Afet Bilgi Sistemleri Ve Haberleşme Deneme Sınavı Sorusu #989641

Kısa mesafe telsiz haberleşme sistemleri ile ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Kısa mesafeli telsiz haberleşmesi HF veya MF bantlarında yapılır.

Dupleks çalışmada telsizler, alma ve gönderme işlemlerini farklı frekanslar üzerinden yaptıklarından sistemde iki taraflı telefon görüşmesi şeklinde görüşme gerçekleşebilir.

Yarı dupleks çalışan bir sistemde ise yalnızca tekrarlayıcı telsiz bu özelliğe sahiptir; diğer telsizler aynı anda alma ve gönderme yapamaz.

Simpleks çalışmada, sistemdeki tüm birimler alma ve gönderme işlemlerini tek bir frekans üzerinden yaparlar.

Tam dupleks çalışan bir sistemde, sistemdeki tüm birimler aynı anda alma ve gönderme yapma özelliğine sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Kısa mesafeli telsiz haberleşmesi VHF veya UHF bantlarında yapılır. VHF, Very High Frequency (Çok Yüksek Frekans) anlamına gelmekte olup 30-300Mhz arası frekans bandını; UHF, Ultra High Frequency (Ultra Yüksek Frekans) anlamına gelmekte olup 300Mhz-3Ghz frekans bandını kapsamaktadır. VHF sisteminde 2 tip haberleşme yapılmaktadır: 1. Dupleks Haberleşme (Röle Haberleşmesi): Dupleks çalışmada telsizler, alma ve gönderme işlemlerini farklı frekanslar üzerinden yaptıklarından sistemde iki taraflı telefon görüşmesi şeklinde görüşme gerçekleşebilir. Tam dupleks ve yarı dupleks olmak üzere iki çeşit dupleks çalışma yöntemi vardır. Tam dupleks çalışan bir sistemde, sistemdeki tüm birimler aynı anda alma ve gönderme yapma özelliğine sahiptir. Yarı dupleks çalışan bir sistemde ise yalnızca tekrarlayıcı telsiz bu özelliğe sahiptir; diğer telsizler aynı anda alma ve gönderme yapamaz. 2. Simpleks Haberleşme: Simpleks çalışmada, sistemdeki tüm birimler alma ve gönderme işlemlerini tek bir frekans üzerinden yaparlar. Telsizin alma sırasında göndermeci, gönderme sırasında ise almacı pasif konuma geçer. Yakın mesafe haberleşme amacıyla kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum