Afet Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1293248

Herhangi bir bölgede meydana gelebilecek bir deprem neticesinde o bölgenin sanayi tesisi ciddi anlamda zarar görürse bundan en çok etkilenebilecek kim olur ?


Bakkal

Otomotiv Üreticisi 

Muhasebeci 

Şoför 

Nakliyeci


Yanıt Açıklaması:

Örneğin, herhangi bir bölgede meydana gelebilecek bir deprem neticesinde otomotiv endüstrisi için parça üreten yan sanayi tesislerinin hem işgücü hem de sanayi tesisi anlamında ciddi hasar gördüğünü düşününüz. Bu sanayi tesislerinde üretimin belirli bir süre durduğunu değerlendiriniz. Üretilmesi gereken parçalar başka bölgelerdeki ve hatta başka ülkelerdeki otomotiv üreticilerine ulaştırılamayacaktır. Bu durumda da eğer ilgili üreticilerin kendi stokları ya da başka üretim alternatifleri bulunmuyor ise kendi
üretimleri de doğrudan etkilenecek ve üretime ara vermek zorunda kalacaklardır. Bir çok insan işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak ve başka ekonomik sıkıntılar da peşi sıra gelmeye başlayacaktır. Aslında burada anlatılan “senaryo afet” durumu 2011 yılında Japonya’da yaşanan çoklu afet (deprem, tsunami, radyoaktif sızıntı) deneyiminde gözlenmiştir. Hem Japonya hem de dünyanın farklı bölgelerindeki otomotiv üreticilerine parça sağlayan bir çok sanayi tesisi 2011’de yaşanan afet ile hasar alıp da üretimi durdurunca bu parçaları tedarik edenler ve kullananalar ile müşteriler büyük sıkıntı çekmiş, afet dünyanın bir çok ülkesinde otomotiv üreticileri arasında etkisini hissettirmiştir (Canis, 2011). Böylelikle afetin, bir üretim zincirinin halkalarından birisini kopardığı, dolayısıyla sistemin aksamaya ve çalışmamaya başladığı gözlemlenmiştir.

Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum