Afet Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1293369

Aşağıdakilerden hangisi afet planlaması kapsamında hazırlananan planların taşıması gereken özelliklerden biri değildir?


Fonksiyonel, esnek ve kolay uygulanabilir nitelikte olmalıdır.

Planlamayı finanse edecek mali kaynaklar planlarda yer almalıdır.

Potansiyel afetler ile muhtemel afet bölgelerini ve bu bölgelerdeki oluşmuş çevreye ait detayları açıkça tanımlamalı ve zarar azaltma stratejilerini içermelidir.

Bölgede daha önce gerçekleşmiş afetler plan içinde mutlaka listelenmelidir.

Gerek afet öncesi, gerek afet sırasında alınacak önlemler ile yönetim ve koordinasyonun sağlanmasına yönelik düzenlemeleri içermelidir.


Yanıt Açıklaması:

Afet planlaması ile bir afet meydana geldikten sonra en hızlı ve en etkili müdahaleyi gerçekleştirerek mümkün olan en fazla sayıda insana yardım ulaşmasını sağlayarak, can kayıplarının ve yaralıların sayısının azaltılması amaçlanır. Bu amacı gerçekleştirmek ve acil durumda en üstün performansı gerçekleştirmek için; gerek insan gerekse kurumsal kaynakların hazırlanması ve planlanması hazırlık aşamasının bir diğer önemli adımıdır. Bu planlar yerel ve bölgesel düzeyde hazırlanmalı aşağıda listelenen özellikleri taşımalıdır.

• Fonksiyonel, esnek ve kolay uygulanabilir nitelikte olmalıdır,

• Afet türlerine göre her aşamadaki faaliyetlerin detayları değişim gösterdiği için afet türleri planlar içerisinde ayrı ayrı ele alınmalıdır,

• Planlar tatbikatlarla sınanmalı ve değişen şartlara bağlı olarak güncellenmelidir,

• Planlamayı finanse edecek mali kaynaklar planlarda yer almalıdır,

• Potansiyel afetler ile muhtemel afet bölgelerini ve bu bölgelerdeki oluşmuş çevreye ait detayları açıkça tanımlamalı ve zarar azaltma stratejilerini içermelidir,

• Gerek afet öncesi, gerek afet sırasında alınacak önlemler ile yapılacak çalışmaların bir gerekliliği olan yönetim ve koordinasyonun sağlanmasına yönelik düzenlemeleri içermelidir.

D şıkkı bu maddeler arasında yer almadığı için doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum