Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #977445

I. Suriye II. Güney Sudan III. Kamerun IV. Nijerya V. Demokratik Kongo Cumhuriyeti  UNICEF’e göre 2017 yılı, çatışma ve kuşatılmış bölgelerde yaşamak zorunda kalan çocuklar açısından en ağır olumsuz etkilerin yaşandığı yıllardan biri olmuştur. Yukarıdaki ülkelerden hangilerinde yaşananlar çocukların olumsuz etkilenmesine örnek gösterilebilir?


II-III-V

I-II-III-IV-V

III-IV-V

I-II-III-IV

I-III-V 


Yanıt Açıklaması:

UNICEF’e göre 2017 yılı, çatışma ve kuşatılmış bölgelerde yaşamak zorunda kalan çocuklar açısından en ağır olumsuz etkilerin yaşandığı yıllardan biri olmuştur. O¨rneğin, Suriye’deki çatışmalardan yaklaşık 5 milyon çocuk etkilenmiş- tir. Bu çocuklar, evleri, okulları, hastaneler ve oyun alanları gibi güvenli olması gereken yerlerde şiddete maruz kalmaktadırlar. Suriyeli çocukların 2.6 mil- yonu mülteci olarak ya da güvenlik arayışı içinde yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. U¨lke genelin- de 1.75 milyon çocuğun okula devam edemediği, yalnızca 2018 yılının ilk iki ayında 1,000 Suriyeli çocuğun şiddet eylemleri sırasında yaralandığı ya da öldürüldüğü rapor edilmiştir.

C¸ocukların uzun süreli çatışmaların hedefi ol- duğu bir diğer bölge Afrika’dır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kasai bölgesinde, yalnızca 1 yıl- da bir milyon çocuk yerinden edilmiş ve 400’den fazla okula kasıtlı saldırı düzenlenmiştir. Nijerya ve Kamerun’da, 135 çocuk intihar bombacısı ola- rak kullanılmıştır ve bu sayı bir yıl öncesine göre beş kat daha fazladır. Güney Sudan’da, 2013›ten beri yaklaşık 19.000 çocuk zorla askere alınmıştır. Güney Sudan’daki çatışmalarda, bir yıldan kısa bir süre içinde 490.000 çocuk yerinden edilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum