Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1129702

Türkiye özelinde 2017 yılında, Yargıtay Başkanlar Kurulunun önerisi üzerine Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından Yargıtay Yargı Etiği Kuralları kabul edilmiştir.

Bu kurallar ile,

  1. Yargıtay üyeleri ile tetkik hâkimlerinin etik davranış standartlarını oluşturarak onlara rehberlik sunmak, yasama ve yürütme mensupları ile avukatların ve toplumun yargıyı daha iyi anlamalarına ve yargıya destek olmalarına yardımcı olmak, etik ilkelere uymanın öncelikle hâkimlere düşen asli bir sorumluluk olduğu gerçeğini göz ardı etmeden hâkimler üzerinde bağlayıcı mesleki davranış kurallarını tamamlamak amaçlanmaktadır.
  2. Yargıtay Yargı Etiği Kurallarının aslî muhatabı yalnızca Yargıtay üyeleri ve tetkik hâkimleridir.
  3. Yargı sürecinde veya alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında bir şekilde görev yapan, avukat, bilirkişi, noter, arabulucu ve uzlaştırıcılar da bu etik ilkelere tâbidir.

Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:
  • Yargıtay Yargı Etiği Kurallarının aslî muhatabı yalnızca her ne kadar Yargıtay üyeleri ve tetkik hâkimleridir. olsa da bu kuralların ilk derece ve istinaf mahkemelerinde görev yapan hâkimler ve Cumhuriyet savcıları tarafından da yol gösterici olacağı açıktır.
  • Yargı sürecinde veya alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında bir şekilde görev yapan, avukat, bilirkişi, noter, arabulucu ve uzlaştırıcılar bakımından ise durum farklıdır. Bunların her birine yönelik etik ilkeler, ilgili kişilerin tâbi olduğu Kanun veya Yönetmeliklerde yahut meslek örgütleri tarafından yayımlanan kurallarda belirtilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum