Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1276185

Bir icra dairesinde memur olarak çalışmakta olan A, önüne hangisi ile ilgili bir dosya geldiğinde iş görme yasağı kapsamında işten el çekmek ve durumu icra mahkemesine haber vermek zorunda değildir?


Eşi

Annesi

Babası

Kayınvalidesi

Kuzeni


Yanıt Açıklaması:

HMK m. 45 ile CMK m. 32 hükümleri, zabıt kâtibinin reddini, hâkimin davaya bakmaktan yasaklılığını ve reddini düzenleyen hükümlere atıf yaparak düzenlemiştir. Önceki ünitemizde sayılan bu sebepleri tekrar inceleyiniz . Kısacası zabıt kâtibi en az hâkim kadar tarafsız olmalıdır. Konu icra ve iflâs memurları bakımından ise, İcra ve İflâs Kanununun (İİK) m. 10 hükmünde iş görme yasağı başlığı altında ele alınmıştır. Buna göre bir icra ve iflâs dairesi müdürü, yardımcısı veya bir diğer memuru:
• Kendisinin,
• Karı veya kocasının, nişanlısının yahut kan ve sıhri usul ve füruunun veya üçüncü derece dahil olmak üzere bu dereceye kadar olan kan ve sıhri civar hısımlarının,
• Kanuni mümessili veya vekili yahut müstahdemi bulunduğu bir şahsın, menfaati olan işleri göremeyip derhal icra mahkemesine haber vermeye mecburdur. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum