değildir. Konu mesleğe yaraşırlık bağlamında ele alınmıştır. Buna karşılık The Judicial Integrity Group’un yardımcı adalet personeli için hazırladığı etik ilkeler arasında yer almaktadır.

Çıkar çatışması, personelin görevini ifa ederken eylemleri sonucunda kendisinin ve yakın ailesinin ticari ve mali çıkarlarının etkileneceği durumlarda bağımsız ve tarafsız işlem yapmasının zedeleneceği yahut zedelendiği görüntüsünün ortaya çıkabileceği durumları ifade eder. Bununla birlikte, yasal mevzuatın izin verdiği mesleki, ticari veya başka türden kuruluşa mensubiyet çerçevesinde ortaya çıkabilecek menfaat, bu türden kuruluşlara mensup olan fakat adalet personeli olmayan kişilerle aynı oranda ise bir çıkar çatışmasından bahsedilmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum